Ulissi wint eerste bergop aankomst Zwitserland, Porte nieuwe leider

woensdag 13 juni 2018 om 16:59

foto: Sirotti

Diego Ulissi heeft de eerste bergop aankomst in de Ronde van Zwitserland naar zijn hand gezet. De 28-jarige Italiaan van UAE Emirates was in de vijfde etappe over 155 kilometer naar Leukerbad de sterkste van een uitgedund peloton. Maar liefst drie Nederlanders eindigden vandaag bij de beste vijf. Richie Porte nam de gele leidertrui over van zijn ploeggenoot Stefan Küng.


De Ronde van Zwitserland trok vandaag de bergen in. Vanuit Gstaad ging het direct bergop naar de top van de Col du Pillon, maar dat was allemaal in aanloop naar de slotklim van Leukerbad, een col met een totale klimafstand van 14,4 kilometer. De hamvraag was vandaag dan ook wie er de eerste tik zou uitdelen in de bergen.

Ion Izagirre valt
Op de Pillon probeerden verschillende renners weg te rijden, maar de voorposten van het peloton lieten niemand begaan. Ion Izagirre, gestart als één van de favorieten in deze rittenkoers, viel in de afzink. De renner van Bahrain Merida kon echter ongeschonden zijn weg weer vervolgen. In het lange, vlakke middenstuk dat volgde ontstond de lange ontsnapping.

Silvan Dillier, Daniel Oss en Jasper Stuyven pakten een kleine voorsprong en zij zagen Willie Smit, Larry Warbasse en Paul Ourselin aansluiten. Het zestal pakte maximaal zo’n drie minuten voorsprong, terwijl zij langs Aigle, Martigny en Sion koersten naar de voet van de tweede klim van de dag: de klim naar Montana.

Warbasse sterkste vluchter
Warbasse toonde zich op de beklimming de sterkste vooraan en reed solo door. De 27-jarige Amerikaan van Aqua Blue Sport – vorig jaar ritwinnaar in Villars-sur-Ollon – trapte stug de kilometers weg en kwam als eerste over de top. Intussen hadden Omar Fraile, Victor De la Porte, Lilian Calmejane en Romain Sicard de tegenaanval ingezet.

In de afzink versnelde Calmejane aan de voet van de slotklim naar Leukerbad kreeg hij de eenzame koploper in het vizier. De 25-jarige Fransman van Direct Energie ging d’r op en d’r over, maar het peloton was niet meer ver weg. Hij hield dan ook geen stand tegen het stugge tempo dat de BMC-ploeggenoten van klassementsleider Stefan Küng voerde.

Slotklim zorgt voor vuurwerk
Calmejane werd ingerekend op zeven kilometer van de streep en dat was het sein voor François Bidard en Hugh Carthy om een nieuwe aanval op touw te zetten. Mikel Landa was de eerste klassementsrenner die zijn kaarten op tafel legde. De Spanjaard reed soepel naar Bidard en Carthy toe en deze move luidde de zwanenzang in van Küng, die moest lossen.

Landa schudde in de drie volgende kilometers zijn twee medevluchters af. Steven Kruijswijk deelde daarachter tot twee keer toe een stevige prik uit, maar de renner van LottoNL-Jumbo kreeg geen ruimte. De achtervolgende groep was inmiddels gedecimeerd tot zo’n twintig renners, die de jacht inzetten op de 28-jarige Spanjaard van Movistar – vijftiende in het klassement.

Daguitslag kleurt oranje
De slotkilometer had nog stroken van zes procent in petto en die deden Landa de das om. De achtervolgende groep snelde hem voorbij en in de lastige sprint die volgde was Diego Ulissi de beste. Tom-Jelte Slagter (3e), Wilco Kelderman (4e) en Bauke Mollema (5e) zorgden ervoor dat de daguitslag een stevig Nederlands tintje kreeg.

Richie Porte nam in het klassement de leiderstrui over van Stefan Küng, die ruim drie minuten aan de broek kreeg. Kelderman steeg van de vijfde plaats naar de tweede op twintig seconden van de Australiër. Sam Oomen staat één plaatsje lager dan zijn Sunweb-ploeggenoot, maar heeft wel dezelfde tijd achter zijn naam staan.

69 Reacties

Bertvd 13 juni 2018 om 17:00

Kelderman sterk. Rest Nederlanders ook prima in orde.

miguelon 13 juni 2018 om 17:01

Pfff, wat een triestige, ontnuchterende, ontgoochelende bedoening is dit rondje in Zwitserland toch steeds weer na het spektakel op Franse wegen in de Dauphiné…..

Sephiroth 13 juni 2018 om 17:01

Mooi hoor al die Nederlanders :-) verbazingwekkend dat Landal het niet haalde het n ulissi er ondertussen nog wel bij. Ook mooi om Lambrecht in de top 10 te zien.

bommie 13 juni 2018 om 17:01

5 Nederlanders in de eerste groep van 15. Best aardig.

Geflitst 13 juni 2018 om 17:02

In de voorbije week heeft UAE zijn zegeteller verdubbeld in vergelijking met de eerste 5 maanden van het seizoen, en dat met 3 verschillende renners. Ze worden wakker!
edit: en nog een! 2 op een dag! Meteen nationale feestdag uitroepen in De Arabische Emiraten!

Stenalic 13 juni 2018 om 17:02

Pfff, het wordt er niet bepaald beter op na de Dauphine. Wat een intens saaie koers tot nu toe en die verdomde Ulissi wint weer eens een wacht wacht poefje.

e.dxb 13 juni 2018 om 17:02

5 nederlanders bij de eerste 11…luxe

Stenalic 13 juni 2018 om 17:03

@ Miquelon: welk spektakel bedoel je precies dan?

ditisdavid 13 juni 2018 om 17:04

‘Berg’op ja. Wat een waardeloos parcours dit, nog erger dan de Dauphiné. Route d’Occitanie laat gelukkig zien hoe het moet.

De Nederlanders heel goed vandaag, moet ook wel gezien het veld in de Tour. Zou wat zijn als Mollema of Kruijswijk juist nu podium zou rijden daar.

beskes 13 juni 2018 om 17:07

@ditisdavid
Wees daar maar niet bang voor, Mogen al blij zijn als ze bij de 1e 15 eindigen

Rendo 13 juni 2018 om 17:08

Bjorg klimt mooi mee naar boven, hopelijk krijgt dit een vervolg :-D

akhid.1 13 juni 2018 om 17:08

Het is en blijft een voorbereidingsrondje voor de tour, totaal slopende parcours zullen niet per se meer spektakel geven denk ik.

miguelon 13 juni 2018 om 17:09

@Stenalic, de strijd tussen, D Martin, Bardet, Yates en Thomas … Hier ment godbetert GVA op de ‘slotklim’ het peloton tot op 4 km van de meet… In de Dauphiné waren de helpers (met uitzondering van TG Hart) vaak al uitgeteld op de voorlaatste klim.

IlPirata 13 juni 2018 om 17:09

Was een echte loper deze klim, mede daarom redde Landa het ook niet. Nederlanders goed gedaan. Mag wel wat spannender, qua parcours (bergen), in Zwitserland.

grootverzet 13 juni 2018 om 17:10

Iets meer berg was wel mooier geweest. Goed gereden van het oranje peloton. Maar als je er hier al niet meer bij had gezeten heb je wel een serieus vorm probleem.

KissMyAce 13 juni 2018 om 17:12

Als de verschillen kleiner zijn is het juist spannender, zeikerds

AZH 13 juni 2018 om 17:12

@Beskes: er wordt elk jaar gezegd; ze mogen blij zijn als ze bij de eerste 15 eindigen en uiteindelijk doen ze altijd ook gewoon mee voor een ruime top 10 plaats.

Baik-Baik 13 juni 2018 om 17:13

Het is een grof schandaal dat al de wielerflitsers die hierboven reageren tegen hun wil in gedwongen worden om wielrennen te kijken in plaats van dat zij iets anders nuttigs kunnen doen!

Ik heb een leuke finale gezien. Jammer van de tegenwind en de Nederlanders allemaal goed op de afspraak.

ditisdavid 13 juni 2018 om 17:14

@Miguelon
De Dauphiné was al beslist na de ploegentijdrit. Er werd daar inderdaad meer gekoerst dan in deze etappe, maar het begrip spektakel is zwaar geërodeerd door de Tours in het tijdperk-Sky als het al van toepassing is op de Dauphiné. Was echt geen memorabele ronde imo.

Lennimator 13 juni 2018 om 17:14

Dit parcours is de TDS onwaardig. De Lage Landen boven! Erg jammer dat Slagter die seconden voor Kelderman wegkaapt. Kan later wel eens cruciaal blijken.

Stenalic 13 juni 2018 om 17:15

@ miguelon: die strijd werd nooit echt spannend, iedereen zat bij elkaar in de tang. Het werd eventjes leuk toen Thomas 2x lek reed en AG2R eens verstandig deed door eens een keertje niet te wachten. Vorig jaar was de Dauphine duizendmaal interessanter en spannender, de TTT heeft alles te vroeg op slot gegooid helaas.

Niettemin heb je natuurlijk gelijk wat betreft GvA, de parcoursbouwers mogen wel eens wat bedenken dat meer spanning en strijd op zal leveren.

Stenalic 13 juni 2018 om 17:16

Ja speel de ‘ anders kijk je toch niet’ kaart maar weer eens idd. Bye Baik

ditisdavid 13 juni 2018 om 17:17

@KissMyAce
Dus volgens jou was de Tour van 2017, met amper koers maar kleine verschillen, spannender dan de voorbije Giro met meerdere dagen volop koers, een dag met klassementsrenners die de laatste 100 kilometer man tegen man rijden en grote verschillen?

Koel 13 juni 2018 om 17:17

Prima gereden weer van de Sunweb mannen, Slagter, Mollema en Kruijswijk ook goed bij de les.

Jphernam7046 13 juni 2018 om 17:17

Wat een saaie koers zeg man man

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.