Van der Poel verslaat Van Aert en Pidcock na spectaculaire Wereldbeker in Namen

zondag 20 december 2020 om 16:10
Van der Poel verslaat Van Aert en Pidcock na spectaculaire Wereldbeker in Namen

foto: Cor Vos

Een spectaculaire Wereldbeker van Namen is een prooi geworden voor Mathieu van der Poel. De wereldkampioen kwam na ruim een uur in de Citadelcross als eerste over de finish. Wout van Aert kwam als tweede over de streep, na zijn eerste confrontatie met Van der Poel van deze winter. Tom Pidcock leek lange tijd op weg naar een nieuwe zege, maar in de finale zakte hij weg naar de derde plaats.

Europees kampioen Eli Iserbyt had zijn start zeker anders voorgesteld, want al op de eerste oplopende strook moest hij lopend verder omdat zijn ketting eraf lag. Einde verhaal voor Iserbyt dus. Vooraan kende Wereldbeker-leider Michael Vanthourenhout een goede start, met Wout van Aert in zijn kielzog. Mathieu van der Poel moest van de tweede startrij komen en hij schoof langzaam maar zeker op in de eerste ronde.

Snelle start Pidcock
Ook de winnaar van vorige week in Gavere, Tom Pidcock, schoot uit de startblokken. Hij zorgde voor de eerste verschillen; alleen Van Aert, Van der Poel en Vanthourenhout konden de kleine Brit volgen. Pidcock hield zich in de tweede ronde niet in, wat zorgde voor kleine foutjes bij zijn achtervolgers. Met een voorsprong van ongeveer vijf seconden ging hij daardoor de derde ronde in.

Van der Poel en Van Aert zien Pidcock wegrijden – foto: Cor Vos

Op de schuine kant, een van de scherprechters van de Citadelcross, wisten de drie achtervolgers terug aan te sluiten bij Pidcock. Alsof het niets was plaatste de toekomstige INEOS Grenadiers-renner een nieuwe demarrage, waarmee hij weer tien seconden wegreed van Van der Poel, Van Aert en Vanthourenhout. Halverwege de cross was de voorsprong van Pidcock elf seconden.

Pidcock dwingt Van der Poel en Van Aert tot het uiterste
Van der Poel wist in de zesde ronde het gat wat te dichten, maar tot het wiel van Pidcock kwam de wereldkampioen niet. Bij het ingaan van de zevende ronde (van de negen) was het verschil vijf tellen. Pidcock speelde een kat-en-muisspel met Van Aert en Van der Poel, die Vanthourenhout hadden afgeschud.

Vijf seconden, zeven seconden… De twee wereldtoppers, die elkaar voor het eerst deze winter tegenkwamen in het veld, wisten het gat maar niet dicht te rijden. In de achtste ronde kwamen Van Aert en Van der Poel dan toch op het wiel van Pidcock, wat de spanning helemaal terugbracht in de Citadelcross.

Het duel tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert – foto: Cor Vos

Direct nadat de drie samentroepten, plaatste de regerende wereldkampioen een versnelling waarmee hij vooral Pidcock op een gaatje reed. Had de Brit zich dan opgeblazen? Ja, want hij net na het ingaan van de slotronde kon het tempo van Van der Poel niet volgen. Ook Van Aert moest tijd toegeven, maar de Belg van Jumbo-Visma hield de druk op zijn eeuwige rivaal hoog.

Van der Poel had echter nog genoeg kracht over om de zege binnen te slepen, drie seconden voor Van Aert. Pidcock volgde na een waar spektakelstuk op elf tellen als derde.

Wereldbeker veldrijden 2020-2021
Uitslag mannen – Manche 2 in flag-be Namen

1. flag-nl Mathieu van der Poel in 1u03m59s
2. flag-be Wout van Aert op 3s
3. flag-gb Tom Pidcock op 11s
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 1m07s
5. flag-be Quinten Hermans op 2m09s
6. flag-nl Lars van der Haar op 2m17s
7. flag-be Toon Aerts op 2m53s
8. flag-be Daan Soete op 2m57s
9. flag-nl Corné van Kessel op 3m25s
10. flag-nl Ryan Kamp op 3m31s

Dit artikel delen:

119 Reacties

Lance4eva 20 december 2020 om 16:14

Leuk koersje.

CechRepublic 20 december 2020 om 16:21

Ja was wel aardig ja.

CechRepublic 20 december 2020 om 16:22

Grapje, echt schitterende wedstrijd. Zo vind ik veldrijden prima te doen. Pidcock is een zegen voor deze sport.

Lance4eva 20 december 2020 om 16:46

Jep. Al was het wel leuk geweest als er nog twee of drie renners meer kort hadden gezeten.

Wheely 20 december 2020 om 18:56

Net even terug gekeken. Was best goed te vreten inderdaad.

04398 20 december 2020 om 16:15

Van Aert had gewonnen als Roglic had overgenomen

VespavanBern 20 december 2020 om 16:16

Hahahaha

Limal 20 december 2020 om 16:18

Proficiat, u bent de winnaar van de 10000e-keer-dat-deze-“mop”-herkauwd-is prijs!

jan jansen 20 december 2020 om 16:36

Maar hij blijft leuk.

Limal 20 december 2020 om 16:15

Fantastische driestrijd!

adelaarvanantwerpen 20 december 2020 om 16:16

Geweldige strijd tussen de drie, maar Wout moet echt wel leren van iets anders te doen dan op kop tempo te rijden. Toen hij bij VDP kwam moest hij in het wiel zitten en dan zelfs counteren, want nu kreeg hij zelf een serieuze counter. Voor alle andere veldrijders op Vanthourenhout vandaag na wat een wereld van verschil tegen veldrijders die nog maar drie weken meedoen.

HoofdIsVrij 20 december 2020 om 16:35

Tja… Iserbyt bij de start een kapotte ketting en Toon Aerts vrijdag aangereden op training terwijl zij zonder de drie van vandaag de cross domineerden.

Erik33 20 december 2020 om 16:36

Vdpoel heel veel foutjes (ook afgedwongen dankzij de zeer technische Pidcock) en niet zijn beste dag. Toch mooi dat hij dan toch, dankzij van Aart wint. Had het niet meer verwacht.

adelaarvanantwerpen 20 december 2020 om 16:44

Dat van Toon Aerts wist ik niet, maar hij had er toch niet bij gezeten. Hij komt als sinds eind oktober tekort tov Vanthourenhout en Iserbyt en hij had vandaag zeker niet kunnen volgen tegen renners met nog een grotere motor.

Michelangelo 20 december 2020 om 16:46

Mathieu in een laatste ronde verandert toch echt in een roofdier.

Die absolute wil om te winnen maakt hem zo sterk in dit soort duels. Daarmee vergeleken is Van Aert toch net wat “braver”.

Olly 20 december 2020 om 17:29

Hahaha
@Adelaar….. typisch een Belgische manier van denken. “wij hoeven de koers niet maken, het is aan anderen om te rijden”

adelaarvanantwerpen 20 december 2020 om 18:31

@olly
Als jij de laatste jaren een beetje naar de cross hebt gekeken dan weet jij dat VDP nagenoeg onklopbaar is in de laatste ronde. Dan is het gewoon niet slim om met hem naar voor te rijden. Dat heeft niets te maken met een Belgische manier van denken, maar gewoon de beste manier om een kleine kans te hebben om te winnen tegen VDP in de laatste ronde.

Thijs E 20 december 2020 om 16:17

Mooi cross, winst voor de WK, maar het moest uit zijn tenen komen. Voor Pidcock was het net ietsjes te lang en Van Aert heeft zijn procentjes gevonden.

Amper gezien, wel goed voor hun doen: Vanthourenhout, Hermans, VDH en Daan Soete draait stiekem een constante eerste seizoenshelft.

HoofdIsVrij 20 december 2020 om 16:17

Schitterende wedstrijd. Ik dacht echt dat Pidcock weg was. Van Aert & Van der Poel goed samengewerkt om hem toch weer binnen te hengelen.

CechRepublic 20 december 2020 om 16:23

Je bedoelt, MvdP liet WvA slim het gaatje dichtrijden?

Dolfy 20 december 2020 om 16:25

Van der Poel zegt net toevallig zelf dat het geen tactiek was.

Peter Lippens 20 december 2020 om 16:59

Wout heeft één keer een gaatje toe gereden, Matje verschillende keren, het gat was trouwens nooit meer dan een tiental secondes, het was dus nooit een gereden zaak; Mooie cross, heb ervan genoten

Olly 20 december 2020 om 17:33

Ja ik heb er ook van genoten. Ik dacht op een gegeven moment dat Pidcock gevlogen was. Maar een sterke van Aert en een zeer wilskrachtige MvdP kregen het gat toch nog dicht en bleken toch wat sterker.
Mooie wedstrijd gezien!

ditisdavid 20 december 2020 om 16:18

De eerste keer met alle toppers, een heerlijk parcours, en de hoge verwachtingen zijn meer dan terecht gebleken. Wat een spektakelstuk, we zien zelden een tweestrijd van dit niveau, laat staan een driestrijd. Kasseistrook maakt uiteindelijk toch wel het verschil voor Van der Poel vandaag denk ik.

Nico Dick 20 december 2020 om 17:55

niet zozeer de kasseistrook zelf. Wel het feit dat Mathieu technischer iets behendiger is waardoor hij niet van de fiets moet bij het opdraaien ervan.

Dolfy 20 december 2020 om 16:18

Dat was spannende wedstrijd. Van der Poel met meerdere foutjes toch lang moeten achtervolgen op Pidcock. De drie beste gewaagd aan elkaar. Vanthourenhout knap lang mee, maar uiteindelijk toch op een minuut gereden. Iserbyt na zijn pech vlak na de start maar op het eind nog gelapt, 31ste, 28 renners die niet gelapt zijn.

Gala 20 december 2020 om 17:01

Vanthourenhout heeft het de laatste ronde wel “laten lopen”. Anders was de schade kleiner geweest denk ik.

Murcia 20 december 2020 om 16:18

Genieten met een hoofdletter G! Schitterende cross gezien met de G.O.A.T. als verdiende winnaar. Die laatste ronde vloog hij en waren er geen foutjes meer. Wout ook weer indruk gemaakt. De loopstukken en het vermogen bergop laten zien dat hij meer en meer in vorm komt. Pidcock heeft een leeuwenhart en ik heb echt lang gedacht dat hij het zou gaan redden maar ook hij is een parel in deze tak van sport. Verliezer is Pauwels Sauzen. Winnaar naast Matthieu de kijkers want die kregen top amusement.

Peter Lippens 20 december 2020 om 16:56

mooie samenvatting, grotendeels mee eens al vind ik Telenet minstens zo’n grote verliezer, Toon Aerts, vorig jaar nog in een schitterende hoofdrol, deed nu niet mee voor de prijzen

Gala 20 december 2020 om 17:03

VDP verdiende winnaar? De winnaar heeft natuurlijk altijd gelijk maar ik zag hem vooral met het verstand fietsen, minder op talent.

Murcia 20 december 2020 om 17:10

@Gala
Zeker de laatste ronde gemist want daar stoof hij weg. Dat is ook talent om je laatste ronde de beste te laten zijn. Ik begrijp dat je geen fan bent van MVDP, prima maar dan hoef je toch niet te doen of hij hier de overwinning heeft gestolen.

Gala 20 december 2020 om 19:04

@Murcia
Ik denk dat jij vooral de laatste ronde niet hebt gezien. Van “wegstuiven” was weinig sprake. Hij heeft zich de ziel uit het lijf moeten rijden om Van Aert af te houden. Het scheelde niet veel of ze moesten hem na koers reanimeren.

Murcia 20 december 2020 om 19:10

@Gala
Dan heb jij het anders gezien, dat kan maar ik sta nog steeds achter mijn eerdere opmerkingen dus komen we er zo niet uit. Jij jouw conclusie en ik de mijne.

KnightBiker 20 december 2020 om 19:28

@peterLippens – kennelijk was Toon Aerts aangereden op training gister. Normaal had hij in beeld gereden.

Thijs E 20 december 2020 om 16:18

West-Vlaams met een mondkapje, ik versta het maar nét

Marveloke 20 december 2020 om 16:21

Wa nen crosske!!!1 Om uw vingers bij af te likken

yo-eddy 20 december 2020 om 16:26

VdP op één ….. gewoon een normaal koersje toch?

Barry Batsbak 20 december 2020 om 16:41

Normale uitslag wel. Normale cross niet. Maar dit is toch al het jaar van “het nieuwe normaal”. Als dit de gang van zaken wordt in de cross voor de komende weken, maanden, jaren dan mogen we niet klagen. Nog een kleine Nys erbij over een poosje en dan blijkt de cross opeens weer springlevend.

DeGroteMolen 20 december 2020 om 16:27

Van der Poel kan het diepste gaan en wint wederom. Maar wel enorm spannend, leuker dan vorige jaren. Pure reclame voor de cross!

Jean Dumas 20 december 2020 om 16:28

Pidcockje even op zijn plaats gezet.

Domestique 20 december 2020 om 16:31

De vdP-fans gaan zich hier weer van hun beste kant laten zien, merk ik.

Sephiroth 20 december 2020 om 16:34

Laat het denigrerende ajb. Ja hij won nu niet… Maar zo een reclassering was het oog niet. Dan eerder Aerts en yserbyt

Peter Lippens 20 december 2020 om 16:54

Pidcock is wel 4, 5 jaar jonger, heeft zowat gans de wedstrijd aan de leiding gereden en eindigt op een mooie derde plaats op een handvol secondes, over welke wedstrijd heb jij het eigenlijk

Gala 20 december 2020 om 17:06

En vorige week werd Mathje even op zijn plaats gezet.

Thijs E 20 december 2020 om 17:24

@Dumas: misschien de volgende keer verder kijken dan de uitslag

Jean Dumas 20 december 2020 om 17:37

Van Aert wordt nog wel sterker hoor, die gaan we zien op de WK.

KnightBiker 20 december 2020 om 19:32

@sepiroth: heb je de koers gezien, gevolgd? Iserbyt had pech en was kansloos, Toon Aerts gister aangereden. Niet verwonderlijk dat ze er van voren niet bij waren.

KnightBiker 20 december 2020 om 19:34

Pidcock had gewonnen als Aerts tactisch had gereden, hij was er dicht bij.

Lalsacien 20 december 2020 om 19:42

@Knightbiker als Aerts tactisch heeft gereden dan heeft hij het bijzonder slecht aangepakt.

Chris Van Uden 21 december 2020 om 08:09

@Sepiroth, ik wist niet dat Pidcock bij de reclassering liep..

Sephiroth 20 december 2020 om 16:33

Wat een cross idd. Pidcock leek op koers om te winnen. Toen kwam van Aert terug en dan van de poel die het uit z’n tenen moet persen maar toch nog wint. Hoog entertainment dit

josi 20 december 2020 om 16:40

Mooie strijd. Van der Poel leek op zijn tandvlees te zitten, maar als de finish in zicht komt weet hij toch altijd weer iets extra’s uit zijn lijf te persen. Pidcock is erg sterk, maar mist dat explosieve. En Van Aert beduidend is alweer beduidend sterker dan een paar weken terug. Dan kan nog mooie koersen en een spannend WK opleveren de komende tijd.

Michelangelo 20 december 2020 om 16:43

In zo’n laatste ronde zie je toch het verschil tussen de “labrador” Van Aert en de “doberman” Van der Poel.
Op een of andere manier verandert Mathieu in een killer op het moment dat hij de zege ruikt. Waar Van Aert uitblinkt in het “niet opgeven” tijdens de wedstrijd, moet hij nog wel werken aan het pure killersinstinct. Fenomenaal hoe VdP tekeer gaat in zo’n laatste ronde.

Hoe dan ook een schitterende cross: puntje van de stoel van de eerste tot de laatste ronde. Smaakmaker is absoluut Pidcock: durft te koersen, technisch vaardig en veel inhoud. En ik denk persoonlijk dat hij Mathieu bijna geknakt had, maar dat hij uiteindelijk gebeten is door de labrador.

En ergens wel frustrerend voor iserbyt dat ze nu spreken over de “grote 3” met Pidcock, terwijl Eli het voorseizoen gedomineerd heeft. Kun je toch zien dat eigenlijk iedereen pas vindt dat je een grote bent als je Mathieu kunt kloppen…

Gala 20 december 2020 om 17:07

Van Aert een labrador en Van Der Poel een doberman.
Heb jij het wegseizoen wel gevolgd?

yo-eddy 20 december 2020 om 17:10

@Gala …. ze rijden nu iet op de weg, VdP kan zich compleet uitwringen en dan nog technisch perfect blijven rijden, zie ook laatste keer dat stuk voor de kasseien

Michelangelo 20 december 2020 om 18:09

Zeker heb ik ook het wegseizoen gezien. En natuurlijk heb ik Wout heel veel zien winnen.

Maar het grote verschil tussen Wout en Mathieu is dat VdP als hij de streep ruikt net wat dieper lijkt te kunnen gaan. Net iets meer een winnaar is, en een iets slechtere verliezer. En dan slimmer, tactischer, explosiever of foutlozer (b)lijkt dan Van Aert. En daarmee wil ik niks afdoen aan Van Aert.

Maar in dit soort situaties zie je Mathieu gewoon vaker raak schieten, terwijl ze elkaar waard zijn. En net als in de RvV zie je uiteindelijk Mathieu aan het langste eind trekken, terwijl ik denk dat Van Aert daar minstens net zo sterk was.

Franco Ballerini 20 december 2020 om 16:47

Prachtige koers. Maar het gezeur begint al weer met van Aert die zegt beter te moeten hebben geweten dan van der Poel even op sleeptouw te hebben genomen (ik weet het, teveel ww in deze kromme zin). GW-achtige taferelen gaan we binnenkort ook in de cross zien.

Michelangelo 20 december 2020 om 16:54

Denk niet dat Mathieu zonder Wout terug gekomen was op Pidcock. Tenminste zo zag het er niet uit.
Maar als je Mathieu mee neemt naar de laatste ronde, dan kan hij vaak net wat extra’s. Als Wout gegokt had dat Mathieu het dicht zou rijden, had Pidcock gewonnen.

Franco Ballerini 20 december 2020 om 17:28

Zelfs bepaalde Belgische analisten moesten na het terugkijken van GW toegeven dat van der Poel meer dan genoeg werk heeft geleverd. Vandaag idem dito, door meerdere keren het gat met Pidcock dicht rijden. Van Aert is geobsedeerd door MvdP. Andersom duidelijk minder.

Peter Lippens 20 december 2020 om 16:52

Mooie wedstrijd met drie toppers die er bovenuit staken en een subtopper die lang meedeed maar uiteindelijk was Matje de sterkste, dus de beste

Gala 20 december 2020 om 17:08

Mathje de meest uitgekookte zal je bedoelen.

Limal 20 december 2020 om 17:28

Waarom kunnen sommigen hier nu niet gewoon van die wedstrijd nagenieten zonder slechte winners/verliezers te zijn? Er waren hier drie renners die een fantastische strijd geleverd hebben en die al ons respect verdienen. Toon dat dan ook zonder dwangmatig je favoriet op te hemelen en de anderen af te breken!

#datmoesterevenuit

Olly 20 december 2020 om 17:37

+1

Thijs E 20 december 2020 om 18:54

+2

Laatste man 20 december 2020 om 19:26

Eens.

Anketieletje 20 december 2020 om 22:42

Hè hè eindelijk! Helemaal met je eens, Limal!

Murcia 20 december 2020 om 22:52

Beetje laat maar volledig met je eens Limal.

josemanuelfuente 20 december 2020 om 17:32

Zo, kijken wat ze er bij Sporza van vinden

Andreotti 20 december 2020 om 17:59

Denk idd wel dat door Van Aert hat gat werd dichtgereden want VDP leek te blijven hangen. Dus door die extra impul kwamen ze met z’n 3-en vooraan. Maar dan toont VDP echt wel zijn klasse en heeft eerder in koers ook genoeg gaatjes gedicht,dus zeker niets gestolen.

Merlinappa 20 december 2020 om 18:07

Prachtige koers!

Even wat anders: de ketting bij Eli was niet gebroken maar lag er gewoon af. Kan onze hooghartige Pauwels-man geeneens een kettinkje er terug op leggen? :’)

Thijs E 20 december 2020 om 18:21

Terugleggen zal nog wel gaan, als de ketting niet vastzit.

Arie den Blanken 20 december 2020 om 18:36

Als dat zo gemakkelijk was had hij dat wel gedaan.

Merlinappa 20 december 2020 om 18:37

De ketting hing om de trapper heen, dan lijkt mij de kans dat ie vast zit minimaal. Maar misschien vergis ik me.

Thijs E 20 december 2020 om 18:47

Kan achter ook tussen cassette en spaken vastzitten. Soms is er iets anders aan de hand, zoals bij Alvarado in de Scheldecross.

Michelangelo 20 december 2020 om 19:24

Nog veel erger voor Eli is dat hij eigenlijk als crosser niet serieus genomen wordt. Want als ze spreken over “de grote drie” dan zou je verwachten dat hij de nummer 3 zou zijn op basis van zijn voorseizoen.

Maar de moraal van het verhaal is: zolang je Mathieu niet kunt kloppen, hoor je blijkbaar niet bij de groten in deze sport. Hoeveel je ook wint…

thorsen 20 december 2020 om 18:18

Ik ben benieuwd of Pidcock dit door kan zetten, hij hoeft toch 10kg minder omhoog te slepen, en dat gaat natuurlijk wel tellen in zo’n cross. Als het wat vlakker is dan gaan de pk’s van Van der Poel en Van Aert toch wel meer tot uiting komen denk ik.

Arie den Blanken 20 december 2020 om 18:35

Genoten van dit spektakel maar dat is een open deur want dat doe ik van iedere cross op TV. De amusementswaarde had misschien zonder de kettingpech van Eli Iserbyt en de aanrijding door een auto op training afgelopen vrijdag van Toon Aerts nog groter geweest. Op naar weer een mooie middag veldrijden op TV a.s. dinsdag en woensdag.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair