Van Aert en Evenepoel over Olympische tijdrit: “Ganna is dé te kloppen man”

zaterdag 21 november 2020 om 15:07
Van Aert en Evenepoel over Olympische tijdrit: “Ganna is dé te kloppen man”

foto: Cor Vos (archief)

Remco Evenepoel is al zeker van zijn startplek op de Olympische tijdrit, Wout van Aert officieel nog niet. Beide renners zijn in Tokio volgend jaar favoriet voor tijdritgoud, maar schuiven allebei dezelfde concurrent naar voren: Filippo Ganna. “Hij is dé te kloppen man.”

Het Nieuwsblad sprak met Van Aert en Evenepoel in aanloop naar de Flandrien van het Jaar-verkiezing. Beide coureurs staan op de nominatielijst. De 26-jarige Van Aert is topfavoriet om zichzelf op te volgen, na overwinningen in Strade Bianche, Milaan-San Remo en de Tour de France.

Evenepoel is in deze verkiezing, net als een jaar eerder, de grote concurrent van Van Aert. Het zal niet de laatste keer zijn. Als beide renners bespaard blijven van pech, mogen ze in Tokio als concurrenten van elkaar een gooi doen naar Olympisch tijdritgoud.

Olympische tijdrit
De renners van Deceuninck-Quick-Step Jumbo-Visma zien het zelf anders. “We moeten als land presteren. Elkaar op alle mogelijke manieren vooruitduwen. Twee medailles op de tijdrit, daar zou toch iedereen gelukkig mee zijn?”, aldus Evenepoel.

Van Aert: “Ik sluit me aan bij Remco. Wielrennen is echt een teamsport geworden. In de tijdrit is dat wel nog een iets ander verhaal. We kunnen elkaar steunen in de voorbereiding, maar na het startschot is het toch ieder voor zich. Daar hoef je je ook helemaal niet in te houden voor een ander.”

Van Aert en Evenepoel op het BK vorig jaar – foto: Cor Vos (archief)

Focus op Filippo Ganna
Beide renner bevestigen dat wereldkampioen Ganna ook in Tokio topfavoriet is. “We zullen op bijna niemand anders moeten focussen”, zegt Evenepoel. “Ik heb over het parcours gesproken in Argentinië met Maciej Bodnar, die het test­event al had gedaan. Hij zegt dat het minder zwaar is dan je zou denken op basis van het profiel. Maar elke meter bergop is in het voordeel van de lichtere coureur. Ganna is sowieso dé te kloppen man.”

“Maar of een lastig parcours echt in zijn nadeel speelt? In de Giro wint Ganna net zo goed de lange tijdrit. Daar had je onderweg ook een steile klim en hij reed er sneller omhoog dan de klassementsrenners. Je kan niet zeggen dat hij geen kans maakt als het lastig is. Als je ziet welke stappen hij heeft gezet, blijft hij altijd de grootste concurrent”, vult Van Aert zijn zes jaar jongere concurrent aan.

Van Aert moest op het WK in Imola alleen Ganna voor zich dulden – foto: Cor Vos

Tevreden met Sven Vanthourenhout
Met de Belgische selectie krijgen Van Aert en Evenepoel in Tokio te maken met de nieuwe Belgische bondscoach, Sven Vanthourenhout. Beide renners zijn zeer te spreken over de opvolger van Rik Verbrugghe. “Sven zit lang genoeg in de koers om te weten hoe je een ploeg bouwt. De voorbije jaren was hij ook al… de T2, zouden ze zeggen in het voetbal. Het is een goeie stap. Zonder afbreuk te doen aan Rik, die toch heel succesvol is geweest op EK’s en WK’s’, aldus Evenepoel.

Van Aert werkt al langer samen met Vanthourenhout, die ook bondscoach van de veldrijders is. “Voor mij is het extra makkelijk dat ik op de cross en op de weg met dezelfde coach kan werken. Sven is de juiste man op de juiste plaats. Toen hij nog assistent was van Kevin en Rik, voelden de renners ook wel dat hij al veel praktische dingen regelde”, eindigt hij.

Dit artikel delen:

46 Reacties

Murcia 21 november 2020 om 15:31

Ik zou zeker Dennis ook niet uitvlakken, als hij een dag heeft vergelijkbaar met de Stelvio etappe in de Giro dan stopt hem niemand. Maar het moet heerlijk zijn als je als land twee van zulke kleppers naar de spelen kunt sturen. En bij deze twee zit er ook zeker nog een prestatiecurve naar boven in.

john 21 november 2020 om 15:50

Edit redactie: Niet insinueren

Melkzuur 21 november 2020 om 16:48

Tijd voor jouw pilletjes, John.

boenk 21 november 2020 om 22:11

Wie is Croucke?

En wie is er in de doping ketel gevallen? Ik vraag het omdat er doorgaans wel onterechte beschuldigingen worden gemaakt aan het adres van elke renner die er wat bovenuit steekt. Maar gezien ze dat hier beiden doen, is het me dus niet duidelijk over wie John het heeft.

Panache 21 november 2020 om 15:45

De vorm van nu, ja natuurlijk Ganna. Maar over 8-9 maanden zien we wel hoe de verhoudingen liggen.

Cochise 21 november 2020 om 16:19

Met ook nog twee mogelijke Olympische titels/medailles op de baan even later zal hij in vergelijking met Evenepoel en van Aert weinig andere doelen hebben volgend jaar. Reken dus maar dat hij minstens even goed zal zijn als nu.

Chippen 21 november 2020 om 16:23

slechts 1 doel hebben betekent niet dat je er dan automatisch zal staan, dat is al genoeg gebleken, kijk maar naar dennis, die ging de eerstvolgende 5 jaar ook door niemand geklopt worden in tijdritten

Wheely 21 november 2020 om 16:27

@Panache
De huidige vorm van Ganna zal niet zo heel lekker zijn. Volgend jaar is helemaal koffiedik kijken inderdaad.

kleomantre 21 november 2020 om 16:36

Ik denk dat een gemotiveerde Dennis, indien hij niet door Ineos verder voor klassementen wordt doorontwikkeld, zeker een vaste medailleklant is. Dumoulin lijkt die afslag iets teveel genomen te hebben, ik zie die niet meer meedoen voor de knikkers.

Staf V 21 november 2020 om 17:22

Hij heeft daar laten zien dat hij goed bruikbaar is in een grote ronde, tot nu reedt Dennis alleen mee als voorbereiding, denk dat ze daar bij Ineos nu anders over denken .

Staf V 21 november 2020 om 17:18

één probleem voor Ganna, Corona, hij zou er serieus last van hebben, velen zullen daar blijvend problemen van ondervinden, is dus nog af te wachten of hij wel terug aan 100% komt.

vincenzo 21 november 2020 om 20:41

Natuurlijk herstelt hij daarvan. De berichtgeving over de naweeën van Corona wordt overdreven en betreft hoofdzakelijk mensen die al ergens last van hadden. Vraag is eerder of Evenepoel in de OS volledig is hersteld van zijn zware blessure.

CechRepublic 21 november 2020 om 20:56

@Vincenzo, Ganna is dat niet met je eens. Ik heb zelf de neiging meer waarde aan zijn woorden dan aan jouw commentaar te hechten. Maar dat ben slechts ik.

Frank V 21 november 2020 om 23:17

vincenzo onze corona huisspecialist met een onderschatting?

Staf V 22 november 2020 om 10:26

@Vincenzo, voor wat het waard is, vandaag gelezen van een voetbaltrainer van eerste klasse dat een speler die corona heeft gehad achteraf niet meer dezelfde is, in voetbal kan je nog mee als je fysiek 95% bent maar in wielrennen is dat uitgesloten.

Dumoulinke 21 november 2020 om 18:04

Ganna reed dit seizoen vijf tijdritten. De laatste vier won hij, de eerste (in San Juan) werd hij tweede … achter Evenepoel. Hij kreeg ruim dertig seconden om zijn oren gemept van de kleine Vlaming. Gaan we ervan uit dat Evenepoel op de Spelen weer helemaal is hersteld en op zijn gebruikelijke niveau zit dan is alleen hij en niemand anders de topfavoriet.

harryjohan71 21 november 2020 om 18:26

Een tijdrit aan het begin van het seizoen zegt niet alles. Ganna heeft met overmacht zijn tijdritten vanaf augustus gewonnen. Op basis daarvan wordt hij nu als de topfavoriet gezien. Vorig jaar (2019) heeft Evenepoel naar mijn weten geen tijdrit gewonnen. Dit jaar heeft hij 2 tijdritten van circa 20 km in het begin van het seizoen gewonnen. Dit maakt hem een favoriet, maar om op basis daarvan de topfavoriet te noemen gaat iets te ver. In de loop van het seizoen kan dit weer veranderen.

Maillot à Pois 21 november 2020 om 19:02

@Harry
En wie was dan ook al weer Europees kampioen tijdrijden in 2019?

harryjohan71 21 november 2020 om 19:14

Oh ja, die was ik vergeten

adelaarvanantwerpen 21 november 2020 om 19:48

Toen was Ganna’s voorbereiding volledig op de 4 km op de baan. Dat is een totaal andere discipline. Ganna reed ook maar 38 seconden weg van Sevilla in een tijdrit van 15km. In de giro reed hij bijna zover weg van renners als Dennis en Campenaerts. Een andere vergelijking Evenepoel kon maar met 10 seconden winnen van Dennis in de algarve over 20 km terwijl Ganna Dennis in elke tijdrit compleet inmaakt.

Zet een beetje context bij de situatie en jij weet dat die tijdrit in San juan helemaal niets betekende over tijdritklasse van Ganna in vergelijking met Evenepoel.

Maillot à Pois 21 november 2020 om 20:17

@adelaar
ik zie Ganna ook minstens op gelijke hoogte als Evenepoel.

Maar Ganna die Dennis telkens compleet inmaakt is ook overdreven. 2de giro-tijdrit neemt hij 26 seconden op 34 km.

Wel een interessante opmerking over zijn voorbereiding: Ganna wil ook goud op de individuele achtervolging (dus de 4 km) in Tokio. Kan hij zich dan op beide disciplines optimaal voorbereiden?

Cochise 21 november 2020 om 20:25

Voor een grote vent als Ganna is een tijdrit op een gewone fiets afwerken ook extra nadelig tegenover de kleine Evenepoel.
Indien allebei in topvorm en op hun tijdritfiets zullen ze mekaar wel waard zijn, lichte voorsprong voor Ganna.

CechRepublic 21 november 2020 om 20:47

@MaP, 2019, ofwel 2 jaar eerder dan het moment waar we nu over praten. Ganna heeft zich sinds vorig jaar enorm ontwikkeld en kreeg daarna Covid. Evenepoel liet zien niet zo stuurvaardig te zijn. Zoals Nederlandse beleggingsmaatschappijen officieel moeten zeggen in reclames: rendementen uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst. Het lijkt wielrennen wel. Helemaal als de heren vallen of ziek worden.Laten we gewoon afwachten wat er de komende maanden gebeurt voor we spannende voorspellingen gaan doen.

CechRepublic 21 november 2020 om 20:51

Goud op de achtervolging én de ITT lijkt me trouwens wel vrij on,ogelijk. Wist niet dat dat zijn doel was. Goud voor Evenepoel binnen dan.

boenk 21 november 2020 om 22:12

Overkomt je wel vaker, Harry & Johan. Dat je zaken vergeet, vooral wanneer het bepaalde renners betreft. Opmerkelijk.

Maillot à Pois 21 november 2020 om 22:33

@cech
Snelle wending, van laat ons afwachten naar REV goud in 4 minuten ;-)

Ik deed en doe alleszins geen voorspellingen.

CechRepublic 21 november 2020 om 22:42

@MaP, ik ben heel flexibel :) Ik schat Dennis momenteel overigens nog steeds hoger in dan Evenepoel, maar ook Dennis kan zo maar op zijn snufferd liggen en dan is alles weer anders. Die valpartijen vind ik overigens echt het grootste minpunt van wielrennen en is één van de redenen waarom ik zelf nooit meer op de racefiets zit. Maar terug naar Ganna, de achtervolging én de tijdrit lijkt me gewoon een te groot verschil in de voorbereiding.

Maillot à Pois 21 november 2020 om 23:02

@cech
Lijkt me ook een stevige uitdaging (om een lelijk woord te gebruiken)

Zelf geeft hij aan niet te willen kiezen en te geloven dat beiden te combineren zijn.

Mooi, die ambitie, en het zou een geweldige prestatie zijn. Iets om naar uit te kijken

Frank V 21 november 2020 om 23:19

Ik heb niet het idee dat Ganna de vorm had in Argentinië die hij vanaf Tirreno had.
Nou ja Evenepoel ook niet maar Ganna lijkt toch wel een reuzestap gezet hebben.

OllekeBolleke 21 november 2020 om 23:26

@Frank V: Ganna kwam toen wel net van het WK baalwielrennen waar hij naar gepiekt had, dus ik zou denken dat Ganna op dat moment meer in vorm was dan Evenepoel. Het grootste punt in Argentinië lijkt mij eerder dat ze met een normale fiets moesten rondrijden. Niemand die beter op een fiets zit dan Evenepoel, en al zeker niet een reus als Ganna.

Maillot à Pois 21 november 2020 om 23:47

WK Baan was pas eind februari, een maand na San Juan dus

Franco Ballerini 21 november 2020 om 18:35

Ik ben een enorme tijdritliefhebber. En wat gaan de ontwikkelingen snel! Dan weer de Duitsers die superieur waren, toen kwamen de Nederlanders en Britten (ik kan me goed herinneren dat nog geen drie jaar geleden Wuyts verzuchtte: waar zijn de Belgen?), toen Dennis die de boel op een hoop reed, daarna de Belgen met Evenepoel, van Aert, Campenaerts en nu Ganna die de lat weer wat hoger legt. Waar eindigt dit? Prachtige discipline.

CechRepublic 21 november 2020 om 20:41

Campenaerts?!

Lalsacien 21 november 2020 om 21:24

Bij een tijdrit wint vrijwel altijd de beste renner, dat vind ik saai. Ik prefereer eendagskoersen.

kleomantre 22 november 2020 om 20:41

Ik weet nog niet wie ik bij de Belgen nou het beste moet vinden. Ondertussen is wel duidelijk dat Campenaerts de minste is van het stel, maar dan wordt het lastig in te schatten. Op bepaalde parcoursen en indien het zijn interesse heeft lijkt me De Gendt me nog beter dan Van Aert. Ik verwacht de hoogvorm van Van Aert van dit jaar niet meer volgend jaar. Evenepoel heeft weer een nasty blessure opgelopen. Eerlijk gezegd zag ik ‘m in de toekomst nog niet direct WK TT worden, eerder vaste waarde voor stek 2 t/m 5.

Voordeel is alleen wel dat Dennis misschien weg is en dat Ganna nu corona heeft. Die twee in goede conditie met de focus op tijdrijden gaan alle Belgen waarschijnlijk in de belangrijkste TT’s verslaan, zeker daar Evenepoel de de grote rondes op zal gaan. Maar buiten Dennis en Ganna zie ik niet zo 1-2-3 renners die de Belgen kunnen verslaan.

FDJ 22 november 2020 om 20:48

@Kleomantre bijzondere mening. Ik zie Van Aert alleen maar sterker worden eerlijk gezegd. Is nog jong en is een jaar na een horrorblessure extreem goed teruggekomen.

Evenepoel moet nog terugkomen, maar is nog jong. Fysiek gezien speelt dat in zijn voordeel vaak bij zware blessures, maar goed afwachten.

De Gendt prima renner, maar als tijdrijder niet bewezen beter dan de bovenste twee.

Campenaerts met het van zijn trainingsarbeid en enorme wilskracht hebben. Lijkt met NTT niet de beste keuze hebben gemaakt.

kleomantre 22 november 2020 om 21:13

@FDJ: Ik zie Van Aert wel in een paar wedstrijden super zijn, maar niet zo lang overal en eigenlijk nergens afgestraft worden. Seizoen is misschien volgend seizoen ook weer langer.

Over de Gendt in de TDF van 2019 reed hij gewoon naar de 3de stek. Toch een ronde waar veel rijders een hoogvorm nastreven. Had daar ook zonder de val Van Aert afgetroefd. Wordt ook gewoon achteloos 4de in de TT in de Giro. Op het golvende terrein is hij gevaarlijk. Het zit er wel in ondanks dat hij er niet echt mee bezig lijkt.

Beer 21 november 2020 om 19:24

Voor mij ook Ganna de topfavoriet met Evenepoel, van Aert & Dennis als belangrijkste uitdagers.

CechRepublic 21 november 2020 om 20:40

Wat is het eigenlijk voor onzin dat Evenepoel zeker is van zijn plek?

Polleke 21 november 2020 om 21:22

Europees kampioen én zilver op WK in ‘19… 2 tickets eigenlijk…

boenk 21 november 2020 om 22:05

Dat jij dat onzin vindt zal weinigen worst wezen.
OS gingen normaal in 2020 door. Daarvoor kon je je plek in de selectie opeisen door het EK te winnen of top 8 te rijden op het WK 2019. Evenepoel deed beide.

Maillot à Pois 21 november 2020 om 22:31

@boenk
velen worst wezen, zal je dan bedoelen wellicht

In elk geval: op zijn minst wat vreemd dat voldoen aan dezelfde selectiecriteria géén zekere selectie betekent

CechRepublic 21 november 2020 om 22:47

Hi Boenk!! Leuk dat je er weer bent. Ik denk dat je bedoelt dat het velen worst zal wezen, maar zelf ik denk dat het weinigen worst zal wezen om heel eerlijk te zijn.

Het is natuurlijk leuk dat Evenepoel zich plaatst obv 2019 prestaties, maar de Spelen zijn in 2021. Daar zit 2 jaar en een stevige valpartij tussen. Ik vind die plaatsing gezien de ontwikkelingen het afgelopen jaar dan ook onzin. Het zal me jeuken of dat velen of weinigen worst zal wezen, dat is gewoon mijn mening ongeacht wie het daar mee eens is.

boenk 22 november 2020 om 00:35

Haha, ja. Het zal velen worst wezen. In elk geval, ongeveer hetzelfde aantal als het aantal mensen dat het zal worst wezen dat ik "velen" in plaats van "weinigen" had moeten schrijven.

Dat waren de afspraken in 2019. Op dat moment kon niemand weten dat corona eraan ging komen of dat er een val zou volgen. Evenepoel had zijn ticket beet, en verdiende het ook volgens de afspraken die gemaakt werden. Normaal zou het WK 2019 de laatste grote afspraak geweest zijn vóór de OS, daarom dat er toen gesproken werd over die top 8. Het EK/WK 2020 zouden te laat komen om als criteria te dienen. Je kan Evenepoel zijn ticket niet plots gaan afnemen omdat corona de OS achteruit heeft geduwd. Als jij een lening ondertekent bij de bank, Cech, en een jaar later raak jij je job kwijt, ga jij er ook niet van uit dat de bank plots je huis verkoopt en je onder een brug kan gaan slapen. (Mijn excuses indien je in het echte leven onder een brug moet gaan slapen, ik wil niemand voor het hoofd stoten).
Dat diezelfde regeling (van Aert die zilver pakt) niet werd toegepast op het WK van 2020 is opmerkelijk, maar misschien ook net omdat het nog steeds onzeker was dat de OS effectief zouden doorgaan in 2021, en men zich geen tweede keer wou laten verrassen.
Hoe dan ook, tenzij Evenepoel of van Aert opnieuw geblesseerd zouden raken, ziet het er niet naar uit dat er iemand anders dan zij naar Japan zullen vliegen voor die tijdrit. Van Aert heeft Campenaerts nu al 3 op 3 achter zich gelaten (2x BK, 1x WK). Dus ook al is die plek van van Aert niet officieel, ze staat net zo vast als die van Evenepoel.

Panache 22 november 2020 om 14:57

In de topsport is 2 jaar ontzettend lang en je mag aannemen dat er een nieuw selectiemoment komt (of een bewijs van niveau na de blessure). Ik ga er van uit dat Evenepoel ook in 2021 de beste Belgische tijdrijder is, dus waarschijnlijk is een ‘nieuwe selectie’ voor hem slechts een bevestiging en geen probleem. En indien het zo is dat Evenepoel de selectie misloopt vanwege een terugval in prestatieniveau, dan is het ook terecht dat de op dat moment betere renner naar Tokio gaat. Het is geen liefdadigheidsorganisatie, maar het gaat om topsport en meer dan prestige.

ProfrondeZevenbergen 21 november 2020 om 21:07

Beer +1

Dat is ook mijn sterrenverdeling nu.

Headlines

Materiaalzone

Populair