Voorbeschouwing: Eneco Tour 2012
maandag 6 augustus 2012 om 08:39

Voorbeschouwing: Eneco Tour 2012

foto: Sirotti

Met de Eneco Tour gaat maandag de eerste (gedeeltelijk) Nederlandse etappekoers van WorldTour-status van start. De zevendaagse wedstrijd start in Waalwijk en eindigt in het Belgische Geraardsbergen, bekend van de lokale Muur. WielerFlits blikt vooruit op de race.

Historie
Dit jaar is pas het achtste voor de Eneco Tour, maar hij heeft een rijker verleden dan dat getal doet vermoeden. In 2005 werd hij namelijk de opvolger van de Ronde van Nederland, die voor het eerst net na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, werd georganiseerd. Het ontbrak de wedstrijd echter aan continuïteit om het tot een internationaal evenement te schoppen: in de jaren ’50 en ’60 werd geregeld een editie overgeslagen, en tussen 1966 en 1974 werd ze zelfs helemaal niet verreden.



Aan de winnaars zal het in ieder geval niet gelegen hebben: Nederlandse toppers als Wim van Est, Peter Post, Jan Janssen, Joop Zoetemelk en recordhouder Gerrie Knetemann (vier eindzeges) prijken allen op de erelijst. Waarschijnlijk dankzij het succes van twee laatstgenoemden werd de wedstrijd sinds 1975 opnieuw elk jaar georganiseerd. Daardoor werd ook het deelnemersveld internationaler en vonden ook succesvolle buitenlanders hun weg naar Nederland. Dat blijkt onder meer uit de zege van Laurent Fignon in 1989.

Met de invoering van de ProTour moest er iets gebeuren om de ronde groot te houden. Een uitbreiding naar de complete Benelux bleek uitkomst te bieden. Er zijn sindsdien echter geen winnaars meer geweest uit één van de drie landen. Edvald Boasson Hagen won vorig jaar voor de tweede keer de wedstrijd, voor Philippe Gilbert en David Millar. In 2012 is hij er echter niet bij.

Parcours

www.enecotour.com

Het parcours van de Eneco Tour is dit jaar enigszins op de schop gegooid. Er wordt gestart in Waalwijk, waar dit vorig jaar nog Amersfoort was, en de proloog is verdwenen. In plaats daarvan wordt de renners direct meer dan 200 kilometer voorgeschoteld. Men rijdt niet, zoals vaak in het verleden, zo snel mogelijk naar Limburg. In plaats daarvan wordt Zeeland aangedaan en kent Limburg maar twee ritten, waaronder de ploegentijdrit op dag twee.

Niet alleen de Limburgse, maar vooral de Vlaamse en Waalse heuvels zullen dus het klassement maken. Al spelen de twee tijdritten ook een belangrijke rol. De winnaar zal dus op beide vlakken goed uit de verf moeten komen.

Maandag 6 augustus: Etappe 1: Waalwijk – Middelburg (203,9 km)
Het feit dat voor de eerste rit geen profiel is bekend gemaakt, zegt al genoeg. De renners zullen door Brabant naar Zeeland rijden, en hierin weinig hoogteverschillen meemaken. Met de juiste wind kunnen er echter wel waaiers ontstaan, iets waar menig wielerfan zich op verheugt. Een massasprint in de Zeelandse hoofdstad lijkt echter het waarschijnlijkst.

www.enecotour.com

Dinsdag 7 augustus: Etappe 2: Sittard – Sittard (TTT, 18,9 km)
De ploegentijdrit is nieuw in de Eneco Tour en vormt een generale repetitie voor het eerste wereldkampioenschap ploegentijdrit voor sponsorteams in september. Op het WK in Limburg start de ploegentijdrit eveneens op de markt in Sittard. De tijdsmeting van deze tijdrit ligt op de top van de Bergstrasse, een klimmetje van een kilometer aan 3,6 procent.

www.enecotour.com

Woensdag 8 augustus: Etappe 3: Riemst (BE) – Genk (BE) (188 km)
Zodra België wordt ingereden, krijgen de renners het ook lastiger. De etappe kent zowel een start als finish bij onze zuiderburen, maar gaat tussendoor wel even Nederlands Limburg in. De zes heuvels, waaronder de Cauberg, liggen in het midden van de etappe. Het zijn allen korte vinnige klimmetjes, waarop de renners de koers zullen moeten maken. Anders kan er nog weleens een redelijk groot peloton finishen in Genk, waar ook vorig jaar al aangekomen werd.

Donderdag 9 augustus: Etappe 4: Heers (BE) – Bergen op Zoom (213,3 km)
De vierde rit brengt het peloton via Brabant weer terug Nederland in, waar zal worden gefinisht in Bergen op Zoom. Een vlakke finish dus weer, en ook onderweg in de rit wordt hoegenaamd niet geklommen. Een etappe die de sprinters ongetwijfeld zullen hebben aangestipt.

Vrijdag 10 augustus: Etappe 5: Hoogerheide – Aalter (BE) (184,6 km)
Etappe nummer vijf gaat weer over Zeeland, maar trekt vervolgens West-Vlaanderen in om te finishen in Aalter. Een niet al te lastige rit waarin weinig anders dan een massasprint verwacht kan worden.

Zaterdag 11 augustus: Etappe 6: Ardooie (BE) – Ardooie (BE) (ITT, 17,4 km)
De individuele tijdrit wordt vervolgens in Ardooie verreden, waar geen steile obstakels op het parcours zijn opgenomen. Met de koninginnenrit voor de boeg is de tijdrit dus nog niet allesbeslissend, maar kunnen hier al wel de verhoudingen worden bepaald.

www.enecotour.com

Zondag 12 augustus: Etappe 7: Maldegem (BE) – Geraardsbergen (BE) (214,5 km)
Zeventien keer moet er geklommen worden in de laatste en zwaarste etappe van deze editie van de Eneco Tour. Hiervan wordt de Hurdumont na 141 kilometer maar eenmaal opgereden, om vervolgens alle eerder gereden klimmen nogmaals aan te doen. Hieronder is ook de Muur van Geraardsbergen, sinds afgelopen voorjaar niet meer aanwezig in de Ronde van Vlaanderen. Deze komt op dik vijf kilometer van de streep voor de derde keer terug, terwijl ook de finish weer omhoog loopt.

Favorieten
Zoals gezegd is Edvald Boasson Hagen er niet bij dit jaar. Ook de winnaar van 2010, Tony Martin, is niet door zijn ploeg in de selectie opgenomen. Sky heeft met Thomas Löfkvist wellicht een vervanger voor het algemeen klassement, maar de Zweed is dit jaar nog redelijk onzichtbaar. Bij Martins ploeg, Omega Pharma-Quick Step, staan daarentegen genoeg kleppers aan de start. Naast Tom Boonen zijn Niki Terpstra, Michal Kwiatkowski, Sylvain Chavanel en Dries Devenyns allevier mannen die mee kunnen doen in de top van het klassement. Zonder twijfel een ijzersterk team.

Niki Terpstra maakt deel uit van een topsterke OPQS-selectie (foto: © OPQS / Tim de Waele)

De Rabobankploeg komt aan de start met Lars Boom als kopman. De vorig jaar sterke Jos van Emden (zesde in de eindrangschikking) is er niet bij, wel zijn sprinters Theo Bos en Mark Renshaw aanwezig. Vacansoleil heeft met Thomas De Gendt en Lieuwe Westra twee belangrijke namen meegenomen, terwijl ook Marco Marcato en Gustav Erik Larsson in respectievelijk de heuvels en tijdrit goed voor de dag moeten kunnen komen.

Lars Boom zal graag weer eens in zulk gezelschap verkeren (foto: Sirotti)

De derde Nederlandse ploeg op de startlijst, Argos-Shimano, zal haar pijlen vooral richten op de vlakke ritten in dienst van kopman Marcel Kittel. Simon Geschke kan in de heuvels wellicht ook wel iets uitrichten. Gilbert, vorig jaar nummer twee, is in deze editie afwezig. BMC brengt echter wel Greg van Avermaet, Taylor Phinney (vierde in 2011) en Alessandro Ballan aan de start. Adam Blythe is de man voor de sprint. David Millar is er met Garmin-Sharp wel weer bij, met Heinrich Haussler en Raymond Kreder in zijn kielzog.

Taylor Phinney toonde zich op de Spelen al in goede vorm (foto: Sirotti)

Lotto-Belisol heeft met Jürgen Roelandts en Jelle Vanendert twee sterke mannen voor dit werk, terwijl Accent Jobs-Willems Verandas Stefan van Dijk en de in goede vorm verkerende Kevyn Ista meeneemt. Bij Topsport Vlaanderen wordt het wellicht kijken naar Michael van Staeyen en Jelle Wallays.

Veel ploegen mikken op de sprintetappes in de lage landen. Aanwezig zijn onder meer: Alessandro Petacchi (Lampre-ISD), Alexander Kristoff (Katusha), Davide Appollonio en Chris Sutton (beiden Sky), Jacopo Guarnieri (Astana), Aidis Kruopis (Orica-GreenEDGE), José Joaquin Rojas en Francisco Ventoso (beiden Movistar), Manuel Belletti (AG2R) en Arnaud Demare (FDJ-BigMat). Voor het klassement kan verder uitgekeken worden naar Jonathan Castroviejo (Movistar), Linus Gerdemann (RadioShack) en Martin Elmiger (AG2R). En tot slot: hoe sterk is Alberto Contador gebrand op een succesvolle terugkeer in het peloton?

Deelnemerslijst (CyclingFever)

Favorieten van WielerFlits
**** Taylor Phinney
*** Sylvain Chavanel, Lars Boom
** David Millar, Thomas De Gendt, Linus Gerdemann
* Michal Kwiatkowski, Niki Terpstra, Lieuwe Westra, Alberto Contador

RIDE Magazine