Vincenzo Nibali: “Dopinggebruik is voor stommelingen”
donderdag 20 november 2014 om 15:03

Vincenzo Nibali: “Dopinggebruik is voor stommelingen”

Vincenzo Nibali

foto: Sirotti

Vincenzo Nibali denkt dat het vandaag de dag niet mogelijk is voor renners om ongestraft doping te gebruiken. Dat stelt de winnaar van de Tour de France in een interview met The Guardian. De 30-jarige renner zag binnen zijn ploeg Astana de afgelopen maanden de broers Valentin en Maxim Iglisnkiy tegen de dopinglamp lopen, maar is hard in zijn commentaar. “Dopinggebruik is voor stommelingen,” aldus de Italiaan.

Met name het feit dat de oudste van de Iglinskiy-broers tegen de dopinglamp liep, deed het nodige stof opwaaien. Maxim Iglinskiy reed namelijk samen met Nibali de Tour. “Naast de voor de hand liggende reactie van woede, overheerste bij mij het gevoel dat dit ongelofelijk stom is,” reageert Nibali. “Het was niet logisch. Hij had net zijn contract verlengd en geen groot doel om na te jagen. Onze sponsoren in Kazachstan waren hier totaal niet blij mee. Zij voelden zich enorm verraden omdat hij een Kazachstaanse renner is,” aldus Nibali. “Alles wat we proberen te bereiken kan in gevaar worden gebracht door één renner. Daarom is het ook zo verontrustend. Één fout kan enorm veel kapot maken.”

Hij bagatelliseert het feit dat Iglinskiy een van de renners was die hem ondersteunde in de jacht naar zijn Tourzege. “Hij maakte geen deel uit van mijn trainingsgroepje. Ik heb een ploegje van zeven renners en hij hoorde daar niet bij. De laatste twee leden van de Tourselectie zijn op het laatste moment gekozen. Zij waren ervoor om de selectie op te vullen.”

Nibali denkt niet dat het in deze tijd voor renners nog mogelijk is om ongestraft doping te gebruiken. “We hebben vandaag de dag het biologisch paspoort, reguliere dopingcontroles en controles tijdens de wedstrijden,” somt hij op. “Wanneer je doping gebruikt, dan zal je betrapt worden. Zelfs wanneer het om een geavanceerde techniek gaat, zal je over een aantal jaar worden gepakt. Ik moet er om lachen. Alleen stommelingen nemen nog het risico om vals te spelen.”

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast