Veiligheidsmaatregelen voor Ronde van Vlaanderen: “Een limited edition”

dinsdag 13 oktober 2020 om 19:52
Veiligheidsmaatregelen voor Ronde van Vlaanderen: “Een limited edition”

De aankomstzone in Oudenaarde is zondag publieksvrij - foto: Cor Vos

Veiligheid voorop tijdens de Ronde van Vlaanderen van aankomende zondag. De gouverneur van Oost-Vlaanderen, de lokale besturen, de politie en organisator Flanders Classics nemen veiligheidsmaatregelen om deze editie van ‘Vlaanderens Mooiste’ coronaproof te organiseren.

“Het wordt een limited edition dit jaar”, vertelde Carina Van Cauter, gouverneur van Oost-Vlaanderen, tijdens de persconferentie in het ‘Centrum Ronde van Vlaanderen’ in Oudenaarde. “In de letterlijke én figuurlijke zin van het woord. Een editie met beperkingen, maar ook een unieke editie die we ons nog lang zullen herinneren omdat we ze allemaal van thuis uit zullen beleven.”

Veiligheidszones 
Door het werk van gouverneur Van Cauter konden de lokale besturen veiligheidszones creëren. Deze zones worden dit jaar gebruikt om het publiek weg te houden van het parcours. In deze zones is er een verbod op de organisatie van evenementen en bijkomende commerciële activiteiten, en wordt het publiek beperkt of verboden. Alle gemeenten in de heuvelzone hebben dit besluit overgenomen.

Dit betekent concreet dat langs het parcours 22 veiligheidszones in het leven zijn geroepen. Er is op die manier een publieksverbod op alle hellingen en kasseistroken, de zones waar normaal veel toeschouwers samentroepen. De gouverneur kondigde preventief ook een mondmaskerplicht af langs het volledige parcours, gedurende één uur vóór en één uur na de verwachte passage.

Publieksvrije aankomstzone en streng optreden 
Van Cauter is duidelijk in haar boodschap: “Beleef de koers thuis, voor het scherm of via de radio, en doe dat met je gezin of de mensen waarmee je onder hetzelfde dak woont.” Ook de aankomstzone in Oudenaarde zal dit jaar publieksvrij worden gehouden. Daarnaast wordt het rennersdorp aan het oog van de supporters onttrokken en starten de dames niet op de Markt.

Geen supporters dit jaar op de Paterberg – foto: Cor Vos

“Eigenlijk kan je in Oudenaarde en bij uitbreiding langs het volledige parcours van de Ronde niets komen doen”, aldus burgemeester Marnic De Meulemeester. “Voor de televisie, daar gebeurt het zondag. De politie zal controleren, streng optreden en verbaliseren en inzetten op preventie. Op de dag van de Ronde zullen politie en sfeerbeheerders op cruciale plaatsen ingezet worden om de toegang te verhinderen of te wijzen op de mondmaskerplicht.”

“Met Gent-Wevelgem hebben we bewezen dat we veilig kunnen organiseren”
Ook organisator Flanders Classics zet maximaal in op veiligheid, zowel voor de renners en hun teams als voor het publiek. Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, deed deze maatregelen uit de doeken tijdens de persconferentie. “We werken al maanden nauw samen met de autoriteiten om alles zo veilig mogelijk te kunnen organiseren. En dat lukt ons.”

“Met Gent-Wevelgem hebben we bewezen dat we de koers veilig kunnen organiseren en dat de wielerfans hun gezond verstand gebruiken.” Er worden ook maatregelen genomen om het contact tussen de renners enerzijds en het publiek, de pers en de organisatie anderzijds veilig te laten verlopen. Zo is er een aangepaste podiumceremonie en wordt de teamzone afgesloten.

Dit artikel delen:

37 Reacties

rogierb 13 oktober 2020 om 19:59

Ben nu wel op een punt beland dat ik denk laat ook maar zitten. Je kunt het ook volgend jaar gewoon opnieuw proberen.

Westland95 13 oktober 2020 om 20:03

Als ik zondag gewoon de hele dag mooie koers kan kijken vind ik het helemaal prima.

Ragnar Danneskjold 13 oktober 2020 om 20:12

Als er niet genoeg mensen wakker worden komt er nooit meer een normale Ronde van Vlaanderen of welke koers dan ook. Nooit meer.

Brabander 13 oktober 2020 om 20:16

Nounou , Ragnar. Jij houdt er de moed wel in

Ragnar Danneskjold 13 oktober 2020 om 22:50

Ach ja, als genoeg mensen de ogen openen, gaan we met een knip van de vingers weer lekker koersen en leven. Het is aan ons zelf.

Oddjob 14 oktober 2020 om 10:22

@Ragnar
Je denkt toch niet dat “de ogen openen”, mondkapjes, binnenblijven en andere afstandsregeltjes, gevolgd door een “knip met de vinger” het virus gaan uitroeien? Vergeet het maar. Zolang er geen vaccin en/of geneesmiddel is, zal het virus aanwezig blijven.

Apemantus 13 oktober 2020 om 20:03

jawel, een “limited edition”

lol

ruudenkit 13 oktober 2020 om 20:28

Logisch toch deze keuze, alleen te laat mijns inziens. Ze hadden dit beleid beter tijdens alle wielerwedstrijden kunnen uitvoeren
Had ook veel maffe meelopers gescheeld in de tour

vocsnor 13 oktober 2020 om 20:59

Een overheid die er alles aan doet om het veilig te organiseren.
Ik ben er jaloers op.
Wij doen het met een overheid die enkel geïnteresseerd is in symboolpolitiek en plezier afpakken.

Wheely 13 oktober 2020 om 21:36

Wat de Tour is voor Frankrijk is de Ronde voor België, landsbelang. In NL bestaat zoiets eigenlijk niet.

Marik 13 oktober 2020 om 21:43

Zeker wel Wheely, de Elfstedentocht. De Vlaamse Hoogmis is de Elfstedentocht voor de Belgen. En wat een bofkonten zijn het, want de wedstrijd is gewoon elk jaar!

vocsnor 13 oktober 2020 om 21:49

Ik hoop overigens dat België het wel beter aanpakt dan Frankrijk

Wheely 13 oktober 2020 om 22:05

Ja sjeezus inderdaad de Elfstedentocht, zul je net zien dat het komende winter keihard gaat vriezen…

Wheely 13 oktober 2020 om 22:06

Ik hoop met je mee vocsnor.

Koersmaniak 13 oktober 2020 om 23:31

“De gouverneur kondigde preventief ook een mondmaskerplicht af langs het volledige parcours, gedurende één uur vóór en één uur na de verwachte passage.”
Ik woon langs het parcours (niet op een helling of kasseistrook).
Waar vind ik de verwachte passage?
Op de site van de Ronde geven ze die info niet vrij omdat je de koers van thuis uit moet volgen.
Maar je moet het wel weten om voor de veiligheid op tijd een mondmasker te dragen..

xistnc 14 oktober 2020 om 00:36

Dit is dus precies waarom het allemaal mis gaat. Gezond verstand ontbreekt.

Als je weet dat je aan het parkoers woont en je gaat naar buiten met de (overigens ongewenste) intentie om de koers langs te zien komen, dan zorg je toch dat je zo’n masker bij je hebt?

Romāns Vainšteins 14 oktober 2020 om 07:46

Moet je in België niet altijd zo’n ding op zak hebben?

Marik 14 oktober 2020 om 08:06

In Nederland heb ik ook al een aantal weken zo’n mondkapje op zak. Is wel zo praktisch.

Romāns Vainšteins 14 oktober 2020 om 08:19

Ik ook hoor, je weet maar nooit waar je eventueel strandt en hoe je dan terug moet. Nu is het al helemaal een nobrainer.

Oddjob 14 oktober 2020 om 08:42

@xistnc
Ben je nu niet een beetje aan het overdrijven?
Alsof je een groot besmettingsgevaar bent door aan je voordeur de koers te laten passeren, al dan niet met mondkapje op. Bij mijn weten is dat trouwens ook niet verboden. Blijf jij trouwens de ganse week binnen? Ook in het dagelijks leven kan je mensen besmetten hoor.
@Koersmaniak
Laat je de pret niet bederven. Tip: regelmatig buiten gaan; als je helikoptergeluiden hoort, zijn de renners op komst! Veel plezier, ik ben jaloers.

Frank V 14 oktober 2020 om 14:32

Volwassen mensen zullen een masker op zak hebben. Wie de deur uit gaat doet dat doorgaans om een winkel of een publieke binnenplaats te betreden en daar zijn ze verplicht. Wandelaars zijn in principe niet verplicht in alle steden maar ik verwacht dat die het journaal wel een keertje gezien zullen hebben. De RVV is deze week bijna niet te missen op de VRT met elke avond een programma erover.

De mensen die langs het parcours wonen in de regio Oudenaarde, Ronse weten dondersgoed dat de Ronde zondag passeert. Misschien niet iedereen in Sint-Niklaas maar ze zullen toch de bordjes van verboden parkeren zien en dan wordt er toch onder het volk over gepraat.

Guushovd 14 oktober 2020 om 08:47

Wuytsiaans Engels dit. Het wordt waarschijnlijk ook een ‘close combat’ en als er toch publiek komt dan zullen ze wel een ‘roundup’ van ze maken.

Ouwe Taaie Bask 14 oktober 2020 om 09:06

De Ronde is wat voor de Nederlanders het langebaanschaatsen is toch?
Het WK allround waar we al de hele week met voorbeschouwingen van Martin Hersman en Dione naar uitkijken! Een sfeervolle hal in Kolomna
waar we een epische strijd zien tussen Patrick Roest en legend Sven Kramer.
Hopelijk wordt dat niet van ons afgepakt!!

rogierb 14 oktober 2020 om 10:11

Neem aan dat deze post sarcastisch bedoeld is? Maar helemaal zeker weet ik het niet haha. Alleen bejaarden en Friezen kijken naar schaatsen. De NOS moet eens stoppen met het uitzenden van allemaal B-sporten. Afgelopen zondag was de Giro, Parijs-Tours, Gent-Wevelgem en F1. Kijkers van de NOS konden genieten van Amsterdam – Pinoké.

Oddjob 14 oktober 2020 om 10:12

Deze Ronde de stempel “limited edition” meegeven, is weinig respect tonen voor de toekomstige winnaar.
Ah, … heeft de Ronde van 2020 gewonnen maar tja, dat was dan ook maar de “limited edition”. De organisatie zou beter moeten nadenken als ze met zo’n statement naar buiten komen. Spijtig.

rogierb 14 oktober 2020 om 10:19

Denk dat je nu een beetje overdrijft.

Oddjob 14 oktober 2020 om 10:28

@rogierb
Je vind toch zelf ook dat we beter “volgend jaar gewoon opnieuw proberen”?
Ik leid hier uit af dat je deze “limited edition” ook maar niets vind voor de renners, noch voor het publiek?

S. Morgenstern 14 oktober 2020 om 10:38

Limited edition is over het algemeen geen term die wordt gebruikt om iets aan te duiden dat minder is dan het gebruikelijke product. Het tegendeel is eerder het geval.

Oddjob 14 oktober 2020 om 11:41

@Morgenstern
Klopt, maar dat is m.i. niet de perceptie die de organistie (Flanders Classics) er aan geeft. Men had beter gesproken van een sportief hoogstaande editie, ondanks de noodzakelijke beperkingen ingevolge corona.

S. Morgenstern 14 oktober 2020 om 11:48

‘Een unieke editie’ gebruiken geeft perfect aan dat ze het wel op die positieve manier inzetten.

Oddjob 14 oktober 2020 om 11:52

Als een grote naam wint, zal het allemaal nogal meevallen denk ik.
Maar stel dat een underdog wint, dan zal deze arme jongen voor altijd worden afgeschilderd als de winnaar van de limited corona-editie van de Ronde.

S. Morgenstern 14 oktober 2020 om 11:58

Afgeschilderd ook echt? Man, ik denk dat iedereen die zondag start maar wat graag deze unieke editie wint en dat werkelijk niemand wakker zal liggen om de term ‘limited edition’.

Oddjob 14 oktober 2020 om 11:59

Misschien niet en zie ook mijn post van 11:58 hieronder.

Frank V 14 oktober 2020 om 12:01

Ach nee joh, het blijft een Monument van 250km met 17 hellingen die bedwongen moeten worden. Die win je alleen als je bij de 3, 4 beste bent.

Ouwe Taaie Bask 14 oktober 2020 om 11:53

Het was idd sarcastisch :-)
Het is HET business model vd NOS: uitzendrechten kosten geen drol, 3 camera mannen, Dione, Martin Herfsman en Evt Erben Wennemars…
Bejaard Nederland stemt keurig af. Hebben er geen verstand van, maar kunnen lekker wegdromen, denkend aan te tijden van Ard en Keesie en ondertussen de boontjes punten.
Nederlandse sportpassie op zn best..!

rogierb 14 oktober 2020 om 14:09

Haha gelukkig maar. Dan zitten we op een lijn.

Oddjob 14 oktober 2020 om 11:58

Voor de goede orde toch een kleine correctie:
Het is niet Flanders Classics die uitpakt met de term “limited edition” maar wel de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Het zou niet slecht zijn moest Flanders Classics die engizins nuanceren.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair