Voorbeschouwing: BK veldrijden 2015

zondag 11 januari 2015 om 09:00

Na de zware kerstperiode staan zondag de nationale veldritkampioenschappeen op het programma. In België wordt de nationale titelstrijd dit jaar uitgevochten op een loodzwaar modderparcours in het Oost-Vlaamse Erpe-Mere. Seizoensrevelatie Wout van Aert mag gezien worden als de absolute topfavoriet. Wie houdt hem van zijn eerste Belgische driekleur? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Raar maar waar: topfavoriet Wout van Aert is pas aan zijn allereerste BK bij de profs toe, en toch heeft de jongeling meteen een afspraak met de geschiedenis. De 20-jarige Van Aert zou bij winst namelijk de jongste Belgisch kampioen ooit worden, een record dat tot op heden toebehoort aan Eric De Vlaeminck. Die mocht op zijn 21e voor het eerst de tricolore trui aantrekken. Behalve Van Aert kan ook Sven Nys geschiedenis schrijven, met een nog straffer record. Als de titelverdediger zondag zijn tiende Belgische titel pakt, dan komt hij op gelijke hoogte met Roland Liboton, die tussen 1980 en 1989 telkens het BK op zijn naam schreef.

Nys’ laatste triomf op het Belgisch kampioenschap dateert nog maar van vorig jaar. Toen werd de nationale titelstrijd uitgevochten in het vlakke Waregem. De scherprechter was een lange zandstrook, waar alleen Sven Nys elke ronde doorheen kon rijden. Op die manier nam hij ronde na ronde meer afstand op de concurrentie en mocht hij na één uur cross triomferen. Mede-favorieten Niels Albert en Klaas Vantornout haakten halfweg ziek af, waardoor Rob Peeters en veteraan Bart Wellens Nys mochten flankeren op het podium.

Parcours

bk ERPE MERE

De omloop in Erpe-Mere is de meeste renners wel bekend van de Steenbergcross, die traditioneel eind september op de veldritkalender staat. Maar die wedstrijd wordt dan meestal in zonnige en droge omstandigheden afgewerkt, en dat is zondag alles behalve het geval. Door de hevige regenval de afgelopen dagen in België is het parcours namelijk omgetoverd tot één grote modderpoel, waar de sterkste renner ongetwijfeld zijn stempel op de wedstrijd zal kunnen drukken.

Ook typisch aan de wedstrijd in Erpe-Mere zijn de vele hoogteverschillen. Dat is in de eerste plaats te merken bij de licht oplopende start- en aankomstlijn, maar vooral in het veld zelf. De modderige weiden, waar de renners door moeten, gaan constant op en af. Eén van die weiden bleek zelfs zo zwaar dat deze afgelopen week al geschrapt werd. Een andere belangrijk element op het parcours is de trappenzone, waarin maar liefst vier passages over de trappen moeten worden afgelegd. Als afsluiter van de omloop is er nog een passage over de balkjes, maar veel invloed op het wedstrijdverloop zullen die waarschijnlijk niet hebben.

Paul Herygers over BK-parcours: “Een cross uit de oertijd” (video) (Sporza)
Video verkenning parcours

Favorieten
Wie graag een gokje waagt op de winnaar van het Belgisch kampioenschap van komende week, kan zijn geld het beste zetten op Wout van Aert. Zijn prestaties dit seizoen zijn ronduit indrukwekkend. Enkel begin oktober in Ronse, waar hij nog te kampen had met de naweeën van een sleutelbeenbreuk, viel Van Aert naast het podium. In zijn overige wedstrijden, bij zowel profs en beloften, behoorde hij telkens bij de beste twee. Er bestaat dus geen twijfel over dat Van Aert ook zondag de topfavoriet is, maar dat wil niet zeggen dat de poulain van Niels Albert nu al zegezeker mag zijn. Gaat de immense druk die op zijn schouders rust hem geen parten spelen en hoe evolueert de verkoudheid waarmee Van Aert afgelopen dinsdag op zijn persconferentie verscheen? Allemaal vragen die tot zondagavond onbeantwoord zullen blijven.

Tom Meeusen

De grootste uitdager voor Van Aert mogen we zoeken in het kamp van Telenet-Fidea. Meer bepaald in de persoon van Tom Meeusen, die in de kerstperiode vaak de man was die het langst in de buurt van de man uit Lille kon blijven. Bovendien heeft de Belg een razendsnelle eindsprint in de benen. Voor Meeusen wordt het de zaak om zo lang mogelijk aan te klampen en het vervolgens af te maken in de sprint, al wordt dat op de omloop van Erpe-Mere geen sinecure. Ook ploegmaat Bart Wellens mag op een kampioenschap nimmer uit het oog worden verloren. Dat bewees hij vorig jaar nog maar eens met zijn derde plaats in Waregem.

Een ander gevaarlijk blok is Sunweb-Napoleon Games. Door de ziekte van Klaas Vantornout, de Spaanse stage van Gianni Vermeersch en de vele pech van Kevin Pauwels in de Kerstperiode, konden we de voorbije weken hun vormpeil niet helemaal inschatten. Maar onder de hoede van Mario De Clercq zal het drietal ongetwijfeld zo goed mogelijk klaargestoomd worden voor de nationale titelstrijd. Pauwels is bovendien de laatste prof die Van Aert van de overwinning heeft kunnen houden dit seizoen, al is dat al van begin december in Hasselt geleden.

Sven Nys

Maar hét grote vraagteken is toch uittredend Belgisch kampioen Sven Nys. Na een spetterend begin van het seizoen, kreeg Nys te maken met en dipje, naar eigen zeggen te wijten aan vermoeidheid. Daarop besloot hij een deel van de Kerstperiode te schrappen. Zijn uitslagen sinds die competitiestop zijn alles behalve indrukwekkend. Met een vijfde plaats in “zijn” Baal kreeg hij weer een beetje hoop, dat hem in Leuven (twaalfde) weer ontnomen werd. Nys rekent daarom niet meer op de titel, maar daar is zijn ex-rivaal Niels Albert het niet mee eens. Meer zelfs: Albert ziet Nys zelfs als kandidaat-winnaar: “Sven is beter dan iedereen denkt. Ik schrijf hem zeker niet af”, aldus Albert.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Tom Meeusen, Kevin Pauwels
* Sven Nys, Gianni Vermeersch, Rob Peeters

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone