Voorbeschouwing: BinckBank Tour 2018

maandag 13 augustus 2018 om 08:00
Voorbeschouwing: BinckBank Tour 2018

Tijdens de derde week van augustus verzamelt het WorldTourpeloton zich in de Lage Landen voor de BinckBanck Tour. De rittenkoers voor klassiekerspecialisten start maandag 13 augustus in het Friese Heerenveen aan een zevendaagse zoektocht naar een opvolger voor (de dit jaar afwezige) Tom Dumoulin. Wie verovert dit jaar de groene leiderstrui? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De BinckBank Tour is pas toe aan zijn tweede editie, maar onder de naam Eneco Tour heeft de wedstrijd al een rijke geschiedenis opgebouwd. In feite is de rittenkoers een voortzetting van de Ronde van Nederland, die al sinds 1948 op de kalender stond. Toen de wedstrijd in 2005 bij het ontstaan van de ProTour buiten de boot dreigde te vallen, werd besloten om op initiatief van toenmalig UCI-preses Hein Verbruggen een Ronde van de Benelux te creëren. De Rotterdamse energieleverancier Eneco – die eerder al de Ronde van Nederland sponsorde – werd als naamgever aan het evenement verbonden. Als datum werd voor de maand augustus gekozen.

Op sportief vlak had de internationalisering direct effect. Met Bobby Julich kreeg de eerste editie in 2005 een Amerikaan als winnaar. Het jaar erop werd George Hincapie bijna de tweede Amerikaan op de erelijst, maar een tumultueuze valpartij in de laatste meters van de slotrit zorgde ervoor dat de eindzege in extremis naar de Duitser Stefan Schumacher ging. De volgende twee edities gingen naar de Spanjaard José Iván Gutiérrez en de daaropvolgende jaren wisten ook Edvald Boasson Hagen (2x), Tony Martin en Zdeněk Štybar de eindoverwinning te veroveren. Onze landgenoot Lars Boom veroverde de eindzege in 2012.

Nadat sponsor Eneco na twaalf edities besloot ermee te stoppen, vond organisator Golazo in online beleggersbank BinckBank een nieuwe naamsponsor. BinckBank heeft zich voor vijf jaar aan de wedstrijd verbonden. Met Giro d’Italia-winnaar Tom Dumoulin kreeg de nieuwe sponsor vorig jaar een gedroomde eerste winnaar. De Limburger sloeg zijn slag daags voor het einde in de rit naar Houffalize en wist op de slotdag zijn groene leiderstrui met succes te verdedigen.

Laatste tien winnaars
2008: flag-es Iván Gutiérrez
2009: flag-no Edvald Boasson Hagen
2010: flag-de Tony Martin
2011: flag-no Edvald Boasson Hagen
2012: flag-nl Lars Boom
2013: flag-cz Zdeněk Štybar
2014: flag-be Tim Wellens
2015: flag-be Tim Wellens
2016: flag-nl Niki Terpstra
2017: flag-nl Tom Dumoulin

Parcours
De organisatie heeft voor de komende editie een herkenbaar parcours uitgetekend met vier overwegend vlakke ritten, een tijdrit en twee heuvelachtige etappes. De Ardennenrit is dit jaar geschrapt, maar de beslissing valt nog steeds in Geraardsbergen.

Mocht het op een secondenspel uitdraaien, dan zijn de bonificatieseconden van groot belang. De Gouden Kilometer maakt dit jaar wederom deel uit van de BinckBank Tour. Hierdoor zijn er met een driedubbele tussensprint in de slotfase 9 bonusseconden te verdienen. Bovendien zijn er tijdens de ritten-in-lijn de reguliere bonificaties (10″, 6″ en 4″) aan de finish.

Maandag 13 augustus – Etappe 1: Heerenveen – Bolsward (177,3 km)

De BinckBank Tour kiest dit jaar voor een start in Noord-Nederland. De provincie Friesland vormt het decor van de 177 kilometer lange openingsrit, die over een vlak parcours zal voeren. Het startschot wordt gegeven bij het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen. Na een ronde ten oosten van de stad, wordt er koers gezet in westelijke richting. De route gaat aanvankelijk richting Stavoren, een plaatsje aan het IJsselmeer dat we kennen uit de Elfstedentocht. Via twee andere plaatsen die behoren tot de Friese elf steden – Hindelopen en Workum – gaat het richting aankomstplaats Bolsward. Daar ligt de meet getrokken aan de Oude Rijksweg, een rondweg naast een industrieterrein aan de westkant van de stad.

Start: 12.20 uur
Finish: ca. 16.30 uur

Dinsdag 14 augustus – Etappe 2: Venray – Venray (12,7 km tijdrit)

Al op de tweede dag staat er in Noord-Limburg een rit op het programma die van grote invloed kan zijn op het algemeen klassement. In en rond Venray is een parcours van 12,7 kilometer uitgetekend voor een individuele rit tegen de klok. De route is vlak en kent veel lange, rechte stukken. Na de start in het centrum volgen drie haakse bochten, waarna Venray in westelijke richting verlaten wordt. Via een grote ronde door onder meer het dorp Merselo aan de rand van de Peel, keert men vanaf Weverslo weer terug naar Venray. Daar ligt de aankomst aan de Raadhuisstraat.

Start eerste renner: 13.35 uur
Finish laatste renner: 16.44 uur

Woensdag 15 augustus – Etappe 3: Aalter – Antwerpen (174,9 km)

Op de derde dag doet de rittenkoers voor het eerst België aan voor opnieuw een vlakke rit. De start is in Aalter, een stad in het Meetjesland tussen Brugge en Gent. De openingsfase gaat richting Eeklo, de thuisbasis van Roger De Vlaeminck. Hoewel de koers slechts op steenworp afstand van de Nederlandse grens wordt verreden, laat de organisatie de kans om er een grensoverschrijdende rit van te maken jammer genoeg liggen. Via Zelzate en Wachtebeke gaat het richting het Waasland, de thuisstreek van Greg Van Avermaet. De koers passeert Sint-Niklaas, dat tussen 1977 en 1997 als startplaats van de Ronde van Vlaanderen fungeerde. Via Hamme en Dendermonde zet het peloton vanaf Mechelen koers richting Antwerpen. In de Scheldestad zal aan de Desguinlei de rit hoogstwaarschijnlijk beslist worden in een massasprint.

Start: 12.25 uur
Finish: 16.26 uur

Donderdag 16 augustus – Etappe 4: Blankenberge – Ardooie (166,3 km)

Op donderdag keert het peloton terug naar de Noordzeekust, waar in badplaats Blankenberge het startschot wordt gegeven voor een etappe door West-Vlaanderen. Ardooie is een traditionele aankomstplaats in de rittenkoers van de Lage Landen. Al sinds 2012 zijn de Ardooinaars gastheer van een etappe. Meestal werd de rit beslist in een sprint. De voorbije twee jaar ging de overwinning naar Peter Sagan. De Slowaak ontbreekt echter dit jaar, waardoor hij zichzelf niet zal opvolgen.

Start: 12.25 uur
Finish: 16.29 uur

Vrijdag 17 augustus – Etappe 5: Sint-Pieters-Leeuw – Lanaken (204,4 km)

De vijfde rit brengt de renners naar Sint-Pieters-Leeuw, een gemeente in Vlaams-Brabant – ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Brussel. De renners rijden aanvankelijk in zuidoostelijke richting over Franstalig grondgebied richting Namen. Voordat het zover is, wordt er koers gezet richting aankomstplaats Lanaken, niet ver van de Nederlandse grens. Vorig jaar was het Edward Theuns die hier zijn werkgever Trek-Segafredo de overwinning bezorgde.

Start: 11.25 uur
Finish: 16.06 uur

Zaterdag 18 augustus – Etappe 6: Riemst – Sittard-Geleen (182,2 km)

Daags voor het einde krijgen we dan eindelijk toch nog een rit die zowel op Nederlands als Belgisch grondgebied zal plaatsvinden. De start is in Riemst, een plaats in het meest zuidoostelijke puntje van Belgisch Limburg. Na een lokale ronde volgt een lus door de Voerstreek, waarna het peloton bij Kanne (de woonplaats van Tom Dumoulin) de grens oversteekt. Dwars door het Zuid-Limburgse heuvelland gaat het richting aankomstplaats Sittard, waar eerst een lokale ronde ten zuiden van de stad wacht. Scherprechters uit de Amstel Gold Race laat men links liggen, maar met in totaal dertien beklimmingen zullen de renners desalniettemin de nodige hoogtemeters maken. De aankomst is op het Tom Dumoulin Bikepark, waar in juni nog de Hammer Series Limburg werden gehouden. Vorig jaar zagen we hier Lars Boom na zijn ritzege een veelbesproken vreugdegebaar maken, nadat hij te horen had gekregen dat hij niet was geselecteerd voor de Vuelta a España. De jury kon het gebaar niet waarderen en gaf hem een bekeuring van bijna 900 euro wegens ‘incorrect gedrag’.

Start: 12.00 uur
Finish: 16.16 uur

Zondag 19 augustus – Etappe 7: Lacs de l’Eau d’Heure – Geraardsbergen (215,6 km)

Geen Ardennenrit dit jaar, maar de de zevendaagse rittenkoers wordt dit jaar wederom afgesloten met een slotrit richting Geraardsbergen. De start is bij Lacs de l’Eau d’Heure, het grootste meer van België. Een lokale ronde met daarin twee beklimmingen lijkt ideaal om een ontsnapping op touw te zetten. Vervolgens gaat het in noordelijke richting naar aankomstplaats Geraardsbergen. Daar wachten nog drie lokale rondes met daarin de beklimmingen van de Muur, de Bosberg en de Onkerzelestraat. De laatste seconden voor de Gouden Kilometer zijn te verdienen op de kasseien van de Bosberg. De aankomst is zoals gebruikelijk in De Vesten in het hart van de stad.

Start: 11.25 uur
Finish: 16.22 uur

Favorieten
Deze wedstrijd is traditioneel een podium voor renners die sterk zijn in het klassieke eendagswerk. Dit jaar is dat niet anders. Tot de favorieten behoren renners die normaal gesproken pieken in de aprilmaand. Blikvangers Tom Dumoulin en Peter Sagan ontbreken dit jaar, maar met vier oud-winnaars aan de start kan de organisatie een representatief deelnemersveld presenteren.

Tim Wellens – foto: Sirotti

Tweevoudig winnaar Tim Wellens is de te kloppen man. Hij won de rittenkoers al in 2014 en 2015, toen de wedstrijd nog door het leven ging als de Eneco Tour. Wellens sloeg de Tour over, maar een eindzege in de Ronde van Wallonië zal zijn zelfvertrouwen goed gedaan hebben. De kopman van Lotto Soudal legde de basis voor zijn eindzeges meestal in de Ardennenrit, die nu niet in het parcours zit. Hij zal daarom een ander pad moeten bewandelen naar een eventueel derde succes.

Greg Van Avermaet – foto: ASO

Een andere voorname kanshebber voor de eindzege is Greg Van Avermaet. De 33-jarige Belg finishte de laatste vier edities bij de beste vijf, maar slaagde er nog nooit in de eindoverwinning te veroveren. Met zijn venijnige sprint slaagt hij er wellicht in dure bonificatieseconden te veroveren. Daags voor de BinckBank Tour staat hij nog aan de start van het EK in Glasgow, maar normaal gesproken mag dit geen probleem opleveren.

Niki Terpstra – foto: Marcel Koch

Een andere renner die hier vaak goed voor de dag komt is Zdeněk Štybar. Hij won de wedstrijd al eens in 2013, toen hij in de slotrit naar Geraardsbergen Tom Dumoulin uit de leiderstrui reed. De Tsjech deelt bij het sterrenensemble van Quick-Step Floors het kopmanschap met een andere oud-winnaar; twee jaar geleden was het namelijk Niki Terpstra die op de slotdag de macht greep.

Jasper Stuyven is een andere renner om rekening mee te houden. De renner van Trek-Segafredo reed een sterke Tour en finishte vorig jaar – mede door een overwinning in de slotrit – op de derde plek in het eindklassement. Ook Oliver Naesen is een klassiekerspecialist die hier hoge ogen kan gooien. Twee jaar geleden werd hij al eens tweede en vorig seizoen noteerde hij de vijfde plaats.

Soren Kragh Andersen – foto: Sirotti

Sunweb start zonder titelverdediger Tom Dumoulin, maar stuurt desondanks een selectie die op alle terreinen mee kan spelen. Na een ijzersterke Tour in dienst van Dumoulin, mag Søren Kragh Andersen hier voor eigen kansen rijden. Hij vindt hier een parcours waarop hij met de beste renners mee moet kunnen. De Duits-Nederlandse formatie beschikt bovendien nog over een tweede troef; hoewel hij door niet naar voren wordt geschoven als kanshebber voor het klassement, is het namelijk ook interessant om te zien hoe Michael Matthews zal presteren. De Australiër beschikt over een venijnig eindschot en kan goed een heuveltje over; dat maakt hem een renner die niet onderschat mag worden.

Naast Kragh Andersen staan er op de deelnemerslijst meer Deense renners die hier succesvol kunnen zijn. Astana heeft met Michael Valgren de winnaar van de laatste Omloop Het Nieuwsblad en Amstel Gold Race in huis. Daarnaast heeft de ploeg Magnus Cort geselecteerd. Trek-Segafredo heeft naast Stuyven de hoop gevestigd op Mads Pedersen. De nummer twee van de Ronde van Vlaanderen kan niet alleen over kasseien rijden, maar heeft ook een ijzersterke tijdrit in huis.

Dylan van Baarle – foto: Marcel Koch

Sky schuift Dylan van Baarle naar voren. Hij voldoet aan het profiel van een renner die zowel goed tegen de klok kan rijden als op kasseien uit de voeten kan. De Nederlands kampioen tegen de klok weet na drie deelnames nog geen topklassering in deze ronde te overleggen, maar heeft in het verleden bewezen de korte rondes goed aan te kunnen. Zo won hij twee maal op rij Olympia’s Tour en was hij in 2014 de beste in de Tour of Britain. Ook in het klassieke werk is hij een gevaarlijke klant.

Outsiders
Naast de reeds genoemde namen herbergt het peloton nog tal van renners die in aanmerking komen voor een hoge klassering. Bij LottoNL-Jumbo is het uitkijken naar Lars Boom. Hij bewaart goede herinneringen aan dit rondje door Nederland en België. Hij won deze rittenkoers in 2012 en was vorig jaar succesvol in de rit naar Sittard. De Brabander heeft bovendien met zijn tijdrit een belangrijk wapen in huis. De vraag is echter hoe het met zijn vorm gesteld is. De voorbije maanden viel hij meer op door een handgemeen in Noorwegen dan door sportieve resulaten.

Lars Boom – foto: Sirotti

Een andere renner die het van zijn tijdrit moet hebben is Stefan Küng. De 24-jarige Zwitserse rouleur won vorig jaar in Voorburg een regenachtige rit tegen de klok. Wanneer hij in de lastige ritten stand kan houden, geldt hij als een gevaarlijke outsider. Ook Europees kampioen tegen de klok Victor Campenaerts zal op een dergelijk scenario hopen. Hij moet bij Lotto Soudal in de pikorde weliswaar Tim Wellens voor zich dulden, maar wanneer hij kort in het klassement staat, liggen er ook voor hem kansen. Wanneer we de tijdrijders nalopen, mogen we ook Jos van Emden (LottoNL-Jumbo), Maximilian Schachmann en Yves Lampaert (Quick-Step Floors) niet vergeten. Bij BORA-hansgrohe is Maciej Bodnar een specialist tegen de klok terwijl ook klimmer Gregor Mühlberger in deze wedstrijd kort kan eindigen.

Andrei Grivko reed hier al drie keer top tien, maar het is de vraag of de 35-jarige Oekraïner daar vandaag de dag nog tot in staat is. Tom-Jelte Slagter wordt voortuitgeschoven bij Dimension Data. De Italiaan Diego Ulissi voert de selectie van UAE-Emirates aan. De Italiaan is echter vooral sterk heuvelop. Twee eerdere deelnames leverden hem geen indrukwekkende eindklassering op. Wanty-Groupe Gobert beschikt met Xandro Meurisse over een renner die kan verrassen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Wellens
*** Greg Van Avermaet, Zdeněk Štybar
** Michael Valgren, Jasper Stuyven, Oliver Naesen
* Niki Terpstra, Dylan van Baarle, Mads Pedersen, Søren Kragh Andersen

[poll id=”909″]

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie

Sprinters
De vier vlakke ritten hebben de nodige ploegen overtuigd om een goede sprinter in de selectie op te nemen. Dylan Groenewegen won de voorbije Tour de France twee ritten en maakt in de BinckBank Tour zijn rentree na zijn opgave in de rit richting Alpe d’Huez. Bij Sunweb wordt Max Walscheid vooruitgeschoven als kopman voor de sprints. Met Edward Theuns en Michael Matthews beschikt hij over een sterke lead-out. Bij Quick-Step Floors krijgt de talentvolle Fabio Jakobsen een kans.

Dylan Groenewegen – foto: Sirotti

Mitchelton-Scott heeft met Caleb Ewan een renner die zijn mannetje zal staan in de massasprints. Bij Katusha-Alpecin krijgt Marcel Kittel de kans om sportieve revanche te nemen voor een sportief teleurstellende Tour. Lotto Soudal heeft met Jasper De Buyst en Jens Debusschere twee verschillende opties. Wanty-Groupe Gobert vertrouwt op Timothy Dupont terwijl bij Astana Riccardo Minali zich mag mengen in de massasprints. Sky vertrouwt op de jonge Noor Kristoffer Halvorsen. BORA-hansgrohe rekent tot slot op Jay McCarthy en Matteo Pelucchi.

Weer & TV
Tijdens de BinckBank Tour 2018 krijgen de renners te maken met wisselende weersomstandigheden. De openingsrit door Friesland gaat gepaard met de nodige regendruppels en ook tijdens de tijdrit in Venray is er kans op regen. Later in de week verschijnt op Belgisch grondgebied het zonnetje en loopt de temperatuur op tot rond de 25 graden Celsius.

De NOS zendt de etappes ’s middags uit op NPO 1, tussen 15.00 en 16.30 uur. Het commentaar is van Joris van den Berg en Maarten Ducrot. Daarnaast is de wedstrijd ook te zien op Sporza en Eurosport.

Dit artikel delen:

50 Reacties

Blaudzun 11 augustus 2018 om 12:08

Hopelijk kan Oliver Le Gac dit rondje op z’n naam schrijven. Sinds jaar en dag mijn favoriete wielrenner.

DrJ 11 augustus 2018 om 12:09

Ik gok op Kragh Andersen door een goeie tijdrit. van Baarle en Terpstra ook goeie kanshebbers.

inspector 11 augustus 2018 om 12:16

Terpstra best klassieker renner van dit voorjaar. En al keer gewonnen. En dan zie ik namen die meer kans maken. Waarvan 5 belgen jaja wie heeft sterren gegeven zeker die jeroen van eurosport pff

BasBelgie 11 augustus 2018 om 12:17

Schachman

Chasse_patate 11 augustus 2018 om 12:27

Groenewegen 4 overwinningen, boom de tijdrit en eindklassement. Zou netjes zijn.

EddyB1958 11 augustus 2018 om 12:30

@inspector,tel jij Stybar ook mee als Belg?
Mag hoor,woont al jaren in Essen,kortbij Nederland.
Is gehuwd met een Vlaamse,heeft ook een zoontje.
En wordt morgen Europees kampioen,dat is dan weer een Quick Step trui minder.

ditisdavid 11 augustus 2018 om 12:42

Waardeloos parcours. Ronde van België, Ronde van Wallonië en de ASO hebben geen problemen start- en aankomstplaatsen te vinden in de Ardennen, maar deze wedstrijd slaagt er voor de tweede keer in drie jaar in geen Ardennenrit te hebben. Daarbij wordt er geen enkele poging gedaan wind of (vlakke) kasseistroken te zoeken in de vlakke etappes. Etappe 4 bijvoorbeeld had prima via de Moeren en de Kemmelberg kunnen gaan.

Het recept om hier te winnen lijkt me tijd nemen in de tijdrit en met boni's en dan de laatste dag gewoon stand te houden. Als hij meesprint is Matthews hier dus imo topfavoriet, zeker omdat GvA en Stuyven (en Stybar) vandaag in Glasgow rijden. Kragh, Naesen, Valgren, Lampaert en Terpstra moeten dit uiteraard ook kunnen. Ik had Cort als dark horse staan, maar die rijdt het EK en Astana heeft ook Minali voor de sprints. Dus andere dark horse: Wisniowski, hoewel die niet echt in vorm is. Wellens zou me ook verrassen gezien het parcours.

Jacco van Stierop 11 augustus 2018 om 12:55

Baggerparcours. De laatste edities van dit rondje waren best aardig maar dit is fantasieloos. Alleen het tijdritje en de laatste rit zijn selectief, dan is zelfs de Ronde van Polen nog vele malen attractiever.
En net als voorgaande jaren weer een lange verplaatsing vanuit Friesland naar het zuiden. De hele karavaan meer dan 200 km onderweg op een doordeweekse dag over de drukke snelwegen van Nederland. En de volgende dag weer een verplaatsing van 200 km. Wat een kolder.

hartstikkebedankt 11 augustus 2018 om 13:00

Ik denk dat de lui met een betere tijdrit van QS meer favoriet zijn dan een Stybar

Rico. 11 augustus 2018 om 13:06

In Polen een rondje voor Kwiatkowski, in Nederland een rondje met veel etappes voor Groenewegen…

Niklas 11 augustus 2018 om 13:48

De Ronde van Nederland verdween en de Eneco Tour kwam ervoor in de plaats, maar het gaat mij te ver om deze meerdaagse koers door voortzetting van de nationale ronde te noemen. Het is een totaal andere wedstrijd. Ik ben er niet kapot van. Destijds dreigde de Ronde van Nederland uit de ProTour te verdwijnen en moest er iets anders komen. Ik verlang terug naar een echte Ronde van Nederland!

De Binck Bank Tour is een compromis, waarin delen van klassieke koersen onder het mom van een unieke formule in een etappekoers door twee landen geperst worden. Nu er geen Ardennenrit in zit, is het helemaal drie keer niks. Leuk dat er aansprekende profs een paar dagen door de Lage Langen rijden, maar daar is alles mee gezegd.

Kom maar terug met die Ronde van Nederland, WT of niet. Doe iets met de wind op de Afsluitdijk of in Zeeland. Zoek de Nederlandse kasseien op. Fiets over de dijken langs de grote rivieren. Maak een prachtige finale in de Limburgse heuvels (en dan niet op die nieuwe ‘vondsten’ in de buurt van dat sfeerloze Tom Dumouin Bike Park). Kortom, een ronde door heel Nederland. Bescheiden beginnen en dan (misschien wel) naar de WT. Dat kan ook in de eerste helft van het seizoen!

Charlie33 11 augustus 2018 om 14:07

Raar dat le Gac geen sterretje heeft.

Kruisberg 11 augustus 2018 om 14:26

Deze koers heeft teveel ritten door belgie. Jammer inderdaad dat er niet meer zoiets als de ronde van Nederland is.

Jibi 11 augustus 2018 om 14:42

@ auteur voorliggend artikel Wielerflits.
Ik citeer:
Outsiders
"Naast de reeds genoemde namen herbergt het peloton nog tal van renners die in aanmerking komen voor een hoge klassering. Bij LottoNL-Jumbo is het uitkijken naar Lars Boom". (einde cit.)

Mijn reactie:
Volgens deze zinsneden is Boom een renner die in aanmerking zou komen voor een hoge klassering.
Als je bij wvcycling.com alle uitslagen in 2018 bekijkt van Lars Boom,dan geven de resultaten geen aanleiding om voor hem een hoge klassering voor ogen te hebben.
Na de Binckbank Tour 2018 kunnen we zijn feitelijke plaats vaststellen.

vlek 11 augustus 2018 om 14:49

Als je bij wvcycling.com alle uitslagen in 2017 bekijkt van Lars Boom, dan gaven de resultaten ook geen aanleiding om voor hem een hoge klassering voor ogen te hebben.

Jibi 11 augustus 2018 om 14:58

@vlek
Mooi dat je je baseert op feitelijke resultaten met bronverwijzing.

Kleine toevoeging
Boom presteerde in het verleden uitstekend. Maar vanaf 2010 stelde ik feitelijk een neergaande lijn vast die onomkeerbaar lijkt te zijn. Daarbij kijk in puur naar de cijfers.
Het lijkt mij meer logisch een voorspelling te baseren op die continue neergaande lijn – met slechts een paar oplevingen-dan op resultaten van alweer 7 jaar geleden. Daaruit kun je niet extrapoleren. Als een willekeurig andere renner de resultaten van Boom zou voorleggen -objectiveerbaar in jaargangen 2017,2018(bron: wvcycling.com) dan zou die geen contract daardoor kunnen krijgen. Ik ben benieuwd naar de feitelijke eindpositie van Boom in de Binckbank tour. Het mooiste is als ik ongelijk heb,want ik gun elke renner(in deze zware sport))oprecht het beste.

vlek 11 augustus 2018 om 15:04

Zet je je dagelijkse evaluatie die jaar wel voort wanneer hij weer plotseling als een duveltje uit een doosje vooruit schiet?

Bassi 11 augustus 2018 om 15:18

Waar is Sam Bennett gebleven? Hij start nergens, ook morgen niet op het EK.

Jibi 11 augustus 2018 om 15:31

@ Vlek
Ik zou dat zeer graag willen doen en bracht ook eerder met groot genoegen een weer betere prestatie van hem onder woorden.
Van jongs af aan ben ik dol op wielrennen. Maar behalve wielerfan werd ik ook wetenschapper en leerde ik zaken scheiden. Ik gun Lars niet alleen het beste als renner, maar ook als mens. Kijk…..als Lars goed presteert is dat ook fijn voor zijn kindjes,vrouw en allen die dicht bij hem staan. Ik kan alleen niet meegaan met soms opmerkelijk vreemde logica van journalisten,volgers etc. Over die logica: Lars stond in 10 profjaren geen enkele keer op een klassiekerpodium. Dan vind ik het niet logisch als hij dan plots als podiumkandidaat wordt neergezet….waarbij dan ook over de hele linie zijn resultaten een neergang vertonen.
Graag verwoord ik uitslagen (hoe die ook zijn) en ik zal nooit op een onbeleefde manier uithalen naar wie ook. Ik betreur het zeer als anderen dat soms wel doen.
Overigens geef ik geen dagelijkse evaluatie…..ik moet nog te veel mijn vak bijhouden.
Slot: Ik kijk naar resultaten, maar beleef ook de mens achter de wielrenner

Martino87 11 augustus 2018 om 15:59

Heeft Lars Boom niet te vroeg voor een verkeerde specialisatie gekozen? Misschien deels gestuurd doordat hij vanuit het veldrijden kwam en dan de kasseiklassiekers meer voor de hand liggen. Door de jaren heen lag de focus op het voorjaar, waar hij weinig aansprekende resultaten boekte. Daartegenover staan leuke overwinningen in de kortere tijdritten en kleinere rondjes. Daar komt bij dat hij tijdens zijn eerste overwinningen juist bergop/heuvelop sterk was (vuelta rit, en in de ardennenrit in de ronde van België). Wellicht had hij zich beter op de kortere rittenkoersen (Parijs-Nice bijvoorbeeld) en tijdritten kunnen richten.

Jibi 11 augustus 2018 om 16:37

@Martino87

Ofschoon ik Lars graag voor het veldrijden had behouden, moet ik je vraag ontkennend beantwoorden. In zijn goede tijd was Lars nl. goed op alle parcoursen:veld,weg…vlak en lichtjes bergop. In de afgelopen vijf jaren dicteert hij op geen enkel parcours de wet.
Wat de aangehaalde korte tijdritjes betreft: Lars won in de laatste 5 jaar (tussen 2014 en 2018) slechts één tijdritje: 07-09-2017 : Tour of Britain rit 5.

De touretappe winst dateert al weer van 2014 en winst in Binckbanktour 2017 . in die laatste vijf jaar vallen vooral onbeduidende criteriumzeges op:
Daags na de Tour(Boxmeer 2014),criterium Oostvoorne(2014),criterium Almelo(2015)kermiskoers Luyksgestel(2016)
Bij Boom is een neergaande curve opvallend en het feit dat hij wel heel vaak afstapt(DNF).
Geraadpleegde bron: wvcyclingcom. Uitslagen bekeken over meerdere jaren

denistel 11 augustus 2018 om 16:51

heerenveen is geen stad hor.matig rondje en idd de ronde van nederland was leuker.

Martino87 11 augustus 2018 om 17:25

@jibi
Klopt, maar wellicht komt dat omdat hij zich op het verkeerde richt, en had zn carrière er heel anders uitgezien als hij vanaf het begin zich gericht had op de genoemde disciplines.

EddyB1958 11 augustus 2018 om 20:12

@kruiberg en denistel
Ronde van Nederland?
Gaan ze dan in elke provincieraad een stemming houden?

jascan 11 augustus 2018 om 21:14

Rit 3 en 4 zijn ontzettend saai. Jammer dat er geen Ardennen rit in zit.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair