Voorbeschouwing: Parijs-Brussel 2010

Door
zaterdag 11 september 2010 om 07:44

Middenin een drukke wielerdriedaagse wordt op 11 september, tussen de twee nieuwe Canadese ProTour-wedstrijden door, de 90e Parijs-Brussel (1.HC) verreden. De Frans-Belgische semi-klassieker, één van de oudste wielerwedstrijden die de UCI-kalender rijk is, kent een vooral door Belgen gedomineerde erelijst, maar was de voorbije jaren dan weer een prooi voor Australiërs. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In 1893 organiseerden twee journalisten van ‘La Bicyclette’ de eerste editie van de wielerkoers tussen Parijs en Brussel. Een groot succes kan de wedstrijd tussen de twee hoofdsteden niet geweest zijn: pas dertien jaar later vond de tweede editie plaats, en dan nog wel als tweedaagse rittenkoers. In 1907 ging de koers voor het eerst door zoals wij ze nu kennen: als eendagskoers.

De twee Wereldoorlogen buiten beschouwing gelaten, kende Parijs-Brussel één periode van onderbreking: van 1967 tot 1972. Tegen die tijd pronkten al enkele grote namen op de erelijst, zoals Briek Schotte (tweemaal), Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy (tweemaal) en Felice Gimondi (tweemaal). In 1973 werd de koers nieuw leven ingeblazen en won niemand minder dan Eddy Merckx de eerste ‘nieuwe’ versie.

Sindsdien mochten ook verscheidene andere grote namen, onder wie Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Guido Bontempi, Franco Ballerini, Rolf Sørensen, Frank Vandenbroucke en Andrea Tafi, al de handen in de lucht steken. Het voorbije decennium stond dan weer in het teken van de vijf zeges van Robbie McEwen (2002 en 2005-2008), die daarmee absoluut recordhouder mag genoemd worden.

Vijf Nederlanders zijn er ooit in geslaagd als eerste over de streep te komen: Jan Raas (1978), Jacques Hanegraaf (1982), Adri van der Poel (1985), Jelle Nijdam (1989) en Max Van Heeswijk (2000). Vorig jaar ging de zege voor het vijfde jaar op rij naar een Australiër: Matthew Goss. Hij versloeg zijn landgenoot Allan Davis en de Belg Kristof Goddaert in de eindsprint. Tom Veelers (vijfde) was de beste Nederlander.

Erelijst

Parcours
Parijs-Brussel kent inmiddels alweer enkele jaren een min of meer steeds wederkerend parcours: na een weinig of niets om het lijf hebbende beginfase volgen er in het slot enkele hellingen, die echter meestal niet zwaar genoeg zijn om een massasprint te voorkomen. Ook de editie van dit jaar, die start in Soissons en na 218,5 kilometer eindigt in het Ukkel, een deelgemeente van Brussel, houdt zich aan dat concept.

Plaatje


Bron: http://www.paris-bruxelles.be

In Soissons, een dorpje ten noordoosten van Parijs, wordt om 11.00u het startschot gegeven. De drie heuveltjes die de renners in het eerste wedstrijduur voor de wielen geschoven zijn, zijn vooral interessant voor het ontstaan van een kopgroep. Daarna gaat het over hoofdzakelijk vlakke wegen noordoostwaarts, zodat het peloton op 80 kilometer van de streep via de provincie Henegouwen België binnenkomt.

Het duurt tot bij het binnenrijden van Vlaams-Brabant voordat de finale kan beginnen, en die is lastiger dan vorig jaar. In de laatste 25 kilometer wachten de renners immers nog vijf hellingen, waarvan de meeste bekend zijn uit de Brabantse Pijl. Na de laatste daarvan, de Stationsstraat, is het nog amper vijf kilometer tot aan de streep, die nu niet meer op de Houba De Strooperlaan ligt, maar wel op de Waterloosesteenweg.

Plaatje


Bron: http://www.paris-bruxelles.be

Favorieten
Door het vernieuwde parcours hebben de aanvallers iets meer mogelijkheden dan voorheen om een massasprint te vermijden, maar toch wordt verwacht dat opnieuw een omvangrijke groep zal mogen strijden voor de bloemen. Matthew Goss is op dit moment actief in de Vuelta a España en zal zijn titel dus niet verdedigen, maar aan andere kanshebbers is er geen gebrek.

Namens Team Katusha is Robbie McEwen uiteraard één van hen. Uit zijn vijf zeges blijkt dat de wedstrijd hem op het lijf is geschreven. Bij Rabobank lijkt Paul Martens de belangrijkste pion, maar het is nog maar de vraag hoe het zit met zijn herstel na zijn lang aanslepende blessure. Lars Boom, deze week nog winnaar van de GP Jef Scherens, moet zeker in staat geacht worden iets te kunnen klaarspelen.

De twee Nederlandse ploegen van ProContinentaal niveau verschijnen ook met een sterke selectie, en dan vooral Vacansoleil. Met Borut Bozic en Romain Feillu heeft de ploeg zelfs twee sprinters mee, en Björn Leukemans, Johnny Hoogerland en Marco Marcato kunnen het dan weer van iets verder proberen. Bij Skil-Shimano beschikt de Australiër Mitchell Docker over het snelste eindschot.

Quick-Step heeft besloten geen snelle man mee te sturen, maar heeft met Stijn Devolder wel een belangrijk speerpunt. Omega Pharma-Lotto kan met Jürgen Roelandts en Kenny Dehaes rekenen op een snel duo. Van de ProContinentale Belgische ploegen is Topsport Vlaanderen de interessantste, met sprinter Kris Boeckmans en een handvol baroudeurs. Verandas Willems rekent op veteraan Stefan van Dijk.

RadioShack heeft met Gert Steegmans een Belgisch speerpunt, net als Cofidis met Kevyn Ista. Saur-Sojasun doet een beroep op Jimmy Casper, Cervélo op Davide Appollonio en BMC op Alexander Kristoff. Luca Paolini en Rafaâ Chtioui (Acqua & Sapone), Francisco Ventoso (CarmioOro), Giovanni Visconti (ISD), Francesco Ginanni (Androni) en Enrico Rossi (Ceramica Flaminia) zijn de kopmannen van de Italiaanse ploegen.

Officiële deelnemerslijst

Favorieten volgens WielerFlits
**** Robbie McEwen
*** Jimmy Casper, Jürgen Roelandts
** Gert Steegmans, Alexander Kristoff, Giovanni Visconti
* Stefan van Dijk, Enrico Rossi, Luca Paolini, Rafaâ Chtioui

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone