Vanmarcke schrijft Roglic nog niet af voor Tourwinst in de toekomst: “Pas laat begonnen met wielrennen”

donderdag 14 juli 2022 om 12:06
Vanmarcke schrijft Roglic nog niet af voor Tourwinst in de toekomst: “Pas laat begonnen met wielrennen”

foto: Cor Vos

Het moet wel heel raar lopen, wil Primoz Roglic de Tour de France 2022 nog winnen. De Sloveen staat inmiddels op een kleine veertien minuten van zijn ploeggenoot Jonas Vingegaard. Volgens Sep Vanmarcke betekent dat echter niet dat Roglic ook in de komende jaren het geel niet meer naar Parijs zou kunnen brengen.

Aan tafel bij het praatprogramma Vive le Vélo werd geopperd dat Roglic zijn laatste kans om ooit de Tour te winnen verloren heeft, nadat hij zichzelf in de elfde etappe opofferde voor Vingegaard en op grote achterstand binnenkwam. “Het is vroeg om iemand af te schrijven na twee mislukte beurten”, was de reactie van Vanmarcke. Twee jaar terug verloor Roglic op de slotdag het geel, in 2021 moest hij na een val al vroeg opgeven.

“Roglic heeft al zoveel gewonnen. Ik ken hem ook nog als ex-ploegmaat, hij staat gekend als ‘vechter’. Let wel op dat hij met wielrennen begonnen is op zijn 27e. Ik denk dat hij zeker het voordeel van de twijfel moet krijgen”, beargumenteerde Vanmarcke zijn mening. Wielerjournalist Jonas Heyerick, die aanvankelijk sceptisch was, kon zich vinden in die uitleg: “Cadel Evans heeft op zijn 34e ook nog de Tour gewonnen op het moment dat iedereen hem afschreef, maar het zal wel het juiste scenario moeten zijn om alle puzzelstukjes in elkaar te laten vallen.”

Dit artikel delen:

26 Reacties

Shinzawai 14 juli 2022 om 12:14

Dat Roglic de Tour nooit meer kan winnen lijkt me eerder ‘wishful thinking’ bij onze zuiderburen dan realistisch. Hij heeft inmiddels drie Vuelta’s op zak en podium gereden in zowel de Giro als de Tour, naast talloze zeges in kleinere rondes. Dit jaar won hij nog Parijs-Nice en de Dauphiné. Ik weet niet wat Roglic ooit misdaan heeft jegens Sporza, maar ze schilderen hem vaak erg negatief af. Dat terwijl Wout van Aert hem juist kan waarderen en gelukkig is bij de ploeg, dus daar kan het niet aan liggen.

Quincy Adams (aka voorwiel) 14 juli 2022 om 12:27

Neem sporza maar niet al te serieus. Is afgezakt van kwaliteit naar kleingeestig. Ik gis nog altijd naar hoe dat kon gebeuren. Vooral omdat de poppetjes veelal dezelfden zijn gebleven.

horsm 14 juli 2022 om 12:37

Ik schrijf Roglic ook nog niet af, maar hij zal na dit jaar niet meer automatisch de enige kopman zijn in de tour. Maar ook volgend jaar zullen ze wel weer proberen om Pogacar te kloppen met een zwerm killer bees.

Pietspeed 14 juli 2022 om 12:41

Nooit afschrijven. Lijkt wel dat hij op z’n retour is. Van Aert redt zijn Parijs – Nice iig. Als hij de Tour nog wil winnen dan vetrekken bij TJV als Vingegaard blijft.

Jowinho 14 juli 2022 om 12:45

@quincy/ Redactie is wel degelijk stevig verjong, enkel de schermgezichten zijn dezelfde gebleven. Vooral de online redactie is veel qua kwaliteit gedaald.

En het feit dat Renaat en Jose commentaar moeten geven vanuit Brussel omdat Karl Vannieuwkerke zijn rondreis door Frankrijk wil maken, zegt ook al genoeg over de prioriteiten van VRT/Sporza.

Quincy Adams (aka voorwiel) 14 juli 2022 om 12:56

@jowinho. Dank voor de toelichting. Dat verklaart veel. Overigens vind ik hezelfde te zeggen over de nos mn de avondetappe, welke zich kenmerkt door een gebrek aan diepte. Mart kon iig soms nog prikkelen en zich ergens in vastbijten. Ik kijk beiden niet meer.

Dark Noise 14 juli 2022 om 13:43

@Jowinho en Quincy, Karl Vannieuwkerke haalt er in Vive le vélo steeds meer gasten bij die denken iets van koers te kennen maar eigenlijk over de koers praten als kleine kinderen. Toen Vannieuwkerke gisteren zei dat de renners achteraan met een 36 reden, heeft Sep dit fijntjes gecorrigeerd, dus ook hij zegt soms dingen waarvan je van achterover valt. Los van dit alles valt mij op dat de mensen die de renners na de finish interviewen totaal ongeïnspireerd zijn en de winnaar telkens vragen of hij al kan geloven dat hij een rit in de Tour gewonnen heeft. Waarop de renner dan obligaat moet antwoorden van niet en dat het pas later zal doorsijpelen. Het viel mij gisteren ook op dat niemand zich afvroeg wat voor nut het gisteren heeft gehad dat Van Aert zich gisteren liet afzakken tot bij Roglic, Van Aert reed het gat dicht op de groep Pogacar en bij de eerste meters omhoog was Roglic er weer af en ondertussen waren een aantal concurrenten ook meegekomen met Van Aert, maar nergens werd enige vorm van analyse daaromtrent gemaakt.

KnightBiker 14 juli 2022 om 13:51

Roglic op zijn retour? Hij komt de laatste 2 jaar vooral wat tegen waardoor het niet lukt, valpartijen, wat blessures. Qua milage/jaren zou er nog wat op moeten zitten en is het vooral geen tegenslag hebben. Dan zouden er nog een paar top jaren in het verschiet moeten zitten.

Fifty 14 juli 2022 om 12:15

Sowieso niet afschrijven.
Wel frappant, kopman van Bahamontes denkt dat Pogacar teveel hooi op z’n vork genomen heeft.

Roglic heeft minder gekoerst dan andere jaren en is lang niet op hetzelfde niveau.

Scrabslag 14 juli 2022 om 12:20

Roglic is dan ook gevallen

Murcia 14 juli 2022 om 12:23

Klopt niet, Roglic heeft dit jaar meer koersdagen dan de afgelopen jaren in dezelfde periode. De teller staat al op 37 en de Vuelta moet nog komen. Het grappige is dat Pogacar minder koersdagen heeft dan die vermaledijde Roglic. Sep is een klasse vent overigens, de gretigheid waarmee Sporza Roglic keer op keer de grond in wil boren verdient wat tegengas en hij deed dat nog netjes.

Fifty 14 juli 2022 om 12:33

Murcia
Ik vind hem minder dominant koersen dit jaar.
Dat hij meer dagen in het peloton heeft afgehaspeld klopt wel natuurlijk.

Verweggistan 14 juli 2022 om 12:28

Ik snap wel dat Sep een beetje ren geestverwant ziet in Roglic, qua pech.

Murcia 14 juli 2022 om 12:34

Dan wel maar een klein beetje want Primoz pakte ondanks de pech een palmares waar Sep het nog steeds met de Omloop moet doen. Zie Sep na zijn loopbaan graag op TV als analist, hij is nuchter in zijn analyse en praat mensen niet naar de mond. Bovendien heeft zijn pech niks met zijn motivatie gedaan, hij kan de humor wel inzien van met een te grote versnelling Alpe d’Huez oprijden zoals bleek uit de anekdote van gisteren. Moest lachen toen hij meldde dat hij met die versnelling wel moest weg sprinten uit de bus omdat hij anders de molen niet kon ronddraaien.

thorsen 14 juli 2022 om 12:39

Sep is mede door pech, maar in zijn algemeen door het verloop van zijn carriere een hele realistische man. Als geen ander weet hij dat het adagium “Je krijgt nog genoeg kansen” geen garanties biedt.

Moest daar gister nog aan denken toen we Quintana bijna als vanouds bezig zagen. Als vroege twintiger al 2x podium in de Tour. En achteraf een grote kans dat dat zijn hoogtepunt was.

Pietspeed 14 juli 2022 om 12:44

Seb is zo realistisch als de politieke correctheid het toestaat. Dat het een gouwe gast is, no doubt about it

Dr op en dr over 14 juli 2022 om 12:59

Leuk rennertje die Roglic, heeft wel iets van potentie en zal vast nog wel eens een prijske pakken. ;)

Nee alle gekheid op een stokje, mensen die Roglic afschrijven weten blijkbaar niet uit wat voor hout deze man gesneden is. Deze man werd een paar maandjes geleden nog Olympisch kampioen tijdrijden, terwijl hij in de busrit naar het Olympisch parkoers niet eens op een zetel kon gaan zitten.

Met Pogacar en Vingegaard is hij veruit de beste ronderenner die er op dit moment is, sorry Bernal, Thomas, Carapaz, Yates, Mas, Landa maar jullie tellen niet mee.

We zullen het helaas nooit weten, maar ik vraag me toch af hoe de afgelopen twee rondes van Frankrijk waren verlopen mits Primoz niet gevallen was. Ik gun hem z'n vierde Vuelta op rij van harte, en hoop nog harder dat hij volgend jaar eens van pech verstoken kan blijven in de Tour.

Of het hem ooit nog zal lukken om de Tour te winnen dat blijft een vraagteken natuurlijk, maar dat hij de potentie/pure klasse heeft om Pogi en Vingo te kloppen staat buiten kijf.

Romāns Vainšteins 14 juli 2022 om 13:13

Tuurlijk kan Roglic de tour nog winnen. Pas als het parcours 23 bekend is kun je gaan stellen wat de kansen zijn.

SolitaryShell 14 juli 2022 om 13:56
Quote:
Let wel op dat hij met wielrennen begonnen is op zijn 27e.

Ha ha!

Nee.

11 na 11 14 juli 2022 om 14:31

Roglic is professioneel beginnen fietsen toen hij 23 was en ging naar Jumbo toen hij 26 was.

Die ”Sporza is anti-Roglic” is grotendeels op niets gebaseerd. Komt nog van het WK2020 toen Wuyts (die weg is bij Sporza) zich afvroeg of Roglic (die toch geen kans meer maakte) Van Aert geen wederdienst kon doen voor zijn werk in de Tour. Mensen kunnen daar mee lachen, maar zo gaat het vaak wel in het wielrennen.

Murcia 14 juli 2022 om 14:52

Is onzin, nog deze Tour werd in Vive Le Velo beweerd door Hannes Tahon dat Roglic mentaal zwak was. José vroeg zich na diens val af waarom hij niet kon overnemen en gisteren werd in de live uitzending zijn rol in het slopen van Poga weer gebagatelliseerd. In Vive tenslotte wilde Karl horen dat hij absoluut de Tour niet meer ging winnen.
Dat er een anti-houding jegens de man is bij in elk geval een aantal prominente Sporza gezichten is wel meer mensen opgevallen.

Marik 14 juli 2022 om 15:05

Klopt Murcia, sterker nog, toen Roglic in 2020 de Tour verloor van Pogacar op de één na laatste dag, werd er op Sporza op de laatste dag schande van gesproken dat Roglic niet voor Van Aert ging knechten op de Champs Elysees.
Daar is het anti sentiment begonnen. Het zat veel Belgen al niet lekker dat van Aert zoveel moest werken voor Roglic.
Na het WK is er een soort volksopstand gekomen tegen Roglic, aangevoerd door Wuyts.
Dat was een regelrechte schande.

Michiel 14 juli 2022 om 15:42

Roglic zal het niets interesseren wat die Belgen over hem denken, Moers. Daarvoor is hij teveel in balans. Wij maken ons er wel druk over. Laten we dat niet meer doen dan

Het zou me niet verbazen als Primoz volgend jaar lekker de Giro gaat rijden

11 na 11 14 juli 2022 om 18:54

lol

Jullie blazen alles op. Alsof er op de NL televisie nooit eens iets kritisch of bedenkelijks gezegd werd over Roglic of eender welke andere renner. Tahon gaf gewoon zijn persoonlijke mening, gebaseerd op een voorval lang geleden, en die kanttekening werd ook geplaatst aan de tafel. Misschien moet je eens nagaan hoe er in NL media gesproken wordt over bepaalde renners. Begin bvb eens met Evenepoel.

Michiel 14 juli 2022 om 19:03

Dat Roglic er een beetje bleu uitzag alleen in een hoekje tijdens de Giro in zn eerste proefjaar? En daarom mentaal zwak zou zijn volgens Tahon

Don’t judge a book on his cover

popol 14 juli 2022 om 21:14

Boehoehoe, die stoute Belgen bashen de hele tijd die arme Roglic…Jongens tochDoe es ff’en normaal. Gelukkig is er nog 1 verstandig iemand die zegt: “het kan Roglic geen ene moer verdommen wat ze in België van hem denken, waarom maken wij ons daar dan zo druk over?” Hallelujah 10 op 10 voor die reactie. Toch 1 iemand die weigert te vervallen in wij tegen zij spelletjes en andere vormen van ridicuul nationalisme..

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone