Verdachte arts Freeman moet voor medische tuchtcommissie verschijnen

dinsdag 13 november 2018 om 12:30
Verdachte arts Freeman moet voor medische tuchtcommissie verschijnen

Britse ploeg op Spelen 2016. foto: Sirotti.

Update

De Britse dokter Richard Freeman moet zich verantwoorden bij de medische tuchtcommissie, meldt The Sunday Telegraph. Freeman is bekend van de zaak over het mysterieuze pakketje dat hij in 2011 aan Sky aanbood. Volgens geruchten zaten daar testosteronpleisters in.

Freeman maakte in die tijd deel uit van British Cycling, dat zich voorbereidde op de Olympische Spelen van Londen in 2012. In totaal won het Britse team daar twaalf medailles op wieleronderdelen. De Brit, die eerder dit jaar een boek schreef, werkt ook bij Sky. Als Freeman schuldig wordt bevonden aan wangedrag als arts, krijgt hij een sanctie. Dit kan variëren van een korte schorsing tot het moeten beëindigen van medische werkzaamheden.

Freeman heeft altijd ontkend verboden middelen te hebben gegeven aan topsporters. Hij wees er eerder dit jaar op dat de pleisters niet bedoeld waren voor wielrenners. De pleisters werden volgens hem verkeerd bezorgd en daarna direct teruggestuurd naar de leverancier, het in Oldham gevestigde bedrijf Fit 4 Sport Ltd. “Ik kan alles ophelderen, maar door het onderzoek van de Algemene Medische Raad over mijn beleid ben ik niet vrij om erover te praten. Als het onderzoek eenmaal is afgerond, zal ik vrijuit over de levering praten.”

British Cycling staat niet achter zijn voormalig medische begeleider. “British Cycling heeft twijfels over de geschiktheid van dr. Freeman. We blijven het lopende onderzoek ondersteunen, waarin we mede-aanklagers zijn.” Sky en de medische tuchtcommissie weigerden commentaar te geven aan The Sunday Telegraph.

Update 13 november 12.30 uur
Sky is inmiddels op zoek naar een opvolger voor Freeman, in afwachting van de uitkomst van het onderzoek van de medische tuchtcommissie. Dat meldt Cyclingnews. Volgens Daily Mail zou Richard Usher aangesteld zijn als interim medisch directeur. De huidige medisch directeur, Steve Peters, gaat verder als psychiater. Eerder kreeg de Britse ploeg al kritiek op het aanstellen van Geert Leinders, de arts die jarenlang voor de Rabobank-ploeg werkte. Leinders is inmiddels levenslang geschorst.

Dit artikel delen:

12 Reacties

luckyloek 13 november 2018 om 09:55

Verkeerd bezorgd, klinkt aannemelijk…

Move along, nothing to see here.

Viktrodriguez 13 november 2018 om 11:27

Dat duurde best lang eer een ”dopingarts” zich voor de medische tuchtcommissie moet verantwoorden voor gerelateerd gedrag. Kan me niet voorstellen dat dat medisch-ethisch goed is, gezien ook de eed en het belang van een dokter, medicatie geven aan volstrekt gezonde mensen waarvoor het helemaal niet bedoeld is.

Laatste man 13 november 2018 om 11:39

Britisch cycling stinkt net zo erg als het Russische netwerk, Fuentes of de gang rondom Rabobank/TVM.

vanSpringel 13 november 2018 om 11:42

Ik zie rook !

Chris Van Uden 13 november 2018 om 12:39

Testosteron pleisters… Fit4sport… Uhuh

Polleke 13 november 2018 om 16:51

Verkeerde levering van veel te veel cortisone naar hq, computer kwijtgeraakt, gedoe met TUE’s en, jawel, cortisonen voor een snotvalling tot 3 keer toe net voor een GT. het lijkt de 90’s all over daar in Manchester…

Jacco van Stierop 13 november 2018 om 18:24

“Freeman is bekend van de zaak over het mysterieuze pakketje dat hij in 2011 aan Sky aanbood.”
Slordige zin, Freeman nam het namens Sky in ontvangst; het was Simon Cope het hem het pakketje overhandigde.
Wordt tijd voor zijn verantwoording; zijn ‘overspannenheid’, die hem verhinderde te verschijnen voor de Britse parlementaire commissie, zal hij toch inmiddels wel uitgeziekt hebben?

aardappeljager 13 november 2018 om 18:59

Verrassend dat dit zo lang heeft moeten duren.

Overigens 0 reacties op de .be site bij dit artikel…

Mwielerfan 13 november 2018 om 23:13

Grappig gaat wel interessant zijn om eventuele verschillen in negeren of goedpraten van doping te zien.

Gdeleu 13 november 2018 om 23:31

Voorlopig zijn er op bijna – ALLE artikels op de .be site nog 0 reacties

KennyKlimmen 13 november 2018 om 23:25

say oe, ah, calvinist…

evos01 14 november 2018 om 01:09

BREXIT !!!!

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone