USA Cycling mengt zich in debat over racisme: “Wij waren deel van het probleem”

maandag 1 juni 2020 om 18:43
USA Cycling mengt zich in debat over racisme: “Wij waren deel van het probleem”

foto: Cor Vos (archief)

De Amerikaanse wielerbond USA Cycling heeft zich gemengd in de internationale discussie die momenteel gevoerd wordt over racisme. De bond steekt de hand in eigen boezem. “Als voorloper in de Amerikaanse wielercommunity, geven wij toe dat we onderdeel waren van het probleem over ongelijkheid en vertegenwoordiging in onze sport”, schrijft USA Cycling.

“Geen enkel gesprek kan het verleden veranderen. We moeten onze positie in de samenleving gebruiken om elkaar te omarmen, op te staan en samen met de zwarte gemeenschap van onze wielerfamilie te gaan rijden”, aldus de bond op social media. “We moeten zorgen voor gelijkheid, kansengelijkheid, transparantie en waardigheid.”

“Dat we kunnen fietsen is een voorrecht, om veilig de steden en paden te ontdekken in ons land. We zijn trots op het feit dat we daar de ambassadeurs voor zijn. USA Cycling zal zijn stem laten horen als nationale sportbond, in een sport die blijft groeien met integratie en die zich inzet voor het stimuleren van noodzakelijke verandering”, valt er te lezen.

#BlackLivesMatter
Het bericht van USA Cycling wordt afgesloten met ‘Because #BlackLivesMatter’. In de Verenigde Staten zijn al dagenlang demonstraties na de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan. Zijn overlijden – nadat een witte politieman meerdere minuten een knie in zijn nek drukte – leidde tot veel discussies, onrust en geweld in Amerika en inmiddels ook in andere landen ter wereld.

Dit artikel delen:

113 Reacties

xistnc 1 juni 2020 om 19:08

Met kretologie als #BlackLivesMatter houd je het in stand. Maak er dan #LivesMatter van. Ofzo.

Poeksel 1 juni 2020 om 19:43

Weet je waarom het Black lives matter heet, xistc, in plaats van Lives matter?

xistnc 1 juni 2020 om 19:55

Is het een quiz?

Poeksel 1 juni 2020 om 20:01

Nee, gewoon een vraag. Weet je het?

Quintenri 1 juni 2020 om 20:13

Volledig akkoord met xistnc. Het zijn eerder altijd de ‘slachtoffers’ die zelf een onderscheid maken tussen zwart en wit. Moest er ergens iemand een hashtag lanceren met ‘whitelivesmatter’, dan wil ik niet weten welke shitstorm over ‘racisme’ er dan volgt.

heuvelcolombia 1 juni 2020 om 20:46

@Quintenri, jij bent het probleem

mocca 1 juni 2020 om 20:55

@heuvelcolombia
precies

KnightBiker 1 juni 2020 om 21:02

@quinteri – in deze context sla je de plank goed mis. In de VS ben je je leven niet zeker als je als zwart persoon in je auto tot stoppen gemaand wordt door de politie. Algemeen bekent.

In Nederland werd ooit Kenneth Vermeer aangehouden omdat hij in een iets te dure auto rondreed: de politieman in kwestie kon niet geloven dat een zwarte man dat op een eerlijke manier had verdient.
Mensen van allochtone afkomst met hetzelfde diploma hebben significant minder kans op een baan als een autochtoon.

Racisme bestaat: ook ik moet soms hard mijn best doen om niet bevooroordeeld te zijn.

Poeksel 1 juni 2020 om 21:10

Voor quinteri dezelfde vraag: Weet je waarom het Black lives matter heet in plaats van Lives matter?

LB108 1 juni 2020 om 21:17

@Poeksel, weet je waarom deze site wielerflits heet en niet quotequiz, weet je het?

Grobbel 1 juni 2020 om 21:21

"AllLivesMatter" is inmiddels al wat jaren door kneiterrechts Amerika gekaapt om een op papier vrij logische term een hele nare dubbele bodem te geven. Hint: het is niet bepaald bedoeld als de boodschap van saamhorigheid en verbroedering die je zou verwachten.
Ik zou m'n hand er niet aan branden als ik jou was.

Guushovd 1 juni 2020 om 21:26

Ik krijg van de reacties hier echt een beetje de indruk dat mensen denken dat racisme en ongelijkheid in het westen opgelost zijn. Ik weet niet of dat te wijten is aan naïviteit, privilege/ontkenning, of erger.

Hoe dan ook vind ik het teleurstellend.

Quintenri 1 juni 2020 om 22:07

Wat er in Amerika gebeurt met zwarten (ik heb er zelf ook een hekel aan om deze mensen te benoemen met een ‘kleur’, want het zijn even goed mensen) kan inderdaad echt niet, en tot daar ben ik mee. Wat mij vooral mateloos stoort is dat er een heleboel mensen nu ook hier in Europa en de Benelux in die slachtofferrol kruipen. Racisme bestaat jammer genoeg zeker nog, maar evenzeer in de omgekeerde richting. Ik zal nooit iemand veroordelen op basis van huidskleur, wel op basis van het gedrag.

Poeksel 1 juni 2020 om 22:21

Je weet het dus niet Quintenri. Misschien moet je dat eens achterhalen in plaats van alles erbij te halen.

Guushovd 1 juni 2020 om 22:23

@Quintenri
Ik denk dat ‘in de slachtofferrol kruipen’ bij alle bevolkingsgroepen voorkomt. Partijen voor ouderen en boeren protesten zijn een paar actuele autochtone voorbeelden.

Maar mensen die het slecht hebben verwijten dat ze in een slachtofferrol kruipen is zwak.
Dan kan je bijna stellen dat arm zijn je eigen schuld is. Als je dat vindt oké, maar de rijke elite lacht zich kapot.

Quintenri 1 juni 2020 om 23:33

@poeksel
Op jouw ‘quizvraag’ ga ik niet antwoorden, want iedereen weet wat de aanleiding is van dit verhaal. En als je de moeite zou doen om wat tussen de lijnen door te lezen in mijn reactie, zou je ook het antwoord terugvinden. Verder wens ik je te bedanken voor je ‘nuttige’ bijdrage!

@ Guushovd

Ik volg wat je zegt in het eerste stuk. De voorbeelden die je aanhaalt zijn inderdaad ook realistische feiten. Verder heb je het over mensen die het slecht hebben, maar in dit geval hebben toch niet alle mensen met een andere huidskleur het slecht? De zwarte mensen die in Amerika protest voeren, hebben recht om dat te doen. Veel mensen hier doen gewoon mee bij wijze van ‘kuddegedrag’. En als een mens onterecht in een slachtofferrol kan kruipen, dan doet hij dat vaak. Dat is een ‘ziekte’ van de mens. Dit vaak ten onrechte van mensen die wel recht hebben om te klagen. Op dit moment zijn er ook veel mensen die het hier goed hebben, profiteren van de sociale zekerheid in onze landen en toch mee zitten roepen dat ze benadeeld worden. Het zijn deze mensen die me irriteren. Ik kan begrijpen dat ik dit niet echt duidelijk gesteld heb in mijn eerste reacties. Hopelijk is het nu wat duidelijker.

heuvelcolombia 2 juni 2020 om 00:19

@quintenri
Racisme bestaat evengoed in de omgekeerde richting?! Wat bedoel je daarmee?

Het probleem in de Verenigde Staten is erger dan in Europa, maar zeggen dat mensen in de slachtofferrol kruipen is dus het probleem volledig ontkennen en doen alsof jij degene bent met de kennis over hoe het leven als minderheid is en dat er dus niks aan de hand is. Dat maakt je medeschuldige.
Fijn om te horen trouwens dat zwarten eigenlijk ook mensen zijn, net zoals de gewone mensen.

Quintenri 2 juni 2020 om 01:05

@heuvelcolombia

Ik bedoel daarmee dat iemand die zwart is evengoed racistisch kan zijn tegenover zijn blanke medemens (was die zin nu zo onduidelijk voor jou?). En wat je laatste zin betreft, is dat om weer de moraalridder uit te hangen? Ik heb nergens beweerd dat andere mensen minder zouden zijn, ik zeg zelf in mijn eerste reactie dat ik GEEN onderscheid maak, dat doen jullie. Iedereen op deze planeet is gewoon een mens.
En verder getuigt je eerste reactie (jij bent het probleem) ook van veel verstand en voegt dit enorm veel extra waarde toe aan deze discussie. Trouwens, je beseft toch dat jij net in jouw reactie die mensen benoemt als minderheidsgroep? Op die manier ben jij eigenlijk het probleem. Maar goed, dat wordt waarschijnlijk voor jou te moeilijk, want je hebt duidelijk mijn vorige reactie ook niet helemaal begrepen.

Krul 2 juni 2020 om 09:15

Klein nuance puntje – Kenneth Vermeer werd aangehouden omdat hij getinte ramen had. Had niet met etnisch profileren te maken. Terwijl de Nederlandse politie dus wel aan etnisch profileren doet. De media had helaas precies de verkeerde te pakken, aangezien Vermeer wel aangehouden kon worden, want getinte ramen mag niet. Terwijl etnisch profileren toch een probleem kan zijn.

Poeksel 2 juni 2020 om 09:19

Uit je antwoord blijkt niet dat je het verschil tussen #blacklivesmatter en #livesmatter snapt, Quintenri. Het is geen quizvraag, ik vroeg of je het weet. Het is een suggestie om je erin te verdiepen voordat je met je oordelen komt.

felixdepelix 2 juni 2020 om 09:21

ik snap niet zo goed waarom mensen hier zichzelf het recht toekennen te bepalen wat wel/geen racisme is en wie er in een ‘slachtofferrol’ kruipt. als je denkt dat van achter je beeldscherm te kunnen bepalen, heb je m.i. niet helemaal begrepen wat ‘vooroordeel’ betekent

Quintenri 2 juni 2020 om 10:41

@Poeksel

Haha, je plaat blijft hangen hoor… Het is hierboven in de reacties reeds duidelijk wat het verschil is. Aan jouw oordeel hebben we dus ook helemaal niets, want jij hebt nog niets nuttigs gezegd. Hoe ga jij nu oordelen over mijn kennis? Ik krijg juist het gevoel dat jij helemaal niets weet over dit onderwerp, want het enige wat jij doet is roepen en doen alsof je er iets van af weet. Waar is jouw kennis gebleven dan? Hou het maar bij wielrennen ;).

@felixdepelix

Ten eerste zit iedereen hier achter zijn beeldschermpje de (moraal)ridder uit te hangen. Ten tweede heeft iedereen het recht om zijn mening te geven en voor zichzelf een oordeel klaar te hebben. Over wat dan ook. Verder wil ik graag even verduidelijken dat jij niets over mijn privéleven weet, en dat je daar dus niet over ‘kan’ oordelen. Aan iemand zijn nickname kan je niet zien of iemand in armoede opgegroeid is of in rijkdom, kansen gekregen heeft of net niet enzoverder…

Panache 2 juni 2020 om 10:53

Je zal het vast goed bedoelen Poeksel, maar het is nogal raar om Wielerflitsers die ieder mens gelijkwaardig vinden steeds voor te houden dat #blackmatters salonfähig is en dat #iederpersoonmatters een soort van onwetendheid reflecteert of onderdeel van het probleem is.

Pannenkoek 2 juni 2020 om 11:22

Eens met Xistnc en Quintenri. Waarom ik tegen blacklivesmatter ben: Als iedereen gelijk is zou deze kreet niet bestaan en ik wil de kreet dan ook ontkennen omdat ik vind dat er geen verschil tussen mensen hoort te zijn op basis van uiterlijke kenmerken of gevoelens maar puur op basis van gedrag. Ik ontken niet dat er geen gelijkheid is tussen mensen maar ik wil die ongelijkheid geen voedingsbodem geven, alles wat je aandacht geeft groeit. Ik vind de reacties “jij bent het probleem” ook vrij pijnlijk. Als je iedereen respectvol wilt behandelen en gelijkheid wilt nastreven moet je minimaal willen begrijpen wat een ander zegt en drijft en niet een wig drijven tussen jouw mening en die van een ander.

Voor de duidelijkheid het is een grove schande als mensen op basis van hun huidskleur, geaardheid, geloof, enz.. anders behandelt worden en ik ontken niet dat dat gebeurd en dat ik mij daar ook schuldig aan maak. Biologisch gezien worden allerlei angsten getriggerd doordat je niet bekend bent met hoe de andere persoon in elkaar zit, hoe dichter deze uiterlijk en/of cultureel bij je zit hoe beter je je daarin kunt verplaatsen en hoe minder vooroordelen je zult hebben en hoe minder je daar bewust/onbewust op zult acteren.

Dan het stukje emotioneel vs rationeel. Blacklivesmatter is een emotioneel aspect en daar rationeel op reageren met alllivesmatter is totaal zinloos. Emotioneel vragen mensen gewoon erkenning en willen ze hun woede uiten dat iemand op idiote gronden vermoord is. Die erkenning geven heb ik zelf moeite mee omdat ik extreem rationeel ben. Tegelijkertijd is het voor alllivesmatter personen een puur rationele overweging en ook correcte term en snappen wij de emotie niet, want er is toch helemaal geen verschil? Probleem is en blijft dat mensen een verschil ervaren en dat op voelen om allerlei redenen (racisme, slachtofferrol maar soms ook minderwaardigheidscomplex). Ieders gevoel is juist, maar die juistheid strekt niet verder dan de grens van het eigen gevoel, het is niet een anders gevoel en daarmee niet een anders werkelijkheid. Ik vind van alles en iedereen iets, maar dat is mijn waarheid, niet de waarheid en zeker niet jullie waarheid. En ik hoop dat we dat respect ook op kunnen brengen richtingen elkaar, vrijheid van meningsuiting is dat eenieder mag zeggen wat hij voelt en vindt zonder daarin aangevallen te worden door een ander met een andere mening. Het is mooi dat die meningen naast elkaar kunnen staan en daarom wil ik afsluiten met #iedereenismooi en laten we vooral zorgen dat iedereen op een respectvolle manier behandeld wordt.

heuvelcolombia 2 juni 2020 om 11:46

@Quintenri
Ja die zin is onduidelijk voor mij. Je zegt eerst impliceert is dat racisme jegens mensen die zwart zijn net zo vaak voorkomt als tegen mensen die blank zijn. Nu zeg je dat iemand die zwart is evengoed racistisch zou kunnen zijn. Dat laatste is wat anders en dat ontken ik zeker niet.

Ja je laatste zin dat iedereen op deze planeet een mens is, dat ben ik met je eens (de mensen dan toch). Ik zeg alleen dat ik dat erg fijn vind om te horen. Wel een statement hoor. Wat ik verder meen te zeggen is wat @felixdepelix al aangeeft. Wij zijn niet in de situatie dat we mogen zeggen dat iemand in de slachtofferrol kruipt.

@Pannenkoek, een gebrek aan erkenning zorgt ervoor dat het probleem zich blijft voordoen. Als mensen dus terugslaan door te zeggen ‘whitelivesmatter’ dan doe je alsof zwart en wit al een gelijke behandeling genieten op het moment. Als je dan ook nog eens mensen beschuldigt van zich voor te doen als ‘slachtoffer’ dan lijkt het alsof je ze ziet als oorzaak van dit probleem. Vandaar dat ik zei “jij bent het probleem”. En met jij bedoel ik natuurlijk de gedachtegang.

Poeksel 2 juni 2020 om 11:49

@quinteri en ook @panach: ten eerste: als je schrijft ” Ik zal nooit iemand veroordelen op basis van huidskleur, wel op basis van het gedrag.” dan ben je bezig jezelf te proberen vrij te pleiten in plaats van naar het probleem te kijken. Dan komt quinteri ook nog met een “Maar zij doen het ook!”, een Trumptechniek. Maar goed, het is allemaal afleiding van waar het werkelijk om draait.

Als quinteri zou luisteren/lezen in plaats van egocentrisch te doen, had hij kunnen weten dat de primaire issue van #blacklivesmatter niet racisme is (@pannenkoek, let je ook op?). Het kost een minuut om te achterhalen waar het om gaat. Een minuut van je tijd, is dat te veel gevraagd?

felixdepelix 2 juni 2020 om 11:56

Quintenri, je bekrachtigt juist mijn punt. Je kan inderdaad niet oordelen over andermans situatie wanneer je die niet (goed) kent. Jij geeft zelf het volgende aan, ik citeer:

"De zwarte mensen die in Amerika protest voeren, hebben recht om dat te doen. Veel mensen hier doen gewoon mee bij wijze van ‘kuddegedrag’."

ik lees dit als: jij vindt dat een groot deel van de mensen in NL zelf geen aanleiding hebben om te protesteren.

Ik zeg daartegen: volgens mij is dat niet aan jou om te bepalen.

edit: het is niet mijn bedoeling om nu in een patstelling te komen waarbij niemand meer iets over wat dan ook kan zeggen. mijn punt is, als duizenden (!) mensen ook in NL protesteren zal er vast wel een kern van waarheid inzitten. het is dan zaak goed naar de oorzaak te kijken. het (weliswaar impliciet) bagatelliseren van die oorzaak vind ik zelf een giftige denkwijze. ik denk ook niet dat we daar verder mee komen

Pannenkoek 2 juni 2020 om 12:26

@Poeksel Ik ben op wikipedia terecht gekomen en luister heus wel. Ik heb geen moeite met BLM, ik heb moeite met het feit dat BLM bestaat, dat BLM ‘nodig’ is. Als je naar het perspectief van bijvoorbeeld WhitelivesMatter kijkt dan willen die, neem ik aan, precies hetzelfde. Gelijkheid voor iedereen, geen rassenhaat, geen racial profiling, geen overmatig politiegeweld tegen niemand, nooit.
Daar een soort discussie voeren over wat het ‘juiste’ is lijkt me niet de weg.

Maar om je gerust te stellen; als ik onrecht zie grijp ik, altijd en overal ook als dat ten koste van mezelf gaat. De keer dat ze een verstandelijk gehandicapte aanvielen ging ik er voor staan, de keer dat ze een meisje die geen seks wilde aanvielen ging ik er tussen staan en bracht ik haar thuis, de keer dat een donkere jongen aangevallen werd (hij had zelf best een grote bek) door 7 idioten heb ik hem gekalmeerd, die gasten gepusht op te pleuren en de politie gebeld en ben ik heel boos geworden op de politie omdat ze deze donkere jongen om zijn identiteitsbewijs vroegen. Dat waren momenten waar je het verschil maakt, niet door nu te reageren maar door een agent weg te trappen als die zijn knie er te lang op legt.
Besef even dat bij deze voorbeelden ik 13, 14 en 19 jaar oud was.

Het gaat er om wat je doet, niet wat je zegt, op sociale media uit of op een internetforum schrijft. Daarom wil ik ook eigenlijk niet reageren en daarom heb ik moeite met het schreeuwen #BLM, terwijl er twintig man doorliepen toen ik moest ingrijpen allemaal ouder, wijzer en veel sterker dan dit 1m75 en later 1m90 lange jochie van nog geen 65 kilo.

Poeksel 2 juni 2020 om 14:09

Heel goed van je, Pannenkoek. Dat je heel boos werd op de politie was vast terecht, maar je kon dat uiten zonder bang te zijn voor de gevolgen. Dat willen zwarte jonge Amerikanen ook: niet bang hoeven te zijn voor de politie, ook al doe je niets fout. Niet bang hoeven te zijn voor je leven als je voor een verkeerscontrole aangehouden wordt. Dat je leven niet minder waard is omdat je zwart bent. Dat “The Talk” niet meer nodig is. Dat veranderen is een moeizaam proces, maar er is in ieder geval bewustzijn voor nodig. Een beweging die specifiek aandacht voor dit probleem vraagt (#blacklivesmatter) helpt hierbij.

Pannenkoek 2 juni 2020 om 21:48

@Poeksel het punt is, de consequenties kunnen me geen zak schelen ik kom op voor onrecht en als die me dan een kogel door mijn kop jaagt, jammer dan. Het gaat er om dat je op het moment dat het er toe doet en de politie een donkere jongen discrimineert opstaat en iets zegt, dat is wat ik deed. Dat is waar ik ingreep en dat is precies de reden dat George Floyd er niet meer is, omdat er niet werd ingegrepen maar alleen gefilmd en dat is waarom ik dit gedoe allemaal onzin vind. Men was destijds boos op mij omdat ik ingreep want hé maakt het allemaal uit, zo erg is het niet. Je moet ingrijpen voor het ongeluk gebeurt en niet achteraf janken en je instagram volgooien of kritisch zijn op een forum; VOORAF handelen. Als ik er naast had gestaan had het niet gefilmd geweest, had het niet gebeurd en had ik in de gevangenis gezeten voor het aanvallen van een agent omdat ik dan een agent van iemand af had geduwd.

Romāns Vainšteins 1 juni 2020 om 19:42

Ik weet niet of het allemaal jofel vertaald is maar wat een stoned gelul is dit dan?

Dat krijg je kennelijk wanneer instanties die geen moer er mee te maken hebben toch menen er iets over te moeten zeggen kennelijk.

Samlambeej 1 juni 2020 om 23:52

Zij denken grote groepen aan te kunnen spreken maar om ook meteen medeplichtigheid te bekennen komt al even hol en raar over als Armstrongs assumering van familiariteit in "I'm gonna be honest with you Marina." ???

Arry1337 1 juni 2020 om 19:49

#Thisisamerica

n3razzurri 1 juni 2020 om 20:24

“..samen met de zwarte gemeenschap van onze wielerfamilie te gaan rijden..”
Weer een treurig en prachtig voorbeeld dat de USA weer in hun eigen zieke moralistische geest gekeerd is. Wielrennen is een laagdrempelige sport die over de hele wereld wordt beoefend en (zonder doping;) gewoon een van de eerlijkste en prachtigste sporten ter wereld is.
.
Fietsen betekent vrijheid, samen fietsen verbindt, dat klopt allemaal. In een paar zinnen deze prachtige sport besmetten met een raciaal en bloedrood sausje waardoor de echte sociale problemen vervagen, allerminst… #cyclingmatters

Baik-Baik 2 juni 2020 om 00:24

Wel opvallend dat er zo weinig donkere wielrenners zijn in het profpeloton (terwijl vrijwel elke serieuze sport gedomineerd wordt door donkere atleten). En Ceylin del Carmen Alvarado + familie werden nou ook niet echt met open armen ontvangen in het conservatieve cross wereldje (overigens ziet men nu hoe sympathiek ze is).

Beetje naïef om wielrennen als de sport van verbroedering te zien.

Quintenri 2 juni 2020 om 01:10

@Baik

Hoezo werd Alvarado niet met open armen ontvangen? Daar heb ik nog nooit iets van opgevangen en dat zou me heel sterk verwonderen. Zij wordt net overal (terecht) opgehemeld. Ook op de crossen waar ik aanwezig was, werd zij overal luidkeels aangemoedigd.

TheBigShow 2 juni 2020 om 01:31

@baik Fietsen is heel wat anders dan hardlopen of verspringen oid. Bij zwemmen zie je ze ook vrijwel niet. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen zwarte mensen. Sprinters of duuratleten.

n3razzurri 2 juni 2020 om 09:01

@Baik-Baik rare stuiptrekking om mij gelijk naïef te noemen.. en nog erger om de situatie Alvarado meteen als racisme te bestempelen. Waarom kan een nieuwe deelnemer aan een lokale sport – wat veldrijden is – niet gewoon bijzonder/spannend zijn? Dat heeft niets met racisme te maken, maar gewoon met de globalisering en het aanpassend vermogen van een sport te maken. Je kan wel ontkennen dat iedereen er anders uitziet en ergens ander vandaan komt, maar dan doe je de waarde van verschillende culturen tekort.

Baik-Baik 2 juni 2020 om 15:02

Even een quote uit het aangehaalde artikel (waarvoor dank):

“In het begin was het wel eens hard en bikkelen”, zegt Ceylin del Carmen Alvarado. “We stapten als Spaanssprekenden in een familiaire, sfeervolle, blanke sport. Daar keken mensen van op en dat was in het begin ongemakkelijk.”

Jij leest daar wellicht ‘spannend’ in. Ik lees daar iets anders in.

n3razzurri 2 juni 2020 om 16:19

Dat mag. Ik snap ook dat als twee culturen met elkaar in contact komen, dat er onderlinge verschillen, maar ook overeenkomsten zullen zijn. De belangrijkste overeenkomst is de liefde voor de sport en die heeft overwonnen.

Cyclinglife 1 juni 2020 om 20:26

Blûh mag ik een teiltje. Wat een bull shit.

KnightBiker 1 juni 2020 om 21:13

In de Amerikaanse context is dit normaal, helemaal nu. Daarbij is in Amerika wielrennen wellicht een sport voor bevoordeelde hippies, maar zeker grotendeels wit en op zijn manier elitair en duur. Zeker nu in Amerika is het belangrijk te laten zien waar je staat.

De reden waarom dit in Amerika nu belangrijk is is omdat je in de historie niet medeplichtig wilt zijn aan fascisten.

Ik plaats maar even dit gedicht ter illustratie:

‘’ Toen de nazi’s de communisten arresteerden, heb ik gezwegen;
ik was immers geen communist.
Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen;
ik was immers geen sociaaldemocraat.
Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen vakbondslid.
Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen Jood.
Toen ze mij kwamen halen
was er niemand meer, die nog protesteren kon.’’

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Toen_de_nazi%27s_de_communisten_arresteerden

Guushovd 1 juni 2020 om 21:27

Onvoorstelbaar genoeg krijg ik ook het idee dat ik dit soort citaten moet posten bij sommige reacties hier.

Guushovd 1 juni 2020 om 21:27

Ik krijg van de reacties hier echt een beetje de indruk dat mensen denken dat racisme en ongelijkheid in het westen opgelost zijn. Ik weet niet of dat te wijten is aan naïviteit, privilege/ontkenning, of erger.

Hoe dan ook vind ik het teleurstellend.

Samlambeej 1 juni 2020 om 22:46

De VS hebben een diepgeworteld racismeprobleem dat reikt tot in justitie. Maar ook een geweldprobleem van schoolschootings en een politiegeweldprobleem tegen alle burgers. De acties van wielerbonden, F1-piloten, … komen geforceerd over. Maar misschien moet de hele wereld zich een keer uitspreken om de hooggeplaatste peifen het te laten horen. – Gerechtigheid voor meneer Floyd –

Maar plunderingen en vernielingen moeten ook bestraft worden.

KnightBiker 1 juni 2020 om 22:58

Ja, maar dat leidt nu af van de het echte probleem: dan laat je jezelf misbruiken door gasten als Trump, die de aandacht snel verleggen naar de rellen en dan niets meer hoeven te doen aan het echte probleem.
De rellen zijn dom, maar laat je niet verleiden daardoor de aandacht bij het verkeerde onderwerp te leggen. Zonder protesten gaat er niets veranderen.

Samlambeej 1 juni 2020 om 23:40

Oneens. Rellen en vernieling van onschuldige mensen hun auto of handelszaak zijn geen essentieel onderdeel van protest. Het kan ook levens verwoesten. En daar wordt dan niet bij stilgestaan? Fout.

KnightBiker 2 juni 2020 om 00:33

@samlambeej
** edit wf: geen verbasteringen aub

– sorry, je hebt het duidelijk niet begrepen.

heuvelcolombia 2 juni 2020 om 00:33

Een uit de context getrokken overdreven voorbeeld: iemand wordt gekidnapt en mishandeld, weet te ontsnappen door een ruit in te slaan en weg te rennen. Dan zeg jij: ja we moeten niet vergeten dat hier ramen zijn vernield. En dan mag ik niet zeggen dat ik het daar niet mee eens ben omdat ik daarmee zou zeggen dat ik vóór het vernielen van ramen ben?

sl2512 2 juni 2020 om 09:53

@heuvelcolombia

Dat voorbeeld slaat helemaal nergens op in deze context. Wat jij hier doet is een totaal kromme redenering plaatsen om geweld en plunderingen goed te keuren.

In jouw voorbeeld: iemand wordt gekidnapt en mishandeld en andere mensen gaan op andere plaatsen ruiten in slaan in reactie daarop. Is dat werkelijk je intentie?

Ik vind het met geweld ‘kapen’ van vreedzame protesten net zo erg als het politiegeweld wat de aanleiding hiervan is. Het draagt alleen maar bij aan het vergroten van tegenstellingen met het risico dat je afkoerst op een burgeroorlog.

De uiteindelijke oplossing is niet voorhanden omdat het probleem diepgeworteld en complex is. Het opheffen van immuniteit voor agenten zou al een eerste stap zijn. Zolang zij boven de wet staan zijn er idioten die hier misbruik van blijven maken en daarmee afbreuk doen aan het werk van hun collega’s en de kloof tussen overheid en burgers verder vergroten.

heuvelcolombia 2 juni 2020 om 11:52

@sl2512, ik zeg dan ook dat het een overdreven voorbeeld is. Ik probeer alleen aan te geven dat een diepgeworteld probleem enerzijds niet gelijk getrokken moet worden met vernielingen die worden aangericht bij protest anderzijds.

Krakowic 1 juni 2020 om 23:25

Ben toch wel benieuwd waar ze op doelen als ze stellen dat ze zelf onderdeel van het probleem zijn geweest. Klinkt nu alsof ze zichzelf schuldig bevinden, omdat ze er niks aan hebben gedaan om het bredere en structurele maatschappelijke probleem van racisme in Amerika aan de kaak te stellen. Niet omdat ze per se actief hebben bijgedragen aan het in stand houden daarvan. De Lets-Amerikaanse filosofe Judith Shklar heeft een mooie theorie over ‘passieve onrechtvaardigheid’ een aanrader voor iedereen en eigenlijk een must read voor enkele lieden hier die soms nog niet verder komen dan een Letse knickname.

Romāns Vainšteins 2 juni 2020 om 07:20

Dat is het, geen uitwijding enkel een harmonieus zoemende hymn over allemaal samen fietsen. Geen idee welk boetekleed ze al dan niet terecht aan pogen te trekken.

Misschien is het voor de gemiddelde Amerikaan te vatten die beter bekend is met de sporten waar bepaalde groepen weggekeken worden? Wat NL betreft lijkt me wielrennen simpelweg reeds cultureel al niet populair onder veel bevolkingsgroepen.

Michiel De Rooij 2 juni 2020 om 08:46

Ach jee. De witte schuld komt om de hoek kijken. Hilarisch.

mocca 2 juni 2020 om 13:56

hoezo hilarisch?

LB108 2 juni 2020 om 09:05

Gaat dit hier nog over wielrennen of wat? gaan we hier ook beginnen betogen?!

ProfrondeZevenbergen 2 juni 2020 om 23:03

Huh, zit jij hier voor wielernieuws dan???

felixdepelix 2 juni 2020 om 09:12

erg knap dat men hier vanaf een oceaan afstand kan beoordelen waar in de VS wel/geen racisme plaatsvindt. wist niet dat ‘gatekeeping’ ook hier zo aanwezig was

Merlinappa 2 juni 2020 om 09:16

Ik vind het erg knap dat er hier een aantal roomblanke Nederlandse mannen zijn die wel even denken te weten hoe het is om getint of Afro-Amerikaans te zijn in de States. En dat ze zich in de slachtofferrol wringen.
Als je dat denkt heb je er dus niks van begrepen.

Robert Rodenburg 2 juni 2020 om 09:36

In amerika is het echt een probleem.
Maar hier zitten ze te zeiken over etnische profileren vraagt niemand zich af waarom stap de eerste de beste gevangenis maar binnen of loop maar een paar dagen met mij mee.

jkjustin 2 juni 2020 om 11:23

En wat zal ik dan zien als ik een paar dagen met je meeloop Robert?

reusjen 2 juni 2020 om 12:23

Ik ken Amerika niet goed genoeg, maar in Nederland merk ik in het dagelijks leven juist eerder het omgekeerde, namelijk dat vooral blanken racistisch bejegend worden. Waarschijnlijk ervaren zwarte mensen meer geïnstitutionaliseerd racisme, of denken ze dat te ervaren. Afgelopen week in de bus heb ik me nog enorm verbaasd over een dame die tekeer ging tegen een buschauffeur die een op zn minst dubieuze opmerking maakte over 2 vrouwen, namelijk dat ze niet ver hoefden naar het AZC. Ik weet niet of het een vooroordeel was of dat hij hen daar vaker gebracht heeft dus besloot het erbij te laten. Echter een getinte dame heeft de volgende 10 minuten de bus bij elkaar geschreeuwd met kanker blanken, kanker Nederland en kanker racisten. Mij vertwijfeld achterlatend met de vraag of dit dan geen racisme is. Ik geloof dat er een probleem is, en dat blanke overheersing er een rol in heeft/had. Maar er zijn tal van andere factoren, waar de zwarte gemeenschap zelf aan moet werken. Ik mis deze nuance nogal. Ik heb het gevoel dat daar ook het idee vandaan komt dat de zwarte gemeenschap in een slachtofferrol kruipt. Terecht dan wel onterecht.

Poeksel 2 juni 2020 om 12:28

Ongetwijfeld representatief voor iedereen met een donkere huidskleur, die dame.

reusjen 2 juni 2020 om 13:08

Dat stel ik nergens, ik geef een voorbeeld, maar als je wilt, ik kom dit vaker tegen. En ik merk dat blanken het of niet interesseert of accepteren. Uiteraard zie ik alleen wat binnen mijn kaders gebeurd. De vraag of iets representatief is kun je altijd stellen. Ook bij als er een zwarte persoon omkomt door politiegeweld. Als je dit probleem gaat ontleden kom je in een doolhof van factoren. Een beetje BLM schreeuwen is leuk, maar naar mijn mening weinig constructief.

jkjustin 2 juni 2020 om 13:12

Persoonlijke ervaringen zijn geen bewijs om een structureel iets aan te bewijzen Reusjen. Al noem je er 100.

Poeksel 2 juni 2020 om 13:49

Een persoonlijke ervaring kan natuurlijk wel representatief zijn, zoals “The Talk”. Weet je wat dat is, reusjen?

Panache 2 juni 2020 om 14:26

Tja, er zijn nu eenmaal tokkies en mensen met klasse. Personen met een laag IQ en hoger opgeleiden. Introverte binnenvetters en extraverte korte lontjes. En al die karaktertrekken vind je van jong tot oud en van zwarte, halfbloed en blanke mensen. Zo’n ervaring in het openbaar vervoer zegt heel veel over die persoon, gewoon iemand die niet helemaal spoort en de kolder in de kop heeft. Die moet je niet te serieus nemen en gewoon met een boog omheen lopen. Kortom: iemand negeren wegens onacceptabel sociaal gedrag, maar dat mag niet van superieur moreel kompas Poeksel, want hij schreef “dan ben je bezig jezelf te proberen vrij te pleiten in plaats van naar het probleem te kijken.” Het is zowel curieus als stuitend.

Poeksel 2 juni 2020 om 15:07

Tot ‘lopen’ een goed betoog, Panache. Daarna beweer je dat niets doen jezelf vrijpleiten is, een gekke bewering.

reusjen 2 juni 2020 om 15:28

@jkjustin
En dat beweer ik waar precies?
Het zou leuk zijn als je inhoudelijk zou reageren ipv een beetje bijdehand doen zonder onderbouwde mening.

@poeksel
Het zegt me zo niets, verlicht me.

jkjustin 2 juni 2020 om 15:44

@Reusjen
Sorry als mijn comment op een kwade overkwam dat was zeker niet mijn bedoeling!

Ik krijg het gevoel als ik je originele comment lees dat je een structureel probleem probeert te verweren met een specifiek en persoonlijke situatie.

reusjen 2 juni 2020 om 15:57

Ik weet niet of het iets structureels is, het is wat ik om me heen zie en ik probeerde dat te illustreren aan de hand van dat voorbeeld.
Je hint in het draadje hieronder waarschijnlijk naar ongelijkheid van kansen, werkgelegenheid, opleidingsniveau etc. Dit zouden redenen kunnen zijn, maar het is lastig om dit alleen toe te schrijven aan racisme. Het is opvallend dat bepaalde bevolkingsgroepen er wel in slagen succesvol te worden en anderen minder. Vandaar mijn opmerking dat er ook in de eigen groep gekeken moet worden naar wat er mis gaat. Het overschot aan allochtonen in criminaliteitscijfers bijvoorbeeld kan worden verklaard door een gebrek aan kansen en racisme, er zijn ook theorieën die een kloof qua cultuur als oorzaak geven. Zo wordt wel eens verondersteld dat de vrije cultuur en de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt botst met de Noord-Afrikaanse cultuur waar de handhaving en consequenties anders zijn.

jkjustin 2 juni 2020 om 16:16

@Reusjen

Dat is een goede reactie van je!
Ik hoop wel dat je begrijp dat ik niet op alles kan reageren, dan wordt het te onoverzichtelijk.

‘Het is opvallend dat bepaalde bevolkingsgroepen er wel in slagen succesvol te worden en anderen minder’

Zou ik je mogen vragen welke groepen wel succesvol zijn? En waarom denk je dat dat is?

Panache 2 juni 2020 om 16:29

Deze mag je uitleggen Poeksel, graag inhoudelijk zonder suggestie/wedervraag: “Daarna beweer je dat niets doen jezelf vrijpleiten is, een gekke bewering.”

Poeksel 2 juni 2020 om 18:13

@panache: “iemand negeren …dan ben je bezig jezelf te proberen vrij te pleiten” schrijf je. Oftewel niets doen is iets doen.

@reusjen: “The Talk” is het praatje waarin Afro-Amerikaanse ouders hun kinderen uitleggen hoe moet de politie om te gaan. Een belangrijk praatje, want het kan het verschil tussen overleven en doodgeschoten worden. Zie b.v. https://www.youtube.com/watch?v=coryt8IZ-DE
Het zijn losse voorbeelden in het filmpje, maar (denk ik) wel representatief.

Panache 2 juni 2020 om 18:33

“ Oftewel niets doen is iets doen”

Uiteraard, maar wat is je punt?
Is er sprake van een lading aannames, waar je op voortborduurt? Of haal je verschillende draadjes hier door elkaar?

Ik gaf aan dat het volledig gerechtvaardigd is om iemand die de kolder in de kop heeft te negeren. Jij wekt de suggestie dat dit in geval van een kleurtje racisme wordt. Dan heb je er helemaal niets van begrepen. Erger nog: wanneer de huidskleur mede bepaalt of je iemand negatiever, maar ook positiever (!), benadert, dan is er sprake van oneigenlijke bevoordeling of benadeling.

Poeksel 2 juni 2020 om 21:49

“Jij wekt de suggestie dat dit in geval van een kleurtje racisme wordt. ”

Of je verwart me met iemand anders, of het is je eigen fantasie/projectie.

Panache 2 juni 2020 om 22:16

Nee, hoor. Zijn jouw woorden.

“Poeksel
2 JUNI 2020 OM 11:49
@quinteri en ook @panach: ten eerste: als je schrijft ” Ik zal nooit iemand veroordelen op basis van huidskleur, wel op basis van het gedrag.” dan ben je bezig jezelf te proberen vrij te pleiten in plaats van naar het probleem te kijken.”

Poeksel 2 juni 2020 om 23:39

Dan snap je niet wat er staat. Maar bedankt, nu snap ik tenminste je rare reacties.

Panache 3 juni 2020 om 07:39

Het ligt dus aan de ontvanger, niet aan de boodschapper. Typische ontwijkende reactie (niet de eerste), dus laten we de discussie zonder inhoud bij deze maar afsluiten.

Robert Rodenburg 2 juni 2020 om 14:52

edit wf: houd het bij wielrennen svp

jkjustin 2 juni 2020 om 15:22

‘ze hebben maar een ding gemeen ze hebben allen een kleurtje’

‘maar ja ik zal wel een racist zijn’

Dit soort opmerkingen helpen het niet echt om je niet een racist te noemen Robert…

Mag ik dit aan je vragen Robert:
Wat is volgens jouw de reden dat ‘sommige’ bevolkingsgroepen over het algemeen meer misdrijven plegen?

Samlambeej 2 juni 2020 om 15:46

wat is volgens jou de reden @jkjustin?

jkjustin 2 juni 2020 om 15:56

@samlambeej

Voornamelijk armoede en slechtere mogelijkheden om uit die armoede komen.

Samlambeej 2 juni 2020 om 16:04

Dat is geen rechtvaardiging voor misdaden en ook niet voor misdrijven.

jkjustin 2 juni 2020 om 16:09

@Samlambeej

Wacht….waar zeg ik dat het gerechtvaardigd is?
Jij vroeg mij waarom ik denk dat sommige bevolkingsgroepen meer misdrijven geven.
Dit heeft niks te maken met of ik het gerechtvaardigd vind of niet.

Samlambeej 2 juni 2020 om 16:25

@jkjustin
Waarom haal je het dan aan?

jkjustin 2 juni 2020 om 16:29

@Samlambeej
Je bent mij volledig kwijt…
Wat haal ik aan?

Merlinappa 2 juni 2020 om 16:39

Als je mensen op basis van kleur beoordeeld (wat u hier doet) dan bent u inderdaad racist ja. Niks meer en niks minder.

mocca 3 juni 2020 om 08:02

@samlambeej
Het is inderdaad voor een gedeelte armoede en ongelijke kansen.
heb je niks dan kan je dingen doen die niet mogen om het te krijgen. En dat kan iedereen zijn (sommige niet, het zit niet in hun aard). En als je minder kansen hebt, krijg je sneller armoede. Dus sneller kans op misdaad.

Dat is het niet rechtvaardigen, maar gewoon een feit. Maar geen gelijke kansen is ook niet rechtvaardig.

Als je kijkt naar de USA, daar wordt meeste drugs gebruikt door de blanke bevolking. Maar de meeste die in de gevangenis zitten voor gebruik, let op voor gebruik, zijn donkere amerikanen.
Dus ja, je kan wel stellen dat er institutionele racisme is.

Samlambeej 2 juni 2020 om 16:59

@jkjustin

Quote:
Mag ik dit aan je vragen Robert:
Wat is volgens jouw de reden dat ‘sommige’ bevolkingsgroepen over het algemeen meer misdrijven plegen?

Waarom vraagt u dit?

jkjustin 2 juni 2020 om 17:37

Ik denk dat ik begrijp waarom je deze vraag stel.
In een andere comment van Robert zegt hij het volgende:

‘Maar hier zitten ze te zeiken over etnische profileren vraagt niemand zich af waarom stap de eerste de beste gevangenis maar binnen of loop maar een paar dagen met mij mee.’

Dat is de reden waarom ik deze vraag aan Robert stel. De reden waarom ik de vraag bij een andere comment van hem plaats, is omdat hij niet op mij reageert.

Robert Rodenburg 2 juni 2020 om 17:52

Bij ons hebben ze en nog steeds alle kansen op het werk ze komen vaak een week en dan komen ze gewoon niet meer opdagen of komen elke keer om 10uur aan kakken en als je daar wat van zeg is het eerste wat ze zeggen dat je discrimineerd en een racist ben.
Ben het eens met wat reusjen zeg.
Maar weer een voorbeeld:2van die jongens moesten met mij mee was warm blikjes cola
gehaald toen ze op waren lieten ze de blikjes zo vallen dus ik zeg joh daar staat een prullebak.
Antwoord: maken we toch zelf uit leven in een vrij land waarop ik zeg dat wil je toch zo houden.Ze kunnen totaal niet omgaan met de vrijheid hier en dat is dan toch 3de of 4de generatie ze willen vaak gewoon niet werken punt ja voor 10.000 in de week maar dat willen we allemaal

mocca 3 juni 2020 om 07:41

goh, zo ken ik ook nog een hele boel voorbeelden van. Woon aan het strand, en aan het eind van de dag, laten blanke nederlanders hun troep liggen op het strand, zo van wordt toch opgeruimd met machines straks.

Robert Rodenburg 2 juni 2020 om 17:54

En zo heb ik nog een heleboel voorbeelden kan een boek schrijven

Romāns Vainšteins 3 juni 2020 om 09:44

Robert Rodenburg : ‘Mijn luie bijna-soortgenoten’ – Roman

Poeksel 2 juni 2020 om 18:21

In de krant van vandaag over Minneapolis:

“Het eerste zogeheten covenant werd in 1910 getekend: een koopcontract waarin was opgenomen dat een huis niet mocht worden verhuurd aan zwarte Amerikanen. De regels werden omarmd door de overheid, zo wordt beschreven door onderzoekers van de universiteit van Minnesota die de praktijk in kaart brengen met hun Mapping Project. De overheid zag het uitsluiten van Afro-Amerikanen als een manier om buurten te ‘stabiliseren’. De federale overheid stelde zulke contracten als voorwaarde voor het subsidiëren van bouwprojecten. Banken volgden het voorbeeld. Wat betekende dat de zwarte inwoners alleen nog konden wonen in wijken die later getto’s zouden worden genoemd.

Het gevolg: steden scheidden hun witte en zwarte bewoners in witte en zwarte buurten.

Tot overmaat van ramp werden die wijken door banken met rode pen omcirkeld, het zogeheten redlining: hier verstrekten ze geen hypotheken.

Het gevolg: witte Amerikanen hebben nu gemiddeld tien keer zo veel vermogen als zwarte Amerikanen.”

Niet per se op andere landen van toepassing, maar het laat wel zien hoe diep het probleem in de Amerikaanse samenleving verankerd is. En helaas doen de Republikeinen alles eraan om de armoede in stand te houden.

Samlambeej 2 juni 2020 om 18:46

"Het gevolg: witte Amerikanen hebben nu gemiddeld tien keer zo veel vermogen als zwarte Amerikanen."

Volgens mij sla je een paar stappen en factoren over in de ontwikkeling van het totaal vermogen van alle witte Amerikanen bij elkaar opgeteld.

Dit soort onsamenhangende publicaties stoken de boel alleen op.

Panache 2 juni 2020 om 19:27

Wat heeft USA 1910 met Nederland 2020 te maken? Het einde van de slavernij was niet het einde van de sociale ongelijkheid. Gezien je fanatisme verwacht ik wel een diepere analyse, dit is uitgekauwd en zó 1990…

volvie 2 juni 2020 om 18:50

Fijn om te lezen dat iedere reaguurder van Wielerflits deugt.

Panache 2 juni 2020 om 19:32

Juist. Het is voor sommigen een wedstrijdje politieke correctheid.

Fred Postma 2 juni 2020 om 20:52

Veel mensen geven het systeem
( whatever that is ) de schuld van hun tamelijk mislukte leventjes, ipv naar zichzelf te kijken, das nml veel pijnlijker. In USA zijn mensen van allerlei komaf en kleur succesvol in alle sectoren van de samenleving. Ook de politie is superdivers met veel niet blanken in de hoogste leiding.
Ik geloof niet meer zo in stelselmatig geïnstitutionaliseerd rascisme daar. Al helemaal niet in de door links geregeerde grote steden, waar nu zo geplunderd wordt.(Er is daar echt veel veranderd de laatste 50 jaar )Hoewel je altijd wel tegen de verkeerde persoon aan kan lopen maar dat is overal zo.

Heel veel mensen daar hebben last van een mega slachtoffercomplex dat graag wordt gedeeld en door de generaties wordt doorgegeven en een stuk identiteit en een manier van leven is geworden. En voor sommigen zelfs een verdienmodel .Hier zie je dat helaas ook steeds meer gebeuren overigens.

En dan kun jezelf ook makkelijk wijsmaken dat plunderen en terreur een recht is.

Merlinappa 3 juni 2020 om 07:02

Blijf dat maar geloven, je slaat de plank echt faliekant mis. Misschien zelf een keer naar de States gaan en een weekje meelopen met een getint persoon daar.
Overigens is de politie voor 95% blank en staat het aantal getinte mensen op hoge posities (zoveel bij als buiten de politie) totaal niet in verhouding met de hoeveelheid getinte mensen die er wonen.
Vergeet ook niet dat Trump een wet heeft stopgezet die ervoor had moeten zorgen dat de doofpotcultuur bij de politie zou verdwijnen en er meer gelijkheid zou onstaan.

Maar ga vooral lekker door met victim-blaming en houd uw oogkleppen op. Kan je lekker blijven afgeven op asielzoekers als trotse Nederlandert.

Michiel De Rooij 2 juni 2020 om 23:58

Lekker man, deze discussie op wielerflits. Het is toch de talk of the town. En wat een felheid naar mensen met een ietwat afwijkende mening. Het lijkt een beetje op joop.nl en dat is geen compliment.

Natuurlijk leef ik mee met de zwarte mensen in Amerika, ik kan me voorstellen dat ze bang zijn voor hun politiemensen. Te vaak worden ze racistisch en gewelddadig bejegend. Ik heb begrepen dat het vooral de politie in het Zuiden betreft. De rednecks. Ik ben bang dat het heel, heel erg lastig is het racisme eruit te krijgen. Zit toch in een beetje in het DNA. Al kan deze treurige gebeurtenis mss ook voor een ommekeer zorgen.

Wat betreft BLM. Heb ik ook een dubbel gevoel bij, net als sommige anderen hier. Nobel doel, maar het doel heiligt niet altijd de middelen. Het soms felle, agressieve, veroordelende naar anderen toe. Ik vind het soms eng en beangstigend. En als je dan met Antifa gaat heulen, dan heb je een probleem.

Eng en beangstigend. Ik zie nu gefilmde vb'en voorbijkomen van een blank meisje die bijna gedwongen wordt om op haar knieën te gaan zitten, en op camera haar excuses moet maken voor haar witte privilege….

Ik kan alleen maar minuten lang m'n hoofd schudden.

Merlinappa 3 juni 2020 om 07:05

Dat is inderdaad absoluut niet de bedoeling nee, volledig mee eens. Maar je zal altijd mensen hebben die dit soort protesten aangrijpen om hun eigen gelijk te krijgen of om te gaan rellen, zoals de antifa of rechts-extremisten die er ook tussen lopen om rellen te starten. Beide extreme kanten van het spectrum zijn niet oké.
Maar protesteren is wel het belangrijkste wat de beweging nu kan en moet doen. Vreedzaam natuurlijk.

Romāns Vainšteins 3 juni 2020 om 09:50

De kern van de heisa daar is de vicieuze cirkel waarin de zwarte gemeenschap richting afvoerputje van de maatschappij geleid wordt. Alle klappen op het vlak van Corona en werkeloosheid was het schudden van de fles, de moordadige knieklem het ontpoppen van de kurk.

Selectief gebeurtenissen shoppen in het verlengde van dir soort grote vraagstukken is per definitie afleiding van het totaalplaatje, ongeacht welke kant op.

Voor wie er echt in geinteresseerd is kan ik de serie ‘The Wire’ aanraden, wat mij betreft een mooie inkijk in de zwarte gemeenschap binnen de grote stad in de USA en ook een meer dan uitstekende manier om te zien hoe politiewerk in elkaar steekt.

Michiel De Rooij 3 juni 2020 om 13:28

Welke selectieve gebeurtenissen?

Romāns Vainšteins 3 juni 2020 om 14:15

Om het even welke losstaande incidenten die minutenlang hoofdschudden richting een bepaalde kant opwekken. Trump poogt nu hetzelfde door hijgend op een zwarte ex diender te springen die bij een plundering omgebracht is. Reken maar dat hij in een volgend camera moment een foto van hem toont.

Michiel De Rooij 3 juni 2020 om 15:45

Dat is helemaal geen afleiding van het totaalplaatje. En geen selectief shoppen. Als je mijn eerste reactie had gelezen had je opgemerkt dat dat een totaalplaatje was wat ik schetste . Dat je me impliciet met Trump vergelijkt is nogal treurig. Heel erg treurig. Maar zo gaat dat vandaag de dag wanneer je een wellicht wat afwijkende doch genuanceerde mening ventileert. Dan word je verdacht gemaakt.

Barry Batsbak 3 juni 2020 om 10:54

Zolang in Amerika een zwarte man procentueel nog steeds het grootste risico loopt om door een andere zwarte man vermoord te worden, heeft BlackLivesMatter nog genoeg werk binnen de eigen rangen. Laat uiteraard onverlet dat de Amerikaanse politie eens zouden moeten kappen met hun twijfelachtige reputatie voeden als het gaat om het doden van burgers voor bullshit vergrijpen. Het zou trouwens sowieso wel prettig zijn als mensen eens zouden kappen met elkaar van het leven te beroven.

Romāns Vainšteins 3 juni 2020 om 14:11

Dat is uiteraard een gevolg van het grotere probleem. De zwarte bevolking hoopt door algehele achterstand op in ghettos alwaar de bendes elkaar afmaken. Pete Hoekstra’s no go areas en in brand gestoken politici komen rechtstreeks daar vandaan.

SnellePelle 7 juni 2020 om 09:29

Hoeveel % donkere wielrenners zou er in peloton rondrijden?
Hoe racistisch is wielrenner wel eigenlijk?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair