Voorbeschouwing: Kuurne-Brussel-Kuurne 2015

Voorbeschouwing: Kuurne-Brussel-Kuurne 2015
vrijdag 27 februari 2015 om 09:00

Traditiegetrouw wordt op de tweede dag van het Belgisch openingsweekend Kuurne-Brussel-Kuurne (1.1) verreden. Renners die het in de Omloop Het Nieuwsblad lieten afweten kunnen zondag meteen op herkansing gaan. Op dit parcours komen traditioneel de sprinters het best uit de voeten, al was dat vorig jaar niet het geval. Wie volgt drievoudig winnaar Tom Boonen op de erelijst van de semi-klassieker op? WielerFlits kijkt terug en vooruit.

Historie
Ondanks dat Kuurne-Brussel-Kuurne vaak geassocieerd wordt met een massasprint als slotakkoord, was dit in het verleden vaak niet het geval. Bewijs hiervan zijn de namen van onder anderen Andrei Tchmil (1998 en 2000), Johan Museeuw (1994 en 1997) en Roger De Vlaeminck (1970 en 1971). Ook Rolf Sorensen (1996), Jaan Kirispuu (2002) en Nick Nuyens (2006) wisten met een knappe solo-overwinning de massasprint te ontlopen.

Cavendish Mark
De voorbije tien jaar eindigde KBK slechts drie keer op een massasprint. In 2007 was het Tom Boonen die de concurrentie de kuiten liet zien en als eerste de streep passeerde voor Marcel Sieberg en Iljo Keisse. Chris Sutton was in 2011 verrassend de snelste van het hele pak voor Yauhenni Hutarovich en André Greipel. Één jaar later verwees de toenmalige wereldkampioen Mark Cavendish de Wit-Rus Hutarovich en landgenoot Kenny van Hummel naar de dichtste ereplaatsen.

Doordat de wedstrijd zo vroeg in het jaar op de wielerkalender staat, krijgt deze soms met extreme weersomstandigheden te maken. Zowel in 1986, 1993 als in 2013 werd Kuurne-Brussel-Kuurne afgelast. In 2013 viel aan de vooravond van de semiklassieker de sneeuw met tonnen uit de hemel. De organisatie deed er nog alles aan om de omloop sneeuwvrij te maken, maar dit mocht niet meer baten.

Nederlandse winnaars

Bobbie Traksel
Een blik op de erelijst leert dat er vooral Belgen op het hoogste schavot hebben gestaan: slechts zestien keer wist een buitenlander te winnen. Van de zestien niet-Belgen die hier wisten te winnen, waren er maar liefst acht Nederlanders. Piet Rentmeester (1962), Jan Raas (1980 en 1983) en Jos Lammertink (1984) wisten in de twintigste eeuw namens Nederland de overwinning binnen te halen.

Naast Jan Raas staat ook Steven De Jongh (2004 en 2008) op de erelijst als meervoudige eindwinnaar van deze Vlaamse semiklassieker. Roy Sentjes won in 2003. Nederlands meest recente winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne is echter Bobbie Traksel in 2010. De Tielenaar reed in helse weersomstandigheden de hele dag voorop en wist uiteindelijk de sprint te winnen. Hij versloeg zijn medevluchters Rick Flens en Ian Stannard. Slechts 26 van de 195 gestarte renners reden toen de wedstrijd uit.

Vorig jaar

Omloop Het Nieuwsblad 2014

foto: OPQS/Tim de Waele

Tom Boonen was in 2014 voor de derde keer de primus in Kuurne. Op de Oude Kwaremont ontstond een elitekopgroep van tien renners. Daarin waren vijf OPQS-renners en drie Belkin-renners vertegenwoordigd. Het peloton, onder leiding van Katusha, Lotto-Belisol en Sky kwam geen meter dichter waardoor het tiental voor de zege spurtte. Boonen verwees Belkin-renners Moreno Hofland en Sep Vanmarcke respectievelijk naar de tweede en derde plaats.
Wedstrijdverslag en uitslag

Laatste vijf edities
2010: flag-nl Bobbie Traksel (Vacansoleil)
2011: flag-au Chris Sutton (Sky Procycling)
2012: flag-gb Mark Cavendish (Sky Procycling)
2013: Niet verreden
2014: flag-be Tom Boonen (Omega Pharma-Quick-Step)

Parcours
Het parcours in de Vlaamse Ardennen met start en finish in Kuurne, wordt gekruid door negen pittige hellingen. Vanuit de West-Vlaamse gemeente trekt het peloton richting het Oosten. Niet in de Belgische hoofdstad Brussel – zoals de naam van de wedstrijd doet vermoeden – maar in het Oost-Vlaamse Ninove is het traditionele keerpunt, maar dan gaat het wel op een meer heuvelachtige route richting aankomst. Het zwaartepunt van de Belgische 1.1-wedstrijd bevindt zich tussen kilometerpaal 90 en 125, waarin respectievelijk La Houppe, de Kanarieberg, de Kruisberg, de Hotondberg, de Côte de Trieu en de Oude Kwaremont beklommen worden.

kuurne
De negen hellingen
1. Edelare (36 km): 1500m – gem. 4,2% – max. 7%
2. La Houppe (89 km): 1880m – gem. 4,8% – max. 10%
3. Kanarieberg (97 km): 1000m – gem. 7,7% – max. 14%
4. Kruisberg (102 km): 1875m – gem. 4% – max. 9%
5. Hotondberg (108 km): 2700m – gem.3,1 – max.7,5%
6. Côte Du Trieu (113 km): 1260m – gem. 7% – max. 13%
7. Oude Kwaremont (126 km): 2200m – gem. 4,2% – max. 11,6%
8. Holstraat (136 km): 1000m – gem. 5,2% – max. 12%
9. Nokereberg (143 km): 350 m – gem. 5,7% – max. 7 %

Met nog zeventig kilometer te gaan staan de minder lastige Holstraat en Nokereberg op het programma, alvorens Kuurne na 164 kilometer koers weer bereikt wordt. Hier wordt het peloton nog twee vlakke ronden van 16 kilometer voorgeschoteld. Het parcours van de lokale ronden is lichtjes gewijzigd door een nieuwe brug. De aankomstlijn is getrokken na 196 kilometer op de lange en brede Brugsesteenweg.

Parcours Kuurne-Brussel-Kuurne 2015 (PDF)

Start wedstrijd: 12h00
Verwachte aankomsttijd: Tussen 16h32 en 16h48

Favorieten
Kuurne-Brussel-Kuurne kan dit jaar rekenen op een sterk deelnemersveld. Vrijwel de volledige internationale sprinterstop – buiten Marcel Kittel, Peter Sagan en Andrea Guardini – geeft acte de présence voor de Vlaamse voorjaarskoers. Ook Bradley Wiggins, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Philippe Gilbert prijken op de deelnemerslijst. Er zijn negen ploegen uit de WorldTour uitgenodigd, waaronder de enige Nederlandse LottoNL-Jumbo. Roompot is de andere afvaardiging uit ons land. In totaal nemen er 25 teams en 200 renners deel.

Alexander Kristoff
KBK is een koers waarvan de uitslag op voorhand lastig te voorspellen is. Toch wordt de wedstrijd meestal gewonnen door een sterke klassieke renner met een goede eindspurt. Dat maakt de Noorse beer Alexander Kristoff tot grote topfavoriet. De 27-jarige renner is de afgelopen weken goed in vorm met sprintoverwinningen in onder meer de Ronde van Qatar en de Ronde van Oman. Met Rüdiger Selig, Marco Haller en lead-out Jacopo Guarnieri krijgt de Katusha-renner zijn hele sprinttrein in steun. Zowel in een kleine kopgroep na een lastige wedstrijd als in de massasprint kan Kristoff het afmaken.

Aangezien een massasprint verwacht wordt, moet Mark Cavendish als medefavoriet bestempeld worden. De oud-wereldkampioen tankte dit voorseizoen al vertrouwen door etappes te winnen in de Rondes van San Luis, de Dubai Tour en de Spaanse eendagskoers Clasica de Almeria. Zijn zegeteller staat al op vijf. De Brit bewees ook deze wedstrijd al aan te kunnen door in 2012 als wereldkampioen te zegevieren.

In het team van Cavendish is ook de titelverdediger Tom Boonen terug te vinden. Welke strategie Etixx-Quick-Step zal uitspelen in Kuurne is nog niet bekend. Wanneer de Belgische WorldTour-ploeg een massasprint als uitkomst wilt, rekent het op Mark Cavendish. Indien de ploeg van Patrick Lefevere de wedstrijd hard maakt, zoals vorig jaar, zal Tornado Tom als speerpunt aangeduid worden.

Ook de Franse sprinters Arnaud Démare (FDJ) en Nacer Bouhanni (Cofidis) staan in 2015 nog altijd droog. Démare wil zijn tweede semiklassieker winnen na de Vattenfall Cyclassics van 2012 terwijl Bouhanni op zoek gaat naar zijn eerste klassieke overwinning in Vlaanderen. Pakt Bryan Coquard (Europcar) zijn eerste overwinning in België? Seizoensrevelatie onder de spurters is Matteo Pelucchi. De snelle Italiaan van IAM Cycling was al twee keer succesvol op Mallorca en bewees in Oman met twee derde plaatsen over het goede vormpeil te beschikken.

Sky kan dit openingsweekend een sterke ploeg opstellen en heeft de luxe om meerdere troeven te kunnen uitspelen. Oud-winnaar Chris Sutton, wereldkampioen tijdrijden Bradley Wiggins, Ian Stannard en de aalvlugge Elia Viviani zijn van de partij. Wegkapitein Bernhard Eisel zal de Britse formatie in goeie bannen moeten leiden.

Greg Van Avermaet
Twee ploegen die misschien geen baat hebben bij een massasprint zijn LottoNL-Jumbo en BMC. Beide ploegen zullen het middenstuk van de race met de zes Vlaamse heuvels lastig genoeg willen maken om de spurters af te matten of kwijt te spelen. Sep Vanmarcke is de kopman bij de ploeg van Richard Plugge, terwijl spurters Tom Van Asbroeck en Moreno Hofland een beschermde rol krijgen. Philippe Gilbert neemt voor het eerst deel aan Kuurne-Brussel-Kuurne. Daarnaast zijn ook Greg Van Avermaet en Luxemburger Jean-Pierre Drucker van de partij voor de Amerikaanse WorldTour-ploeg.

Veel teams hebben dus baat bij een massasprint, maar het rijtje sprinters is nog niet af. Ook de procontinentale en continentale ploegen leveren enkele snelle mannen af. Aidis Kruopis (An Post – Chain Reaction), de 41-jarige Alessandro Petacchi en Jakub Mareczko (beiden Southeast), Antoine Demoitie (Wallonnie – Bruxelles), man in vorm Edward Theuns (Topsport Vlaanderen – Baloise), de tweevoudig vice-winnaar Yauheni Hutarovich (Bretagne – Séché Environnement) en Eduard Grosu (Nippo – Vini Fantini) zijn de speerpunten binnen hun teams.

Roompot rekent op Raymond Kreder. Ook de toekomstige spurterstalenten Dylan Groenewegen en André Looij zijn geselecteerd. Wanty-Groupe Gobert mikt dan weer op de pijlsnelle benen van Roy Jans en Danilo Napolitano, terwijl bij Bora – Argon 18 en MTN-Qhubeka respectievelijk Sam Bennett en Tyler Farrar en Gerald Ciolek de sprinters van dienst zijn. Farrar en Ciolek hebben in het verleden hun spurtpotentieel nadrukkelijk getoond, maar de Amerikaan en de Duitser hebben in 2014 slechts één keer kunnen juichen.

Televisie
Zowel Sporza als Eurosport 2 zenden Kuurne-Brussel-Kuurne zondag 1 maart live uit. Sporza begint omstreeks 14h30 met hun live-uitzending op de Belgische televisiezender één, terwijl Eurosport een half uur later begint.

Het weer
Het belooft echt Flandrien-weer te worden. Het gaat stevig waaien tot vijf Beaufort. Daarna krijgen de renners wisselvallig weer met buien en droge periodes. Het wordt zacht met maxima rond 10 graden. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten. De wind zal zeker invloed hebben op het koersverloop.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Tom Boonen en Mark Cavendish
** Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet, Moreno Hofland
*  Nacer Bouhanni, Matteo Pelucchi, Elia Viviani, Tyler Farrar

Deelnemersveld Kuurne-Brussel-Kuurne 2015

Update 27-2: Andre Greipel ontbreekt vanwege ziekte

Dit artikel delen:

60 Reacties

Bremsjenn 27 februari 2015 om 09:14

Spannend. Ik hoop op Hofland, maar denk dat Kristoff er hier met de winst van door gaat. Jammer overigens dat Giant niet aan de start staat.

0
Leukefans 27 februari 2015 om 09:20

Benieuwd hoe LottoNL het gaat aanpakken als het op een sprint aankomt, moeilijk in te schatten wie de snelste is..

0
Daan° 27 februari 2015 om 09:27

Idd jammer dat Degenkolb niet van de partij is. Mooie voorbeschouwing!

0
burgyv 27 februari 2015 om 09:33

edit redactie: bedankt, aangepast

0
LyndaLid 27 februari 2015 om 10:00

Volgens mij verdient Bouhanni, ook zonder topvorm hier toch wel minstens 1 ster. Gezien het feit dat dit, Wevelgem, Scheldeprijs en San Remo zijn voorjaarsdoelen waren. (Edit: die heeft ie inmiddels dus ook)

Ik hoop dat Cavendish de criticasters de mond kan snoeren door Kristoff hier te verslaan, hoewel een mooie waaierkoers met gekke namen ook prachtig is natuurlijk

0
Purito 27 februari 2015 om 10:24

Om GvA nu meer sterren te geven dan Bouhanni. Zo lastig is Kuurne ook weer niet (understatement).

0
SV1995 27 februari 2015 om 10:27

Cavendish pakt hem hier gewoon, duidelijk het beste team en de meeste ervaring. De vele wind speelt de ploeg ook nog eens in het voordeel.

0
fustviking 27 februari 2015 om 10:35

Bora – Argon 18 … wat een stomme naam voor een team.
Klinkt als het bierteam en doet de vraag rijzen waarom ze het eerste team niet opstellen.
Die arme Sam Bennet moet het dus doen met het bierteam als ondersteuning. Verzamelen en omkleden in café ‘ons Hoekske’.

0
Kwibus 27 februari 2015 om 10:57

@purito

Het wordt slecht weer en dan zou ik GvA ook meer sterren geven dan Bouhanni. Ik verwacht sowieso een kleine groep aan de meet.

0
fietskoen1 27 februari 2015 om 11:31

Zal wel een massasprint worden. Denk dat alle sprinters het wel overleven, vooral Kristoff.
Hij is de grote favoriet, alleen gebrek aan ploegmaats in de finale zal misschien een belangrijke rol gaan spelen, ander wint Kristoff denk ik.

0
Sporzy_ 27 februari 2015 om 12:30

Kristoff is de grootste kanshebber. Cavendish eventueel, maar ik vrees dat hij en zijn team tekort gaan komen. Hij heeft bijvoorbeeld geen Sabatini en Renshaw in dienst.. Dan wordt het moeilijk!

0
LyndaLid 27 februari 2015 om 12:33

@ sporzy

Maar wel een Trentin, en dat moet genoeg zijn. Zeker als je ziet wie Kristoff mee neemt.

0
Purito 27 februari 2015 om 12:38

@Kwibus
Dat verandert de zaak. Maar alsnog kan Bouhanni een zware koers wel aan, zie maar het WK van vorig jaar.

0
MrKennedy85 27 februari 2015 om 13:53

***** Boonen
**** Kristoff – Pelucchi
*** Viviani – Vanmarcke – van Avermaet
** Theuns – Jans – van Asbroeck – Trentin
* Cavendish – Bouhanni – Wallays – Gilbert – Hofland

0
Sporzy_ 27 februari 2015 om 13:59

@MrKennedy85

Cavendish 1 ster? Jij gelooft dus ook niet in Cav en zijn ploeg met Wisniowski? Maes? Lampaert?…

0
MrKennedy85 27 februari 2015 om 14:08

@Sporzy

My guess is dat er, zeker gezien de zware omstandigheden, in de lastige zone een redelijk omvangrijke groep weg gaat rijden waar wel veel Etixx in zit maar geen Cavendish. En zie dan nog maar eens terug te komen… Welke ploeg gaat nog volle bak rijden als er een grote groep weg is? Etixx niet, die zitten wel mee. Katusha niet, Kristoff zit er wel bij. Lotto Jumbo niet, VanMarcke en van Asbroeck zitten er wel bij. BMC ook niet. Misschien Sky voor Viviani als die niet mee is, maar wat doe je als Wiggins, Stannard en bijvoorbeeld Sutton wel mee zijn?? FdJ is geen ploeg die de koers kan dragen voor Bouhanni.

Kortom, ik zie niet zo 1, 2, 3 een organisatie ontstaan die een dergelijke elitegroep terug kan gaan halen. Veel zal afhangen van de namen die dan mee zij. Maar ik gok op een vergelijkbaar scenario als vorig jaar alleen dan met een iets grotere kopgroep. Ik hoop het ook want vond het prachtige koers vorig jaar.

0
Sporzy_ 27 februari 2015 om 14:11

@MrKennedy

Mooie voorbeschouwing :D. Idd maar buiten eventueel Cav zie ik niemand het in de ploeg afmaken.. Boonen wordt altijd geklopt door 4/5 man. Alleen wegrijden.. Mmmh kweetni :)

0
vlek 27 februari 2015 om 14:14
Quote:
Boonen wordt altijd geklopt door 4/5 man.

De editie van vorig jaar was een van de interessantere van de laatste jaren, met een hele sterke groep vanaf de Oude Kwaremont. Misschien kun je hem nog ergens terugkijken. Het is zeker een aanrader; eigenlijk zonde dat je hem gemist hebt.

0
Sporzy_ 27 februari 2015 om 14:19

@vlek

De Boonen van dit jaar gezien in Tour of Qatar en Tour of Oman? Hij begint te sprinten en geeft het snel op omdat hij gewoon die power niet meer heeft..

0
vlek 27 februari 2015 om 14:23

Je eigen beoordelingen van Boonen gelezen van vorig jaar? Ongeacht de prestaties van Boonen geeft een matige imitatie van een kritische volger weg..

0
MrKennedy85 27 februari 2015 om 14:26

@Sporzy

Boonen zat er dit jaar telkens erg dichtbij en dat tegen topsprinters in volledig vlakke en dus makkelijke etappes. Hij kan Kristoff bijvoorbeeld zeker klop geven in een sprint al zal hij liever een scenario zien als dat van vorig jaar waarbij hij met een select gezelschap zonder echte topsprinter weg kan rijden.

Destijds was er echter in verhouding wel zoveel Etixx mee dat een demarrage voor de medekoplopers geen zin had. Dat zie ik nu niet zo 1, 2, 3 gebeuren. Als Boonen wint dan zal het naar mijn mening echt in een sprint met een wat grotere groep zijn. En ja, die zie ik hem “gewoon” winnen. Is naar mijn mening met Kristoff de snelste man, zeker in zware omstandigheden.

0
Sporzy_ 27 februari 2015 om 14:41

@MrKennedy85
Een Debusschere van Lotto is bijvoorbeeld sneller en heeft meer kans dan hem.. Hij heeft gewoon schrik om zich er tussen te smijten..

0
Lello 27 februari 2015 om 15:03

Ik denk ook dat jens debusschere een goeie kans maakt! De vorm is er en hij had deze wedstrijd al aangekruist en na het uitvallen van greipel en roelandts is hij als snelle man een grote kanshebber

0
MrKennedy85 27 februari 2015 om 15:04

@Sporzy, Debusschere heb ik voor zaterdag als winnaar genoteerd :)

0
DirkDeWolf 27 februari 2015 om 15:12

Als je een toekomstig supertalent bent, zoals Groenewegen en Looij, ben je dan nu een gewoon talent, een goed talent, of helemaal geen talent?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone