Voorbeschouwing: GP Montréal 2012

Door
zondag 9 september 2012 om 14:39

Aanstaande zondag begint het tweede hoofdstuk van het Canadese tweeluik met de GP Montreál. Net als de GP Québec staat deze WorldTour-koers sinds 2010 op de kalender. Op de erelijst prijken de namen van Robert Gesink in 2010 en Rui Costa in 2011. WielerFlits blikt vooruit op de GP Montréal 2012.

Historie
De GP Montréal wordt dit jaar voor de derde maal gereden. Vorig jaar wist Rui Costa de winst binnen te slepen door met de kopgroep van drie net genoeg over te houden aan de finishlijn om het aanstormende peloton af te houden. De stad Montréal kent al wel een rijke wielerhistorie. In 1974 veroverde Eddy Merckx er de wereldtitel en twee jaar later won de Zweed Bernt Johansson Olympisch goud in de stad. Daarnaast kende de stad met de tussen 1988 en 1992 gehouden Grand Prix des Amériques een wereldbekerkoers met onder meer Steve Bauer en Franco Ballerini op de erelijst.

Parcours
De GP Montréal zal worden verreden op een parcours van 12,1 kilometer wat in totaal 17 keer gereden zal moeten worden. In totaal rijden de renners 205,7 kilometer. Per ronde zullen de renners 229 hoogtemeters moeten overwinnen, wat een totaal aantal hoogtemeters geeft van 3893.

De belangrijkste hellingen in het parcours:
Cote Camilien-Houde: 1,8 km aan 8%.
Cote de la Polytechnique: 780 meter aan 6%.
Avenue du Parc (aankomststrook): 560 meter aan 4%.

Favorieten

foto: Sirotti

Het broertje van de GP Quebec kent een iets minder selectief parcours maar is daarom zeker niet minder interessant. Het rondje lijkt gemaakt voor een allrounder die rap is aan de meet. Met deze kwaliteiten en zijn huidige vormpeil is Edvald Boasson Hagen daarom wat ons betreft de grote favoriet. De sterke Noor van Team Sky won nog geen twee weken terug de Grote Prijs Plouay op indrukwekkende wijze en werd zeven dagen eerder ook al vijfde in de Vattenfall Cyclassics.

foto: Sirotti

Met het eindigen van de Tour en het winnen van de groene trui werd het wat stil rond Peter Sagan. De Slowaak won her en der nog wel een criterium maar leek toch wel over zijn topvorm heen te zijn. In Quebec kwam de wedstrijdmentaliteit van de Liquigas-coureur maar weer eens naar boven en was Sagan er zowaar gewoon weer bij in volle finale. In de laatste kilometer leek hij zelfs nog heel even aan te gaan sluiten bij Gerrans en Van Avermaet maar werd hij in extremis opgeslokt door de gulzige meute daarachter. Of Sagan daadwerkelijk met zijn laatste benen koerst zal zondag blijken, maar voor ons geldt hij gewoon weer als een van de favorieten. Datzelfde mag gezegd worden van Greg Van Avermaet. De sympathieke Vlaming is wederom bezig aan een sterk seizoen maar winnen lijkt nog altijd erg lastig voor de BMC-coureur. Wellicht trekt hij na een tweede stek in Quebec nu wel aan het langste eind op een parkoers dat hem iets beter moet liggen.

foto: Sirotti

Wellicht is Heinrich Haussler niet de meest voor de hand liggende naam om bij de favorieten te scharen, toch is de Garmin-renner vrij onopgemerkt aan een opmars bezig. Na een vrij kleurloos seizoen lijkt de allrounder met recente ereplaatsen in Hamburg en Plouay klaar om weer eens het zegegebaar te mogen maken. Hetzelfde mag gezegd worden van Gerald Ciolek. De snelle man van Omega Pharma-Quickstep finishte als negende in de straten van Quebec en zal in Montreal allicht nog meer gemotiveerd zijn om te winnen. Lampre’s Grega Bole zal in een groepsspurt ook ongetwijfeld zijn mannetje staan. De Sloveen weet doorgaans wel raad met dit soort aankomsten en kan altijd net wat meer in het naseizoen, getuige zijn winst vorig jaar in Plouay.

foto: Sirotti

Dat een late uitval in dit soort wedstrijden niet per definitie kansloos is hebben we de afgelopen weken wel gezien. In San Sebastian, Plouay en Quebec werd een groepsspurt immers op het laatste moment gedwarsboomd. En zo zou het zomaar weer eens Rabo’s Luis Leon Sanchez kunnen zijn die er in het zicht van de haven vandoor gaat, zoals hij dat in het Baskenland ook al deed. En wat kan Simon Gerrans op dit parcours? Dat er nog eens een groepje met de kleine Australiër naar de meet rijdt lijkt onwaarschijnlijk maar als hij weer eens zo’n goede dag heeft is men hem niet zomaar kwijt. Datzelfde kunnen we zeggen van Thomas Voeckler. De eigenzinnige Fransman zat er in Quebec al weer kort bij met een zevende stek maar ook bij hem lijkt het beste eraf te zijn na een lang en zwaar seizoen. Ook dient men rekening te houden met de jonge Diego Ulissi. De Italiaan van Lampre heeft al een hele rits kleinere koersen op zijn naam geschreven maar dat hij al vroeg rijp is voor het echte werk bewees hij wel in Quebec met een zesde plek.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Edvald Boasson Hagen
*** Peter Sagan, Greg Van Avermaet
** Heinrich Haussler, Gerald Ciolek, Luis Leon Sanchez
* Grega Bole, Thomas Voeckler, Simon Gerrans, Diego Ulissi, Jurgen Roelandts

Deelnemerslijst

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone