Van Aert kroont zich tot Belgisch tijdritkampioen, Evenepoel komt vroeg ten val
foto: Cor Vos
donderdag 22 juni 2023 om 17:33

Van Aert kroont zich tot Belgisch tijdritkampioen, Evenepoel komt vroeg ten val

Wout van Aert is de nieuwe tijdritkampioen van België. Het verwachte duel met Remco Evenepoel kwam er niet, want laatstgenoemde kwam vroeg in de chronoproef ten val en zou uiteindelijk als vierde eindigen. De tweede plaats was voor Alec Segaert, de derde voor Rune Herregodts.

Herzele was dit jaar gastheer van de Belgisch kampioenschappen tijdrijden. De 20,8 kilometer lange omloop die daar was uitgetekend, moest door de mannen twee keer worden afgelegd. In totaal kregen zij dus 41,6 kilometer voor de kiezen. Het parcours was vlak, maar wel behoorlijk technisch. Er waren drie tussenpunten waar de tijd werd opgenomen. Eentje na 10,7 kilometer, eentje halverwege de wedstrijd en eentje na 31,5 kilometer. Op dit traject werd een duel verwacht tussen Wout van Aert en titelverdediger Remco Evenepoel.

Lang voordat Evenepoel en Van Aert als laatste en voorlaatste van start gingen, beet Sander De Pestel het spits af. Onder regenachtige omstandigheden klokte de renner van Flanders-Baloise een uitstekende tijd, waarmee hij nog lang de tabellen zou aanvoeren. Jimmy Janssens kwam van de vroege vertrekkers weliswaar dicht, maar moest op de streep toch twee seconden toegeven.

Valpartij Evenepoel
De Pestel stond nog altijd aan de leiding, toen Evenepoel en Van Aert van start gingen. Slechts enkele minuten nadat Evenepoel begon aan zijn chronoproef, schoof de renner van Soudal Quick-Step onderuit in een bocht naar rechts. Hij belandde in een greppel en stond er vervolgens even enigszins verslagen bij, maar stapte nadien toch weer op. Van Aert in een zetel naar de zege?

Evenepoel na zijn val – foto: Cor Vos

De renner van Jumbo-Visma klokte bij het eerste tussenpunt alvast de beste tijd en deed daar 58 seconden beter dan Evenepoel. Tegenover Alec Segaert, die daar de tweede tijd klokte, pakte Van Aert elf seconden. Die voorsprong breidde Van Aert nadien verder uit tot twintig tellen. Ten opzichte van Evenepoel, die zich wel wat herpakte, liep hij nog één seconde uit. Bij het derde tussenpunt waren de verschillen nog wat verder opgelopen.

Segaert zette aan de streep de beste tijd neer. Runne Herregodts had nog een sterk laatste deel in huis, maar kwam niet aan de tijd van de 20-jarige renner van Lotto Dstny. Dat lukte Wout van Aert wel. Hij deed vijftig seconden af van de tijd van Segaert, die wel als tweede zou eindigen, voor Herregodts. Remco Evenepoel strandde namelijk op de vierde plaats.

Voor Van Aert is het zijn derde Belgische tijdrittitel.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
55 Reacties
Sorteer op:
22 juni 2023 17:35
Mooie tweede plaats voor Alec
22 juni 2023 17:38
Spijtig van de val voor Evenepoel, had graag een echte strijd gezien tussen hem en van Aert. Van Aert wel sterk vandaag, wist continu tijd te nemen op iedereen. Mooi voor Segeart, talentje!
  Sterk inderdaad, maar hoe sterk is wel nog de vraag. Vorig jaar eindigde Herregodts bijvoorbeeld op bijna twee minuten op 7km minder en ook 50 seconden op Segaert is niet super bijzonder. Natuurlijk zal Wout niet alle risico's meer hebben genomen maar hij blaast de competitie ook niet helemaal weg hier.
22 juni 2023 18:14
Een mens leest hier wat onzin. Een staalkaart van deze thread alleen al.

- Van Aert niet op tourniveau? Gebaseerd op de tegenstand hier? Hij geeft thans aan zich heel goed te voelen.
- België heeft een matig niveau tijdrijden. Van Aert en Evenepoel op 2 en 3 onlangs in Zwitserland, Segaert wereldtop bij de beloften en coming man. Proloogwinnaar tour 22 Lampaert stond niet eens van start
- Komt het ooit nog goed met Evenepoel? Kerel is in Zwitserland derde in het eindklassement, werd daar in ritten oa 1, 2, 2 en 3.
- Mentaal is Evenepoel geknakt, meer zelfs, er zijn grote twijfels voor hij op hoogtestage vertrekt
- Evenepoel moet nog veel heel leren van Van Aert (ook al is zijn palmares intussen groter dan dat van Wout)

Jawadde dadde.
  22 juni 2023 18:19
  Zie mijn reactie, daar zul je je vast wel in kunnen vinden.
  22 juni 2023 18:24
  Evenepoel kan zeker nog wat leren van Wout van Aert, maar goed logisch Evenepoel is ook nog een stuk jonger/minder volwassen.
  Bijvoorbeeld, na een teleurstelling een reactie geven, heb ik van Aert nog nooit op kunnen betrappen dat hij zich dan verschuild. Kan zijn dat Evenepoel ergens een reactie heeft gegeven op vandaag maar dan heb ik het in ieder geval nog niet gezien.
  Voor de rest volledig met je eens.
  22 juni 2023 18:41
  Dat Remco enorm getalenteerd is, en al een palmares heeft om u tegen te zeggen, betekent niet dat dat wat zegt over de toekomst. Het gaat, zoals het nu lijkt, sinds Luik in ieder geval niet beropwaarts. Daar komen bij andere factoren als beter worden van concurrentie en zijn bijzondere koersstijl
  22 juni 2023 18:43
  Zo gaat dat he. Evenepoel hoort 48 overwinningen per jaar te boeken! ;)
  22 juni 2023 19:25
  @bartp25, hier is ze, de reactie van Evenepoel: https://sporza.be/nl/2023/06/22/pechvogel-remco-evenepoel-kan-nog-lachen-ik-heb-me-iets-te-vee~1687452109532/
  22 juni 2023 19:40
  Thanks, goed dat hij een reactie geeft. Begint volwassener te worden maar nog genoeg te leren.
22 juni 2023 17:46
Maar Herregodts is dus niet genoeg in vorm voor de tour.
  23 juni 2023 00:46
  Misschien speelt er iets met een transfer.
  23 juni 2023 06:05
  Het was naar hij zelf zei een probleem met recuperatie waardoor hij niet het (voor een GR) nodige volume kon trainen. Als ik me goed herinner last hij na het BK een pauze in om dan weer op te bouwen richting najaar (en Vuelta?).
22 juni 2023 17:41
Toch een opsteker voor Van Aert om vandaag te winnen al is het niet op het niveau van de tour. Natuurlijk jammer van de valpartij van Evenepoel, maar de kans is groot dat Van Aert ook zonder die valpartij gewonnen had.
Voor Evenepoel toch de volgende klap die zal wel met twijfels op hoogtestage gaan.
22 juni 2023 17:48
de heren van sporza konden maar niet acepteren dat de verlosser van Belgie niet ging winnen. Verder n mooi niveau van de Belgische renners. Wegdek was treurig.
  Ja ze konden maar niet ophouden over Evenepoel haha
  22 juni 2023 21:27
  Je hebt bij de Sporza commentatoren gezond chauvinisme en gezond nationalisme als het om internationale koersen gaat.Als het echter om "Remco"(Evenepoel) gaat kent het (ongezond) ultra-nationalisme geen grenzen.Bij Belgische nationale koersen gaat het bij diezelfde commentatoren om chauvinisme,remcoïsme en ultra-evenepoelisme.Ze kwamen vandaag niet over de tegenslag heen,i.t.t "Remco" zelf. Hun hele dag verpest.Mooie winnaar Wout van Aert.Van Jumbo Visma nog wel.
22 juni 2023 18:05
Remco Even-in-de-Poel, zoals aangekondigd…
Toch mooi dat hij doorzette.
Van Aert oerdegelijk, Segaert groeidiamant, Rune de Regengod dan toch klaar voor de Tour waar hij niet heen gaat?
22 juni 2023 18:21
Ik heb vandaag vooral geleerd: we hebben nóg een topper erbij! Een jonkie!
Niet echt de meest gelukkige periode uit RE's carrière.
22 juni 2023 18:01
Evenepoel heeft duidelijk problemen als het echt tricky wordt qua weersomstandigheden en het aankomt op stuurmanskunst. Kan natuurlijk ook mee te maken hebben dat hij niet in topvorm is en dat (onbewust) wil compenseren in bochten.
22 juni 2023 17:38
Vlak? In de finishstraat zat toch al behoorlijk hoogteverschil.. #manmanman
22 juni 2023 17:40
Die tijdritfietsen kunnen ze waarschijnlijk wel bij het schroot zetten na 42km op zulk wegdek. Wat een blamage.
22 juni 2023 17:41
Die Uitenbroek zag er niet uit zeg. Wel een hilarisch gezicht van Evenepoel met zijn hoofd boven de rand van de sloot.
22 juni 2023 17:42
Lastig deze prestatie op waarde te schatten (was Van Aert nu heel goed of niet) nu zijn vergelijkingsmateriaal is gevallen. Jammer! Maar misschien weet hij het zelf wel op basis van waarden en gevoel.
  22 juni 2023 17:56
  Herregodts was 7e in de tijdrit van de Dauphine. Verloor toen 1,75 seconden per kilometer op winnaar Bjerg. Vandaag verloor Herregodts 1,55 seconden per kilometer op Van Aert. Andere koers, andere moraal, maar het zegt wel een beetje. Van Aert gewoon op goed niveau, maar niet de allerbeste Van Aert. Met een beetje pech fietst hij maar 10x top-5 komende Tour...
  22 juni 2023 17:58
  @Panache
  Ik denk dat je Mikkel Bjerg hier wellicht een beetje onderschat. Het zou mij niet verbazen mocht dat de komende jaren uitgroeien tot een nieuwe Sergej Gontchar.
  22 juni 2023 19:02
  Daarnaast is het weer toch een hele grote factor wat je moet meewegen.
  @Bendy Nogal een gewaagde uitspraak om hem te vergelijken met Honchar die Wk TT werd, zeven TT's in grote rondes won, 3x Chrono des Nations binnensleepte en tweede in Giro werd.

  Bjerg heeft letterlijk 1x bewezen een topper te kunnen kloppen in de TT en dat was deze maand, voor de rest is het vooral middelmaat geweest en heeft hij zijn adelbrieven vanuit de beloften nooit verzilverd. Vandaag wordt hij ook gewoon derde op een halve minuut van Asgreen.
  23 juni 2023 18:52
  Bjerg lijkt vanaf zijn 18de nauwelijks beter geworden in tijdritten, valt me altijd op. Reedt toen ook al tijden waarin je bijprofs top 10 zou eindigen, maar bij de profs is het toch ook vaak plek 3 tot 10. Wat mij ook erg opvalt is dat hij in minder bezette tijdritten ook vaak 3-5 oid eindigt, ook als je op basis van z'n prestaties in top tijdritten denkt dit moet je toch kunnen
22 juni 2023 17:47
Oei….gisteren werd er wat gezegd over het niveau in Nederland…..maar in België is het ook niet best
  22 juni 2023 17:50
  Zou niet weten waarom niet? Met Van Aert en Evenepoel hebben we 2 renners die WK kunnen worden.
  Lampaert won vorig jaar de tijdrit in de TdF
  En segaert is kanshebber op goud bij het WK U23

  Kan wel nog slechter zou ik denken
  22 juni 2023 17:55
  Herregodts (24 jaar)
  7e ITT Dauphiné
  8e Proloog Ronde van Noorwegen
  10e ITT Ronde van Algarve

  Segaert (20 jaar)
  1e ITT Giro Next Gen
22 juni 2023 17:49
Leuk voor Wout, maar echt heel veel zegt het natuurlijk niet, met de concurrentie die zichzelf uitschakelt.
22 juni 2023 17:49
Jammer van het duel, maar toch wel een opsteker inderdaad voor Van Aert. Nog eens een zege en het is toch een mooie titel. Mocht hij die Gent-Wevelgem niet hebben weggegeven, had de balans er toch anders uitgezien zo vlak voor de Tour, maar die discussie wil ik niet opnieuw aanwakkeren.

Op naar de wegrit. Weer een saaie sprint-editie of mogen we toch wat vuurwerk verwachten?
  22 juni 2023 17:59
  Als lokale inwoner kan ik zeggen dat het toch veel draaien en keren is in centrum Izegem. Maar dit is vooral tussen km25 en 20. Dan eventjes grotere wegen en in de laatste 5km terug wat bochtenwerk.
  Kan denk ik wel alle kanten op, maar ik denk nu niet een massasprint met volledig peloton.
  Als Izegem koerse een referentie is ( kermiskoers), dan zijn er wel altijd paar die het peloton voorblijven
22 juni 2023 17:38
Goed van woutie maar zonde van de val
22 juni 2023 18:43
Remco lijkt wel de enige renner die na een val niet meteen weer op z’n fiets wil springen maar het eerst ff mentaal wil verwerken. De reactie die elk normaal mens ook zou hebben, maar in zijn vakgebied kijkt het me toch niet handig.
  22 juni 2023 20:14
  Evenepoel lijkt in dit soort dingen echt nog een voetballer die na een overtreding en een blessurebehandeling nog op zijn gemak een keer naar de drinkfles grijpt, zijn haar goed legt en dan het spel hervat. Want ja, in het voetbal staat de tijd stil. Dit was vandaag zo, maar ook in Italie bij zijn val toen de hond in het peloton op dook. Niks haast maken, niet als eerste je fiets zoeken en opstappen, maar gewoon op t gemak.

  En ook bij andere tegenslagen lijk je dit te zien. Als hij gelost wordt, lijkt hij ook even tijd nodig te hebben. Zoals een voetballer die een doelpunt tegen krijgt. Even de complete verslagenheid, het mentaal tegen de vlakte gaan, even blijven liggen tot de tegenstander klaar is met juichen en de scheids op zijn fluitje blaast. Om er dan ineens wel weer tegenaan te gaan, en vaak nog best een goede koers te rijden.

  Sommigen vinden Evenepoel mentaal sterk. Ik op dit soort momenten juist niet. Waar ik wel bewondering voor kan opbrengen is zijn professionaliteit, zijn wil om te winnen, en hoe hij is teruggekomen na Lombardije. Maar bij tegenslagen in de koers heeft hij altijd veel tijd nodig om zich te herpakken.
23 juni 2023 00:44
Remco maakte voor de start al niet echt een geconcentreerde indruk. Mentale begeleiding zal voor hem echt belangrijk worden. Omgaan met teleurstellingen, bedoel ik dan.
22 juni 2023 20:55
Rev klinkt niet alsof ie heel veel zin heeft in de vuelta. Toch opvallend vind ik.
22 juni 2023 17:43
Nu 3 tijdritten op rij niet gewonnen door Remco. Dit gaat wel even stof geven tot nadenken lijkt me.

Segaert knap tweede in dit veld. Daar zal hij op voorhand niet op gerekend hebben. Die jongen zou ik komende jaren graag zien in de voorjaarsklassiekers. Zeker Parijs-Roubaix lijkt echt wel wat voor hem.
  22 juni 2023 20:14
  Ja, twee tweede plaatsen en een vierde na een val. Einde carrière, lijkt me zo. Die twee tijdritoverwinningen in de Giro moet je niet meetellen. Da's al bijna twee maanden geleden.
  22 juni 2023 21:15
  Het is vooral het verval dat verontrustend is voor korte-termijn-statistiek-doemdenkers als jij: van een 2de plek op 6 seconden via een 2de plek op 8 seconden, naar een 4de plek op maar liefst 1:22.
  Als je dan ook nog eens de Giro tijdritten onder de loep neemt, zie je dat zijn winst met 22 seconden in de openingstijdrit gevolgd werd door een winst met amper 1 seconde voor hij uitstapte, omdat hij besefte dat dit hoogswaarschijnlijk zijn allerlaatste tijdritwinst in zijn carrière was. Of gewoon einde carrière zoals Gunther Leonardt waarschijnlijk terecht aangeeft.
  Het is eigenlijk een neerwaartse curve zonder weerga op tijdritvlak.
  In zijn volgende tijdrit kan hij haast niet anders dan buiten de top 5 vallen, op minstens een minuut of twee...

  Misschien stopt WF ook gewoon met het publiceren van artikels over Evenepoel . Le roi est mort, vive le roi.
22 juni 2023 17:38
Wout die iedereen even op zijn plek zet en sloopt en ook nog eens met 99%

Nu zie je ook weer dat Remco er mentaal gewoon niet klaar voor is, tuurlijk hij kan hard fietsen maar dat kunnen er nog 180, moet nog heel veel leren en dat kan hij van Wout.
  22 juni 2023 17:42
  Vind het mentaal juist beresterk, na een valpartij en de eerste bochten daarna dacht ik die gaat ofwel nog vaker vallen of uitstappen. Dat hij de koers uitrijd en niet heel veel tijd meer prijsgeeft is juist mentaal sterk.
  22 juni 2023 17:44
  Omdat hij is gevallen? Viel Van Aert niet ook ooit in een tijdrit Pau? Die zwakkeling stapte toen niet eens meer op... /s
  22 juni 2023 17:46
  Ik vind het mentaal niet sterk op het moment dat hij heel rustig zijn fiets pakt, een halve minuut overweegt om weer op te stappen, om dan verder te fietsen. Als een voetballer die op zijn gemak een blessurebehandeling ondergaat omdat het spel stil ligt.

  Daarna wel weer knap gas gegeven. Maar hij heeft wel een halve minuut lopen miepen.
  22 juni 2023 18:02
  Zo zie je maar weer dat veel mensen van alles maar roepen om te roepen. Vervolgens zoeken ze er dingen bij wat in hun denkbeeld past en het geroep bekrachtigd. Zeg simpelweg gewoon dat je de man niks vindt en laat het daarbij. Dat wil je eigenlijk zeggen.

  Je kunt veel van Evenepoel zeggen, maar met zijn mentaliteit zit het wel goed. Het is echt geen opgever. Dit was gewoon onzin van Djaga Djaga.
  22 juni 2023 18:20
  Geen onzin maar feiten. Hier moet u het mee doen.
  Toch wel knap dat hij ondanks zijn labiele staat van zijn al wereldkampioen is geworden LBL meerdere keren heeft gewonnen en de Vuelta al op zak heeft. Hadden we in Nederland maar zo'n renner met zo'n mentale gestel.
  22 juni 2023 19:31
  Djaga Djaga, alleen een idioot of notoir Telco

Reacties zijn gesloten.