Voorbeschouwing: NK tijdrijden voor mannen 2021

Voorbeschouwing: NK tijdrijden voor mannen 2021

foto: Cor Vos

woensdag 16 juni 2021 om 08:03

Door de afwezigheid van Jos van Emden gaan we dit jaar een nieuwe Nederlands kampioen tijdrijden krijgen. Maar wie gaat het worden? In Emmen krijgen de renners woensdag 16 juni een parcours voorgeschoteld met onder meer de Muur van Emmen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het NK tijdrijden kent nog geen hele uitgebreide historie. In de jaren negentig van de vorige eeuw werd er pas voor het eerst een rood-wit-blauwe trui uitgedeeld in deze discipline, al waren er toen alleen nog maar amateurs welkom. Bart Voskamp was in 1991 de allereerste winnaar voor Leon van Bon en Servais Knaven. Allen gingen niet heel veel later een glansrijke wielercarrière  tegemoet.

Vier jaar later mochten er voor het eerst beroepsrenners meedoen aan de wedstrijd, met Erik Breukink als eerste winnaar. Breukink zou de nationale titel twee jaar later nog een keer voor zichzelf opeisen, maar daarmee is hij nog geen recordhouder. Door de eerlijkheid van de discipline zagen we de beste tijdrijders van Nederland ook vaker winnen. Erik Dekker (3x), Thomas Dekker (2x), Stef Clement (4x), Lieuwe Westra (2x) en Jos van Emden (2x) waren allemaal op een zeker punt in hun loopbaan ook echt de beste tijdrijder van Nederland. Het is dan ook niet gek dat er meerdere rood-wit-blauwe truien in hun prijzenkast hangen.

foto: Cor Vos

Vergeten we dan niet iemand? Jawel, Tom Dumoulin. Hij is de laatste renner in Nederland die het tijdrijden domineerde. Inmiddels heeft de Limburger al de kampioenstruien uit 2014, 2016 en 2017 veroverd, maar dat kunnen er nog wel meer worden. Door zijn transitie naar ronderenner sloeg Dumoulin in de afgelopen jaren het NK tijdrijden nog wel eens over, maar woensdag staat hij aan de start. Voor hem is het zijn laatste test voor de Olympische Spelen in Tokio.

Laatste tien winnaars NK tijdrijden
2020: Afgelast
2019: flag-nl Jos van Emden
2018: flag-nl Dylan van Baarle
2017: flag-nl Tom Dumoulin
2016: flag-nl Tom Dumoulin
2015: flag-nl Wilco Kelderman
2014: flag-nl Tom Dumoulin
2013: flag-nl Lieuwe Westra
2012: flag-nl Lieuwe Westra
2011: flag-nl Stef Clement


Vorige editie

foto: Cor Vos

Het NK tijdrijden kon in 2020 geen doorgang vinden door het coronavirus. Voor de laatste editie moeten we alweer teruggaan naar 26 juni 2019, toen Ede gastheer was van het nationale wielerevenement. Op een licht glooiend parcours was het Sebastian Langeveld die al vroeg op de dag een messcherpe tijd neerzette.

Met een tijd van 47 minuten en 7 seconden op een parcours van 40,8 kilometer reed de renner van EF Education-First in de ronde met een gemiddelde snelheid van meer dan vijftig kilometer per uur. Het was daarna ook niet heel gek dat renners als Koen Bouwman, Pascal Eenkhoorn en Niki Terpstra hun standen stuk beten op de tijd van de ervaren Nederlander.

Jos van Emden kreeg het in de slotfase dan toch voor elkaar om onder de tijd van van Langeveld te duiken, al zij het heel nipt. Slechts acht seconden wist Van Emden van de oude beste tijd te snoepen, maar het bleek genoeg om zijn tweede Nederlandse tijdrittitel op te eisen. Uittredend kampioen Dylan van Baarle kwam niet heel veel later namelijk 27 seconden tekort.

Uitslag NK tijdrijden 2019
1. flag-nl Jos van Emden (Jumbo-Visma) in 46m59s
2. flag-nl Sebastian Langeveld (EF Education-First) +8s
3. flag-nl Dylan van Baarle (INEOS) +27s
4. flag-nl Koen Bouwman (Jumbo-Visma) +1m06s
5. flag-nl Niki Terpstra (Total Direct Energie) +1m16s


Parcours

Het tijdritparcours van de mannen en de vrouwen is dit jaar gelijk aan elkaar. Het betekent dat beide categorieën twee rondes rondom Emmen afleggen, die in totaal goed zijn voor een afstand van 29,6 kilometer. Omdat er twee rondes moeten worden afgelegd, heeft de organisatie besloten om de tijdrit in drie blokken af te werken.

Net als in de wegrit is een afvalberg de scherprechter op het parcours. In deze rit tegen de klok is het echter niet de VAM-berg, maar de iets minder bekende Muur van Emmen. Twee maanden geleden werd de 48 meter hoge afvalhoop geopend voor publiek. Na de start op Sportpark Meerdijk krijgen de renners deze 400 meter lange beklimming direct voor de kiezen. Daarin maken zij snel dertig hoogtemeters, goed voor een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%.

In de kilometers die volgen is het vooral een kwestie van rammen op de grote plaat richting Klazienaveen en Emmer-Compascuum. Een aantal bochten liggen er in het verschiet, maar voor de beste tijdrijders van Nederland moet dat zeker geen probleem zijn.

De laatste kilometer kenmerkt zich door een technisch ‘rondje om de velden’. Letterlijk dan, want om de finish te bereiken moet er om de voetbalvelden van FC Emmen worden gereden. Als zij na 14,8 kilometer weer bij het startpunt zijn aangekomen, begint het riedeltje weer van voor af aan.

Woensdag 16 juni, Emmen-Emmen (29,6 km)

Start eerste renner: 16.31 uur
Finish laatste renner: 18.43 uur


Favorieten

Zoals eerder al gezegd krijgen we in 2021 een nieuwe renner die het rood-wit-blauw een jaar lang mag dragen. Jos van Emden kan door de vijf gebroken ribben en gekneusde long die hij overhield aan een valpartij in de Giro d’Italia, niet starten aankomende woensdag.

De 36-jarige renner krijgt ongetwijfeld een waardige opvolger. Niet in de eerste plaats omdat er met Tom Dumoulin al een drievoudig winnaar van deze wedstrijd aan de start staat. De Limburger wil onderweg naar de Olympische Spelen het Nederlands kampioenschap tijdrijden gebruiken om meer wedstrijdkilometers op de tijdritfiets te rijden. En als het even kan ook de titel winnen om zijn vertrouwen een boost te geven.

Vertrouwen won de 30-jarige renner al in de jongste Ronde van Zwitserland, waar hij in de afsluitende tijdrit knap vijfde werd. Op het NK zijn er naast Dumoulin geen andere renners die in de afgelopen maanden dergelijke resultaten kunnen voorleggen, dus is de renner van Jumbo-Visma aankomende woensdag de topfavoriet om voor de vierde keer het NK tijdrijden te winnen.

foto: Cor Vos

Zijn twee grootste concurrenten zijn twee revelaties van de afgelopen maanden. Afgelopen week lieten ze al zien bij de betere renners in de Baloise Belgium Tour te horen. De eerste is zijn ploeggenoot Koen Bouwman, die eindigde op de zesde plaats. Dat had de Achterhoeker vooral te danken aan zijn achtste plaats in de tijdrit rond Knokke-Heist. Tel daar zijn goede tijdritten in de Giro d’Italia, Ronde van Catalonië en het NK van 2019 (vierde) bij op en je hebt een van Dumoulins grootste concurrenten te pakken.

De tweede is Ide Schelling. Alhoewel de Hagenees nog niet zo lang op de tijdritbolide van zijn BORA-hansgrohe kan rijden, liet de jonge renner dit jaar toch al wat mooie dingen op een tijdritfiets zijn. Achtste tussen de wereldtop in de Ronde van het Baskenland en twaalfde afgelopen week in de Baloise Belgium Tour: Schelling heeft het in zich om uit te blinken in deze discipline.

Twee ploeggenoten van EF Education-Nippo kunnen betere adelbrieven voorleggen op de NK’s de afgelopen jaren, maar lieten dit seizoen nog niet hun beste zelf zien. Julius van den Berg werd twintigste in de slottijdrit van de Giro d’Italia als beste tijdrituitslag, Sebastian Langeveld twaalfde in de Tirreno-Adriatico. Als zij boven zichzelf uitstijgen, zoals Langeveld in 2019 al deed, kunnen ze aankomende woensdag dichtbij komen.

Langeveld tijdens de tijdrit in de Tour of Britain 2019 – foto: Cor Vos

De pas 21-jarige Thymen Arensman is door zijn leeftijd logischerwijs nog wel eens wisselvallig. Maar in de tijdritten toont de renner uit Deil zich steeds constanter. In de afgelopen Ronde van Spanje liet Arensman voor het eerst zien het tijdrijden onder de knie te hebben, daarna bevestigde hij nog een aantal keer. Zestiende in Catalonië, tweeëntwintigste in Zwitserland. Kan hij het in Emmen nog een stapje beter doen?

Een blik op de deelnemerslijst leert dat veel renners deze nationale titelstrijd links laten liggen. Team Jumbo-Visma (dat 15 Nederlandse profs onder contract heeft) levert bijvoorbeeld maar drie renners. Naast de eerder genoemde Dumoulin en Bouwman is Pascal Eenkhoorn de derde naam van de geel-zwarte formatie op de startlijst. Hij werd afgelopen week in de Baloise Belgium Tour vijftiende in de individuele tijdrit , maar kan in dit deelnemersveld waarschijnlijk korter eindigen.

De laatste sterren gaan naar de renners die zich als beste plaatsten tijdens het NK kwalificatiemoment in Enkhuizen vorige maand. Barista Brian Megens won die knap, voor Elmar Reinders. Ook Nils Sinschek liet zien prima te kunnen tijdrijden. Op het NK tijdrijden voor profs zullen zij waarschijnlijk tekort komen om de WorldTour-profs naar de kroon te steken, maar reken er maar op dat deze renners een mooie ereplaats kunnen scoren.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Koen Bouwman, Ide Schelling
** Sebastian Langeveld, Julius van den Berg, Thymen Arensman
* Pascal Eenkhoorn, Brian Megens, Elmar Reinders, Nils Sinschek

Website organisatie 
Deelnemerslijst

Lees ook: Voorbeschouwing: BK Tijdrijden 2021


Weer en TV

De renners kunnen zich opmaken voor een bloedhete rit tegen de klok. Volgens Weeronline wordt het woensdagavond niet minder dan 28 graden in Emmen en omgeving. Er waait een matige wind (windkracht 2) uit het noordoosten en het blijft droog. Het regionale podium.tv zendt het NK tijdrijden van start tot finish uit.


Dit artikel delen:

64 Reacties

Yeez 14 juni 2021 om 08:20

Geen Van Baarle dus?

Wheely 14 juni 2021 om 08:36

Blijkbaar niet, ook geen TDF volgens mij. Even lekker op vakantie?

horsm 14 juni 2021 om 10:31

Van Baarle niet in de TdF?? Waar heb je dat van??

harryjohan71 14 juni 2021 om 10:38

Ik denk dat het niet starten in de tijdrit juist betekent dat hij de Tour rijdt

Wheely 14 juni 2021 om 10:51

@horsm
Voorselectie PCS, geef toe is gissen maar die opstelling ziet er logisch uit.

Groetjesaandevoetjes 15 juni 2021 om 08:09

Castroviejo die ook de Tour rijdt nadat hij de Giro al reed? Dan zie ik eerder Van Baarle, Amador of Dunbar ipv Castroviejo. Rest van de selectie lijkt wel te kloppen.

lampje 14 juni 2021 om 08:37

Van Baarle start wel toch?
-edit blijkbaar alleen de wegwedstijd.

Tuubke 14 juni 2021 om 08:59

Resteert de vraag: waarom niet op de tijdrit? Hij zou hier best kans maken.
@Redactie, enig idee?

harryjohan71 14 juni 2021 om 10:36

Ik verwacht dat Van Baarle voorbereiding Tour belangrijker vindt dan de NK tijdrit.

Wheely 14 juni 2021 om 08:42

Een sterretje voor de barista, ben toch wel het meest benieuwd naar zijn prestatie.

Pizzi 14 juni 2021 om 09:43

Ik zeg top 5. Podium tussen de profs zou ongehoord zijn, maar ook vrij legendarisch.

Harm Zijlstra 14 juni 2021 om 08:47

Van Baarle staat helaas niet tussen de deelnemers. Remco Grasman is er wel weer bij zie ik. Hopelijk komt hij ongeschonden van het startpodium af.

Westfalen 14 juni 2021 om 21:09

En hopelijk heeft hij zijn tijdritfiets terug na die beroving.

AWestie 14 juni 2021 om 08:56

Koen Bouwman heeft nog een paar restjes vorm, maar heeft ook aangegeven het afgelopen jaar vooral op klimmen te hebben gefocust. Ik gun hem een podium, maar lijkt me net iets te veel aan.

FritsvanHoefelen 14 juni 2021 om 09:24

Deze krijgt Dumoulin voor het zelfvertrouwen

Marik 14 juni 2021 om 09:36

Tom met 4 vingers in de neus.

Tom De Kenner 14 juni 2021 om 12:42

Ik denk het ook, eerlijk gezegd. Ik heb zelfs niet naar het parcours gekeken.

Groetjesaandevoetjes 15 juni 2021 om 08:10

Op elk parcours is Tom de favoriet met dit deelnemersveld.

Tony 14 juni 2021 om 10:13

Weer blinkt Nederland uit door het NK tijdrijden NIET uit te zenden!!!!

WernerFranke 14 juni 2021 om 10:20

De vraag is of er hier echt volk naar zou kijken? Een koffiezetter in de sterrenverdeling vertelt alles wat je moet weten over deze wedstrijd.

rahimns 14 juni 2021 om 10:30

Het wordt toch uitgezonden door podium.tv

platteprijs 15 juni 2021 om 08:26

@rahims maar die zender wordt niet in het hele land doorgegeven. Ziggo biedt Podiumtv in mijn regio in elk geval niet aan.

xistnc 15 juni 2021 om 09:16

Als jij Wielerflits.nl in het hele land kunt ontvangen, moet dat met podium.tv ook lukken. Met of zonder Ziggo.

dumoman 16 juni 2021 om 12:46

Zo belangrijk vind men het Wielrennen in Nederland, podium.tv kun je niet opnemen, de meeste mensen moeten gewoon werken overdag….

josi 14 juni 2021 om 10:22

Niet echt een denderende bezetting. Dumoulin zou hier relatief gemakkelijk moeten winnen, ook al zit hij nog niet op zijn topniveau.

Cayolle 14 juni 2021 om 10:27

Inderdaad. Ik mis hier toch echt wel Kelderman en Van Baarle. Als TD dit serieus neemt (en waarom zou hij niet) en niet iets gaat uitproberen moet hij eenvoudig kunnen winnen, hier.

horsm 14 juni 2021 om 10:32

Veel rechttoe, rechtaan. Was een goed parkoers geweest voor Van Emden. Misschien iets voor Eenkhoorn?

boehoe 14 juni 2021 om 11:00

2 rondes. Dat is toch wel wat vreemd, of gebeurt dat vaker? Je zou dezelfde persoon 2 x in kunnen halen ;-)

bommie 14 juni 2021 om 11:58

Twee rondes gebeurt regelmatig op kampioenschappen.

En twee keer inhalen? Stel dat de winnaar 50 km/u rijdt, dan zou ik (47 jaar, redelijke conditie) op een stadsfiets nog niet eens twee keer worden ingehaald. (btw: ik snap dat je het ironisch bedoelde…)

Massimo Bataille 14 juni 2021 om 12:15

In belgie zijn er 3 ronden van 12,5km en ze starten om de minuut ( 2 groepen weliswaar). Ik zie het ook wel gebeuren dat er heel wat inhaalbewegingen zullen zijn.

Vind het eigenlijk best onlogisch dat ze de toppers niet om de 2min laten starten. Het deelnemersveld is vaak beperkt dus kan me niet inbeelden dat die 10-20 extra minuten veel verschil zullen maken in de programmatie

Romāns Vainšteins 15 juni 2021 om 09:51

Het verraadt met name creatieve armoede. Maar ja, dat het niet op TV is en de nasleep van de corona zijn uiteraard mooie handvatten om zoiets hersenloos te ontwerpen.

Fanny 14 juni 2021 om 11:06

Hieronder de namen van de renners met de desbetreffende starttijden.

https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/storage.knwu.nl/storage/2021/06/10110412/NK-Tijdrijden_Elite_Mannen_Startlist.pdf

FritsvanHoefelen 14 juni 2021 om 11:30

Moeten we geld inzamelen zodat Pascal Eenkhoorn weer een vaste woon- en verblijfplaats kan krijgen?

YogiBear 14 juni 2021 om 11:54

Ik denk dat het weer nog wel eens een rol kan gaan spelen. Het lijkt er op dat het na een uur of zes toch een graad of twee-drie koeler/ minder warm gaat zijn. Dat zou ook nog eens in het voordeel van de derde groep kunnen zijn.

Reiger 14 juni 2021 om 12:31

Ik zal wel als een ouwe lul klinken maar de NK’s van “vroeger waren echt beter.”
Alle toppers aan de start en vaak geweldig mooie wedstrijden gezien. Nu haalt praktisch elke renner die naar de Tour gaat z’n neus op voor die wedstrijd. “Past niet in de voorbereiding” is het dan. Waarom verplicht de KNWU niet elke renner om daar aan de start te komen? Dit gebeurt wel in België als ik het goed heb. En waar is het eergevoel om een jaar in het mooie rood-wit-blauwe tricot te kunnen rijden? Nu gaat dit artikel over het tijdrijden en niet over de wegwedstrijd, maar ook dit NK heeft een vrij magere bezetting. Zonde.

Massimo Bataille 14 juni 2021 om 12:48

In belgie is de tijdrit ook niet verplicht (Van Aert start niet omwille van voorbereiding op de tour), enkel de wegrit.
Vorig jaar werd er wel een uitzondering gemaakt vanwege de ‘corona-kalender’. BK viel op de woensdag na de Tour en paar dagen later was het WK.
Daarmee dat het deelnemersveld ook zwakker was en dat De Bondt zijn grootste overwinning behaalde.

the student 14 juni 2021 om 13:44

Mwah ik mis alleen echt Kelderman en van Baarle. En met goed fatsoen had misschien Kruijswijk hier ook nog een generale repetitie in kunnen lassen, want die kan toch aardig tijdrijden de laatste tijd. Matthieu van der Poel zou ook nog wel kunnen. Maar om nou alle renners dus inclusief 100 continentale renners die niet trainen op de tijdritfiets te verplichten om te starten. Tussen de continentals zitten zeker een aantal goede specialisten, maar om de rest nu tijdritten te verplichten is niet te doen. Heb je wel een groot startveld.

Het is al lastig genoeg om een organisatie te vinden die het wil organiseren, dan is een behapbaar startveld ( dus behapbare tijdsspannes ) wel een voordeel.

boehoe 14 juni 2021 om 14:02

Misschien een ander moment op de kalender kiezen?
Een nk lijkt me ook een mooi eindpunt of start van het seizoen. Dan rijd je het hele seizoen in de trui ipv die vreemde breuk er middenin.

Reiger 14 juni 2021 om 14:35

Helemaal gelijk hebben jullie. Het was ook meer gericht op de wegwedstrijd maar kon niet wachten om mijn ergernis er uit te gooien..
En ja, waarom rijden zogenaamde klassementstoppers zo’n NK niet gewoon? In de tijdritten worden immers de grootste verschillen gemaakt. Kun je mooi kijken waar je écht staat. Maar ook dat zal wel een dingetje van mij zijn.

Dikke vrouw 14 juni 2021 om 12:38

Deze is voor Tom

IlPirata 14 juni 2021 om 18:48

Precies, ook met Van Emden erbij.

DatWeetIkOokWel 14 juni 2021 om 15:00

Uiteindelijk wint MvdP ..:-)

Glorious 14 juni 2021 om 16:19

Een keer jumbo weer zo net voor de tour zou prettig zijn

Jee-O 14 juni 2021 om 17:12

Deze tijdrit is de afgelopen 10 jaar echt gedomineerd door Nederlandse renners. Alleen vorig jaar geen Nederlandse winnaar.

GroteSmurf 14 juni 2021 om 22:15

Echt heel leuk!

dumoman 16 juni 2021 om 12:49

Wint er tenminste 2x per jaar een Nederlander

Anton van Valouwe 14 juni 2021 om 17:42

Geen Eekhoff?

Theo Bovengemiddelkamp 14 juni 2021 om 17:43

En weer een nieuwe berg in Nederland, de Muur van Emmen! Er kunnen er wat mij betreft niet genoeg van komen. Ik denk dat de recreatieve fietsers er echt wel veel plezier aan beleven.

evanderwel 14 juni 2021 om 18:38

Zonde dat Kelderman niet start. Nu staat de winnaar zonder ongelukken al vast.

Edwin Jansen 14 juni 2021 om 20:02

Nederlandse kampioenen vanaf nu ook koningin en koning van de vuilnisbelt? In de jaren 80 reed ik zelf vaak als afsluiter van mijn trainingen de vuilnisbelt van Alverna bij Wijchen omhoog. Wat vaak een stinkend zaakje was, totdat men het zat was dat al die wielrenners er naar boven reden.

AndySchleck 14 juni 2021 om 21:06

****** Douwe Doorduin

Wheely 14 juni 2021 om 22:59

Qua temperatuur wel een goede generale voor Tokio.

Titaantje 15 juni 2021 om 02:40

wat een gedevalueerd NK. Van Baarle, Van Emden, Kelderman, Terpstra. Allen niet erbij Gesink zou nog podium rijden in dit veld, als hij mee deed.

Wheely 15 juni 2021 om 09:36

Kruijswijk, Mollema, Poels, VdP, Taco… Waar zijn onze helden?

Jungle Man 15 juni 2021 om 09:45

Gesink deed het op de Olympische spelen in Beijing niet eens zo slecht in deze discipline. Had hier met wat geluk en goede wil gewoon voor het rood-wit-blauw kunnen gaan.

Headlines

Materiaalzone

Populair