Veel ziekmeldingen dit weekend: “Een renner met koorts mag nooit fietsen”

maandag 4 maart 2019 om 11:26
Veel ziekmeldingen dit weekend: “Een renner met koorts mag nooit fietsen”

foto: Cor Vos

Rond het Vlaamse openingsweekend regende het afmeldingen. De ene renner na de andere kondigde zijn forfait aan door valpartijen of ziekte, waarvan het aantal ziektemeldingen opvallend was. Onder anderen Fabio Jakobsen, Arnaud Démare en Jasper Stuyven werden getroffen door ziekte. “Het immuunsysteem van de renners in topvorm staat onder druk en daarom zijn zij vatbaarder voor infecties”, legt ploegdokter Servaas Bingé van Lotto Soudal uit.

Volgens Bingé loopt een renner in topvorm meer risico om ziek te worden. “Het immuunsysteem staat serieus onder druk en dus is zo’n renner vatbaarder voor infecties. Tel daarbij dat het de tijd van het jaar is voor infecties, en dat is één plus één twee”, vertelde hij gisteren aan Het Nieuwsblad. Ook het weer speelt een rol. Renners beginnen het jaar in warme oorden als Spanje, Portugal en het Midden-Oosten en komen dan hier in de kou terecht.

“De grond is ook niet steriel, dus zo krijg je vuiligheid binnen. Het is nooit toeval als verschillende renner ziek zijn. Het zijn net dominosteentjes, als er één ziek is, steken ze elkaar aan. Ze hebben niet veel reserve, omdat hun immuniteit zo laag ligt.” Om ziekte te voorkomen doen ploegen er alles aan dat het met de voedingspiramide van de renners juist zit, ze warm aangekleed aan de koers beginnen en voldoende rusten, zegt Bingé.

“Maar we proberen ook risico’s te neutraliseren. Zo heb ik net nog gezegd: Jongens, stop eens met handjes schudden, maak desnoods een vuistje. Want zo worden veel virussen doorgegeven.” Ploegen raden hun renners tevens aan zich te vaccineren. “Dat deden we deze winter. Maar zo’n griepvaccin werkt alleen tegen het influenzavirus en bijvoorbeeld niet tegen het parainfluenzavirus dat nu de ronde doet. Er zijn nu eenmaal veel virussen die hetzelfde ziektebeeld veroorzaken.”

Een renner met koorts mag nooit fietsen, stelt Bingé nog. “Want theoretisch is er het risico dat de infectie op het hart slaat, met bijvoorbeeld hartritmestoornissen als mogelijk gevolg. Als je ziek bent, zit er maar een ding op: rusten, een topprestatie is uitgesloten. Sterker nog: je kan je seizoen hypothekeren. Bij Tiesj (Benoot, red) zeiden we na zijn val: morgen rijd je niet met die diepe wonde in de knie. Het gaat regenen, dus je kan een infectie oplopen.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

west 4 maart 2019 om 11:45

Ach joh, Tramadolletje erin en gaan.

vanSpringel 4 maart 2019 om 12:01

Da’s tegen de pijn. Niet tegen infecties.

west 4 maart 2019 om 16:43

Als je de infectie over maakt, heb je ook geen koorts meer en kan je sowieso fietsen.

madeinstars 4 maart 2019 om 12:21

Hoe zit het met vaccineren en de no needle policy?

Viktrodriguez 4 maart 2019 om 13:33

Dat soort vaccinatieprogramma’s zijn steevast gecontroleerde acties vanuit de reguliere overheid voor de algemene gezondheid van de bevolking, niet ten specifiek ten voordele van een wielrenner. Ik kan me voorstellen dat daar een uitzondering op is qua no needle beleid. Zeker ook omdat overheden boven een wielerploeg staan qua voor het zeggen hebben op dit soort gebieden en wielrenners in hun goede fitheid eigenlijk ook gewoon een risicogroep zijn. Het zijn nog net geen anorexiapatiënten.

dikkechaap 4 maart 2019 om 13:49

Ziekmeldingen deze dagen goed in de gaten houden, gezien de "Seefeld zaak".

Headlines

Materiaalzone

Populair