Vijf op een rij: Lotte Kopecky ondanks val opnieuw tijdritkampioene van België
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 22 juni 2023 om 15:25

Vijf op een rij: Lotte Kopecky ondanks val opnieuw tijdritkampioene van België

Lotte Kopecky is Belgisch kampioene tijdrijden geworden. In Herzele versloeg de 27-jarige renster van SD Worx  Febe Jooris en Marthe Goossens. Het was voor de vijfde keer op rij dat Kopecky de nationale titel in het tijdrijden behaalde.

De Belgische kampioenschappen tijdrijden vinden dit jaar plaats in Herzele. Ex-renster Sofie De Vuyst uit Zottegem tekende een omloop uit van 20,8 kilometer, in de vorm van een acht. Terwijl de mannen elite later vandaag twee rondes moeten afleggen, reden de vrouwen aan het begin van de middag één ronde. Na 10,7 kilometer op de vlakke, maar technische ronde werd een tussentijd opgenomen.

Marion Norbert-Riberolle zette de eerste richttijd neer op het parcours in Herzele. Dat deed ze onder regenachtige omstandigheden, wat voor gladde wegen zorgde. Julie De Wilde ondervond dat aan den lijve en ging onderuit, maar gelukkig leek de lichamelijke schade mee te vallen.

Kopecky ongenaakbaar
Ondertussen was ook Lotte Kopecky, als allerlaatste, ook vertrokken. Bij het eerste tussenpunt klokte de topfavoriete veruit de beste tijd. Ze was 25 seconden sneller dan Sara Van de Vel, die daar tot dan toe de tabellen aanvoerde. In het tweede deel van de chronoproef kwam de topfavoriete ten val, maar zelfs een schuiver wist haar niet te stoppen. Ze breidde haar voorsprong op de rest van het veld alleen maar verder uit.

Uiteindelijk haalde Kopecky de 18-jarige Febe Jooris net voor de streep in. Laatstgenoemde eindigde zo nog wel als tweede, zes seconden voor Marthe Goossens. Goossens pakte dus het brons.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
12 Reacties
Sorteer op:
22 juni 2023 15:43
Kampioenschap van de armoede. Had gewoon de eerste plek van te voren aan Kopecky gegeven.
  22 juni 2023 15:46
  Dan kunnen we veel ITT 's niet laten plaatsvinden.
  22 juni 2023 16:01
  Misschien samenvoegen.
  22 juni 2023 16:12
  Tijdrijden is een niche, als je een specifiek sprint NK of kasseien NK of hooggebergte NK organiseert dan sta je ook met maximaal drieëneenhalve favoriet aan de start.
  NK TT dames in NL en TT heren in Italie zijn aan het eind van de week de enige tijdritten met een chique deelnemerslijst.
  22 juni 2023 16:20
  BK TT dames elite is bij voorbaat kansloos. Bij de mannen zou er een aardig BK TT elite georganiseerd kunnen worden. Helaas net als in NL veel afzeggingen.
  22 juni 2023 16:21
  Daar kan Lotte natuurlijk niks aan doen, ze is de enige Belgische van internationaal niveau.
22 juni 2023 15:45
Zegt al genoeg over het niveau.
22 juni 2023 15:51
Ik ben vooral verbaasd over het gebrek aan aerodynamische houding bij veel van de rensters. Heb net even Kopecky over de lijn zien komen samen met Jooris en die kunnen bijna evengoed een gewoon stuur gebruiken. Zeker in vergelijking met een Reusser steekt het af. Is ook logisch natuurlijk, veel tijdritten hoeven die niet te rijden en veel oefenen ze er waarschijnlijk niet op. Niettemin is het wel een kampioenschapsonderdeel. Een vrouwelijke versie van Campenaerts zou toch wat teweeg kunnen brengen qua progressie.
  22 juni 2023 15:59
  En dat terwijl Kopecky bij de junioren (goud) en beloftes (brons) EK medailles heeft gehaald op de achtervolging. En in 2019 nog een zilveren plak bij de wereldbeker op de ploegenachtervolging...
22 juni 2023 16:43
Ik vond die Febe Jooris een leuke en zinnige verschijning in Extra Time Koers, zeker naast die zure kop van Sven Vanthoutenhout
22 juni 2023 21:40
Riejanne Markus heeft 55 seconden voorsprong op nummer twee, Demi Vollering, en 73 seconden voorsprong op nummer drie, Annemiek van Vleuten. Dat zijn (55 + 73) ÷ 2 ⇒ 64 seconden gemiddeld. Lotte Kopecky: (61 + 67) ÷ 2 ⇒ 64 seconden.
Absoluut geen verschil dus tussen les Pays-Bas en la Belgique. q.e.d.

Reacties zijn gesloten.