Verrassend Olympisch goud voor Vinokourov
zaterdag 28 juli 2012 om 16:46

Verrassend Olympisch goud voor Vinokourov

foto: Sirotti

Alexandre Vinokourov is in Londen Olympisch kampioen op de weg geworden. Hij verraste vluchtmakker Rigoberto Uran met een late uitval. Alexander Kristoff eindigde als derde in een sprint van een achtervolgende groep.

Een grote omvangrijke groep bleef uiteindelijk het peloton, de hele dag aangevoerd door de Britten, ruim voor. In de groep reden ook Lars Boom (11e) en Robert Gesink mee.

De eerste aanvaller van de dag was onze landgenoot Lieuwe Westra. Het duurde uiteindelijk een paar kilometer, maar de Fries geraakte weg. Hij kreeg elf man mee. Stuart O’Grady, Michael Schär, Janez Brajkovic, Denis Menchov, Fumiyuki Beppu, Alexandere Kristoff, Jonathan Castroviejo, Marco Pinotti, Jurgen Roelandts, Timothy Duggan en Sungbaek Park waren de elf. De laatste moest echter al snel los laten toen er op het heuvelachtige parcours van Box Hill aangekomen werd.

De voorsprong werd nooit groter dan zes minuten onder impulsen van natuurlijk de Britten. Er werd op Box Hill veelvuldig aangevallen, maar de Britten reageerden niet en hielden het tempo hoog. Ze konden echter niet voorkomen dat er een tweede groep van elf man naar de koplopers kon toe rijden met daarin Lars Boom, Vincenzo Nibali, Luca Paolini, Philippe Gilbert, Jakob Fuglsang, Gregory Rast, Andriy Grivko, Sylvain Chavanel, Roman Kreuziger, Jack Bauer en Taylor Phinney.

Voor de laatste beklimming besloot Gilbert alleen ten aanval te trekken in op de laatste klim kwam hij alleen boven. In de achtervolgende groep vielen wat mensen af, maar er kwamen vooral wat nieuwe namen bij met daarbij Robert Gesink, Luis Leon Sanchez, Alejandro Valverde, Sylvain Chavanel, Alexandre Vinokourov, maar vooral met Fabian Cancellara.

Gilbert werd uiteindelijk gepakt en Cancellara zette zijn Zwitserse manschappen op kop. De Britten kregen in eerste instantie het gat niet dicht, wat de Duitsers deed besluiten om een mannetje bij te zetten bij de Britten. Cavendish en co kregen ook de hulp van de Oostenrijker Bernard Eisel (ploegmaat bij Sky). Met nog twintig kilometer te gaan was het gat nog steeds vijftig seconden.

In de kopgroep trok Lars Petter Nordhaug ten aanval met nog maar minder dan vijftien kilometer te gaan, maar de Noor kreeg niet de ruimte. Robert Gesink probeerde het iets later ook nog op een klein heuveltje, maar de Nederlandse klimmer kon niet weg komen. Het tempo bleef zo wel hoog, waardoor de achtervolgers niet terug konden komen.

Met nog vijftien kilometer te gaan was er een valpartij van Fabian Cancellara in de kopgroep. De Zwitserse plannetjes vielen door de val in duigen, Cancellara miste een bocht. De tijdrijder kon niet meer terugkomen en leek geblesseerd aan zijn sleutelbeen. Van voren bleef het tempo hoog onder impuls van vooral Jonathan Castroviejo.

Met nog tien kilometer te gaan was het verschil nog steeds bijna een minuut en reed Tom Boonen lek. Het leek in de kopgroep even stil te vallen, maar toen werd er weer aangevallen. Met nog negen kilometer kregen Rigoberto Uran en Alexandre Vinokourov een gaatje en werd er bij de eerste achtervolgers een beetje naar elkaar gekeken.

Robert Gesink voerde het tempo echter op bij de achtervolgers, maar hij kon het gaatje naar de twee ontsnapten niet dicht krijgen, vooral ook omdat hij het zo goed als alleen moest doen.

Olympische Spelen 2012
Londen – Londen (250km):
1. Alexandre Vinokourov (Kazachstan)
2. Rigoberto Uran (Colombia) z.t.
3. Alexander Kristoff (Noorwegen) op 8s
4. Taylor Phinney (Verenigde Staten) z.t.
5. Sergey Lagutin (Oezbekistan) z.t.
6. Stuart O’Grady (Australië) z.t.
7. Jurgen Roelandts (België) z.t.
8. Gregory Rast (Zwitserland) z.t.
9. Luca Paolini (Italië) z.t.
10. Jack Bauer (Nieuw-Zeeland) z.t.

11. Lars Boom (Nederland) z.t.
23. Robert Gesink (Nederland) z.t.
73. Sebastian Langeveld (Nederland) op 40s
81. Niki Terpstra (Nederland) z.t.
96. Lieuwe Westra (Nederland) op 50s

Volledige uitslag

RIDE Magazine