Vice-olympisch kampioen Mathias Flückiger test positief op doping
foto: RedBull
Youri IJnsen
vrijdag 19 augustus 2022 om 07:40

Vice-olympisch kampioen Mathias Flückiger test positief op doping

Mathias Flückiger doet vrijdagavond niet mee aan het EK mountainbiken in München. De 33-jarige Zwitser werd tijdens een dopingcontrole na het Zwitsers kampioenschap mountainbiken op 5 juni positief bevonden. Het Zwitserse anti-doping agentschap bracht de nationale selectie donderdagmiddag op de hoogte, waarna Flückiger meteen zijn koffer moest pakken.

De Zwitser was met name in 2021 bezig aan een uitstekend jaar. Hij werd achter Tom Pidcock tweede op de Olympische Spelen. Enige tijd later leek hij op het WK mountainbike alles in eigen hand te hebben, tot een klein foutje in een van de laatste bochten hem nekte. Zodoende kon Nino Schurter – die daarvan dankbaar gebruikmaakte – naar zijn (!) negende wereldtitel op de mountainbike snellen.

Zeranol
Flückiger testte positief op het middel Zeranol. Dat is een anabool die de groei van het lichaam bevordert. In de Verenigde Staten en Canada gebruiken ze het middel vaak bij pluimvee. Wat het verweer van de Zwitser is en of hij een B-staal aanvraagt, is op dit moment niet bekend. Naast het EK van deze week, vinden volgend weekend in het Franse Les Gets de wereldkampioenschappen plaats.

Naast zijn twee zilveren medailles, wist Flückiger in 2021 wel de Wereldbeker te winnen.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
19 augustus 2022 07:45
Canadese kip gegeten?
  19 augustus 2022 07:57
  https://www.usada.org/spirit-of-sport/education/zeranol-faq/

  "The risk of a positive doping test from meat contaminated with zeranol is remote. In the U.S., USADA has only seen the single positive test due to zeranol in more than sixteen years."
  19 augustus 2022 13:10
  Dat Noord-Amerikaanse pluimvee verhaal wordt er gewoon zomaar ff ingefietst uit het niets en is vervolgens vertrekpunt van reacties, discussies en de hele rattaplan. Misschien heeft Flueckinger wel lekkere biologisch verantwoorde boederijkippetjes uit Lausanne gegeten.
19 augustus 2022 07:58
Die beflickert de boel dus; Bahthias.
Toch fijn dat WF alvast een verweer voor Fluckiger klaar heeft staan!
19 augustus 2022 07:59
"Vervuild" voedingssupplement of vlees hoort zeker tot de (verdedigings)mogelijkheden met dit type product...
  19 augustus 2022 08:04
  Je bent verantwoordelijk voor wat je vreet, dan moet je geen risicovol vlees eten. De halve liefhebber weet ook dat je op moet passen met bepaald vlees, dat behoort hij zeker te weten
  19 augustus 2022 08:15
  Exact @koers, gevalletje Contador
  19 augustus 2022 08:34
  Uiteraard zijn topsporters verantwoordelijk voor wat ze eten, maar het is naïef om te denken dat je als consument nooit risico loopt als je pakweg in W-Europa enkel biologisch vlees (na gesjoemel met dierenvoeding of vlees) of 'gereputeerde' voedingssupplementen nuttigt.

  Ik zeg niet dat Flückiger onschuldig is, maar mogelijk is het wel. En tenzij je van alles wat je ooit eet een klein stukje bewaart is dit enkel onrechtstreeks (via welgezinde experten) te 'bewijzen'.
  19 augustus 2022 08:35
  Gevalletje Contador is 2 jaaar aan de kant…
  19 augustus 2022 09:08
  Mogelijk, maar eerder onwaarschijnlijk.
  Hoe onwaarschijnlijk hangt ook af van de concentratie die gemeten is. Cero cero cero of toch een beetje meer?
  19 augustus 2022 09:54
  Tussen alle tests worden er bij wielrenners 1 à 2 gevallen per jaar positief bevonden op dit type in-de-vleesteelt-gebruikt product, vaak bij renners van de Amerika's. Of dit onder de noemer "mogelijk" of "onwaarschijnlijk" valt vind ik onmogelijk in te schatten omdat we niet weten hoe frequent dit voorvalt onder de gewone bevolking. In Europa ga je zeker minder kans lopen dan aan de andere kant van de plas vanwege strengere regels, maar ook hier komt er regelmatig gesjoemel met (de herkomst van) vlees in het nieuws.

  Zoals je zegt kan ook de gemeten concentratie een indicatie zijn. Maar wederom geen idee welke concentraties je zou verwachten bij het eten van vlees dat volgepompt was met anabolica. Misschien dat the student (hieronder) nog wat relevante artikels oprakelt :-)
  19 augustus 2022 10:19
  Ik heb vandaag geen tijd om veel te zoeken. Ik vind trouwens veel meer artikelen over het versterken van de groei van vroege borstkanker bij jonge vrouwen door dit middel. Meeste zijn niet open access trouwens. En waarom het dus een probleem is dat het in lage concentraties in vlees voorkomt. Gelukkig dus dat het in de EU niet is toegestaan voor gebruik.
  19 augustus 2022 10:29
  Voor wetenschappelijke artikels (met doi) achter een betaalmuur is Sci-Hub je beste vriend ;-)
  19 augustus 2022 10:40
  @student met het nieuwe verdrag van de EU met Canada is het maar de vraag in hoeverre we in Europa verschoond blijven van dit soort vlees.
  19 augustus 2022 11:02
  Uiteraard ken ik sci-hub ook. Ik bedoel alleen dat delen lastig is. En je moet eigenlijk wat meer artikelen zien om een goed beeld te krijgen. En ik nu geen zin heb om al die artikelen door te pluizen. Het interesseert me ook niet super veel vandaag. Er zijn waarschijnlijk tich betere dopingmiddelen met een groter effect. Dus ik verwacht vervuiling. Verder kan je met verdere analyse van metabolieten in de staal uitzoeken waar t vandaan komt. T komt origineel uit schimmels. Ik ken fluckigers programma ook niet, maar het kan best dat hij in Landen is geweest waar dit product algemener gebruikt wordt in Vee. Overigens krijgt een koe volgens de dosering drie bolletjes met langzame afgifte van 12mg per stuk. Dus 36mg. Dus als het een contaminatie is zal de gemeten concentratie in Fluckigers staal erg laag zijn.

  Contadors Clenbuterol is bijvoorbeeld veel effectiever als dopingmiddel en wordt ook veel algemener gebruikt in bodybuilding en sport dan dit. Maar de gemeten concentratie was ook te laag om een wezenlijk effect te hebben.

  Maar ik heb gewoon een uni account. Alleen de VPN service van de uni werkt nooit als je m nodig hebt vanuit thuis.

  Verder leverde CETA ook een hoop gezeik op. Dieren volstoppen met hormoon antagonisten is ook niet best. Ik eet dan ook langzaamaan de laatste jaren steeds minder vlees. Ben nog geen vegetarier en ga dat ook niet worden. Beter af en toe een goed stuk vlees dan goedkope meuk.
19 augustus 2022 08:34
Tijdens de wedstrijd zou het commentaar "Flückiger krijgt vleugels" niet hebben misstaan (**,)
19 augustus 2022 09:27
Niet alleen pluimvee. In Canada juist alleen voor een biefstukje.

In europa niet toegestaan, maar in Spanje uiteraard wel op de markt. Want ja, spanje.

Ik vind alleen waanzinnigheden over bodybuilders die ermee gingen experimenteren op bodybuilders fora ( ze kochten gewoon de Vee implantaat bolletjes ). Maar erg effectief was het blijkbaar niet. Ik verwacht niet dat een top atleet als Fluckiger dat niet zou weten. Dus het is eigenlijk best waarschijnlijk dat het toch ergens vervuiling is. Het kan zelfs voorkomen in beschimmelde mais en dus ook popcorn. Maar dan zitten er wel andere metabolieten bij in en is Zeranol juist een afbraakproduct van een van die andere stoffen.

En dit geval kwam nog boven.
https://roidvisor.com/south-african-rugby-star-used-estrogenic-drug-recommended-dan-duchaine/
19 augustus 2022 11:38
Dus nu snel snel een Canadese kip kopen, klaarmaken en wat restanten in de diepvries bewaren. Nadien aan de dopinginstanties overhandigen als bewijs van "besmet" vlees. Gekker moet het niet worden. Zo kan je elke dopingaanklacht weerleggen, natuurlijk.
De norm is en moet blijven : iedereen is verantwoordelijk voor wat hij/zij inneemt. Dus ja, ook voor eventueel besmette voedingssupplementen. Anders is het einde zoek.
19 augustus 2022 12:46
Gaat het hier om zeranol of zeronol? Heeft Flueckinger zich dan structureel voor een bepaalde tijd volgeladen met die shit? En hoeveel? Dan wel 1 of 2 keer en vleugels gekregen?
Blijft een ongelooflijk grijs gebied dat hele dopinggebeuren. Is elke dopingtest alomvattend? Wordt er werkelijk op alles getest wat op de dopinglijst staat? Of zijn het toevalstreffers? Misschien gewoon een tijd lang bepaald vlees of whatever voor een voedsel gegeten wat door de Voedsel en warenautoriteit goed is gekeurd. En waarvan Flueckinger heeft gemerkt dat ie er harder door is gaan fietsen. So what?

Reacties zijn gesloten.