Van der Breggen slaat La Course over, twijfel over Parijs-Roubaix

woensdag 15 juli 2020 om 13:52
Van der Breggen slaat La Course over, twijfel over Parijs-Roubaix

Anna van der Breggen zal dit jaar waarschijnlijk niet aan de start staan van La Course. Dat vertelt de 30-jarige renster van Boels-Domans in de podcast De Grote Plaat. Over een deelname aan Parijs-Roubaix heeft zij nog geen beslissing genomen.

Ze weet nog niet goed wat ze van het komende wielerseizoen mag verwachten. “Dit jaar is anders dan andere jaren. Normaal gesproken kan je periodiseren en kies je de wedstrijden uit waarin je goed wil zijn. Dit jaar is er veel weggevallen en gaat er een korte periode zijn waarin we veel rijden”, stelt zij vast. “De afgelopen periode heb ik heel gestructureerd kunnen trainen. Ik hoop dat ik beter terug kom dan dat ik ooit geweest ben. De wattages zijn goed, maar dat zegt niet altijd alles. Dus dat blijft spannend.”

Van der Breggen hervat het seizoen in het Baskenland. “Volgende week dinsdag gaan we naar Spanje. Daar hebben we drie wedstrijden als voorbereiding op Strade Bianche. Daarna zit er even een gat en ga ik in voorbereiding op het NK met de Nederlandse selectie op hoogtestage in Oostenrijk. We gaan naar Kühtai, waar Sunweb nu ook zit”, legt zij uit.

Geen La Course
Na het EK volgt geen deelname aan La Course. De eendaagse Tour voor vrouwen staat dit jaar gepland op 29 augustus, vlak na het Europees Kampioenschap. Van der Breggen denkt daarom dat ze La Course overslaat. “Ik denk niet dat ik daar ga rijden”, geeft zij toe. “Het ligt een beetje in een moeilijke week, zeker nu het Europees Kampioenschap er ook tussen is gekomen. Ik vind La Course een mooie wedstrijd en goed voor het vrouwenwielrennen, maar met de planning is het dit jaar lastig. We hebben dan net het NK gehad, dan drie wedstrijden op een rij in tijdens het EK in Plouay”, stelt zij vast. “Dan zie ik het niet zitten om nog eens met 160 in het uur naar deze wedstrijd toe te haasten.”

Van der Breggen bekent dat ze het parcours voor de wegwedstrijd nog niet heeft bekeken, maar het EK Tijdrijden wel al tot doel heeft gesteld. “Ik ben al vaak tweede geweest, dus het lijkt me mooi om daar nog een keer te winnen.”

Twijfel over Parijs-Roubaix
Van 11 tot 19 september rijdt zij de Giro Rosa. Over een deelname aan Parijs-Roubaix (die dit jaar voor het eerst ook door de vrouwen wordt gereden) heeft zij nog geen beslissing genomen. “Ik weet nog niet of ik die ga doen. Parijs-Roubaix is een enorme toevoeging aan de kalender. Het is een spectaculaire koers. Maar ik hoop dat iedereen zich ervan bewust is dat dit een ander soort wedstrijd is. Het vergt een ander soort vaardigheden. De verkenning viel mij enorm tegen,” legt zij uit.

Van der Breggen – die aanvankelijk van plan was na de Olympische Spelen te stoppen – zet in 2021 een punt achter haar carrière. Daarna gaat zij verder als ploegleider.

Dit artikel delen:

14 Reacties

koos1 15 juli 2020 om 14:17

Denk dat Van der Breggen als klimmerstype ook vrijwel kansloos is voor een koers als Parijs-Roubaix. Al is het als laatste koers op de kalender ook gewoon een kwestie van proberen en kijken hoever ze kan komen.

0
mackie 15 juli 2020 om 15:01

Bij de vrouwen valt dit wel mee denk ik. De echte specialisatie ( op sprinters na en vaak kunnen die ook nog redelijk mee op geaccidenteerde parcours) is er nog niet bij vrouwen

Je ziet dat de betere vrouwen op elk terrein wel boven komen drijven. net zoals in het mannen wielrennen van jaren 60/70, toen reed ook het hele peloton van San-remo tot Lombardije.

0
thorsen 15 juli 2020 om 14:27

Parijs-Roubaix is zelfs bij de mannen een wedstrijd waar full time professionals er soms uit kunnen zien als slecht getrainde toeristen.

Bij de vrouwen is er natuurlijk nog minder ervaring in het prof peloton met het rijden over zulke wegen. Dat moet je zeker niet onderschatten.

0
Limal 15 juli 2020 om 14:34

Als ik haar was dan zou ik zeker starten in PR. Je wil die koers als prof toch ooit eens gereden hebben, zelfs al weet je dat je gaat afzien en misschien de piste niet haalt. Zoals koos1 zegt is dit ook het ideale moment, helemaal aan het einde van een ingekort seizoen. Niet te veel piekeren, gewoon starten, trappen en zien waar je uitkomt!

0
Brabander 15 juli 2020 om 21:04

Ik zou hem ook doen als ik haar was inderdaad. Dat wil je toch meemaken lijkt me?

0
Ton van Wieringen 15 juli 2020 om 14:35

Altijd weer dat voorbehoud.
Laat Anna een voorbeeld nemen aan Annemiek van Vleuten.
Gewoon erin vliegen dus.
Na de Corona periode heb je toch energie genoeg!

0
Emergo 15 juli 2020 om 17:05

Laat Anna gewoon haar eigen ding doen.

0
Wheely 15 juli 2020 om 15:48

Ik denk dat er zeker wel een aantal dames zijn die in Parijs Roubaix beter uit de voeten kunnen dan de anderen. Denk Kirsten Wild, Ellen van Dijk, Chantal Blaak en Marianne Vos natuurlijk ondanks haar lage gewicht.

0
Massimo Bataille 15 juli 2020 om 16:48

Ik denk dan nog meer aan de crosser/hardrijder Brand voor Roubaix

0
Limal 15 juli 2020 om 17:16

Als Vlaming schuif ik graag Lotte Kopecky en natuurlijk Julien d’Hoore naar voor als rensters die mee kunnen doen voor het podium.

0
Brabander 15 juli 2020 om 21:06

Klinkt logisch wat je zegt hoor. Maar deze koers is wel echt koffiedik kijken nog denk. Gewoon omdat het nog nooit gedaan is

0
B.J. Bril 16 juli 2020 om 15:55

Wat denk je van Lucinda Brand en Thalita de Jong.

0
Cyclinglife 15 juli 2020 om 21:56

Zou erg jammer zijn om het haar niet eens te zien proberen.

0
SnellePelle 16 juli 2020 om 07:36

Ik denk dat Anna voor haarzelf klaar is met koersen. In haar gedachten al in een andere rol.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone