Voorbeschouwing: Giro 2011 – etappe 2

zondag 8 mei 2011 om 09:25

Op de tweede dag van de Giro d’Italia 2011 staat de eerste rit in lijn op het programma. De etappe van Alba naar Parma is voor de sprinters een van de weinige kansen op succes in deze Giro. WielerFlits kijkt vooruit met een blik op het parcours en de kanshebbers.

Parcours
Na de ploegentijdrit in de straten van Turijn gaat de Ronde van Italië in oostelijke richting verder. Al vroeg in de Giro staat de langste etappe van deze ronde op het programma. De start van deze 244 kilometer lange rit is eveneens in de regio Piemonte. Vanuit Alba rijdt het peloton richting de regio Emilia Romagna. Bij de enige tussensprint na 202 kilometer zijn er 6, 4 en 2 bonificatieseconden te verdienen.

De vlakke etappe is een van de vijf tot zeven kansen voor sprinters tijdens deze Giro, waardoor de ploegen met snelle finishers het peloton compact willen houden. Het vlakke parcours biedt weinig mogelijkheden voor vluchters om zich te onderscheiden. Op 34 kilometer voor de finish is de enige heuvel op het parcours opgenomen, maar deze zal waarschijnlijk enkel dienen ter bepaling van de eerste bergtrui. Door een technische slotfase in Parma kan er een nerveuze finale verwacht worden.

Voor de eerste maal deze Giro d’Italia zijn er bonificatieseconden te verdienen. De winnaar krijgt er 20, de nummer twee 12 en de nummer drie krijgt er 8. Door de kleine verschillen in de ploegentijdrit is het daardoor allerminst zeker dat Marco Pinotti lang in het bezit zal blijven van zijn roze leiderstrui. Zijn ploeggenoot Mark Cavendish zou aan de andere kant zijn positie hierdoor kunnen versterken.

Favorieten
Het streven van koersdirecteur Zomegnan om de Giro elk jaar zwaarder te maken, heeft zijn gevolgen voor de kwaliteit van de deelnemende sprinters. Zo ontbreken deze Giro André Greipel, San Remo-winnaar Mathew Goss en de (oud-) wereldkampioenen Boonen, Freire en Hushovd. Team Sky laat met het oog op de Tour sub-toppers als Swift, Sutton en Henderson thuis. Daarnaast zijn er andere redenen voor de nivellering van het sprintersgilde. Daniele Bennati en Theo Bos ontbreken vanwege blessures en bij Alessandro Petacchi en Robbie McEwen is het vanwege hun gevorderde leeftijd nog maar de vraag of zij bestand zijn tegen het sprintersgeweld van de jongere generatie.

Mark Cavendish heeft in het verleden meerdere malen getoond dat hij over de kwaliteiten bezit om de concurrentie tot figuranten te degraderen. In 2008 won hij twee Giroritten, in 2009 waren dat er drie. Dit jaar heeft hij tot dusver echter zelden zijn vorm kunnen tonen. Hij heeft zich desondanks tot doel gesteld vijf etappes te winnen. De Amerikaan Tyler Farrar kan met zeges op Mallorca, in de Tirreno en een lijst ereplaatsen een beter trackrecord voorleggen. Het ziet er naar uit dat de twee dit jaar de sprintetappes onderling gaan verdelen.

foto: Sirotti

Achter de twee toppers bestaat een groot veld van outsiders. Alessandro Petacchi is met zijn 37 jaar al op zijn retour, maar heeft met 26 etappezeges wel de meeste zeges in de Giro van dit peloton op zijn naam staan. Dit jaar boekte hij al overwinningen in Catalonië en Turkije. Naast Petacchi zijn er bij de Italianen weinig renners van wie een ereplaats verwacht worden. De kwaliteiten van Davide Vigano (Leopard-Trek), Francesco Chicchi (Quick Step), Danilo Napolitano (Acqua & Sapone), Fabio Sabatini (Liquigas) en Sacha Modolo (Colnago – CSF Inox) komen niet in de buurt bij die van Ale-Jet.

Omega Pharma-Lotto stelt Adam Blythe op, maar de jonge Brit heeft na zijn sterke najaar vorig seizoen weinig korte uitslagen gereden. Quick-Step rekent naast Chicchi op Gerald Ciolek, maar beide renners zijn tot dusver in Belgische loondienst nog niet uit de verf gekomen. Een gevaarlijke outsider is de Spanjaard Francisco Ventoso. De renner van Movistar won dit seizoen al etappes in Down Under, Andalusië en Castilla y Leon en behoort dit jaar tot de succesvolste sprinters.

Bij Leopard hoopt men na het wegvallen van Bennati op Wouter Weylandt, die vorig jaar verrassend de Girorit in Middelburg won. Rabobank rekent na de afmelding van Theo Bos op tweede keus Graeme Brown terwijl Vacansoleil het vertrouwen geeft aan Borut Bozic. Nederlandse kanshebbers in de massasprint ontbreken. Zonder Bos zullen onze landgenoten het zoals vanouds later deze Giro moeten hebben van het meezitten in een succesvolle ontsnapping.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Tyler Farrar
*** Mark Cavendish, Alessandro Petacchi
** Francisco Ventoso, Robbie McEwen, Wouter Weylandt
* Graeme Brown, Borut Bozic, Francesco Chicchi, Danilo Napolitano

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone