‘Campenaerts verruilt Lotto Soudal voor Dimension Data’

vrijdag 16 augustus 2019 om 07:04
‘Campenaerts verruilt Lotto Soudal voor Dimension Data’

foto: Cor Vos

De Belgische krant Het Laatste Nieuws weet het zeker: Victor Campenaerts zal een dezer dagen een contract tekenen bij Dimension Data. De werelduurrecordhouder komt nu nog uit voor Lotto Soudal, maar de 27-jarige tijdrijder zal de Belgische ploeg na twee seizoenen verlaten.

Het is geen verrassing dat Campenaerts andere oorden opzoekt, aangezien de Belg geen toekomst meer heeft bij Lotto Soudal. De tijdritspecialist kreeg volgens onze bronnen te horen dat er voor hem geen plaats meer is, al ontkende de WorldTour-formatie met klem. “Ik kan alleen maar zeggen dat we nog steeds met Victor onderhandelen”, zo klonk het begin juli.

Campenaerts vertelde twee maanden geleden aan WielerFlits dat Lotto Soudal hem graag wil behouden. “Maar dan zullen ze wel een nieuwe sponsor moeten vinden. Ik hoop dat het lukt, maar dan zullen ze snel moeten zijn, want ik heb alle teams die eerder in mij geïnteresseerd waren opnieuw gecontacteerd. Uiteraard heb ik zelf mijn voorkeuren al in mijn hoofd.”

Zuid-Afrikaans avontuur 
Campenaerts heeft uiteindelijk gekozen voor een Zuid-Afrikaans avontuur bij Dimension Data, dat volgend seizoen verder gaat onder de naam Team NTT. De renner uit Wilrijk – die op zoek is naar zijn vorm – wist dit seizoen niet alleen een nieuw uurrecord te vestigen namens Lotto Soudal. Zo won hij ook etappes in Tirreno-Adriatico en de Baloise Belgium Tour.

Dit artikel delen:

51 Reacties

Charlie33 16 augustus 2019 om 07:22

Op een tweedehands fiets van Dimension Data komt Victor er wel. Wat een keuze.

robert-jan 16 augustus 2019 om 08:22

De tijdritfietsen van BMC behoren tot de absolute wereldtop. Mede dat is ook de reden waarom Dennis bij Bahrein zo kwaad is over het materiaal. Die moet het daar doen met 2e rangs materiaal van Merida terwijl hij BMC gewend was, dat is ff heel wat minder.

M@thijs 16 augustus 2019 om 07:36

Vanaf zijn kant snap ik deze keuze niet

Sagan=hulk 16 augustus 2019 om 07:46

Verrassende keuze van Campenaerts. Hopelijk voor Dimension Data/NTT kan hij het niveau van de ploeg omhoog krijgen. Het loon dat hij krijgt zal ook wel meespelen in deze beslissing, maar dat lijkt niet altijd een goed teken bij Dimension Data. Ze rijden op BMC, wat natuurlijk ook goede tijdritfietsen zijn.

leffe 16 augustus 2019 om 07:54

Sportief gezien niet de verstandigste keuze

rahimns 16 augustus 2019 om 07:57

Gekozen voor het materiaal…. in dat opzicht een verstandige keuze

Quintenri 16 augustus 2019 om 08:11

Dimension Data rijdt met BMC fietsen. De tijdritfietsen van dit merk zijn dan ook superieur, dus ik snap zijn keuze wel ergens!

hartstikkebedankt 16 augustus 2019 om 08:21

Dat niemand daar kan tijdrijden wil niet zeggen dat het aan de fietsen ligt inderdaad want die zijn prima van BMC

Vinyakke 16 augustus 2019 om 08:26

Zal dan toch het beste voorstel van DD gekregen hebben. Kan me niet voorstellen dat zijn keuze die van de sportieve is. Stelt me toch wat teleur voor een selfmade man als de vocsnor. Niet bepaald de keuze van de carrière lijkt me. Al zal hij daar wel de meeste vrijheid krijgen richting OS 2020.

Chasse_patate 16 augustus 2019 om 08:27

Is er ook iemand beter geworden die bij DD is gaan rijden.

Brabander 16 augustus 2019 om 10:10

Uhm. Neen. Denk?

Ivanoviclover 16 augustus 2019 om 14:31

Financieel gezien wel.

Johnny7 16 augustus 2019 om 08:43

Mensen denken dat Campenaerts zijn keuze op het fietsmerk heeft gebaseerd. Newsflash: het is geen wereldtopper die die luxe heeft. Hij heeft gewoon voor het hoogste salaris gekozen, wat ik ook zou hebben gedaan.

Samlambeej 16 augustus 2019 om 13:32

Ineos toonde openlijk interesse. Dan ben je meer dan goed genoeg voor veel ploegen.

Polleke 16 augustus 2019 om 08:45

Wat een geneuzel over die fietsen… hij heeft zichzelf klem gezet door niet eerder bij Lotto te tekenen…

KnightBiker 16 augustus 2019 om 09:55

Ja – maar daardoor is zijn marktwaarde wel omhoog gegaan en heeft hij nu wellicht ook het salaris dat daarbij hoort. Wellicht financieel toch een win voor Campenaerts…

Voor Lotto-Soudal vind ik ik het een hoe dan ook een verlies, hun objectief is belgisch talent ondersteunen en dan laten ze er eentje gaan die in de kracht van zijn leven aan het komen is… zoveel winaars heeft dat team toch al niet.

Het is puur op basis van persoon en team dat ik dacht dat er geen betere match was dan Campeanaerts en Lotto, maar wellicht dat dat niet zo was achter de schermen.

Jungle Man 16 augustus 2019 om 08:51

Had hem liever terug bij TJV gezien. Nuttige renner

Random wielerliefhebber. 16 augustus 2019 om 08:59

Goede keuze, BMC maakt de beste TT fietsen.

Panache 16 augustus 2019 om 09:24

Eerste reactie: héél verrassend.
Even laten zakken en je komt tot de conclusie dat dit niet eens zo verkeerd is. Ten eerst vanuit Dimension Data natuurlijk. Die halen toch wel een toprenner binnen. Er wordt soms wat lacherig gedaan over Campenaerts maar hij is in zijn niche gewoon een wereldtopper. Voor Campenaerts is het ook niet verkeerd. Dimension Data heeft geld, dus qua salaris zal het wel snor zitten. Ze rijden op BMC fietsen, dus ook sportief gezien blijft hij zodoende op zijn niveau. Verder lijkt Campenaerts iemand die lekker zijn eigen gang wil gaan, bij Dimension Data kan dat lijkt mij. Hij is daar een van de grotere namen, kopman. En hij kan waarschijnlijk op zijn eigen wijze blijven voorbereiden en pieken, aangezien de Zuid-Afrikanen ritzeges verlangen.

Groningen 16 augustus 2019 om 10:17

Helemaal eens

vanSpringel 16 augustus 2019 om 12:05

Precies zoals ik daar ook over denk. Wellicht, maar dat weten we nog niet, krijgt de Vocsnor bij die ploeg alle tijd en ruimte zich voor die niche in de wielersport optimaal voor te bereiden. Persoonlijk volg ik het tijdrijden in het bijzonder, dus zou het zeer waarderen dat Victor puike prestaties voor volgend jaar kan wegzetten. Elke renner heeft zo zijn stokpaardjes. Soms wordt over het tijdrijden wat lacherig gedaan, maar voor mij is het de meest interessante discipline in de wielersport. Sprinten het minst en klimmen nog ondergeschikt aan het tijdrijden. Wanneer je dat zelf ook doet, of hebt gedaan, weet je waarom.

VerstandOpNul 16 augustus 2019 om 09:46

Zo zie je maar dat dat suffe werelduurrecord niet bepaald je carriere verder helpt..

Samlambeej 16 augustus 2019 om 13:34

Renners rijden in de 1ste plaats voor een palmares en ze hebben een aantal zaken in gedachten die ze daarop willen staan hebben.

Gezien het beperkte, prestigieuze lijstje werelduurrecordhouders, vind ik dat helemaal niet suf.

Marik 16 augustus 2019 om 13:52

@ Samlambeej, oei is er weer wat kritiek op een Belg? Goed dat je dan meteen weer verdedigt hoor!

Samlambeej 16 augustus 2019 om 14:01

@Marik
Bedankt!

Marik 16 augustus 2019 om 09:47

Is toch een prima keuze, DD rijgt de overwinningen niet aan elkaar en dus kan Victor lekker zijn gang gaan. Hij hoeft met niemand rekening te houden, alleen een stuk of 3 tijdritten te winnen volgend jaar. Dat lijkt me te doen.

Kruisberg 16 augustus 2019 om 09:56

Het is dat hij het werelduurrecord heeft. Maar voor de rest is dit natuurlijk niet zo’n geweldige renner. Rijd puur en alleen op de fiets in de hoop ooit nog eens een tijdrit op niveau te kunnen winnen, maar valt altijd tegen.
Zie hem vrijwel nooit aanvallen of knechten voor een ander.

Tonydepony 16 augustus 2019 om 11:55

Hij kan het nochtans gezien zijn overwinning in de ronde van België

vanSpringel 16 augustus 2019 om 12:06

Juist omdat ie het werelduurrecord heeft is het zo.

Samlambeej 16 augustus 2019 om 13:36

"Ooit nog eens" Tirreno is een van het hoogste niveau gezien de deelnemers daar.

Ware het niet voor paniekerige fietswissel dan klopt hij DE Primus Roglic in de vorm van zijn leven in een heuvelachtige Giro Tijdrit.
Wat aanvallen en werken betreft: check Vuelta 2018.

Brabander 16 augustus 2019 om 10:13

Benieuwd of dit een goede keuze zal zijn. Ik zie Dimension Data tegenwoordig toch als een soort ‘wielrennerskerkhof’.

coomankevin 16 augustus 2019 om 10:36

Verhaal is iets genuanceerder,

Voor de recordpoging kreeg hij na heel wat gezeur uiteindelijk toch de toestemming om niet deel te nemen aan het reguliere ploegprogramma en mocht hij zich afzonderen in Afrika. Verder was er een beduidende extra financiele inspanning nodig van de ploeg en de sponsers om de poging op poten te zetten in Mexico.

Na de geslaagde poging was hij er als de kippen bij om een zeer stevige loonsverhoging te eisen. De ploeg vond dit echter nog wat te vroeg en deed een beperktere inspanning die onvoldoende bleek voor Campenaerts om te blijven.

Ondertussen communiceerde Campenaerts overal dat hij vertrok bij Lotto en weldra zou tekenen bij een ander team aan betere voorwaarden.

In dat kader bekeek Lotto andere opportuniteiten en men kwam snel bij Gilbert en Degenkolb. Toen Campenaerts niet onmiddellijk een ploeg leek te vinden informeerde hij bij Lotto of hij toch niet het eerdere voorstel van Lotto kon tekenen. Het antwoord daar was dat de budgetten besteed waren aan Degenkolb en dat er geen plaats meer was..

VerstandOpNul 16 augustus 2019 om 11:25

Als dat waar is, dan vind ik hem maar een naar opportunistisch mannetje..

Samlambeej 16 augustus 2019 om 13:45

@coomankevin
Je zwiert er qua chronologie een leuk, geloofwaardig verhaaltje uit maar gaat op het eind toch de mist in.

Quote:
In dat kader bekeek Lotto andere opportunitekten

Dit heb je verzonnen. Benoot vertrekt en Keukeleire voldoet niet. Lotto focust op sprints en klassiekers.

Vergeet niet hoe expliciet Wellens en De Gendt hebben verklaard wat ze allemaal opgestoken hebben van Campenaerts voor hun tijdritten. Campenaerts brengt eigen knowhow in de ploeg, stuit op weerstand van de coaches en als het blijkt te werken, pikt de ploeg de knowhow zonder er Campenaerts voor te belonen. Dat is opportunistisch.

HSV 16 augustus 2019 om 11:33

Cooman
Ik denk dat je verhaal klopt. Had al het gevoel dat VC aan het gokken was en dat hij inhalig bezig was. Terwijl hij behalve bij dat record nergens overtuigde. Ook of eigenlijk juist niet in de tijdritten.

Samlambeej 16 augustus 2019 om 14:15

@HSV FACT-CHECK 2018 en 2019 bij Lotto
Getekend voor 2 jaar komende van Lotto-NL-Jumbo dus zonder kopmansalaris.
2e in Algarve na latere Tour-winnaar Thomas, voor Küng, Kwiat, Oliveira en Martin
3e in Giro openingstijdrit op 2 seconden van Dumoulin en zelfde tijd als Rohan Dennis
1e ITT Belgium
1e ITT Europe
2e Binckbank na Küng en voor Sunweb geweldenaren Matthews en SKA.
3e in Vuelta openingstijdrit op 7sec. van latere wereldkampioen Rohan Dennis.

5e heuvelrit 12 Vuelta aanval met klimmers: Geniez, Van Baarle, Padun en Teuns.

3e WK Tijdrijden

2019:
1e Tirreno
-Werelduurrecord met een sprong van 500m verbeterd.
2e Romandië na Roglic
2e Giro na Roglic
2e Giro na uitzonderlijke Haga
1e Ronde van Belgïe heuvelrit
___________________________________________________________________________________________

Dan mag je wel om opslag vragen.

Viktrodriguez 16 augustus 2019 om 15:16

Ik blijf het vreemd vinden dat die twee tijdritten in de Giro gezien worden als goede prestaties. Met de zogenaamde reputatie van Campenaerts als wereldtopper in het tijdrijden en dat Giro-startveld had hij beide met speels gemak moeten winnen. Ja, zelfs met die belachelijke fietswissel in die eerste had hij simpel moeten winnen door A) betere weersomstandigheden dan Roglic en B ) het kunnen sparen door het gebrek aan een AK-belang. En bij die laatste rit had Campenaerts geen slap excuus aangaande problemen, maar verloor ie van godbetert Chad Haga. Dat mag nooit gebeuren als je een wereldtijdrijder schijnt te zijn.

Ik krijg ook eerder het idee dat hier sprake is van zelfoverschatting en de overschatting van dat WHR op een langere termijn dan de ultrakorte media-aandacht in de dagen erna. Die positieve invloed op zijn status werd vrij kort daarna ook weer direct vernietigd door het niet winnen in de Giro. Ik vermoed dat dat laatste wat relevanter is voor een wegrenner dan baanprestaties. Daarnaast Campenaerts is een prima tijdrijder, maar dat is ook het enige. In de normale etappes is de Belg gewoon knecht en zelfs in zijn specialisme niet eens een relatieve zekerheidje op winst. Daarop zal het voorstel van Lotto wel zijn gebaseerd, terwijl de opportunist dacht een kopman te zijn.

Laten we verder ook niet de aanwezigheid van BMC overschatten. Uiteindelijk zit het grootste verschil qua prestaties toch ook in de randvoorwaarden, niet zozeer in de fietsen. De ploegen die domineren in het tijdrijden doen dat omdat ze het meeste tijd besteden aan de discipline, niet omdat ze per se de beste fiets hebben. Zie ook DDD, ondanks de fietsen bakken ze er in de tijdritten niks van door amateuristisch beleid. Ja, af en toe EBH met goeie uitslagen in de TT's, maar dat is meer vanwege talent.

FDJ 16 augustus 2019 om 11:34

Ik denk dat Victor een renner is die compleet zijn eigen plan kan trekken en een individualist pur sang is, in de goede zin van het woord. In dat opzicht zal hij geen ploeg krijgen waar hij meer ruimte zal krijgen als bij Dimension Data.

Dat ze dit jaar niet top presteren is een understatement maar het talent van Valgren kan bv niet ineens weg zijn.

luca77 16 augustus 2019 om 11:37

Ik mag hem wel, maar zijn naam is mijn insziens groter dan zijn prestaties. En die gaan bij DD niet beter worden volgend jaar. Hij zal toch wel even contact gelegd hebben met Vermote?

Scott Sunderland 16 augustus 2019 om 11:39

Goede keuze om volgende redenen :

– Hij mag waarschijnlijk redelijk zijn eigen plan trekken

– WT ploeg met WT salaris

– Goede tijdritfietsen

Thoin 16 augustus 2019 om 11:42

Al drie jaar de zwakste ploeg uit de WT…

enige pluspunt zijn idd de fietsen van BMC.

Is vooral ondankbaar naar een team toe dat hem alle kansen gaf…

Scott Sunderland 16 augustus 2019 om 11:55

Maar bij Lotto Soudal zelf gaf men toch ook aan dat ze het budget niet hebben om Campenaerts te houden ? Men was wel bezig om Gilbert te contacteren maar dat zou betekenen dat er wellicht geen financiële ruimte meer was voor hem. Tenminste dat haalde ik eruit. Lijkt me dat hij dan niet wil blijven, ook als er wel wat geld vrij zou komen.

vanSpringel 16 augustus 2019 om 12:07

En de beste klismamachine !

Scott Sunderland 16 augustus 2019 om 11:59

Ik ben geen fan van Dimension Data trouwens. Maar het is een WT ploeg en misschien dat er het een en ander drastisch verandert na dit seizoen? Cavendish en zijn crew zullen wel weggaan. Jongens als Meintjes en Slagter is ook maar de vraag of die blijven. Bovendien kan Campenaerts niet zonder meer bij elke WT ploeg aanschuiven.

jooprioolpijp 16 augustus 2019 om 12:30

Vanuit DD-perspectief is dit wel consistent met het eerdere (gebrek aan) beleid daar. Ze halen een Einzelganger waarvan je zeker weet dat hij niks bijdraagt aan de cohesie van de ploeg. Voor sommige kopmannen gaan renners door het vuur maar, VC lijkt me d’r niet zo een… Zal tegelijkertijd wel een aardige hap uit het budget nemen. Vanuit VC snap ik het wel, net als de meesten hierboven.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.