Vincenzo Nibali: “Parcours Giro d’Italia 2020 is meer in balans”

zaterdag 26 oktober 2019 om 12:00
Vincenzo Nibali: “Parcours Giro d’Italia 2020 is meer in balans”

Vincenzo Nibali - foto: Cor Vos

Mauro Vegni liet tijdens de presentatie van de Giro d’Italia ontvallen dat hij verwacht dat Vincenzo Nibali komend jaar van de partij is in de roze ronde. Geen gekke gedachte, aangezien de rittenkoers zijn vaste trainingswegen in Sicilië aandoet. In gesprek met La Gazzetta dello Sport geeft de Haai van de straat van Messina nog altijd geen definitief uitsluitsel, maar laat hij wel weten het parcours van de komende Ronde van Italië interessant te vinden.

“In vergelijking met de editie van dit jaar is de Giro van 2020 meer in balans”, oordeelt de Siciliaan die aan het einde van het seizoen het tenue van Bahrain Merida verruilt voor dat van Trek-Segafredo. “Ik vind het leuk dat er in de eerste week een aankomst bergop is. Die ontbrak dit jaar. Ik heb de aankomst op de Etna al verkend op training, al weet ik het niet helemaal zeker omdat de Etna van zoveel kanten kan worden beklommen. Het lijkt in ieder geval een heel interessante etappe”, zegt Nibali over de vijfde rit.

Kritiek heeft Nibali echter ook: “Ik vind het minder leuk dat de laatste etappe een tijdrit is. Natuurlijk, als de eerste renners dicht bij elkaar staan zou dit beslissend kunnen zijn, maar ik weet niet of het goed is na alle bergen en inspanningen.” Over de twee andere tijdritten is de 34-jarige klassementsrenner wel te spreken. “De tijdrit in Boedapest is prima, net als de Prosecco-tijdrit (etappe 14, een proef van 33,7 kilometer tussen Conegliano en Valdobbiadene, red).”

“Ik denk dat de twintigste etappe met de Colle dell’Agnello, de Col d’Izoard, de Monginevro en Sestrière beslissend zal zijn”, kijkt Nibali verder vooruit. “Op papier is dat het terrein voor een actie zoals die van Froome in 2018.”

Mocht Nibali komend jaar de Giro d’Italia betwisten, dan kan hij geschiedenis schrijven. Hij kan namelijk de oudste winnaar aller tijden worden van de Ronde van Italië. Die eer is nu voorbehouden aan Fiorenzo Magni, die in 1955 de Giro won toen hij 34 jaar en 180 dagen oud was. Nibali won de Giro eerder al in 2013 en 2016. Dit jaar werd hij tweede achter Richard Carapaz.

Dit artikel delen:

2 Reacties

KnightBiker 26 oktober 2019 om 13:11

De Giro 2020 is een uitnodiging voor wie naar de OS willen. Een parcours met een kop en een staart en een aantal lange etappes die waarschijnlijk in een wandel tempo gereden gaan worden. (Goede training inplaats van uitgewoond naar de finish rijden)

De Tour doet dat juist niet, en zet daarmee wederom de Franse renners op de kaart, en maakt Het bijna onmogelijk in de Tour op te bouwen naar de OS als je voor het klassement gaat. (De heeft 2019 eigenlijk al bewezen dat het met deze Franse generatie niet gaat lukken de Tour te winnen) (Pinot had gekund, maar is eigenlijk altijd al te fragiel voor 3 weken koers, ik hoop dat hij ooit mijn tegendeel bewijst.)

Juist nu er een grote generatie is die in de tijdrit een renner als Froome kan verslaan gaat de Tour al het tijdrijden er uit halen, en een kansloze missie voor een Franse winnaar nastreven, zonde. Hoewel het parcours op zich Allaphilipe schreeuwt, denk ik niet dat het hem hier kan lukken: de laatste Tour waren de laatste berg ettappes er ook teveel aan en zonder opportunistisch rijden had hij niet daar gestaan waar hij stond.

De Giro win ieder jaar aan populariteit en ik hoop dat Dumoulin zijn comeback daar begint, het past hem veel beter dat de Tour, er valt in de OS nog wat recht te zetten en eigenlijk zouden 2 grote rondes (Giro + Vuelta) zijn comeback haalbaarder maken.

Jean Dumas 26 oktober 2019 om 14:33

De Giro zal wederom zwaar bezet zijn, met Nibali, Carapaz, een van de Sky-toppers en Roglic of Dumoulin.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair