Voorbeschouwing: Giro 2011 – Etappe 5

woensdag 11 mei 2011 om 08:50

Na een emotionele geneutraliseerde rit gaat de Giro d’Italia woensdag verder met een etappe waar de wielerfans vooraf naar uitkeken. Over de onverharde, witte wegen van de Strade Bianche zal naar verwachting weer vol gekoerst worden en zullen de favorieten alert moeten zijn.

Parcours
Op het programma staat een 191 kilometer lange rit. Er wordt gestart in de kustplaats Piombino in de regio Toscane. De wedstrijd gaat grotendeels over glooiend parcous en onverharde wegen. Via de regio Umbrië zal er gefinisht worden in Orvieto, wat in de regio Lazio ligt. Onderweg staan er twee beklimmingen van de derde categorie op het programma: de Saragiolo na 120 kilometer en de Croce Di Fighine na 154 kilometer. In werkelijkheid gaat het constant op en af en zullen de klassementsrenners op moeten letten.

Vorig seizoen ontstonden er in de rit naar Montalcino op een gelijkwaardig parcours tijdsverschillen tussen de kanshebbers op de eindzege. De weersomstandigheden zullen echter minder zwaar zijn dan de apocalyptische regenval van vorig jaar.

In de slotfase staat in Orvieto een lastige klim te wachten die oploopt tot 15%. De laatste kilometer kent de eerste vijfhonderd meter een gemiddelde stijging van 4,4 procent. De aankomst wordt verwacht tussen 17:04 en 17:34.

Favorieten
Naast de gebruikelijke vraag welke renners het parcours op het lijf geschreven is, zal het afwachten zijn wie er woensdag zin hebben om te koersen. Zo is de Duitser Fabian Wegmann een renner die normaal gesproken een goede klassering had kunnen halen, maar hij verschijnt na het overlijden van Weylandt niet aan de start.

foto: Sirotti

Op de Toscaanse wegen lijkt het vooral uitkijken naar Italiaanse renners. Routinier Stefano Garzelli moet uit de voeten kunnen op het lastige parcours terwijl Italiaans kampioen Giovanni Visconti er waarschijnlijk ook wel raad mee weet.

De Spanjaard Angel Vicioso toonde maandag al dat het met zijn vorm wel goed zit en werd in maart nog knap zesde tijdens de vergelijkbare Montepaschi Strade Bianche. Thomas Löfkvist won deze gelijkwaardige koers in 2009 en werd er vorig jaar tweede, wat hem een geduchte kanshebber voor dagsucces maakt.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Stefano Garzelli
*** Giovanni Visconti, Michele Scarponi
** Matteo Carrara, Rinaldo Nocentini, Danilo Di Luca
* Thomas Löfkvist, Angel Vicioso, Igor Anton, Vasil Kiryienka

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone