Valverde uiteindelijk toch voor twee jaar geschorst

maandag 31 mei 2010 om 17:52

Alejandro Valverde heeft dan uiteindelijk toch een wereldwijde schorsing gekregen als gevolg van Operacion Puerto. Het CAS, het hoogste sporttribunaal, legde hem een wereldwijde tweejarige schorsing op.

De straf gaat in op 1 januari 2010 en zal duren tot 1 januari 2012. Dat geldt ook voor Italië, waar de Spanjaard al vanaf begin 2009 geschorst is. Valverde’s resultaten van voor 2010 blijven gehandhaafd, omdat het CAS geen bewijs ziet dat deze prestaties met behulp van doping zijn behaald. Dit was wel wat de UCI en WADA, als aanklagers, hadden gevraagd.

Valverde is echter met terugwerkende kracht geschorst, wat betekent dat zijn overwinningen na 1 januari 2010 niet hadden kunnen plaatsvinden en hem nu waarschijnlijk worden afgenomen. De 30-jarige Spanjaard won dit jaar al de Tour Méditerranéen, twee etappes in de Ronde van Baskenland (voor Oscar Freire) en de laatste rit en het eindklassement in de Ronde van Romandië. Ook stond hij eerste op de wereldranglijst.

Nadat Valverde door het Italiaans Olympisch Comité een tweejarige schorsing kreeg opgelegd, vocht hij deze aan bij het gerechtshof. Volgens het CONI was bij Valverde afgenomen bloed gelinkt aan het bloed dat was gevonden in een zak bij dopingarts Eufemiano Fuentes. Het CAS heeft deze conclusie nu onderschreven.

Lees ook:
Wereldwijde schorsing Valverde erg dichtbij
Spaanse rechter stelt Valverde in het ongelijk
Valverde vangt bot bij Zwitsers gerecht

Externe Link:
Toelichting van het CAS

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone