Van Aert wint ook de Scheldecross, Van der Poel tweede
Wout van Aert - Foto: Rudie Ottens
zaterdag 19 december 2015 om 16:02

Van Aert wint ook de Scheldecross, Van der Poel tweede

Wout van Aert heeft ook de vijfde cross die deel uitmaakt van de Bpost Bank Trofee gewonnen. De 21-jarige Belg van Vastgoedservice-Golden Palace, die eerder al de beste was in Ronse, Oudenaarde, Hamme en Essen, schreef in Antwerpen op overtuigende wijze de Scheldecross op zijn naam. Mathieu van der Poel werd op ruim twintig seconden tweede. Lars van der Haar mocht als tweede Nederlander het podium betreden.

Nys had op de smalle zandstroken van het Sint-Annastrand duidelijk niet zijn dag. De nummer twee in het klassement om de Bpost Bank Trofee kende een slechte start, schoof daarna nog wel goed op, maar bleef uiteindelijk steken op de vijfde plaats. Wout van Aert, Kevin Pauwels en Mathieu van der Poel waren veel beter weg, maar konden niet voorkomen dat de cross heel lang gesloten bleef.

Bijna halverwege de koers was het David van der Poel die als eerste een aardig gat wist te slaan, al werd die kloof onder aanvoering van Lars van der Haar zonder al te veel moeite gedicht. Van der Haar bewees zichzelf even later een slechte dienst door op een oplopende strook ongelukkig ten val te komen. Op diezelfde strook plaatste Van der Poel een venijnige versnelling, waarop alleen Van Aert een antwoord had.

Van der Poel kan Van Aert niet volgen
Het verschil was daarmee meteen gemaakt en de Belg en de Nederlander reden met rasse schreden verder weg van de rest van het veld. De twee gaven elkaar aanvankelijk weinig toe, maar een klein stuurfoutje van Van der Poel in een bocht gaf Van Aert de ruimte waar hij op hoopte. Op het razendsnelle parcours ontwikkelde de leider in het klassement daarna zo’n hoog tempo dat terugkomen voor de regerend wereldkampioen zo goed als onmogelijk was.

Van Aert liet zich de kans om zijn naam voor het eerst bij te laten schrijven op de erelijst van de Scheldecross dan ook niet meer afpakken. Op de streep had hij een voorsprong van 22 seconden op Van der Poel. Van der Haar won de strijd om de derde plaats van Kevin Pauwels. David van der Poel eindigde op plaats acht.

Nog grotere verschillen in klassement Bpost Bank Trofee
Met zijn overwinning neemt van Van Aert in de stand om de Bpost Bank Trofee nog meer afstand van zijn concurrenten. Nummer twee Pauwels volgt nu op 4.08 minuten. Nys is de nummer drie op 7.53 minuten. Van der Haar (8.51 minuten) is op de vierde plaats de enige Nederlander in de top tien.

Bpost Bank Trofee 2015-2016
Uitslag manche 5: Scheldecross
1. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace)
2. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
3. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
4. flag-be Kevin Pauwels (Sunweb-Napoleon Games)
5. flag-be Sven Nys (Crelan-AA Drink)
6. flag-be Michael Vanthourenhout (Sunweb-Napoleon Games)
7. flag-be Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games)
8. flag-nl David van der Poel (BKCP-Corendon)
9. flag-ch Julien Taramarcaz (Era Murprotec)
10. flag-be Laurens Sweeck (Era Murprotec)

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
19 december 2015 16:15
Mooie cross met Merlier, DvdP in de aanval. Jammer van de van Van der Haar waardoor VDP en van Aert een voorsprong kregen. Ik denk dat de uitslag niet veel anders geweest zou zijn, maar dan hadden ze nog een rondje of 2 extra bijeen gebleven.
19 december 2015 16:15
Van Der Haar is de bikkel van de dag: "klikt" even zijn arm weer terug in de kom, die er door een aanrijding half uit lag.
19 december 2015 16:18
Er valt gewoon vrij weinig te beginnen tegen Van Aert. Die zie ik morgen echt met negen vingers in de neus winnen.

VdP gewoon goed. Larsje ook sterk. Die zal morgen met Pauwels en Vantornout wel voor plek 2 gaan.
19 december 2015 16:26
Toch jammer dat Boom er niet bij was. Dit was toch een perfecte "fiets" cross voor hem geweest om in te komen.
19 december 2015 16:29
Wout steekt er gewoon met kop en schouders boven uit, al wil het grootste deel van de Belgische crossliefhebbers dat nog steeds niet toe geven.
19 december 2015 17:44
Áls vdP weer de oude is zal alles verdeeld worden tussen deze twee, prachtig voor hun maar jammer voor de sport
19 december 2015 18:04
Van der poel komt nog wel terug, heeft nog niet die topconditie
19 december 2015 20:55
Ik was er van begin tot het einde bij.
Mooie dag beleefd.
20 december 2015 10:38
Wordt Namur nog ergens op het open net uitgezonden?
20 december 2015 11:32
Ziet er ook afgetraind uit, gaat leuk worden als vdp weer de oude is, mooie sport.
20 december 2015 11:38
@HoofdIsVrij

UCI youtube channel voor mensen uit Nederland
20 december 2015 12:51
reactie op:HoofdIsVrij - 19 december 2015 om 16:26
Toch jammer dat Boom er niet bij was. Dit was toch een perfecte “fiets” cross voor hem geweest om in te komen.

Lars Boom had in dit losse zand,met bochten die veel techniek vragen,geen schijn van kans gehad. Het had hem alleen maar nog meer zelfvertrouwen ontnomen voor de volgende wedstrijden. In Heusden-Zolder - met veel lange rechte stukken - kan hij veel en véél beter zijn krachten kwijt. Hopelijk kan hij daar wat van voren fietsen. Na zijn wk titel in Treviso ging het bergafwaarts., In 2009 werd hij in Hoogerheide 20e op bijna 2 minuten van Niels Albert. Lars heeft op grond van zijn prestaties uit het verleden en zijn nog steeds blijvende uitstraling een goede naam. Maar om deze naam nu nog waar te maken zal lastig worden. Het zou wel heel mooi zijn áls hij dat waarmaakt. Goed voor Lars,voor Nederland en voor de prachtige cyclocross in het algemeen.
Vraag: Komt Lars in één van de volgende crossen nog op het podium?

Reacties zijn gesloten.