Vingegaard beschermde renner in de Ardennen: “Naast Primoz is hij onze troef”

zaterdag 17 april 2021 om 11:36
Vingegaard beschermde renner in de Ardennen: “Naast Primoz is hij onze troef”

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma bekijkt de mogelijkheden om Jonas Vingegaard in de Ardense klassiekers in de aanval te sturen. Volgens ploegleider Grischa Nierman is de Deen de schaduwkopman achter Primož Roglič.

“In Baskenland hebben we het spel goed gespeeld door ook Jonas naar voren te sturen. Mogelijk hanteren we die tactiek ook in de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik. Jonas heeft misschien het voordeel dat iedereen naar Primož kijkt, zodat hij zelf kan aanvallen”, vertelde Niermann aan het Deense Feltet. “In de Amstel Gold Race hebben we ook Wout nog aan de start, wat het nog beter kan maken. We zullen zien. Primož is de kopman voor de Waalse Pijl en Luik, maar Jonas is ook een beschermde renner.”

Het is niet alleen Vingegaards fysieke kracht dat hem een sterk wapen maakt bij Jumbo-Visma; voorafgaand aan de Ronde van het Baskenland zou Roglič zelf hebben aangegeven dat hij de Deen aan zijn zijde wilde hebben in Baskenland. Het Nederlandse WorldTeam wil zich daarom in de Ardense klassiekers meer focussen op de samenwerking tussen Roglič en Vingegaard, dan dat alleen voor de tweevoudige Vuelta-winnaar wordt gereden. Niermann: “Het is altijd goed om meer dan een troef in de finale te hebben. Primož en Jonas passen goed bij elkaar.”

foto: Cor Vos

Vingegaard reed de Ardense klassiekers afgelopen najaar voor het eerst; in de Waalse Pijl kwam hij als 71e over de streep, vier dagen later werd hij 84e in Luik. Sindsdien maakte de Deen zijn groterondedebuut in de Vuelta en reeg hij in 2021 de goede uitslagen aaneen. Zo won hij in de UAE Tour de bergetappe naar Jebel Jais, zette hij de Coppi e Bartali achter zijn naam en eindigde hij achter Roglič als tweede in Baskenland. Niemann wil echter geen al te grote verwachtingen rond de 24-jarige renner creëren voor de heuvelklassiekers.

“Ik beschouw Jonas vooralsnog niet als podiumkandidaat. Door de vorm die hij liet zien in de Ronde van het Baskenland, hoort hij bij de beste tien klimmers. Maar aan de andere kant is hij nog niet zo ver, dat het 100% zeker is dat hij in de Ardennen hetzelfde niveau haalt. Hij moet zich ontwikkelen. Ik heb er vertrouwen in, maar ik leg hem geen enkele druk op”, aldus Niermann.

Tour de France
Sinds Tom Dumoulin aangaf voorlopig een pauze te nemen, heeft Jumbo-Visma nog altijd een vrije plek in de selectie voor de Tour de France. Niermann wil niet ontkennen dat die plaats voor Vingegaard is, maar de Duitse ploegleider wil niet verder ingaan op de kansen van de Deen op een mogelijk Tourdebuut komende zomer. “Natuurlijk is hij een van de kanshebbers. Hij stond al op de reservelijst. We houden zijn ontwikkeling nauw in de gaten. We hebben nog geen beslissing gemaakt.”

Dit artikel delen:

16 Reacties

Wheely 17 april 2021 om 11:53

Benieuwd hoe Vingegaard het gaat doen, het lef om te koersen heeft hij absoluut, denk dat hij qua explosiviteit nog tekort komt tegen de Alaphilippes van deze wereld. Geen woord over Van Aert trouwens, die is echt op?

Wim Kruithof 17 april 2021 om 12:06
Quote:
In de Amstel Gold Race hebben we ook Wout nog aan de start, wat het nog beter kan maken. We zullen zien.

Nou, heel klein woordje dan…

Wheely 17 april 2021 om 12:54

Ohw dank Wim die had ik even gemist.

Wim Kruithof 17 april 2021 om 12:05

Vingegaard koerst veel maar blijft gevrijwaard van druk. Dat is mooi. Beschermen, maar niet ‘verwachten’. Roglic lijkt me een erg prettig baken om in diens schaduw te ontwikkelen.

Marik 17 april 2021 om 12:10

Wie gaat Roglic verslaan in de Waalse Pijl?

molovin 17 april 2021 om 13:14

Flip, pogacar, Hirschi of Valverde?

adelaarvanantwerpen 17 april 2021 om 16:05

Valverde maakt geen kans meer. Is beter dan vorig jaar en rijdt heel sterk, maar zijn explosiviteit en klimvermogen is op dit moment niet in de buurt van Roglic. Hirschi heeft dit jaar nog geen indruk gemaakt. De WP zal waarschijnlijk gaan tussen Roglic, Pogacar en Alaphilippe.

Marik 17 april 2021 om 17:10

Pogacar waarschijnlijk de enige inderdaad. Die lijkt nog wel rapper dan Roglic.

MatteoDeBoniseconden 17 april 2021 om 12:15

Ik hoop dat Vingegaard naar de tour mag en zijn niveau kan vasthouden.

koos1 17 april 2021 om 12:38

Die gaat wel haast zeker mee naar de Tour. Als Roglic zelf aangeeft dat hij Vinnegaard erbij wilde hebben in Baskenland, dan zal dat in de Tour ook zo zijn. Zeker als je ziet hoe hij dit jaar rijd en vorig jaar in de Vuelta al een belangrijke knecht was.

Groetjesaandevoetjes 17 april 2021 om 15:58

Vingegaard ontpopt zich langzaamaan tot meesterknecht van Roglic. Die gaat zeker mee.

Aart van Woud 17 april 2021 om 12:37

Misschien dat de druk zo ook wordt weggehouden bij Van Aert, en geeft hem dit ruimte in de schaduw ook voor een resultaat te rijden..

kelderfan 17 april 2021 om 12:42

Mooi dat Jonas Vingegaard zo’n grote stap heeft gezet, dat zelfs Roglic aangeeft hem erbij te willen hebben. Gaat ’t goed, dan is de TdF de volgende stap.

arjenzvob 17 april 2021 om 13:29

In dit stuk wordt vooral gepraat over Luik en Waalse Pijl. Dat er weinig over van Aert wordt gesproken is daarom logisch, want die rijdt daar niet.

Jean Dumas 17 april 2021 om 14:39

Ik vrees ervoor Zsjosé, dat Van Aert behalve voor Roglic ook voor Vingegaard op kop moet rijden.

Pauls30303 17 april 2021 om 16:16

Wie staat er nog meer op het reserve lijstje van Jumbo voor de Tour?

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone