Van der Haar: “Veel geleerd vandaag”
Foto: © Giant-Alpecin (archief)
maandag 11 januari 2016 om 06:00

Van der Haar: “Veel geleerd vandaag”

Tweevoudig Nederlands kampioen Lars van der Haar moest net als vorig jaar genoegen nemen met zilver op het NK Veldrijden. In Hellendoorn was hij niet bij machte om Mathieu van der Poel in het laatste kwartier te volgen. “Het niveau van Mathieu en mij was nagenoeg gelijk”, zegt hij tijdens het perspraatje na afloop desondanks tegen onder ander WielerFlits.

Koers opengebroken
Van der Haar had er duidelijk zin in vandaag en was de eerste die de knuppel in het hoenderhok smeet. “Ik dacht dat ik een paar keer wat prikjes moest uitdelen, om de rest een beetje uit het ritme te halen. Op een gegeven moment kreeg ik een hele mooie kans om aan te vallen, toen ik in een flits zag dat Mathieu vierde lag. Die kans mocht ik niet laten liggen en ik perste er alles uit wat er op dat moment in zat. Een ronde later kwam Mathieu in één keer héél snel terug. Toen dacht ik: ”Wow! Dat is wel heel pittig wat-ie hier nu doet’. Maar tegelijkertijd dacht ik dat het hem ook heel veel kracht kostte. Die ronde erna hebben we ook rustig aan gedaan. Toen Mathieu daarna aanviel, kon ik er net niet op antwoorden. Ik hoopte nog wel terug te komen, maar ik zat helaas in de verzuring te fietsen. Maar verder zaten we de laatste twee rondes op hetzelfde niveau.”

Geen tegenaanval in de benen op beslissende moment
De omloop in Hellendoorn was eerlijk, beaamt ook de Terriër van Woudenberg. “Het parcours was mooi! Het stuiterde wel enorm; ik had liever met de mountainbike gereden”, lacht hij. “Maar het was wel leuk. Ik heb me echt vermaakt vandaag. Het rondje was niet net meer in het voordeel van hem of van mij. Mathieu had alleen net op het goede moment de beslissende aanval in huis en ik moest hem een antwoord schuldig blijven. Als ik daar wel net mee kan en vervolgens kan aanvallen, had ik misschien gewonnen. Maar dat is nu eenmaal niet het geval. Mathieu liep op die eerste strook in de kuil tijdens de voorlaatste ronde gewoon harder. Ik zette er wel een misstap, maar dat kan het verschil niet gemaakt hebben. Hij sprong daarna op de fiets en zette aan als een malle; dat kon ik op dat moment niet. Zo simpel is.”

‘Van der Poel is te kloppen’
Ondanks dat de crosser van Giant-Alpecin opnieuw zijn meerdere moest erkennen in de wereldkampioen, stak hij een boel op vandaag. “Ik vond het heel mooi om een Nederlands kampioenschap met zo veel publiek te rijden. Er waren meer dan 10.000 man en dat is toch echt wel bijzonder. Daar heb ik heel erg van genoten. Ik hoop echter wel dat we het rood-wit-blauw het komende jaar veel gaan zien. Dat zou namelijk betekenen dat ik straks de regenboogtrui draag”, knipoogt Van der Haar. “Ik heb vandaag in ieder geval heel veel geleerd en een mooi duel met Van der Poel kunnen rijden. Ik hoef niet bang te zijn voor Mathieu. Dat wist ik natuurlijk wel, maar ook dat er zeker mogelijkheden zijn om van hem te winnen. Het is jammer dat ik vandaag niet kon zegevieren, maar ik ben toch trots op mijn niveau. Ik denk zelfs dat het nog beter kan, zeker omdat ik net terugkom uit Spanje.”

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
10 januari 2016 21:04
That's the spirit.
10 januari 2016 21:18
Lars zal nog veel boterhammen moeten eten om Mathieu te kloppen
10 januari 2016 21:51
Lars rijdt vaak in de eerste helft van de koers beter dan in de tweede. Hij moet zichzelf toch beter in toom kunnen houden.
10 januari 2016 23:09
Laat hem beginnen met zijn all-out openingsprint af en toe achterwege te laten. Wat minder druistige 'show' en meer a la Pauwels kan misschien verrassingen opleveren. Variabel strijdplan: Is maar een idee, hoor.
11 januari 2016 08:06
Lars van der Haar was in 2015 tijdens het NK 3e, achter broers-VDP. Geen 2e zoals geschreven wordt.
11 januari 2016 09:14
Lars kan op Zolder iedereen kloppen, ook als hij er vanaf begin invliegt. Alsjeblieft niet Pauwels als voorbeeld nemen.
11 januari 2016 10:00
lol, geen woord over van Aert. Mathieu is zijn enige concurrent op het WK. als Mathieu daar niet wint dan wint Lars. punt. ;)
11 januari 2016 10:10
In Zolder, of op Zolder zal het ook zwaar worden om MvdP voor te blijven. Waarschijnlijk zal Lars het tempo constant hoog moeten houden om MvdP geen kans te geven zijn intervallen uit te voeren, die zijn niet bij te houden. Het zou wel gaaf zijn als Lars de regenboog trui pakt.
11 januari 2016 11:05
Zo. Die rode Giant-Alpecin-helm past echt to-taal niet bij het blauwe EK-tenue. Dus óf Lars moet wereldkampioen worden (de rode helm matcht allicht minder slecht met het WK-tenue) óf hij moet gewoon een andere helmkleur nemen. Of eigenlijk, graag sowieso een andere kleur helm. (Ja, waar je je al niet 'druk' over kunt maken.)

Zou het wel mooi vinden trouwens, Lars in de WK-trui. Maar schat MvdP nét ietsje hoger in. Kan ook dat Van Aert ermee aan de haal gaat natuurlijk. Als het maar een prachtcross wordt!

Reacties zijn gesloten.