Vluchter Leknessund bezorgt Team DSM ritzege in Ronde van Zwitserland

maandag 13 juni 2022 om 17:07
Vluchter Leknessund bezorgt Team DSM ritzege in Ronde van Zwitserland

foto: Cor Vos

Andreas Leknessund heeft de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De beloftevolle Noor van Team DSM maakte in de rit naar Aesch deel uit van de vroege vlucht, reed weg op de laatste klim van de dag en soleerde vervolgens naar de ritzege. Stephen Williams blijft leider.

Na de toch wel verrassende zege van Stephen Williams ging de Ronde van Zwitserland verder met weer een serieuze etappe. Küsnacht was behalve start- en aankomstplaats voor de eerste etappe ook de vertrekplaats voor de tweede rit naar Aesch in de Jura. De route ging over geaccidenteerd terrein over de beklimming van Gempen (5,4 km aan 4,6%), de Eichenberg (3,0 km aan 7,4%) en de Challpas (6,3 km aan 6,3%). Vanaf de top van de laatste pas was het nog 13,8 kilometer in vooral dalende lijn naar de definitieve finish. De zege leek ook vandaag weer weggelegd voor de puncheurs.

Sterke kopgroep krijgt de ruimte 
Na een nerveuze openingsfase slaagden acht renners erin om weg te rijden en een vroege ontsnapping op poten te zetten. Het ging om Michael Schär (AG2R Citroën), Leonardo Basso (Astana Qazaqstan), Andreas Leknessund (Team DSM), Matthew Holmes (Lotto Soudal), Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), Joel Sutter (UAE Emirates), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) en Matteo Badilatti (Groupama-FDJ). Niet veel later gingen we van acht naar tien koplopers, aangezien thuisrijders Claudio Imhof en Simon Vitzthum namens de Zwitserse selectie er nog in slaagden om een kloof van twee minuten dicht te fietsen.

De vroege vlucht bereikt voor de eerste keer de finish – foto: Cor Vos

De voorsprong van de kopgroep liep al snel op tot goed vier minuten. In het peloton besloten de mannen van Bahrain Victorious, de ploeg van leider Williams, het vuile werk op te knappen. Ook Quick-Step Alpha Vinyl besloot een mannetje (tempobeul Tim Declercq) te laten meedraaien in de achtervolging. Toch bleek er weinig interesse in de dagzege, want de voorsprong van de kopgroep werd alsmaar groter en met nog goed vijftig kilometer op de teller was het verschil bijna zes minuten. De negen vluchters, Vizthum was inmiddels gelost, leken zo een vrijgeleide te krijgen op weg naar de finish.

Voorste groep spat uiteen op de Eichenberg
BORA-hansgrohe en INEOS Grenadiers besloten zich op een gegeven moment te bemoeien met de achtervolging, om zo het ‘gevaar-Leknessund’ onschadelijk te maken. De Noor van Team DSM was de best geplaatste renner in de kopgroep – 31ste op 1m01s van leider Williams – en kon zo een gouden zaak doen met het oog op een eventuele eindzege. In het peloton rook men op tijd het gevaar en dus kwam er een stevige tussenversnelling richting de voet van de Eichenberg. De koplopers begonnen met een voorsprong van net geen vier minuten aan deze drie kilometer lange klim, aan ruim 7%.

Op deze lastige helling spatte de kopgroep uiteen, mede door enkele versnellingen van Holmes. Leknessund, Holmes, Burgaudeau, Rutsch, Badilatti en Schär bleken over de sterkste benen te beschikken en bleven vooraan over. Deze renners trokken vervolgens naar de volgende en meteen ook laatste klim van de dag, de ruim zes kilometer lange Challpas. De overgebleven vluchters hadden nog altijd uitzicht op de ritzege, al was de voorsprong  met nog twintig kilometer te gaan wel geslonken tot ongeveer twee minuten. Er was kortom geen tijd om te treuzelen en dus besloot Leknessund op achttien kilometer van de streep de knuppel in het hoenderhok te gooien.

Sterke Leknessund soleert naar de zege, Bettiol vergist zich 
De nog altijd maar 23-jarige Noor bleek niet alleen op papier de sterkste klimmer en wist zijn medevluchters overboord te gooien. Leknessund begon aan een solo richting de streep en wist steeds verder uit te lopen op de achtervolgers. In het peloton zagen we een wisseling van de wacht: Alpecin-Fenix zette zich namelijk op kop voor zijn rappe man Stefano Oldani. De Belgische formatie deed er alles aan om de boel nog bijeen te brengen voor een groepsspurt. Dat was het plan, maar het uitgedunde peloton kwam geen sikkepit dichter op de sterke Leknessund. Laatstgenoemde hield zijn voorsprong vast en begon als eerste aan de afdaling van de Challpas.

Leknessund kwam zonder kleerscheuren beneden en begon met een voorgift van een minuut op Rutsch en Schär aan de laatste tien, overwegend vlakke, kilometers. De grote groep, nog altijd aangevoerd door de mannen van Alpecin-Fenix, volgde nog altijd op bijna anderhalve minuut. Alleen pech of een valpartij kon Leknessund nog van de overwinning houden, maar gelukkig voor de Noor bleef hij in de laatste kilometers gespaard van pech. De veelzijdige coureur boekte in Aesch de grootste zege uit zijn nog jonge carrière. Voor zijn werkgever Team DSM is het de vierde overwinning van het jaar.

Bettiol juicht, maar wel voor plek twee… – foto: Cor Vos

Ruim een halve minuut na de glorieuze binnenkomst van Leknessund won Alberto Bettiol de sprint voor de tweede plaats, al was de Italiaan in de veronderstelling dat hij als winnaar over de streep was gekomen. Michael Matthews kwam als derde over de streep. Stephen Williams finishte netjes in de buik van het peloton en mag dinsdag als leider beginnen aan de derde etappe van de Zwitserse ronde, aangezien Leknessund enkele seconden tekort kwam voor de dubbelslag.

Dit artikel delen:

36 Reacties

Murcia 13 juni 2022 om 17:08

Leknessund met een geweldig staaltje fietsen waarmee hij aanknoopt bij zijn status als toptalent. Daarachter is het hilarisch om te zien dat men in deze tijden kennelijk niet kan doorgeven dat er nog 1 iemand vooruit is en EF voor paal staat.

0
Sven.99 13 juni 2022 om 17:09

Bahrein geweldig. Geen meter op kop hoeven rijden en wel de trui behouden.

0
Murcia 13 juni 2022 om 17:10

Die hebben van die scramblers op de communicatie bij de andere ploegen gezet schijnbaar.

0
Krist The Vanma 13 juni 2022 om 21:26

Bahrein toch wel schandalig. Leuk voor Williams.

0
Steven_E 13 juni 2022 om 17:10

Knappe prestatie, en wat een energieke stijl. Maar begon wel vroeg te juichen, hij had nog kans om de leiderstrui te pakken ook. En Bettiol zal ook wel balen als hij te weten komt dat ie niet wint … Goed, EF en Team BikeExchange hebben geen meter kop gedaan in de achtervolging (UAE, Alpecin en Intermarché), dus die hebben het aan zichzelf te danken dat ze niet spurtten voor de zege.

0
nickdt 13 juni 2022 om 17:10

Hahahahaha die van DSM wist het gewoon hoor.

0
Romāns Vainšteins 13 juni 2022 om 17:13

Volgens mij geniet je hier nog meer van dan straf, of niet?

0
Jean Dumas 13 juni 2022 om 17:15

Ze hebben tegenwoordig Spotify op de oortjes, behalve bij DSM, daar mag dat niet.

0
Wheely 13 juni 2022 om 17:27

Of fietste die zo rap om nog even snel shampoo te halen?

0
Poeksel 13 juni 2022 om 17:10

EF heeft de punten gewoon zo hard nodig dat ze zelfs met een tweede plek al heel blij zijn!

0
Groetjesaandevoetjes 13 juni 2022 om 17:12

en maar hopen dat hij de punten mag houden, want hij heeft meerdere sprintlijnen aangehouden

0
Al Phila 13 juni 2022 om 19:22

Annemiek van Vleuten was op de OS net zó blij…..

0
bartp25 13 juni 2022 om 17:11

Betttiol mag van mij ook teruggezet worden zeg, die heeft bijna geen meter zijn lijn gehouden in die sprint. Maar goed dat hij voor paal staat is misschien ook wel genoeg straf voor hem.
Knap van Leknessund, zeer sterk gereden en een mooie zege voor DSM

0
Romāns Vainšteins 13 juni 2022 om 17:11

We worden wel verwend met klassieke wielerfratsen deze pretourrondjes. Dat Trentin’s dollen achteraf nog het hoogtepunt van deze wielerdag is zegt voldoende.

Leuke overwinning voor DSM natuurlijk, eigenlijk presteren ze nog best goed.

0
Wheely 13 juni 2022 om 17:26

Ja aan de scouting ligt het niet bij DSM.

0
S'mon 13 juni 2022 om 17:12

Aan de reactie van die van UAE zou ik denken dat er maar weinig in het peloton wisten (of wist Bettiol het wel?) dat Leknessund er nog voor reed. Misschien daarom dat de laatste 2km het verschil gelijk bleef?
In ieder geval heel sterk van Leknessund, altijd al talent gehad en toont het nu ook in de World-Tour.

0
Jean Dumas 13 juni 2022 om 17:12

Mooie doorbraak hoor, wat daarachter gebeurt met die vedetten zal ons worst wezen.

0
YogiBear 13 juni 2022 om 17:14

Daar is bij EF (en andere ploegen?) iets heel erg mis gegaan in de communicatie. Williams is er waarschijnlijk blij mee.

0
Jean Dumas 13 juni 2022 om 17:20

Eenkhoorn goed voorin, die heeft genoeg supercompensatie voor een mooie vluchtrit morgen.

0
Murcia 13 juni 2022 om 17:32

Kuss ook opvallend alert en bij de eerste 20.

0
Al Phila 13 juni 2022 om 19:24

Hoezo Kuss opvallend ??

0
Romāns Vainšteins 13 juni 2022 om 19:33

Gewoon, hij keek heel fief en monter uit zijn ogen en verloor het peloton geen seconde uit het oog alwaar hij in de voorbuik anoniem binnenschreed.

0
Dikke Vrouw 13 juni 2022 om 17:29

Weer een vluchter ..

0
Jean Dumas 13 juni 2022 om 17:49

Zwitserse precisie zeggen ze, maar het routeboek is niet te volgen, de gps klopte niet en dan krijgt de no. 2 ook nog eens een zonnesteek.

0
A.M.M. Jonkers 13 juni 2022 om 17:57

Bettiol deed een “Van Aertje”……

0
Romāns Vainšteins 13 juni 2022 om 18:19

Oei. Als volger tevroegjuichers en erreedernogeenvoorders op 1 hoop plempen… onvergefelijk

0
kleomantre 13 juni 2022 om 20:01

Leek dan toch meer op de OS met de Nederlandsche vrouwen.

0
Turtlehead 13 juni 2022 om 18:17

Rohan Dennis in een groep op 6 minuten, niet de laatste groep. Valt dan nog mee zou je zeggen.
Van Baarle trouwens wél bij de laatsten, net als Cessie Bol (10 resp. 12 min+).

0
japio 13 juni 2022 om 19:09

Tjonge, hoe kan het dat het hele peloton niet wist dat er nog iemand vooruit was. Ben benieuwd of er forumleden zijn die nu de ploegleiders van al die ploegen hun ontslag toeschrijven vanwege tactisch falen enzo…

0
Baukema Tomoulin 13 juni 2022 om 19:52

Het meest opvallende is dat die Jonas Rutch (EF) in de kopgroep zat met Leknessund. Hij zou zijn collegae uit de ploeg toch wel even kunnen melden dat er nog 1 vooruit was? Hij heeft hem nota bene zien vertrekken op die klim

0
Cochise 13 juni 2022 om 20:35

Ja dat gebeurt anders wel standaard als een ploegmaat wordt ingehaald op 5km van de meet: ploegvergadering op de 12e rij van het peloton met sportdrank en rijsttaart.

0
Baukema Tomoulin 13 juni 2022 om 21:13

Jammer. Sarcasme om je invalide tegenargument te ondersteunen. Mijn punt is dat de ploeg EF alle kansen had om het wel te weten. Ofwel de renner die bij het ingelopen worden dat duidelijk maakt aan een ploeggenoot ofwel de ploegleider die in de auto achter de kopgroep zat.
Misschien was de ploegleiding net zo verrast over het feit dat Bettiol met lead-out zou gaan sprinten als dat ze verrast waren dat er nog 1 voor reed. In dat geval begrijp ik wel waarom EF dit jaar zo slecht presteert.

0
Maillot à Pois 13 juni 2022 om 23:11

@Baukema
Het punt van Cochise is dat een vluchter die ingelopen wordt er van uitgaat dat zijn ploegmaats op de hoogte zijn van de situatie, en dus niet standaard actief gaat beginnen communiceren.
Zo invalide is dat niet.

0
Cochise 14 juni 2022 om 07:22

+ dat het gewoon onmogelijk is om in volle finale in een peloton even naar alle ploegmaats te zoeken en hen een voor een toe te schreeuwen wat de wedstrijdsituatie is.

0
Pietspeed 13 juni 2022 om 20:56

Typische Sagan etappe, maar die bolt onder bepaalde voorwendselen al lekker uit. Terwijl hij toch boordevol met energie zou moeten zitten.

0
Krist The Vanma 13 juni 2022 om 21:29

Inderdaad. Dan toch pakken meer respect voor een Froome.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone