Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2014
zaterdag 6 september 2014 om 06:00

Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2014

Voorbeschouwing: Brussels Cycling Classic 2014

foto: Sirotti

In deze drukke wielermaand, wordt er haast overal gekoerst. Zo ook dit weekend in België, waar zaterdag de Brussels Cycling Classic (1.HC) plaatsvindt. Wie wordt de opvolger van de Duitse kampioen André Greipel? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Al sinds 1893 stond deze semi-klassieker onder de naam Parijs-Brussel op de wielerkalender. In de beginjaren lag de start effectief in Parijs, maar al snel werd uitgeweken naar een noordelijker gedeelte van Frankrijk. De aankomstlijn lag steeds in Brussel. Toen de organisatoren begin 2013 besloot om deze wedstrijd in een volledig nieuw jasje te steken, werden zowel de naam als de startplaats gewijzigd. Het startsein zou voortaan ook in de Belgische hoofdstad worden gegeven, terwijl de nieuwe naam ‘Brussels Cycling Classic’ werd.

Andre greipel

De eerste editie van die vernieuwde ‘Parijs-Brussel’ werd meteen een succes. De organisatie kon met André Greipel als winnaar en John Degenkolb en Nacer Bouhanni als dichtste belagers rekenen op een schitterend eindpodium. Greipel klopte het tweetal vanuit een verloren positie in een massasprint. Robbie McEwen bleef alleen recordhouder met vijf zeges in Brussel.

Parcours
Zoals gezegd is de start gelegen in Brussel, meer bepaald aan het Jubelpark. Na een kort rondje door de Belgische hoofdstad, waarin al enkele hoogtemeters moeten overwonnen worden, gaan de renners richting de échte heuvelzone. Daar wachten hen liefst zeventien korte maar nijdige hellingen.

BCC

De Langestraat, Vossemberg en Smeysberg zijn in die zone de belangrijkste scherprechters. Deze drie hellingen moeten elk zes keer beklommen worden. De Smeysberg lijkt met zijn 600 meter aan 8,3 % de lastigste van de drie, maar of het ook voor een schifting kan zorgen, is maar de vraag. De top van de laatste helling van de dag is immers gelegen op 48 kilometer van het einde. De finishlijn is vlakbij het Atomium in Brussel getrokken.

Favorieten
De ploegleiders van de belangrijkste blokken aan de start gokken op een sprint. Althans, dat doet de deelnemerslijst, waarop een overvloed aan snelle mannen te zien is, vermoeden. Op de pure snelheid zou André Greipel zich de snelste moeten tonen. Maar na ziekte in de Eneco Tour en naweeën in de Vattenfall Cyclassics, is het maar de vraag of de Duitser van Lotto Belisol over een degelijk vormpeil beschikt.

Arnaud Demare

Ook van Arnaud Démare is niet helemaal bekend waar hij staat. In Hamburg kwam hij – net als Greipel – niet aan sprinten toe, en in de Ronde van de Limousin gaf hij er na drie ritten de brui aan. Toch kan de FDJ-renner haast altijd snel sprinten. Giacomo Nizzolo (Trek) bewees zich in de voorbije weken wél, met een tweede plaats in de Vattenfall Cyclassics en een negende stek in de lastige GP Plouay.

Datzelfde mag ook van Gianni Meersman gezegd worden. Voor hem is het van cruciaal belang dat de topsprinters in de heuvelzone afgemat worden, want op pure snelheid komt hij naar alle waarschijnlijkheid te kort. Zijn Omega Pharma-Quick Step-ploeg heeft met Alessandro Petacchi en Mark Renshaw ook twee goede outsiders in haar rangen, die – indien ze voor eigen rekening mogen rijden – ieder op een top 5-plaats mogen mikken.

Modolo

Ook de Italianen zullen gevaarlijk zijn in Brussel. Naast de eerder genoemde Nizzolo en Petacchi, zijn immers ook Elia Viviani (Cannondale), Sascha Modolo (Lampre-Merida), Francesco Chicchi (Neri Sottoli) en Davide Appollonio (AG2R La Mondiale) gevaarlijke kanshebbers bij een sprint. Van Belgische zijde is het verder uitkijken naar het Topsport-trio Tom Van Asbroek, Jasper De Buyst en Michael Van Staeyen, terwijl Nederland op Danny van Poppel (Trek) rekent.

De overige sprinter aan de start zijn Ruslan Tleubayev (Astana), Mauro Finetto (Neri Sottoli), Adrien Petit (Cofidis), Kenny Dehaes (Lotto Belisol), Romain Feillu (Bretagne-Séché Environnement), Leonardo Duque (Colombia) en Jean-Pierre Drucker (Wanty-Groupe Gobert). Een aanval mag verwacht worden van Tony Gallopin (Lotto Belisol), Guillaume Van Keirsbulck (Omega Pharma-Quick Step), Bjorn Leukemans (Wanty), Thomas Voeckler (Europcar) of Stijn Devolder (Trek).

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** Arnaud Démare en Giacomo Nizzolo
** Bryan Coquard, Gianni Meersman, Elia Viviani
* Alessandro Petacchi, Tom Van Asbroeck, Sacha Modolo, Franceso Chicchi

Deelnemerslijst Brussels Cycling Classic 2014

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast