Van Vleuten pakt Europese titel na titanenstrijd met Longo Borghini

donderdag 27 augustus 2020 om 15:52
Van Vleuten pakt Europese titel na titanenstrijd met Longo Borghini

foto: Cor Vos

Video

Annemiek van Vleuten heeft zich in Plouay gekroond tot Europees kampioene. De Nederlandse vocht in een regenachtig en daardoor loodzwaar EK een titanenstrijd uit met Elisa Longo Borghini, die tweede werd in de sprint. Katarzyna Niewiadoma veroverde de bronzen medaille.

De hamvraag vanmiddag was of Nederland de favorietenrol wist waar te maken op het EK wielrennen. De selectie bestond bijna alleen maar uit (potentiële) kopvrouwen met onder meer titelverdedigster Amy Pieters, Europees kampioene tijdrijden Anna van der Breggen, wereldkampioene Annemiek van Vleuten, de razendsnelle Lorena Wiebes en Marianne Vos.

Ideale ingrediënten voor een waar slagveld 
Gisteren was er nog geen vuiltje aan de lucht voor de mannen, maar de vrouwen moesten de titelstrijd afwerken onder extreme weersomstandigheden. Het regende vanmiddag pijpenstelen in Plouay, terwijl er ook een felle wind stond. Het bleken de ideale ingrediënten voor een waar slagveld in de regio Bretagne, zeker toen de Nederlandse dames besloten om de boel op de kant te zetten.

Dit gebeurde op 75 kilometer van de streep, waardoor heel wat vrouwen moesten afhaken. De uitdunning was een feit, zo moest de Belgische favoriete Lotte Kopecky lossen na de technische passage langs de Scorff-rivier. Vooraan zagen we vooral Anna van der Breggen haar verantwoordelijk nemen, met Chantal van den Broek-Blaak in haar wiel. Ook Van Vleuten en Vos zagen we goed van voren rijden.

Nederlandse dames nemen de koers in handen
De tactiek van de Nederlandse vrouwen was duidelijk: ze wilden van deze wedstrijd een ware uitputtingsslag maken. Demi Vollering kreeg de vrijheid om te versnellen met nog minder dan zeventig kilometer voor de boeg en de beloftevolle klassiekerrenster was de grote initiator van een sterke kopgroep. De voorsprong liep al snel op tot driekwart minuut en dus kregen we een nieuwe situatie in de koers.

Ook mee in de kopgroep: Van den Broek-Blaak, Elena Cecchini, Audrey Cordon-Ragot, Soraya Paladin, Christine Majerus, Valerie Demey, Hannah Barnes, Lisa Brennauer, Lotte Kopecky en Marta Lach. Deze dames werkten voorbeeldig samen en wisten hun voorsprong uit te diepen, maar in de achtervolgende groep was er ook weer beweging. Zo probeerden Van Vleuten en Van der Breggen om de oversteek te maken.

Anna van der Breggen in actie – foto: Cor Vos

Elitegroepje maakt zich los 
Beide rensters maakten een sterke indruk in een regenachtig Plouay en waren samen met Ellen van Dijk de drijvende krachten achter een tweede elitegroepje. Deze groep wist op 54 kilometer van de finish de aansluiting te maken met het groepje Vollering-Van den Broek Blaak, waardoor de eerste groep bestond uit meer dan twintig rensters. De achterblijfsters konden de zege op dat moment al vergeten.

Het bleef vervolgens onrustig richting de laatste ronde, aangezien verschillende rensters weer probeerden weg te rijden uit de voorste groep en we op veertig kilometer voor de meet een valpartij zagen van onder meer Lizzie Deignan, Brennauer en Cecilie Uttrup Ludwig. De ongelukkige Deignan, dinsdag nog winnares van de GP de Plouay, viel vol op haar schouder en bleef in de berm liggen. Het bleek de voorbode voor een opgave.

Van Vleuten gooit haar kaarten op tafel
De Britten moesten het plots doen zonder een uitgesproken kopvrouw, terwijl Nederland nog altijd met zeven(!) rensters vertegenwoordigd was in de eerste groep. Een van die Nederlandse dames, Van Vleuten, reed vlak na de crash weg met mede-toppers Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma. In de achtergrond besloten de overige Nederlanders om het blok erop te zetten, waardoor de voorsprong groeide naar twintig seconden.

De inmiddels teruggekeerde Ludwig wilde nog naar de drie koploopsters vlammen, maar telkens zat er een Nederlandse op het wiel van de winnares van de voorbije Giro dell’Emilia. Van Dijk, Vollering en Van den Broek-Blaak speelden het ploegenspel perfect, waardoor het tempo telkens stokte en de voorsprong van Van Vleuten, Niewiadoma en Longo Borghini bleef schommelen rond de vijftien tellen.

Van den Broek-Blaak sluit aan, maar moet dan weer passen
De drie rensters leken vertrokken, maar toch wist Van den Broek-Blaak nog uit het tweede groepje weg te sluipen en vooraan aan te sluiten. Een belangrijke ontwikkeling, aangezien Nederland zo twee rensters kon uitspelen in de finale. De achtervolgsters, koersend op één minuut, waren gezien voor de Europese titel. Het was wachten op de laatste ronde en de definitieve beslissing in dit Europees kampioenschap.

Annemiek van Vleuten in de aanval – foto: Cor Vos

Voor Longo Borghini en Niewiadoma was het zaak om af te rekenen met de twee Nederlanders en het was de Italiaanse die de forcing voerde op een van de klimmetjes. Van den Broek-Blaak moest als eerste passen en ook Van Vleuten had moeite om het tempo van de beresterke Longo Borghini te volgen, maar slaagde er wel in om haar wagonnetje aan te haken. Ook Niewiadoma wist de eerste aanval van Longo Borghini te overleven.

Van Vleuten had moeite om de explosieve versnellingen van de Italiaanse te volgen en moest het op een andere manier proberen. De wereldkampioene versnelde dan ook op een tussenstrook, op tien kilometer van de aankomst, en leek met haar tijdritcapaciteiten weg te rijden van Longo Borghini. Die laatste moest passen, zag Van Vleuten kleiner worden maar wist op karakter tóch weer terug te keren.

Titanenstrijd tussen Longo Borghini en Van Vleuten
Niewiadoma bleek zichzelf te hebben opgeblazen en werd zelfs weer bijgehaald door Van den Broek-Blaak, maar de Poolse wist haar tweede adem te vinden en opnieuw naar de kop van de koers te rijden. Hierdoor begonnen we met vier rensters aan de laatste helling van de dag: de Côte du Pont-Neuf. De eerste aanval was opnieuw op het conto van Longo Borghini te schrijven, maar Niewiadoma en Van Vleuten beten zich vast in haar wiel.

Longo Borghini moest gaan zitten en dat was het sein voor Van Vleuten om alles of niks te spelen. Met een langgerekte demarrage wist ze Niewiadoma uit het wiel te kletsen, maar de bijzonder taaie Longo Borghini weigerde te plooien en nam zelfs over na de top van de Côte du Pont-Neuf. Een sprint moest de beslissing brengen en daarin bleek de op papier tragere Van Vleuten de sterkste.

Dit artikel delen:

80 Reacties

Pizzi 27 augustus 2020 om 15:54

“daarin bleek van Vleuten de snelste.” ;)

AnderJ 27 augustus 2020 om 15:57

@Pizzi: die grap is alleen te begrijpen voor de hele snelle lezers onder ons (puntje puntje puntje :))

Paul Bus 27 augustus 2020 om 16:15

daarin bleek van Vleuten de eerste,is altijd goed

Oblomov 27 augustus 2020 om 16:52

Als we dan toch met citaten gaan gooien: “daarin bleek de op papier tragere Van Vleuten de sterkste”.

Waar komt het idee vandaan dat Van Vleuten niet kan sprinten?

In haar huidige gedaante wint ze meestal solo, maar als je een beetje surft op PCS vindt je genoeg overwinning uit een sprint met een kopgroep of een duo. Er was meestal een echte sprinter voor nodig om haar in zo’n situatie te verslaan.

Denk niet dat Longo Borghini er veel in de sprint gewonnen heeft.

Henki 27 augustus 2020 om 15:54

Schitterende koers gezien, wat een strijders!

007 27 augustus 2020 om 15:55

Wat een mooie koers en wat een sterke van Vleuten weer!

Maar als je zo rijdt als Borghini dan weet je al dat je niet gaat winnen

Guushovd 27 augustus 2020 om 15:55

Heerlijke koers, Van Vleuten is een levende legende aan t worden.

Jean Dumas 27 augustus 2020 om 15:56

Dat was me nog eens een laatste ronde.

Murcia 27 augustus 2020 om 15:56

Echt een prachtige koers gezien met wederom een fantastische van Vleuten. Ik denk dat ze juist van Longo Borghini niet wilde verliezen. Gezien de Alien uitspraken van deze eerder in de Giro Rosa. Nederland verder de koers gedomineerd en gecontroleerd. Je kunt dus wel op dit parcours een top wedstrijd krijgen. Ik bespeurde overigens een lichte teleurstelling bij Ruben van Gucht, die nergens voor nodig was.

Fassa Bortolo 27 augustus 2020 om 15:57

Ze gaf toch niet de sterkste indruk, maar wat is zij taai zeg!

Franco Ballerini 27 augustus 2020 om 15:58

Voor Nederland meer geluk dan wijsheid. Wat een verwarrende tactiek.

super 27 augustus 2020 om 16:18

Geluk, verwarrende tactiek???
Wat begrijp je er niet aan?

FritsvanHoefelen 27 augustus 2020 om 16:19

Hoop dat Johan Bruyneel het kan duiden

Franco Ballerini 27 augustus 2020 om 16:22

Flauw misschien, maar ik draai de vraag om: wat was dan volgens jou de tactiek?

Oblomov 27 augustus 2020 om 17:03

Zelfde tactiek als ze altijd hebben: aanvallen om overtalsituaties in kopgroepen te creëren, zodat je niet als ploeg op kop van het peloton hoeft te gaan sleuren.

Bergen was de masterclass van die tactiek.

Het old-school Postiaanse staaltje op een gegeven moment vandaag -voorin niet rijden omdat je iemand achter hebt en achterin niet rijden omdat je iemand voor hebt- was ook wel schitterend om te zien moet ik zeggen.

Franco Ballerini 27 augustus 2020 om 17:14

@Oblomov: lekker uitgevoerd dan, als alleen al van der Breggen vrijwel 30% van de koers aan kop van het peloton heeft lopen sleuren. En juist op het moment dat ze vol gas hadden moeten geven (toen er van de pakweg 20 renners 7 Nederlanders over waren, na de valpartij) hielden ze de benen stil.

Merlinappa 27 augustus 2020 om 17:25

Vol gas geven na een valpartij is dan ook niet heel chique, en gelukkig zijn de Nederlandse vrouwen heel netjes, dat siert ze. :)

rosencrantz 27 augustus 2020 om 15:58

Wat Longo Borghini deed, was nog idioter dan Senechal eerder deze week. Maar zelfs dan weinig aan te doen, vrees ik.

Wheely 27 augustus 2020 om 15:58

Wat een geweldige koers, ondanks het overtal van de Nederlanders toch enorm spannend. Dacht niet dat Van Vleuten het af kon maken. Hulde, grote reclame voor het vrouwenwielrennen.

Barry Batsbak 27 augustus 2020 om 16:10

Op die laatste klim sloeg ze een paar keer de ogen neer als ze van staand klimmen weer in het zadel ging zitten. Ik dacht heel even; hier geeft ze hem weg, die Italiaanse gaat winnen. Wat een stel zeldzaam taaie krengen…

nickdt 27 augustus 2020 om 15:59

Hahahaha. Volgens mij stond Van Vleuten een beetje te balen dat ze Blaak niet kon laten winnen.

Mario de Vries 27 augustus 2020 om 17:27

Ik vond dat echt heel mooi om op te merken idd!
In het geval van dat vrouwenteam van Jumbo riep ik nog dat Vos die rol toch wel beter in zou kennen vullen dan van Vleuten, omdat van Vleuten denk ik veel fanatieker en ‘egoistischer’ is, maar ik merkte nou idd dat ze er gewoon van baalde dat ze het zelf af moest maken want ze is eigelijk de hele koers bezig geweest om te probere om EEn van die andere meiden te laten winnen. Mooi hoor!
Prachtige koers, had echt niet meer verwacht dat ze dit af kon maken, leek idd paar keer ontmoedigt op t laatst dat ze de Italiaanse niet kon lossen en leek ‘op te geven’, maar ze had het toch nog in zich.

boehoe 27 augustus 2020 om 16:02

Wat een vrouw. Echt ongelooflijk die klasse. Ik hoop dat ze een mooie zakcent aan haar carriere overhoudt want zoveel klasse verdient een goede beloning.

Maenhout 27 augustus 2020 om 16:03

Goed gedaan van de dames. Als je met zo’n ploeg géén kampioen zou worden, zou het een afgang zijn geweest. Maar je moet het nog wel even doen!

Koffiemolen 27 augustus 2020 om 16:44

Wat een onzin vind ik dit altijd. Als er één renner is die sterker is dan jouw sterkste renner kan die gewoon winnen.
Die Italiaanse had zo maar de sprint kunnen winnen, ik vind het echt kul om dan te stellen dat Nederland een slechte koers heeft gereden.

EdEnd 27 augustus 2020 om 16:04

Ik moet zeggen: prachtige koers… maar goed misschien was het met een minder oranje bril op wel een zeer matige wedstrijd :)

Mooie winst ook, op het tandvlees!

Paul Bus 27 augustus 2020 om 16:28

Met of zonder Oranje bril,de Alle Dames reden een zeer aantrekkelijke wedstrijd terwijl de meeste heren een draak van een wedstrijd reden(misschien was het slechte weer wel doorslaggevend)

horsm 27 augustus 2020 om 16:04

Mooie koers gezien.

Murcia 27 augustus 2020 om 16:08

De gevaarlijkste italiaansen werden eerder al uitgeschakeld door het werk van Nederland. Cecchini en Bastanelli, die neem je liever nooit mee naar de finish. Met Longo-Borghini kun je als Oranje wel een gokje wagen. Hopelijk valt de schade bij Deignan mee want die werd door de zwitserse wel erg lomp uit de wedstrijd gereden.

Paul Bus 27 augustus 2020 om 16:09

Hulde,Ode ,Defile,Annemiek is gewoon de Beste.

Jacco van Stierop 27 augustus 2020 om 16:10

Mooie koers, prachtige finale. Van Vleuten heeft het niet cadeau gekregen, maar maakt het dan toch weer overtuigend af. Uitstekend weerwerk van Longo Borghini, reed een ijzersterke koers. Genoten.

Vlinder 27 augustus 2020 om 16:11

Wat een zalige koers! En vooral dankzij de sterke tegenstand van Borghini en Niewiadoma. En schitterend dat van Vleuten het af kon maken. Ze kreeg het niet cadeau en dat is alleen maar mooi!

Mario de Vries 27 augustus 2020 om 17:29

De sterke tegenstand van Niewiadoma en Borghini is erg belangrijk voor het vrouwenwielrennen natuurlijk. Ik was er erg blij mee!

Vlinder 27 augustus 2020 om 19:13

Ja Mario absoluut, goede tegenstand geeft tenminste strijd. Daarom ben ik ook zo blij dat het vrouwenwielrennen in meer landen in de lift zit. En ook dat de Nederlandse vrouwen zich over diverse ploegen verspreiden.
Ik liet me trouwens ook iets te veel beïnvloeden door de NOS commentatoren dus ik was er niet zo zeker van dat van Vleuten de sprint wel even zou winnen. Dom van mij, maar het maakte het wel extra spannend. En eerlijk… als Niewiadoma of Borghini had gewonnen had ik daar prima mee kunnen leven. Het was een schitterende koers.

Dolfy 27 augustus 2020 om 16:12

Geweldige wedstrijd. Vier zeer taaie renners vooraan, daardoor blijft tot het slot spannend. Sterk van Van Vleuten zo de sprint aan te gaan tegen Longo Borghini die 8 van de 10 keer de snellere is.

chartwatch 27 augustus 2020 om 16:12

Heerlijke wedstrijd…mooi taktisch speekspel ook

Rixt 27 augustus 2020 om 16:13

Leuk voor van Vleuten, toch, wat meer tegenstand in het vrouwenwielrennen zou leuk zijn… En beter voor de kijkcijfers uiteindelijk.

Maenhout 27 augustus 2020 om 16:23

Ze speelt vals door met de mannen mee te trainen.

tendam 27 augustus 2020 om 17:09

Ja, ze kreeg inderdaad nauwelijks tegenstand vandaag… het was ook retesaai.

sooike 27 augustus 2020 om 16:16

Als je de hele wedstrijd hebt gezien, dan mag je concluderen dat de oranje – tactiek uitstekend werd uitgevoerd. Terecht zei Van Vleuten na afloop dat ze nog het meest trots is op het feit dat ze in deze sterke Nederlandse ploeg mocht rijden. Wat een sportvrouw !
Overigens schandalig commentaar op Sporza ven Schotte en zijn vrouwelijke collega: vanaf het begin werd Oranje “veroordeeld”, kozen de twee onnozelen schaamteloos partij voor Longo en Niewiadoma en was de teleurstelling over het verlies van Longo in de eindsprint hoorbaar bij Schotte. Hij vermoeide ons natuurlijk weer met allerlei non-informatie en vergat daarbij op de koers te letten. Na afloop zei hij wel drie keer dat hij o zo graag had willen horen wat Blaak en Van der Vleuten tegen elkaar zeiden in de laatste ronde. Wel mijnheer Schotte, als jij je mond had gehouden en even stil was geweest, dan had je alles letterlijk kunnen horen . Je was de hele middag een kakelende kip zonder ook maar één eetbaar ei te leggen !

Murcia 27 augustus 2020 om 16:20

Ik ben het eens met de strekking van je betoog met betrekking tot de vlaamse commentatoren met een kleine correctie, Hier boven de rivieren meende ik toch duidelijk van Gucht als commentator te horen.

super 27 augustus 2020 om 16:21

Dameswielrennen kun je beter via NL kijken. Je kon nu ook luid en duidelijk horen wat ze aan het overleggen waren.

Maenhout 27 augustus 2020 om 16:30

Naar Sporza kijken en luisteren alleen als José erbij is. Die heeft kijk op de wedstrijd – bij de mannenprofs dan.

Franco Ballerini 27 augustus 2020 om 16:35

Onzin. Van Vleuten wint dan wel omdat ze inderdaad een geweldenaar is, maar was zeker niet het speerpunt van de Nederlandse ploeg. Haar knechtende rol, eerst in dienst van het gehele team, daarna voor Blaak, toont dat al aan. Het interview na afloop met Gunnewijk gaf mij ook niet bepaald het gevoel met een tactisch genie te maken te hebben. Maar goed, vooralsnog heeft ze succes.

Vwb het commentaar: van Gucht had inderdaad zijn muil moeten houden om het te kunnen verstaan en werd daar dan ook terecht op gewezen door Decroix, die helaas te bescheiden is om te zeggen: kop dicht, even luisteren wat ze tegen elkaar zeggen. Verder heb ik uitsluitend lovende woorden over de Nederlandse vrouwen gehoord.

Michelangelo 27 augustus 2020 om 17:10

@Franco,
Uiteindelijk kun je een tactisch genie zijn of niet, soms ontvouwt de koers zich zoals die zich ontvouwt. En dan is het aan de hoofdrolspeelsters zelf om dit goed uit te spelen. Het is geen playstation, je hebt geen controle over wat andere landen en rensters doen.

Ik denk dat de winnaar altijd gelijk heeft, maar soms ook de verliezer. Als uiteindelijk Longo Borghini sterker bleek in de sprint, dan kun je daar vanalles van vinden, of je kunt je erbij neerleggen, als je gewoon een goede koers gereden hebt en je op de juiste momenten zat waar je moest zitten.

tendam 27 augustus 2020 om 17:11

@sooike
Als je dan zulke lompe kritiek uit op iemand, zorg er dan wel voor dat je de juiste persoon noemt… het was inderdaad Ruben Van Gucht, niet Renaat Schotte.

Je bent overigens niet verplicht om naar Sporza te kijken, dus eigenlijk ben je vooral zelf dom bezig.

Jean Dumas 27 augustus 2020 om 17:31

Het was idd Ruben van Gucht. Wat kan die kletsen zeg.

WernerFranke 27 augustus 2020 om 17:36

Van Gucht en die Delcroix (?) zijn inderdaad een verschrikkelijk duo om naar te luisteren. Lees trouwens nooit ergens een goed woord over Van Gucht, maar die blijft maar programma’s toegeworpen krijgen.

Barend Boudewijn 27 augustus 2020 om 16:16

Heerlijke koers en wat een verfrissend en helder commentaar op de NOS!

Mario de Vries 27 augustus 2020 om 17:33

Die mannelijke Nederlandse commentator vond ik af toe toch knap vervelend

Posterix 28 augustus 2020 om 11:11

Op Sporza was het ook niet alles, dat was de “waar-zit-koppecky-show”

jonglins 27 augustus 2020 om 16:19

Goede voorspelling in de voorbeschouwing (Van Vleuten 0 sterren)

De Bezemwagen! 27 augustus 2020 om 16:27

Gaan we nou mensen veroordelen over hun voorspellingen. Beetje flauw. Dit was geen topparcours voor Van Vleuten of hadden ze alle sterren moeten verdelen onder de Nederlandse vrouwen? Vooraf stond ze nou ook niet echt aan de start om te winnen maar wel om met een Nederlandse te winnen.

James Highsand 27 augustus 2020 om 20:02

Ja, als je Van Vleuten in deze periode nul sterren geeft, heb je er echt geen kijk op, en dan is het ook niet kinderachtig om die belachelijke prognose van gisteren nog eventjes aan te halen.

Headlines

Materiaalzone

Populair