Unzué lovend over Quintana: “Maar zijn tijd als ronderenner is voorbij”

vrijdag 27 december 2019 om 12:51
Unzué lovend over Quintana: “Maar zijn tijd als ronderenner is voorbij”

foto: Cor Vos (archief)

Eusebio Unzué moest als teammanager van Movistar onlangs afscheid nemen van Nairo Quintana. De Colombiaanse klimmer vertrekt na acht seizoenen naar het Franse Arkéa-Samsic. “Hij heeft mede gezorgd voor de wedergeboorte van het Zuid-Amerikaanse wielrennen, maar zijn tijd als ronderenner is voorbij”, zo vertelt Unzué aan El Confidencial.

Quintana maakte in 2012 zijn debuut voor Movistar. Het bleek het begin van een succesvolle samenwerking, want de berggeit won onder meer de Giro d’Italia, Vuelta a España en tweemaal Tirreno-Adriatico. De Colombiaan haalde ook drie keer het Tourpodium, maar hij botste telkens op een sterkere Chris Froome, zijn grote rivaal.

“Nairo wist een paar jaar geleden echt het verschil te maken in de bergen, maar hij verloor altijd veel tijd tegen de klok. Hij was in 2013 en 2015 dichtbij Tourwinst, maar had de pech dat hij op een zekere Chris Froome botste. Hij heeft ons echter wel doen dromen van een Tourzege. Nairo was als renner bovendien betrouwbaar.”

Quintana won dit jaar nog etappes in de Tour en Vuelta, maar de ooit zo gevleugelde klimmer komt al enkele jaren tekort in de grote rondes. “En we geloven dat hij zijn beste tijd heeft gehad. Het is de reden dat hij niet meer voor Movistar koerst”, aldus Unzué.

Dit artikel delen:

13 Reacties

FDJ 27 december 2019 om 13:05

Eigenlijk alleen in 2015 echt dicht bij de eindzege. 2013 was hij tweede, maar op ruim 4 minuten en heeft er ook niet meer ingezeten.

Verder denk ik dat Unzue gelijk heeft. Leuk om ritten te winnen, maar voor een eindzege komt hij tekort.

IlPirata 27 december 2019 om 13:11

Inmiddels al voorbijgestreefd door Lopez, Bernal en op korte termijn door Sosa en Higuita. maar wie weet dat hij in Franse dienst gaat opleven.

Wheely 27 december 2019 om 13:17

Toch vreemd als een renner van 29 met zijn talent en kwaliteit echt zijn beste tijd heeft gehad. (als die leeftijd klopt)

De komende Tour zou hem prima moeten liggen.

Panache 27 december 2019 om 14:27

Het gebeurt héél vaak en steeds zijn mensen verrast. Let maar eens op: vroeg op topniveau staat bijna altijd gelijk aan een kleine groeimarge. Inmiddels zijn we er wel achter dat Lopez de grote ronden niet zo maar wint en dat Gaviria op zijn 30e geen handvol overwinningen in Milaan San Remo achter zijn naam heeft staan. En dit is ook geen probleem van Colombianen alleen, ook Evenepoel en Pogacar zullen eerder dan de fans verwachten hun plafond bereiken. En zo gauw dat gebeurt dan gaan ‘we’ daar weer heel verwonderd over doen. De geschiedenis herhaalt zich.

nummer3 27 december 2019 om 15:12

Niet alleen een kleine groeimarge, maar ook vaak al op vrij jonge leeftijd een dalend niveau. De echt grote kanonnen in het rondewerk van de afgelopen decennia waren volgens mij ook geen renners die op hun 22e al voor het podium reden (in grote rondes). Wat dat betreft heeft Quintana het eigenlijk nog lang volgehouden

chasse patat 27 december 2019 om 13:18

Prikkelende uitspraken voor Nairo.

Covadonga 27 december 2019 om 13:35

Het is maar hoe je het bekijkt en wat je definitie is van ronderenner.

Hij wordt dit jaar 2e in Parijs-Nice, vierde in de ronde van Catalonië en Spanje, 8e in de Tour en 9e in de Dhaupine. Dan ben je voor mij gewoon een ronderenner en nog een goede ook. Bovendien wint hij een etappe in de Tour en in de Vuelta. Er zijn er die het met minder moeten doen.

Massimo Bataille 27 december 2019 om 16:12

Hij rijdt natuurlijk nog altijd leuke resultaten en is nog steeds een uitstekende klimmer.
Maar als je als kandidaat-winnaar gezien wordt en je eindigt top-10 is dat niet goed genoeg. Enkel die 1°plaats telt.
Kijk naar Roglic in de Giro en kijk naar Froome/Dumoulin vorig jaar in Tour. Rijden zelfs podium (wat nog beter is dan Quintana) en toch werden ze als verliezers beschouwd.

KennyKlimmen 27 december 2019 om 13:41

Okay, Nairo pakt nu vloekend zn fiets voor nog wat xtra trainingsarbeid…. Die heeft zo geen motivatiecoach nodig…. daar zorgt zn oud-ploegleider wel voor…

Scott Sunderland 27 december 2019 om 17:02

Ondanks zijn leeftijd en zijn bewezen kwaliteiten in het verleden denk ik dat een combinatie van net iets minder goed zijn (geen idee wat de reden is) en het opkomen van jongere grote talenten er voor zorgt dat hij geen grote ronde meer gaat winnen. Podium wordt zelfs lastig. Het is vreemd.

Viktrodriguez 27 december 2019 om 17:29

Nairo Quintana heeft natuurlijk gewoon nog een groot nadeel: hij is een antitijdrijder in optima forma, waardoor zijn mogelijkheden nog verder beperkt worden tot grote rondes qua tijdritverhouding en eventuele tijdwinst in zwaardere etappes.

KnightBiker 28 december 2019 om 21:12

Met een mindere ploeg, minder kansen maar als hij zijn knechten mee krijgt zou ik toch zeggen dat de Vuelta en Giro nog binnen het bereik liggen. De kansen worden niet alleen kleiner omdat hij minder consistent lijkt, er is ook een nieuwe generatie die dynamischer oogt en koerst.

toiletduck 29 december 2019 om 15:07

Ik denk niet dat Arkea start in Giro of Vuelta in 2020…

Headlines

Materiaalzone

Populair