Victor Campenaerts op hoogtestage op… 10.000 meter

dinsdag 30 juni 2020 om 10:53
Victor Campenaerts op hoogtestage op… 10.000 meter

© Cor Vos

Het is en blijft een speciale, die Victor Campenaerts. De voorbije maanden sliep de tijdritspecialist meermaals op 4.600 meter hoogte. Maar momenteel gaat de NTT-prof nog een stapje verder. Of hoger, eigenlijk. 10.000 meter om precies te zijn. “Elke middag zet ik een uur een masker op en wordt de zuurstoftoevoer naar beneden gehaald.”

“Het concept heet ‘Intermittent hypoxic training’, er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan”, vertelt Campenaerts aan Het Laatste Nieuws. “Door de bijzonder lage zuurstofconcentratie krijgt je lichaam een extreme prikkel om extra rode bloedcellen aan te maken. Ik denk niet dat veel atleten dit doen, neen. Het is een experiment. Ik probeer een pionier te zijn en heb nu de tijd om het uit te proberen.”

Campenaerts zet elke middag een uur een masker op. “De zuurstoftoevoer wordt naar beneden gehaald. Het enige wat ik dan doe, is op bed liggen, meer lukt niet. Behoorlijk saai en dan begin ik te prutsen met mijn gsm, maar ik kan me onmogelijk concentreren. In elk woord dat ik tik, staat een schrijffout. Heel onaangenaam. Het is telkens aftellen tot het voorbij is.”

Beperkt programma, focus op kampioenschappen
“Dit is een extraatje”, zegt de Antwerpenaar. “Hopelijk maakt het me weer een tikkeltje beter. De bedoeling is om af en toe nog in mijn hoogtetent te slapen om het effect te rekken. De voorlopige resultaten zijn heel goed: ik heb al mijn records qua wattages gebroken. Maar dat hoor ik van verschillende renners. Niet abnormaal. We hebben nog nooit zo’n lange periode gehad waarin we zo gestructureerd kunnen trainen, dat moest wel vruchten afwerpen.”

Na overleg met teammanager Bjarne Riis zal Campenaerts dit jaar focussen op de kampioenschappen. “De rest mag ik even vergeten. Dus koers ik heel weinig. Ik rijd de Ronde van Tsjechië (6-9/8) als voorbereiding op het BK (20/8) en EK (24/8) en de Internationale Wielerweek Coppi e Bartali (1-5/9) in voorbereiding op het WK (20/9). Daarna doe ik nog de Giro en dat is het.”

Dit artikel delen:

48 Reacties

Bertvd 30 juni 2020 om 11:01

“Daarna doe ik nog de Giro, en dat is het…” Haha

Overigens klinkt dit als de tentjes waar de renners eind jaren 90 in sliepen

0
Geit in mijn Kelderman 30 juni 2020 om 11:06

Topsport is uiterst ongezond, voorbeeld nummer ontelbaar zoveel.

0
Paul81 30 juni 2020 om 11:14

Op natuurlijke manier rode bloedlichaampjes aanmaken door te leven op hoogte, te slapen in tenten, maskers te dragen.. Maar in hoeverre verschilt dit dan van doping hè.. Je past dingen aan om het lichaam te optimaliseren tov iets dat je eerder niet had.. (idem met ketonen)
Heb er geen uitgesproken mening over, maar vind het verwonderlijk materie voor mezelf.

0
ChefSpijker 30 juni 2020 om 11:20

Het verschil zal wel zijn dat ie niets hoeft te injecteren/innemen om tot resultaat te komen. Dit is een meer ‘natuurlijk’ proces. Maar dit lijkt me minstens zo ongezond, misschien nog wel ongezonder. Jezelf zoveel zuurstof ontnemen dat je niet meer normaal kunt functioneren… Die Campenaerts gaat steeds meer op een levend medisch experiment lijken. Ik dacht dat we met de darmen leegspoelen voor een tijdrit wel zowat het toppunt van gekheid beleefd hadden met hem, maar het kan dus nog een paar stappen verder.

0
Gelei 30 juni 2020 om 11:21

In dit geval moet je lichaam zelf de stoffen aanmaken die je beter moeten maken. Het enige wat je wijzigt zijn de omgevingsvariabelen.

0
Peetvader 30 juni 2020 om 11:39

In zijn puurste vorm moet met bloeddoping ook het lichaam zelf de stoffen aanmaken. Maar hierbij gebeuren natuurlijk wel injecties.

0
Natte spons 30 juni 2020 om 11:40

In principe doe je met elke spiertraining training dat natuurlijk ook, je lichaam in een bepaalde situatie brengen dat het lichaam extra spieren aan gaat maken. Nu breng je het lichaam in een situatie dat het extra rode bloedlichaampjes gaat aanmaken. Dit is in principe “gewoon” training.

0
Deo 30 juni 2020 om 12:33

Ik vind het ook te ver gaan, zeker als beeld voor de jeugd dat dit in de toekomst misschien wel de norm gaat worden. Het klinkt niet veilig en mocht het echt goed werken (beter dus dan een reguliere hoogtestage) dan mag het van mij, net als ketonen, verbannen worden.

0
Romāns Vainšteins 30 juni 2020 om 12:54

Dit is een freak show aan het worden en ik voel aan dat Campenaerts er ook wel wat mee speelt richting alle watchers. Beter dat er eentje transparant aangeeft hoe gek en ver ze gaan die profwielrenners, dan kunnen straks dergelijk idiote experimenten zo veel mogelijk verboden worden.

Renners die veel of al deze dingen tegelijk doen, al dan niet begeleid, zijn qua mindset natuurlijk geen haar beter dan hun voorgaande generaties pakhazen.

0
Boomie1 30 juni 2020 om 13:43

Dit is levensgevaarlijk.
Mensen overlijden aan hoogteziekte (weliswaar door andere klimatologische omstandigheden), maar dit is echt niet goed voor je bloed. Experimenteren met dit soort van niet onderbouwde dingen staat voor mij gelijk aan het gebruik van doping.

0
Ligthning 30 juni 2020 om 14:58

Is net zo gezond of ongezond, aanvaardbaar of niet, verstandig of niet, als trainen op hoogte, of als trainen tout court, of om tijdens voorbereidingen of na inspanningen meer of minder proteïnen, koolhydraten op te nemen. Of om voedingssupplementen te gebruiken. Allemaal zaken die niet nodig zijn bij een normaal levenspatroon. Maar als je uit de band springt door zware tot extreme inspanningen te leveren, tijdens voorbereiding of wedstrijd, lijkt het me aanvaardbaar, zelfs logisch, dat je de grenzen opzoekt en zaken uitprobeert die je mogelijks beter maken. Binnen de grenzen van wat mag van de sportinstanties en dopingautoriteiten. Zolang je dat als volwassene zelf beslist, is er niets aan de hand. Kinderen of jonge sporters daaraan onderwerpen, is een ander paar mouwen.

0
KennyKlimmen 30 juni 2020 om 21:12

Indeed a thin red line….

0
Jean Dumas 30 juni 2020 om 11:39

Innovatief, maar het lijkt me op een gegeven moment meer schade toe te brengen dan vormgroei op te leveren (zuurstoftekort).

0
thorsen 30 juni 2020 om 12:18

Hier zal ergens inderdaad een trade-off punt zijn. Ben inderdaad benieuwd waar die dan ligt (aangezien de meeste mensen niet gemaakt zijn voor zulke hoogtes, op wat mensen uit het Himalaya gebied na). Maar als het onder medische begeleiding is dan neem ik aan dat het wel verantwoord is (hoop ik tenminste).

0
harryjohan71 30 juni 2020 om 12:28

Nu begrijp ik waarom hij zo blij is met Rijs. Hij mag zich volledig op het tijdrijden richten, terwijl hij maar nummer 4 van België is. Is het al zeker dat hij naar het EK en WK mag? Vorig jaar was hij namelijk maar 4e op BK en ook geen top 8 op WK.

0
boenk 30 juni 2020 om 14:14

Sinds wanneer is hij nr 4 in België? Lampaert/De Gendt kloppen hem 1 keer om de 3 jaar ofzo. Qua talent misschien. Als Lampaert zich even krankzinnig zou voorbereiden zou die zeker betere resultaten kunnen neerleggen, maar dat doet die dus niet.
Bij Lotto mocht hij zich ook op de tijdritten focussen trouwens.

0
Massimo Bataille 30 juni 2020 om 14:15

Man hij behoort gewoon tot de beste tijdrijders van Belgie.
Dat hij in het BK een ‘slechter’ resultaat heeft na een topperiode zegt hier niets bij.
Had dan al uurrecord en Giro in de benen.
Op het WK valt hij, anders was hij op weg naar een top-5 positie ofzo.
Van Aert en Lampaert winnen een tijdrit in Dauphine en Tirreno in heel andere omstandigheden. Maar beiden zou ik nog niet boven Campenaerts zetten, met uurrecord, 3° WK en meerdere wins en podiums in andere tijdritten.

0
boenk 30 juni 2020 om 14:18

Het verschil met van Aert is wel duidelijk hoor. Die is ondanks zijn bescheiden tijdrit focus al merkbaar sneller dan Victor. Als die nog eens zou doorduwen, en zich echt gaat specialiseren kan van Aert een fenomeen genre Martin en Cancellara worden. Maar hij moet ook sprinten, knechten en veldrijden.

Campenaerts lag op het WK nu trouwens op koers om brons te pakken, trager dan Evenepoel, sneller dan Ganna.

0
harryjohan71 30 juni 2020 om 14:38

Daarom is mijn vraag ook. Is hij zeker voor het EK. Ik acht het niet uitgesloten dat hij 3e of 4e wordt op het BK als De Gendt, Van Aert, Evenepoel en Lampaert meedoen. In tijdrit Paris – Nice was hij maar 6e dit jaar, o.a. verslagen door De Gendt.

0
boenk 30 juni 2020 om 15:20

Normaal eindigt hij voor Lampaert en De gendt op een kampioenschap. Het probleem bij Campenaerts, is dat hij opeenvolgende ritten niet goed verteert. In een rittenkoers komt het er zelden uit in tijdritten (buiten vorig jaar in de Giro, waar hij de lange tijdrit met ruime voorsprong zou gewonnen hebben zonder die pech en absurde fietswissel op de beklimming, waardoor hij uiteindelijk 10 seconden na Roglic binnen komt).

Maar als hij zich heeft voorbereid, en niet oververmoeid is, zoals vorig jaar wel het geval was na de Giro en zijn Werelduurrecord. Je zag ook een groot verschil op het WK, waar hij fris was en naar toe had gewerkt, verloor niet zo heel veel tijd tov Evenepoel, tot als hij onderuit ging.

Als hij zich kan voorbereiden en fris zit, kan hij denk ik zelfs nog Evenepoel en van Aert kloppen, op voorwaarde dat die NIET in fris zitten. Stel dat bvb van Aert uit de Tour zou komen en zich daar kapot gewerkt heeft, en ze beiden naar het WK tijdrijden zouden gaan (als ze dat nog verplaatsen), dan weet ik het niet. Victor kon zo twee jaar geleden ook bijna Dumoulin kloppen op het WK.

0
ChefSpijker 30 juni 2020 om 15:30

Roglic had dan weer het nadeel dat hij in de stromende regen moest starten, terwijl Campenaerts pas op de slotklim flinke regen kreeg? We zullen nooit weten wie die tijdrit had gewonnen als beiden in gelijke omstandigheden en zonder pech hadden kunnen rijden. Ik neig wel naar Roglic.

0
boenk 30 juni 2020 om 17:20

Neig jij maar. In de tijdrit een week later was Roglic ook trager dan Campenaerts. En de tijd die Campenaerts verloor met die fietswissel, was best wel een heel stuk langer dan de tijd die Roglic uiteindelijk overhield aan de finish, het zou helemaal niet nipt geweest zijn.

0
Petchorin 1 juli 2020 om 09:21

De eerste tijdrit in die giro 2019 is hij pas 20ste na oa. Laurens De Plus. De tweede verliest hij tegen een klassementsman. De derde tegen Chad Haga, en is hij slechts 2 seconden sneller dan De Gendt.
Een redelijk goede tijdrijder. In België inderdaad zowat nr. 3 of 4.

0
harryjohan71 1 juli 2020 om 09:41

Welke wielrenners heeft Campenaerts dan verslagen met het rijden van een werelduurrecord? Hoe weten we dat zijn concurrenten dit niet beter kunnen? Mooi dat hij het record heeft, maar verder zegt dit niets over hoe goed hij is tov Roglic, Evenepoel, De Gendt, Van Aert etc.

0
Japsie 30 juni 2020 om 12:30

Ga gewoon lekker fietsen, train hard, eet gezond, rust goed uit. Dan kun je koersen i.p.v. als een zonderlinge robot het wielrennen te benaderen.

0
ProfrondeZevenbergen 30 juni 2020 om 20:31

+1

0
Cyclinglife 30 juni 2020 om 12:30

Nu er meer en meer van dit soort dingen gebeuren en schijnbaar nodig zijn om met de top mee te doen. Wordt het dan niet eens hoog tijd om alle renners op gecontroleerde wijze middelen te geven en zo terug een gelijk speelveld te creëren?

0
Panache 30 juni 2020 om 12:39

Campenaerts is bezig met Intermittent Hypoxic Exposure (IHE) en niet met Intermittent Hypoxic Training (IHT). Het bestaat al jaren en is niet zo innovatief als gesuggereerd wordt.
Ik vraag mij wel af of 1 uur op gesimuleerde hoogte van 10.000 meter tot een beter resultaat leidt (in hemoglobine en rode bloedcellen) dan de meer gebruikelijke twee tot drie weken 14-16 uur per dag op 2000 tot 3000 meter hoogte. De meeste onderzoeken zijn sceptisch (vooral ook omdat de trainingsprikkel in deze vorm ontbreekt).
De reguliere methode (laag trainen – hoog slapen) lijkt nog steeds het best en simuleer je via een hoogtetent in je slaapkamer.

0
Ligthning 30 juni 2020 om 15:06

Maar het is een ‘en en’ verhaal. Campenaerts traint ook op hoogte, net als zijn concurrenten. Hij tracht gewoon tijdens periodes van relatieve rust, dat ene percentje, bij te winnen. Wat hij hierbij wint, verliest hij misschien dubbel op termijn. Maar goed, gelukkig dat er sommigen hun borst nat maken en binnen de toelaatbare grenzen experimenteren. Anders kochten wielrenners nu nog steeds ’s morgens vroeg twee grote lappen rood vlees. Een om als ontbijt op te eten, en een om in de fietsbroek te steken….

0
Rob de Keijzer 30 juni 2020 om 12:43

Verstandig als je iets gaat doen waardoor je lichaam of je hersenen (tiepvautjes) niet meer normaal functioneert / functioneren.

0
Pietspeed 30 juni 2020 om 13:15

Als men een mens / patiënt zuurstof toevoegt, spreekt men van kunstmatige beademing. Hier lijkt me het omgekeerde het geval, en wel met een masker als hulpmiddel dus. Zou als een soort van doping aangemerkt kunnen worden. Slapen in zgn hoogtetentjes vind ik evenmin normaal. Ga dan gewoon op hoogte trainen en slapen. Ga de Everest beklimmen, of daar in een basiskamp zitten.
Lijkt me allemaal niet bepaald gezond. Naast het feit dat topsport sowieso al niet gezond is. Zie liever een werelduurrecord dat enigszins 'normaal' tot stand komt. Dat hij van Riis als 'mr. 64%' de ruimte krijgt verbaast me niets. Geen goed voorbeeld voor de jeugd!

0
boenk 30 juni 2020 om 14:28

Je traint je lichaam. Net als je je lichaam traint door 10 uur per dag op een fiets te gaan duwen, daar kan je ook van zeggen dat het niet natuurlijk is. Je past je lichaam aan, of je lichaam past zich aan aan de omstandigheden die je creëert. Als zijn masker of tent een onnatuurlijk hulpmiddel is zou je ook een hometrainer of rollen kunnen verbieden. De fiets zelf is al een onnatuurlijke “extensie”. Maar een Colombiaan die op een berg woont, mag jaar in jaar uit, 24/7 toegang hebben tot deze omstandigheden om het lichaam te trainen, maar een Belg of Nederlander die op zeeniveau woont, niet? Je zou je ook kunnen trainen om zo lang mogelijk je adem in te houden.

Er moet gewoon een regelgeving rond komen. Die ervoor zorgt dat het zowel veilig blijft, als simulatie voor wat ook een natuurlijke manier kan. Wat hij nu doet, valt daar niet onder.

0
Pietspeed 1 juli 2020 om 00:22

Zonder zuurstof, of te weinig zuurstof kan een mens moeilijk leven, laat staan topsport bedrijven. 10 uur per dag trainen is, afgezien van de duur gewoon trainen op een roller, fiets of hometrainer. Gewoon trappen dus met de benen, zoals in een koers. Wat is daar onnatuurlijk cq ongewoon aan voor een prof. Door je kunstmatig van te weinig zuurstof voorzien is een geheel ander technisch hulpmiddel dan iets op 2 wielen. Dit is gewoon onnatuurlijk.

0
Koersmaniak 30 juni 2020 om 13:30

Hoe hoog is Campenaerts zijn hematocriet ondertussen? Boven de 50% heette het toch ongezond en mag je niet meer koersen? Wat met zijn schommelingen in bloedpaspoort?

Of doet hij dit nu hij weet dat er lang geen controles gebeurd zijn?

0
Pietspeed 30 juni 2020 om 13:36

Goed punt

0
Boomie1 30 juni 2020 om 13:43

Het enige dat WEL voor Campenaerts pleit is dat hij vraagt om controles. Hij kaartte de non- controles van de UCI als eerste aan.

0
harryjohan71 30 juni 2020 om 14:08

Dat je pleit voor controles, wil niet zeggen dat je niet gebruikt.

0
Groningen 30 juni 2020 om 13:59

ik vind het wel mooi dat hij experimenteert. Hij weet zelf ook wel dat hij niet de meest getalenteerde is, maar met zijn experimenten en gefocuste voorbereidingen haalt hij wel het maximale uit zichzelf.
Dit gezegd hebbende, zoekt hij hiermee wel echt een ethische grens op (ik denk dat hij deze overschrijdt); inzoverre hij het veilig en onder begleiding doet, vrees ik gevaarlijke taferelen van jongeren die geloven dat ze door hun zuurstoftoevoer te beperken beter zullen worden.

0
Pizzi 30 juni 2020 om 15:53

Dat doen jongeren al, met lachgas. Maar dat is misschien niet de groep aankomend-wielrenner ;)

0
Brabander 30 juni 2020 om 21:12

Haha klopt, Pizzi

0
Petchorin 30 juni 2020 om 16:09

Hij lijkt me eerder op weg naar een zenuwinzinking dan naar goeie resultaten als ik hem bezig hoor.

0
vanSpringel 30 juni 2020 om 16:53

Discipline levert vaak meer op dan talent wat niet wordt ontbolsterd.

0
Panache 30 juni 2020 om 19:05

Alsof Campenaers geen talent zou hebben….

0
Veloburto 30 juni 2020 om 17:38

Slim! Ik fiets vaak met een plastic zak om mijn hoofd om maar die rode bloedlichaampjes aan te maken.

0
KennyKlimmen 30 juni 2020 om 21:16

Ik ga stuk…

0
Brabander 30 juni 2020 om 21:15

Eigenlijk slaat dit allemaal nergens op toch? Heb het met stijgende verbazing zitten lezen

0
VerstandOpNul 1 juli 2020 om 12:42

Hahahaha, ze kunnen die gast ook alles wijsmaken he..
Een wetenschappelijk onderzoek, paar moeilijke Engelse woorden en den Victor zwicht zonder omwegen.. Gevaarlijk ook ergens wel..

0
Ligthning 1 juli 2020 om 15:03

@VerstandOpNul
Misschien moet je je nickname lichtjes wijzigen naar “mijn verstand is nul”. Je bent tientallen jaren geleden blijven hangen, in de prehistorie van het wielrennen en de topsport in het algemeen. Zonder uitgekiende wetenschappelijke begeleiding, kom je er zelfs met het grootste talent niet. Jij bent ongetwijfeld een van diegenen die, zoals, enkele tientallen jaren geleden, ’s morgens voor een zware training of wedstrijd, nog ontbijt met een lap rood vlees (steak zullen we maar niet gebruiken voor jou, want Engels), en die met een tweede lap rood vlees in de koersbroek fietst.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone