Voorbeschouwing: NK Baan Apeldoorn 2018

Voorbeschouwing: NK Baan Apeldoorn 2018

Laurine van Riessen - foto: Guy Swarbrick

Door Tim van Hengel
zondag 30 december 2018 om 06:00

In het weekend van 27-30 december wordt op de piste van Omnisport Apeldoorn de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen gehouden. Op liefst zeven sprint- en duuronderdelen zijn titels te verdienen. Enkele kampioenen zijn al bekend; zo vond de titelstrijd op het omnium, de ploegenachtervolging en de teamsprint al eerder plaats. WielerFlits blikt vooruit!

flag-nl Programma NK baanwielrennen, Apeldoorn

Donderdag 27 december
500 meter tijdrit – vrouwen (finale)
Individuele achtervolging – mannen (kwalificatie, finale)
Puntenkoers – vrouwen (finale)
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/8e finale – finale)

Vrijdag 28 december
Individuele achtervolging – vrouwen (kwalificatie, finale)
Scratch – mannen (kwalificatie, finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/4e finale – finale)

Zaterdag 29 december
Keirin – vrouwen (eerste ronde, finale)
Kilometer tijdrit – mannen (finale)
Koppelkoers – vrouwen (finale)
Puntenkoers – mannen (kwalificatie, finale)

Zondag 30 december
Scratch – vrouwen (kwalificatie, finale)
Keirin – mannen (eerste ronde, finale)
Koppelkoers – mannen (finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprintonderdelen

Keirin
mannen – Wie de o zo succesvolle Nederlandse baansprinters eens van dichtbij wil zien, moet deze week absoluut in Apeldoorn zijn. Zo keert Matthijs Büchli terug naar het NK om zijn Keirin-titel te verdedigen. Na zeges in Berlijn en Londen gaat hij momenteel aan kop in het klassement om de Wereldbeker. In Apeldoorn zal hij moeten afrekenen met onder anderen Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg, en Theo Bos, die in Berlijn nog brons pakte op dit onderdeel.*

vrouwen – Ook bij de vrouwen staan de toppers aan het vertrek; Laurine van Riessen is tijdens dit NK de titelverdediger en won net als Büchli al twee wereldbekerwedstrijden, in Parijs en Berlijn. In het klassement staat ze tweede, dicht achter de Australische Stephanie Morton. Zij is natuurlijk niet van de partij in Apeldoorn, waardoor alle ogen gericht zullen zijn op Van Riessen. Ze mag concurrentie verwachten van Shanne Braspennincx en Olympisch kampioene Elis Ligtlee.

Matthijs Büchli – foto: Guy Swarbrick

Sprint
mannen – Matthijs Büchli is tevens de titelverdediger op het onderdeel sprint, waar hij vorig jaar Harrie Lavreysen aftroefde in de eindstrijd. Beide heren zijn ook in Apeldoorn van de partij en verkeren in grootse vorm; Lavreysen won onlangs nog de wereldbekerwedstrijd in Londen en stond in Parijs en Milton op het podium. Ook Büchli pakte al zilver. En dan is er nog Jeffrey Hoogland, momenteel de nummer twee in de Wereldbeker. Wie gaat er winnen?

vrouwen – Net als Büchli is ook Laurine van Riessen tevens de titelverdediger in het sprinttoernooi, nadat ze vorig jaar Elis Ligtlee te snel af was. De renster van BEAT Cycling Club staat derde in het klassement om de Wereldbeker – de positie die ze onlangs ook in Londen bekleedde. Daarmee is de nationale titel niet zomaar vergeven, want ook onder anderen Shanne Braspennincx, Elis Ligtlee en Hetty van de Wouw staan in Apeldoorn aan het vertrek.

Tijdrit
mannen – Titelverdediger op ‘de kilometer’ Harrie Lavreysen staat niet op de startlijst, waardoor andere renners hun kans schoon zien om te schitteren in Apeldoorn. Sam Ligtlee was vorig jaar de runner-up en zal dit jaar ongetwijfeld azen op een treetje hoger. Hij pakte al knap brons op dit onderdeel tijdens het EK en greep tijdens de Wereldbeker in Berlijn net naast het podium. De derde plek was namelijk weggelegd voor Theo Bos, die hier ook een medaille wil pakken.*

vrouwen – Bij de vrouwen ging de titel vorig jaar naar Kyra Lamberink, voor Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx. Ook Omnisport Apeldoorn kan rekenen op de aanwezigheid van deze dames, die we al meermaals in actie zagen tijdens de huidige wereldbekercyclus. Elis Ligtlee is echter degene die tijdens de enige 500 meter tijdrit van de Wereldbeker in actie kwam; de sterke renster, die tijdens het WK in Apeldoorn de bronzen medaille pakte, werd in Berlijn knap vierde.

* Theo Bos kampt met een lichte blessure en heeft aangegeven niet van start te gaan op het NK baanwielrennen


Duuronderdelen

Individuele achtervolging
mannen – Dion Beukeboom zal zijn nationale titel op de individuele achtervolging niet verdedigen in Apeldoorn; de hardrijder staat namelijk niet op de startlijst. Ook de nummer twee van vorig jaar, Roy Eefting, ontbreekt en daardoor is Daan Hoole de enige renner aan het vertrek die vorig jaar op het podium stond. Hij neemt het ditmaal op tegen onder anderen Roy Pieters, die zich onlangs al kroonde tot Nederlands kampioen op het omnium.

vrouwen – Zusje Amy Pieters gaf vorig jaar al het goede voorbeeld door bij de vrouwen de titel voor zich op te eisen. Ze hield toen Loes Adegeest en Michelle de Graaf. Zowel Pieters als Adegeest en De Graaf zijn er opnieuw bij in Apeldoorn. Pieters reed dit seizoen al meermaals in de Wereldbeker en kende daarnaast een ijzersterk seizoen op de weg; zo won ze de Ronde van Drenthe en de GP de Plouay en stond ze op het podium van de Ronde van Vlaanderen.

Yoeri Havik en Wim Stroetinga – foto: Marcel Koch

Koppelkoers
mannen – Tijdens de koppelkoers treffen we een aantal bekenden uit het wereldbeker- en zesdaagsecircuit. Zo wonnen titelverdedigers Wim Stroetinga en Yoeri Havik onlangs de Londense zesdaagse en miste Havik aan de zijde van Jan Willem van Schip nipt het podium in de laatste Wereldbeker. Van Schip vormt ditmaal een team met Cees Bol. Andere koppels om in de gaten te houden zijn o.a. Kreder-Sinkeldam, Beukeboom-Van Zijl en het jonge team Zijlaard-Hoppezak.

vrouwen – Bij de vrouwen is de aandacht ongetwijfeld gevestigd op Kirsten Wild en Amy Pieters. Wild pakte afgelopen NK de titel met Nina Kessler; met Pieters pakte ze dit jaar zilver tijdens het WK in Apeldoorn en brons tijdens het EK in Glasgow. Dit team met zulke internationale allure moet dan ook in Apeldoorn kunnen meedoen om de zege. Pieters’ teamgenote van vorig jaar, Roxane Knetemann (met wie zij tweede werd), is ditmaal een koppel met Marit Raaijmakers.

Puntenkoers
mannen – Voor de puntenkoers reizen flink wat kleppers af naar Apeldoorn. Titelverdediger op dit onderdeel is Yoeri Havik, die vorig jaar Jan Willem van Schip en Roy Pieters naar de overige podiumplaatsen verwees. Dit drietal is opnieuw aanwezig tijdens het NK. Van Schip won afgelopen jaar tijdens het WK in Apeldoorn al zilver op deze discipline, en mag dus absoluut ook nu weer bij de favorieten worden gerekend. Bovendien staat hij momenteel tweede in de Wereldbeker van het omnium.

vrouwen – Kirsten Wild is bij de vrouwen de wereldkampioene op de puntenkoers en krijgt dus op papier de favorietenrol toegedicht. Ze won op dit onderdeel bovendien al meermaals de nationale titel. Vorig jaar ging de winst naar Marjolein van ’t Geloof; Roxane Knetemann en Marit Raaijmakers pakten destijds zilver en brons. Van ’t Geloof en Knetemann zijn ook ditmaal van de partij en kunnen dus ook zeker aanspraak maken op de titel.

Kirsten Wild – foto: Tim van Hengel

Scratch
mannen – Tot slot bespreken we de scratch, de discipline waarin Roy Eefting vorig jaar de titel pakte. In het Sportpaleis van Alkmaar haalde hij het voor Jan Willem van Schip en Wim Stroetinga. Eefting keert terug naar het NK om zijn titel te verdedigen, en ook Van Schip en Stroetinga zijn er weer bij. Met onder anderen oud-winnaars Melvin van Zijl en Roy Pieters eveneens aan het vertrek belooft de scratch een spannende wedstrijd te worden.

vrouwen – Net als op de puntenkoers is Kirsten Wild ook de wereldkampioene op de scratch en daardoor zal ze veel ogen op zich gericht weten. Ze won de afgelopen twee jaar al de nationale titel op dit onderdeel en heeft ongetwijfeld haar pijlen gericht op een hattrick – die ze overigens ook al eens realiseerde van 2011 tot 2013. Ze moet dan wel afrekenen met onder anderen Marjolein van ’t Geloof en Lorena Wiebes, de nummers twee en drie van 2017, en Amy Pieters.


Links

Website organisatie
Deelnemerslijsten

Livetiming (Twitter)


TV

De Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn worden niet live uitgezonden op televisie. WielerFlits doet dagelijks verslag van de wedstrijden en houdt de medaillewinnaars per onderdeel bij in een overzicht!

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone