Viroloog over gevolgen coronavirus voor Italiaanse koersen: “Een maand is nog lang”

dinsdag 25 februari 2020 om 17:49
Viroloog over gevolgen coronavirus voor Italiaanse koersen: “Een maand is nog lang”

foto: Cor Vos (archief)

Het coronavirus verspreidt zich na China nu ook over Europa, met besmettingen in landen als Italië, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Het virus heeft nu ook de sportwereld in zijn greep, aangezien veel evenementen zijn afgelast en wedstrijden als Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo in gevaar zijn.

Sporza vroeg aan viroloog Marc van Ranst hoe concreet de dreiging nu is. Gaan wedstrijden als Strade Bianche en Milaan-San Remo wel door, nu in Italië al diverse voetbalwedstrijden zijn afgelast? Koersdirecteur Mauro Vegni liet maandag al weten dat er geen plan-B is, mocht de overheid besluiten om sportevenementen in Milaan en Lombardije op te schorten.

“Het hangt af van hoe het virus zich de komende weken gedraagt”, zo vertelt Van Ranst. “Als het virus in Noord-Italië blijft en het aantal gevallen niet te fors stijgt, dan is er geen probleem. Maar we zien de afgelopen dagen wel dat het virus zich zuidelijker verplaatst. Dat maakt de situatie moeilijker”, zo schetst de viroloog.

“Gelukkig duurt het nog even vooraleer koersen als Milaan-San Remo op het programma staan. Een maand is nog lang”, aldus Van Ranst. Volgens de Belg lopen de renners weinig gevaar. “Op de fiets krijg je het virus niet, dat is dus niet het probleem. Bij de toeschouwers kan er wel een probleem zijn, maar in de buitenlucht is de concentratie aan viruspartikels veel kleiner dan bijvoorbeeld in een sporthal.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Romāns Vainšteins 25 februari 2020 om 17:53

Over een maand is corona dermate verspreid dat we voortaan met leven en gewoon doorgaan.

Wheely 25 februari 2020 om 18:16

Tenzij ze alle vluchten aan de grond houden en de grenzen dichtgooien is het virus binnenkort echt overal. We kunnen dit alleeen maar vertragen zodat er voldoende capaciteit voor de zorgbehoevenden blijft. Een koers afgelasten heeft natuurlijk alleen maar zin als er verder ook grote maatregelen getroffen worden.

Ultras100 25 februari 2020 om 18:50

Ik denk dat we Milaan – San Remo wel op onze buik kunnen schrijven.
Aangezien er ook al een negatief reisadvies is voor die regio…
Maar dan… het virus gaat gewoon door,
Voetbalwedstrijden aflasten? Parijs Roubaix? Ek voetbal? Olympics?
Wat heeft het voor zin M-SR af te gelasten maar er de afgelopen maanden tien duizenden Chinezen Europa zijn binnen gekomen, zonder enige klachten (vanwege lange incubatie tijd)? Wintersport is ook gewoon door gegaan, uit die regio’s komen nu ook gevallen?

skylimit 25 februari 2020 om 19:09

Paniekvoetbal van hogere hand, waarbij alweer de “machtige elite” bepalen wat er gaat c.q. moet gebeuren en daar economisch zoals gewoonlijk hun voordeel uithalen.
Er wordt een virus losgelaten beginnend in China en de hysterie begint c.q. de geschiedenis herhaalt zich ten tijde van de middeleeuwen bij het uitbreken van de pest etc. Echt mensen gebruik je gezond verstand en laat je niet meeslepen in deze hysterie.
Als het je tijd is, ga je dood en niet eerder….. Dit virus houd je niet tegen met sluiten van grenzen en aflasten van wedstrijden etc. Dat is gewoonweg onzin van hogere hand.
Zorg dat je voldoende anti-oxidanten bij de hand hebt en een goede immuniteit doet de rest.

Bertvd 25 februari 2020 om 20:47

De pest was geen hysterie, daar stierf eenderde van de bevolking aan.

Verder even je aluhoedje afdoen

Derierre de la course 25 februari 2020 om 21:50

Ik wist niet dat dit een forum was voor complottheorieën. Spannend, vertel meer…

tak 25 februari 2020 om 22:28

Dit is een parodieaccount neem ik aan?

Schollekop 26 februari 2020 om 16:55

Helemaal mee eens en Bertvd@ de pest is geen griepvirus dus je vergelijking slaat nergens op.

Dumoulinke 25 februari 2020 om 22:31

Ik begin hier een beetje moe van te worden. Ik zal daarom een nogal realistisch verhaal vertellen. Men neme ene Jacob.

Jacob krijgt op een dag het coronavirus. Hij weet dit echter nog niet. Hij wil langs de kant gaan staan van de Strade Bianchi. Deze blijkt echter afgelast vanwege Corona-toestanden. Het virus mag zich immers niet verspreiden. Zodoende gaat Jacob gedesillusioneerd naar huis. D.w.z hij wil toch enigszins een fijne dag beleven en gaat nog even naar de bioscoop. Daar aangekomen hoest hij eens flink waarbij hij meerdere mensen aansteekt. Daarna gaat hij naar een eetcafé en hoest ook daar eens flink en steekt wederom de nodige mensen aan.

Moraal van het verhaal: je kunt wel iets groots afgelasten, maar de Corona-virus-persoon zal zich toch wel naar andere plekken verplaatsen en daar mensen besmetten. Evenementen afblazen is kortom de grootste flauwekul ooit. Wordt er echt, echt doodziek van.

assen 25 februari 2020 om 23:23

Snap dat je er doodziek van wordt. Maar toch is het een goede zaak dat die grote evenementen worden afgelast. Het verspreiden van virussen is een interessante en moeilijke wetenschap. Heeft te maken met kansen van besmetting, hoeveelheid besmettingen, en waar die lieden na besmetting naartoe gaan.

Als die Jacob van jou naar de film gaat of het cafe, dan is het gevaar voor de samenleving VELE MALEN kleiner.

De wereld is erbij gebaat dat het virus langzaam verspreidt (ipv snel), zodat er minder slachtoffers en besmettingen zijn als het medicijn er in grote hoeveelheden is.

JimKro 26 februari 2020 om 01:21

Een wielerwedstrijd heeft juist een veel kleiner besmettingsrisico dan een omgeving waar mensen geconcentreerd zijn in een afgesloten ruimte, zoals een cafe of bioscoop. Besmetting via de open lucht, zonder dat je binnen 2 meter van een persoon met het virus staat, is volgens mij nihil. En dan nog is het qua stervensrisico niet veel meer dan een griepvirus. Laat staan voor niet-oudere en gezonde mensen.

DonQ. 26 februari 2020 om 02:31

Zou zuur zijn voor Gilbert. De komende weken zullen bepalend zijn, er is niets bekend gemaakt door de WHO over de R-zero. (zie wiki) Nu het virus zich over Europa verspreidt is er een gerede kans dat we het hele voorjaar verstoken zullen worden van het episch beeldmateriaal waar we zo naar hunkeren. Moge de Wielergoden het verhoeden.
Ik raad iedereen aan de film 'Contagion' nog eens te bekijken.

skylimit 26 februari 2020 om 08:49

@bertvd ik verwijs naar de middeleeuwen omdat de mensheid met al zijn nieuwe technologien, medische kennis en andere wetenschappen anno 2020 niets anders doet dan teruggrijpen op primitieve methodes zoals in de middeleeuwen.
Paniek zaaien onder mensen zorgt voor meer doden dan een virus. Mensen zijn wat dat betreft nog minder dan dieren, terwijl mensen hoger in rangorde staan.

@donq. ja, in flims weten ze het altijd mooi te presenteren. Mensen kruip onder de grond, laat jezelf opsluiten in quarantaine, de zondvloed komt eraan…zoiets…

ChassePatat77 26 februari 2020 om 15:20

Flims… dat mooie dorpje in Zwitserland :-)

evos01 2 maart 2020 om 07:48

We hebben al veel soorten griep gehad,dus geen paniek.Dat is ongezond!!!

Headlines

Materiaalzone

Populair