Vingegaard zet puntjes op de i met solozege in slotrit Ronde van het Baskenland

zaterdag 8 april 2023 om 17:42
Vingegaard zet puntjes op de i met solozege in slotrit Ronde van het Baskenland

foto: Cor Vos

Jonas Vingegaard heeft de laatste etappe én het eindklassement van de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Deen van Jumbo-Visma, die al als leider aan de slotdag begon, reed op de voorlaatste klim van de dag weg bij de andere favorieten en soleerde vervolgens een kleine dertig kilometer naar de streep. James Knox werd tweede in de daguitslag, Ion Izagirre derde.

De slotrit van de Ronde van het Baskenland was dit jaar anders dan andere jaren, maar bevatte traditiegetrouw wel weer de nodige hellingen. Nadat halverwege de 137,8 kilometer lange etappe de bijzonder lastige Krabelin (5 km aan 9,6%) beklommen moest worden, begon de echte finale op ruim veertig kilometer van het einde. Vanaf dit punt moesten de Trabakua (3,3 km aan 7,1%), Izua (4,1 km aan 9,2%) en de Urkaregi (5 km aan 4,8%) nog bedwongen worden. De top van deze laatste beklimming lag op twaalf kilometer van de streep.

Sterke kopgroep
In de openingsfase was de wedstrijd gebeurde er echter ook al het nodige. Veel renners wilden in de vlucht van de dag zitten, maar aan de voet van de eerste klim van de dag, was alles weer bij elkaar gekomen. Bergop ontstond vervolgens een sterke kopgroep, bestaande uit Emanuel Buchmann, Bruno Armirail, Esteban Chaves, Ruben Guerreiro, Harm Vanhoucke, Aurélien Paret-Peintre, Rein TaaramäeMarc HirschiEddie Dunbar, Daniel Felipe Martínez, Attila Valter en Steven Kruijswijk.

De twaalf reden al snel een voorsprong bijeen van meer twee minuten, waardoor Emanuel Buchmann virtueel aan de leiding kwam de staan. De Duitser van BORA-hansgrohe stond voor de start van de rit op een minuut en 37 seconden van klassementsleider Jonas Vingegaard. Jumbo-Visma had met Attila Valter (17e op een minuut en 43 seconden) echter ook iemand mee die relatief kort stond, waardoor de druk bij Bahrain Victorious kwam te liggen. Mikel Landa was immers de nummer twee van het klassement en zag zijn plekje ook in gevaar komen.

Buchmann was de bestgeklasseerde vooraan – foto: Cor Vos

Uitdunning
Aan de voet van de bijzonder lastige Krabelin (5 km aan 9,6%) was het verschil met de koplopers teruggebracht tot ongeveer een minuut. Vervolgens zagen we Hermann Pernsteiner het tempo bepalen in het peloton, dat richting de top langzaam maar zeker meer uitdunde. Vooraan was er sneller afscheiding. Chaves, Guerreiro en Kruijswijk reden weg bij de rest, al kon Valter uiteindelijk ook nog terugkeren. We hadden zo een kopgroep van vier.

In het tussenstuk naar de Trabakua gingen Mauro Schmid (Soudal Quick-Step), Igor Arrieta (Equipo Kern Pharma) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) in de tegenaanval. Arrieta en Burgaudeau zouden er niet bijkomen, maar Schmid wel. Sterker nog, de Zwitser sprong meteen mee met een aanval van Chaves. De twee werden teruggepakt door de anderen, maar in aanloop naar de voorlaatste klim ging Schmid nog eens.

Vingegaard gaat solo
Op deze klim gaf Jumbo-Visma gas. Eerst met Sam Oomen, daarna met de teruggevallen Valter en Kruijswijk, en uiteindelijk met Vingegaard zelf. De Tourwinnaar gooide zijn concurrenten een voor een overboord, reed naar Chaves en Schmid die weer bij elkaar waren gekomen en liet hen vervolgens achter. Begon Vingegaard aan een solo van bijna dertig kilometer?

Het leek er al snel sterk op, want op de top van de Izua had hij al meer dan een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. En aan de voet van de Urkaregi was hij zelfs uitgelopen tot een minuut en twintig seconden. Bovenop had hij een paar seconden verloren, maar hij hield nog altijd meer dan een minuut marge over om de laatste twaalf kilometer mee af te werken. Uiteindelijk kon hij uitgebreid zegevieren in de straten van Eibar.

Achter Vingegaard was James Knox in de slotfase nog weggereden uit de groep der favorieten. Hij werd tweede in de daguitslag. Ion Izagirre sprintte naar plek drie en eindigde ook op die plaats in de algemene eindrangschikking. In dat klassement was Mikel Landa runner-up.

Dit artikel delen:

42 Reacties

Rode_Rick 8 april 2023 om 18:27

Ik weet niet maar als Pogacar op precies dezelfde manier had gewonnen als Vingegaard was iedereen ineens dubbel zo enthousiast geweest.

10
Dikke Vrouw 8 april 2023 om 18:44

Precies dit

-3
Wim Kruithof 8 april 2023 om 19:20

Inderdaad Rode Rick. Vreemd.

En toch, Vingegaard domineert zowel in O Gran Camiño als hier in Baskenland… maar toch kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat Pogacar nog een pak sneller gaat zijn in juli. Maar het is mooi dat Vingegaard zijn palmares met verve aan het oppoetsen is, want dat was voor een Tour winnaar, toch wel erg magertjes er omheen.

4
Rob van Tilburg 9 april 2023 om 09:11

Goede conclusie denk ik

0
Rob van Tilburg 9 april 2023 om 09:12

Ik zou graag de 4 tenoren in 1 wedstrijd zien. Maar dan moet Roglic wel voor een andere club gaan rijden. Ineos ofzo. Pogacar vs Vingegaard vs Evenepoel vd Roglic

0
Tpinotfan 8 april 2023 om 17:47

Dat hele verhaal dat Vingegaard alleen naar de Tour piekt kan in ieder geval de prullenbak in, staat tot nu toe tweede op de lijst van overwinningen. Ruimschoots gewonnen bovendien.

9
Chippen 8 april 2023 om 18:06

was dat een verhaal?

volgens mij eerder dat hij niet zo heel veel rijdt, elke maand 1 rittenwedstrijd van een week en dat is het vaak

daar lijkt hij nog steeds op schema

3
Panache 8 april 2023 om 17:50

Ik schakel op enkele kilometers voor de finish in en jawel hoor: Vingegaard rijdt er weer een minuut voor. Soms vraag je je af of Pogacar, Evenepoel, Van Aert, Vingegaard, Roglic en van der Poel de enige zes renners zijn die serieus bezig zijn met hun vak. Het verschil tussen deze zes en de rest is immens. En het lijkt dit jaar nóg opvallender dan voorheen, het verschil is gewoon groter geworden. Deze mannen moeten vooral tegen elkaar strijden, want de ‘concurrentie’ wordt bij iedere aanzet los uit het wiel gereden. Het zijn rare tijden.

7
Jacco van Stierop 8 april 2023 om 18:07

Ook opmerkelijk dat dit seizoen in de rittenkoersen de dagzeges vrijwel uitsluitend naar sprinters en de klassementsmannen gaan. Vluchten kan niet meer.

1
Chippen 8 april 2023 om 21:32

met als nuance dat 5 van hen het overal doen en vingegaard enkel in rittenkoersen

0
debarreman 8 april 2023 om 17:49

Eenzame klasse van Vingegaard deze week. Zeer overtuigend, saai daardoor maar dat heeft hij zelf afgedwongen.

4
Marik 8 april 2023 om 20:21

Vandaag heeft Jonas echt een hele duidelijke stap gezet in zijn manier van koersen. Hij toont aan dat ook hij het alleen kan op een behoorlijke afstand van de finish.
Wat me bevreemd zijn de mensen die hier nu ook weer kritiek op hebben. Vingegaard was een saaie renner, een volger, won niks behalve de Tour. Nu voert hij dit indrukwekkende kunststukje op vandaag en dan is het weer niet goed. Onze lieve Heer heeft vreemde kostgangers.

4
bilthoven 8 april 2023 om 19:17

Verrassende comeback van James Knox na 2 zeer teleurstellende seizoenen. In deze vorm zou hij in de Giro zeker nog van waarde voor Evenepoel kunnen zijn.

3
Emergo 8 april 2023 om 17:47

Speervanger doet aan miggeziften.

1
speervanger 8 april 2023 om 17:54

Mugge dan

-2
Wheely 8 april 2023 om 18:03

Pluggeziften?

5
Wheely 8 april 2023 om 17:51

Was enorm sterk. Zijn grootste zege buiten de Tour om, dit belooft wat komende zomer. Weer maar eens een grote prijs voor TJV.

1
kelderfan 8 april 2023 om 17:53

Mooie zege van topper Jonas Vingegaard. Chapeau#

1
Jowinho 8 april 2023 om 18:13

Totale dominantie, wel spijtig dat je het niet kan afmeten aan het niveau van Pogacar. Maar dat maakt dat we iets hebben om naar uit te kijken in juli.

1
Gibo 8 april 2023 om 19:22

Dat is uitpakken op en manier dat we het nog niet vaak zagen van vingegaard. De tour wordt een tweestrijd, dat is nu nog duidelijker dan voorheen

1
FDJ 9 april 2023 om 10:07

Vingegaard in dit rondje beduidend sterker dan een jaar terug. Dat belooft veel met oog op de Tour en een prachtig duel opnieuw met Pogi. Beiden durven aan te vallen. Wat een geweldenaars en wat een weelde dat we deze generatie mogen zien koersen.

1
YogiBear 8 april 2023 om 17:50

Goede tactiek van Jumbo, mooie koers en Vingegaard laat duidelijk zien de sterkste te zijn. Daarnaast de koers gekleurd met een paar mooie aanvallen. Nr 23 en 24 zijn binnen.

0
Dr op en dr over 8 april 2023 om 18:14

Ja ik heb echt genoten van de manier waarop gestreden is in deze rit. Kruijsraketje en Atilla de verschrikkelijk vooruit sturen om zo de rest onder druk te zetten.

Dan het kantelpunt doordat Schmid solo richting de kopgroep rijd en deze achter zich laat. Om vervolgens Oomen op kop van het “peloton” te zien sleuren om het gaatje met Schmid niet te groot te laten worden.

Atilla en Steven die ook nog even wat kopwerk doen, en vervolgens Jonas met een heerlijke solo.

Blijkbaar is er snoeihard gereden de afgelopen week, (Wat we al zagen aan Schelling z’n wattages gister.), want iedereen zat op z’n tandvlees in die laatste 25 km.

Voor de ware wielerfan was het seconden spel toch wel mooi. Prachtig om te zien hoe iedereen achter Vingegaard nog probeerde dat derde podiumplekje te bemachtigen.

:D

4
Wim Kruithof 8 april 2023 om 19:17

Prima analyse Dr op en dr over, geheel met je eens.

1
xistnc 8 april 2023 om 17:53
Quote:
Begon Vingegaard aan een solo van bijna dertig kilometer?

Cliffhanger?

Edit: ah, er moest nog een restje komen.

0
Dikke Vrouw 8 april 2023 om 18:16

Jonas wat ben je een geweldenaar !!!

0
Jacob Lohof 8 april 2023 om 18:24

Skelmosse zakte erdoor jammer

0
Kartouche 8 april 2023 om 20:37

Dat belooft een mooie tour te worden als beide heren favorieten goed in vorm zijn. Heb alleen hele kleine stukjes kunnen zien vanwege PR van de vrouwen, maar toen ik Vingegaard alleen zag rijden wist ik hoe laat het was.

0
klimmer999 9 april 2023 om 10:42

Die Valter doet mij steeds herinneren aan zijn val tijdens de tijdrit in Harrogate, waar hij in die diepe plas terecht kwam. Maar is zeker een goede aanwinst voor TJV

0
Dikke Kater 8 april 2023 om 21:40

Van mij hoeft de dominantie van Jumbo niet zo. Ieder zijn ding.

-4
VDB vs Bartoli 8 april 2023 om 19:05

De eerste pannenkoeken…

-7
Silent Hill 8 april 2023 om 17:47

Oef – blij dat dit rondje voorbij is. Zelden zo’n saaie bedoening gezien.

-20
Dr op en dr over 8 april 2023 om 18:02

Ja die comments van je zijn idd niet te pruimen.

We verwachten vooruitgang tegen het volgende “rondje”. Kom op knul, je kan het, stel ons niet teleur !!!

4
Silent Hill 8 april 2023 om 20:17

Vond jij de afgelopen week dan spannend, verrassend, opvallend of onvergetelijk ? Het spijt me: ik niet. De solo van Vingegaard maakt iets goed, maar over het algemeen was het een draak van een week.
Poga, Rogla en/of Remco werden hier hard gemist.

-1
speervanger 8 april 2023 om 17:53

Gefrustreerd door hetgeen zich herhaalt, we kijken weer naar een show die ketonen heet, nep

-20
jooprioolpijp 8 april 2023 om 17:57

Zelfkennis is de eerste stap op weg naar wijsheid. Als het aan de ketonen lag, dan reed het halve peloton een minuut voor de rest uit. Kortom, verdiep je even voordat je reageert.

8
Marco Polo 8 april 2023 om 19:38

Ga dan naar iets anders kijken.

0
speervanger 9 april 2023 om 06:22

Kijk ook niet meer…

1
speervanger 8 april 2023 om 17:45

Net als Roglic een kleurloze winnaar, deze mannen rijden om rijk te worden en doen daar alles voor…

-43
Dutch Smartie 8 april 2023 om 17:49

Beetje kleurenblind of gefrustreerd, sterkte!

3
Dr op en dr over 8 april 2023 om 17:59

Ik weet niet hoe jij naar de koers kijkt ?

Maar ik denk dat de meeste mensen het toch wel geweldig vinden om de leider in de wedstrijd op 30 kilometer van de finish te zien aanvallen. En dit terwijl dit eigenlijk niet noodzakelijk is want het is aan z'n belagers om aan te vallen.

Maar ach azijnzeikers blijf je altijd hebben natuurlijk. Als we het "poppetje" Vingegaard hadden vervangen door "poppetje" Evenepoel was dit uiteraard een demonstratie geweest van uitzonderlijke klasse ?

Heerlijk die zure reacties van mensen die blijkbaar niks met de wielersport hebben, maar slechts voor één renner kunnen juichen. :D

23
Groetjesaandevoetjes 8 april 2023 om 20:55

Wat een zure en misplaatste reactie. Check aub met jezelf of er niets mis met je is, want dit is gewoon een pracht overwinning .

1

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone