Uitspraak in zaak-Freeman: voormalig Sky-arts schuldig bevonden

vrijdag 12 maart 2021 om 11:21
Uitspraak in zaak-Freeman: voormalig Sky-arts schuldig bevonden

foto: Cor Vos

Richard Freeman, de voormalige dokter van Team Sky en British Cycling, is na een slepend proces schuldig bevonden aan het bestellen van testosteron, waarmee renners werden behandeld.

Freeman werd door het Britse antidopingagentschap UKAD beschuldigd van overtredingen van de dopingregels. De medicus had ook een aanklacht van de General Medical Council, de Britse Orde der Artsen, tegen zich lopen voor het bestellen van testosteron om renners mee te behandelen.

De General Medical Council beschuldigde Freeman van het bestellen van testogel in 2011 om zo de prestaties van atleten te bevorderen. Ook zou hij hebben gelogen om de bestelling te verdoezelen en een onderzoek van het UKAD hebben misleid. Er liepen in totaal 22 aanklachten tegen Freeman.

Uitspraak
De Brit werkte tussen 2009 en 2017 bij Team Sky en British Cycling en was al in meerdere controverses het middelpunt. De zaak begon in februari 2019 en werd meerdere keren opgeschort. Het medisch tribunaal van Manchester kwam vandaag dan toch met een uitspraak.

De rechter zei letterlijk: “Het tribunaal acht bewezen dat u, Dr. Freeman, de order heeft geplaatst en heeft ontvangen, wetende of geloofde dat deze aan een atleet zou worden toegediend om de atletische prestaties te verbeteren. Het motief voor uw actie was om de boel te verdoezelen”, zo citeert The Guardian.

Extra zittingen 
De zaak is hiermee nog niet definitief afgerond, aangezien er nog zittingen zullen plaatsvinden waarin de vraag zal worden opgeworpen of Freeman zijn licentie als arts mag behouden. Ook kan het medisch tribunaal nog andere, aanvullende straffen opleggen en lopen er nog twee antidoping-aanklachten.

Dit artikel delen:

29 Reacties

WernerFranke 12 maart 2021 om 11:34

Heel verrassend, het is namelijk niet zo dat renners die naar Sky gingen plots veelwinnaars werden.

Chasse_patate 12 maart 2021 om 12:13

Dat klopt, dat doen de renners die naar DQS gaan wel. Maar zodra ze daar weg gaan winnen ze niks meer.

wiebipedia 12 maart 2021 om 11:45

Het zal, denk ik, niet aantoonbaar zijn voor wie en (eventueel) wanneer dit is toegepast. Maar dit is nog al een uitspraak.

ghostwriter 12 maart 2021 om 13:12

Nu is het ook meteen duidelijk wat er in die ‘mistery medical package’ die hij naar Wiggins stuurde zat (tijdens de Dauphine van 2011). Volgens Richard Freeman waren dat steroids die hij op verzoek van Shane Sutton had besteld voor diens ‘erectile disfunction’ (waar hij tijdens een wielerwedstrijd natuurlijk snel aan verholpen moet worden want je zit niet lekker in zo’n ploegleidersauto zonder een stijve pik). Shane Sutton ontkent dat hij er iets mee te maken had wat opzich al aantoond dat het doping was want waarom zou Sutton dat ontkennen als het waar is? De schande van een floppy pik is veel kleiner dan wat nu over hem heen zal komen als iemand die doping gebruik heeft gefaciliteerd. Volgens mij valt de ‘balance of probabilities’ nu wel naar Wiggins is een dopeur.

Panache 12 maart 2021 om 13:16

“waar hij tijdens een wielerwedstrijd natuurlijk snel aan verholpen moet worden want je zit niet lekker in zo’n ploegleidersauto zonder een stijve pik”

Quote van de week, nice!

Jacco van Stierop 12 maart 2021 om 13:51

@ghostwriter
Je haalt zaken door elkaar. Volgens Freeman zou de bestelling van de testosteronpleisters, die op het hoofdkwartier in Manchester werden afgeleverd, bedoeld zijn voor Suttons vermeende erectieproblemen.

De officiële lezing van Sky (Brailsford) betreffende het pakketje dat naar Frankrijk werd gebracht na afloop van de laatste etappe van de Dauphiné 2011, is nog steeds dat het om fluimucil gaat.

Oblomov 12 maart 2021 om 13:59

@ghostwriter

Las ergens dat Shane Sutton wel degelijk een goede reden heeft om die erectiestoornis te ontkennen, omdat het een probleem is dat veel voorkomt bij ex-renners die tijdens hun carrière testosteron gebruikt hebben. Freeman beschuldigde hem er dus op verdekte wijze van als renner zelf aan doping te hebben gedaan.

Maenhout 12 maart 2021 om 14:06

@Panache : als je bidons moet aangeven geven, is het praktisch om met je derde been te sturen, toch?

ghostwriter 12 maart 2021 om 14:25

@Jacco van Stierop
Wat haal ik dan door elkaar? Uit de stukken van het Britse parliamentary onderzoek waar dit recente onderzoek uit voort is gekomen bleek dat het paketje in kwestie eerst naar het hoofdkantoor in Manchester werd gestuurd (door de apotheek) en vervolgens daar vanuit naar Zwitserland is gebracht door de teamdoctor.

Natuurlijk claimen de mensen van Sky dat er geen doping in dat pakje zat maar met alle informatie die we nu hebben valt de balance op probabilities volgens mij uit naar 'er zaten testosteron plijsters in voor Wiggins'. Het lijkt me geen toeval dat de teamdoctor testosteronplijsters besteld én met een mistery pakje naar de Dauphine gaat. Dat er volgens Sky geen verband tussen deze twee dingen is vind ik moeilijk te geloven.

@Oblomov
Tja, nu geeft Sutton in effect toe dat er doping werd gebruikt in de ploeg waar hij leiding aan gaf. Waarom zou de teamdoctor anders liegen?

Jacco van Stierop 12 maart 2021 om 14:53

@ghostwriter
Heb jij een bron waarin staat dat Freeman heeft verklaard dat het pakketje dat naar Frankrijk is gegaan testosteronpleisters bevatte die bedoeld waren voor Sutton?
Bij mijn weten is tijdens de Dauphiné door Sky een order geplaatst bij het hoofdkwartier in Manchester. Een staflid van British Cycling heeft vervolgens een pakketje (jiffy bag) gemaakt en meegegeven.

Dat er testosteronpleisters in het pakketje zaten is heel goed mogelijk, maar niet bewezen en volgens mij door niemand verklaard. Maar misschien heb ik het mis.

flyindustman 12 maart 2021 om 11:57

Pijnlijk voor zowel SKY als British Cycling, voorlopig weten we natuurlijk niet voor wie de spulletjes bedoeld waren. Maar het dateert uit 2011….
2012 net daarna was wel een aardig jaartje voor SKY prestaties betrof.

dikkechaap 12 maart 2021 om 12:46

2012 waren ook de London olympics, met het ongekende succes van de baanploeg. In het algemeen geldt ook dat testosteron (nog) meer doet voor baanrenners dan voor wegrenners. Check ook het verschil in omvang vd bovenbenen.

Klein Verzet 12 maart 2021 om 12:12

En de Sky-renners die de testosteron-pleisters kregen opgeplakt gaan “gewoon” vrijuit? Zou de WADA/UCI hun anti-doping beleid werkelijk serieus nemen dan leggen ze alle urine-monsters en bloedstalen uit de jaren 2009-2017 van alle Sky-renners onder de loep om te achterhalen wie die synthetische testosteron heeft gekregen. Maar ik denk niet dat dit zal gebeuren. Het doet denken aan de bloedzakken bij Dr Fuentes, waar uiteindelijk ook uitermate weinig mee gedaan is.

Polleke 12 maart 2021 om 12:43

De UCI heeft ze via die TUE procedure groen licht gegeven voor cortisone gebruik, die zullen stilletjes zwijgen…

dikkechaap 12 maart 2021 om 12:49

@Polleke
Onduidelijk wat testosteronpleisters met "cortisone gebruik" te maken hebben?

@Klein verzet
Ze kunnen waarschijnlijk beter de stalen van de Britse baanploeg hertesten. Maar helaas geldt er een verjaringstermijn van 10 jaar, dus het moet wel erg snel gebeuren dan. En het is niet voor niks dat ze die pleisters gebruiken, ook bijvoorbeeld in het nike atletiek team van Salazar: zeer moeilijk op te sporen.

Koers 12 maart 2021 om 12:55

@dikkechaap, misschien verandert er weinig maar de persoon ik kwestie mag zich dan wel eventjes diep schamen. Waarschijnlijk altijd tegen zn vrienden en familie gezegd dat ie niet gebruikte, dat mag ie dan gaan uitleggen. Daarnaast kan ik me voorstellen dat je daarmee voorkomt dat die personen werk vinden in de wielerij, prima resultaat lijkt me.

Baukema Tomoulin 12 maart 2021 om 12:42

Hopelijk wordt GB ook een keer uitgesloten van de deelname aan de OS net zoals de Russen. Vergelijkbare staats-doping praktijken maar oh oh wat zijn de Russen de slechterikken en wij onschuldig in het westen. Geldt trouwens net zo bij de Spanjaarden (Fuentes) en alle andere westerse landen die doping toedienen met medeweten van de nationale trainers en bondscoaches.

dikkechaap 12 maart 2021 om 12:55

Ik ben het met je eens wat betreft de hypocrisie, en reken maar dat de atletiek in vrijwel alle landen bol staat van de doping.
Echter, georganiseerde doping op het niveau van bondstrainers of zelfs sportbonden (wat overigens niet bewezen is voor de landen die je noemt, maar dat terzijde), is nog steeds niet vergelijkbaar met wat er in Rusland gebeurd is. De ongekende stappen die zijn gezet tegen Rusland zijn echt niet voor niks. O.A., maar niet uitsluitend: 1. Manipulatie van dopingmonsters door de Russische geheime dienst. Hierbij werd de verzegeling van monsters omzeilt met speciaal gereedschap om zo monsters te kunnen wisselen. 2. Laboratorium Sochi speciaal ingericht om monsters van Russische atleten “wit te wassen”. 3. Na belofte van openheid en delen van gegevens wederom totaal vervalste gegevens aangeleverd aan WADA; 4. Klokkenluiders/werknemers van dopingprogramma vermoord toen het naar buiten begon te komen.

Murcia 12 maart 2021 om 16:55

Het verschil is dat in het geval van Rusland, de staat zelf een actieve en zelfs organiserende rol had. Sporters werden opgenomen in een compleet door de overheid opgezet programma a la de DDR. In GBR heeft de staat vooral de andere kant opgekeken zolang het doel bovenaan eindigen in de medailletabel bereikt werd. Je moet je echter afvragen of dat niet net zo verwerpelijk is. In de atletiek en wielrennen is men op de grens gaan zitten en er over zo veel wordt nu wel duidelijk. Met deze veroordeling van Freeman is voor het eerst Sky te koppelen aan doping en er is niemand die geloofd dat dit op eigen houtje was. Vraag is welke Paul Kimmage nu het lef heeft om de duistere zaakjes in eigen land aan te kaarten. Want de prijs is hoog, al je collega's vinden je een verrader en de publieke opinie is verdeeld in een groep die geen kwaad woord wil horen over hun landgenoten en een groep die wijst naar de andere landen. Zij doe het ook en dus is het gerechtvaardigd.

trend 12 maart 2021 om 12:52

Bij Armstrong heeft het ook jaren geduurd voordat er iemand van binnenuit ging praten. Het is een kwestie van tijd maar er gaan zeker titels afgenomen worden van Sky, Ineos maar ook UAE renners.
Daar staan al heel wat weddenschappen op geregistreerd.
De laatste jaren wel erg veel Britten vooraan in alle disciplines van de wielersport maar dat is natuurlijk allemaal toeval. Echt een wielerland dat VK!?
UCI is net als FIFA, corrupt. Als je maar schuift vinden WK’s in schurkenstaten plaats en worden renners tegen beter weten in vrijgesproken.
Jammer maar we zullen gaan zien hoe dit gaat aflopen.

Romāns Vainšteins 12 maart 2021 om 13:04

Bij Froome heeft het ook jaren geduurd voordat er iemand van binnenuit ging praten. Het is een kwestie van tijd maar er gaan zeker titels afgenomen worden van Jumbo, Quick Step maar ook Alpecin renners.
Daar staan al heel wat weddenschappen op geregistreerd.
De laatste jaren ook wel erg veel Nederlanders vooraan in alle disciplines van de wielersport maar dat is natuurlijk allemaal toeval. ….

Het punt : Zo kan je wel eeuwig door blijven gaan.

Frank V 12 maart 2021 om 14:45

De wielersport kan het zich gewoon niet meer veroorloven dat een high profile à la Brailsford of een commercieel veel te interessante [insert toprenner] + dopingveroordeling op de voorpagina's prijkt.
Het publiek wordt een geketende Dr. Testosteron gevoerd terwijl de man niet veel meer is dan een loopjongen die ook nog de prikken zet.
Enfin, Dr. Freeman (toch niet Morgan??) haalt wellicht de marge rechtsonder pagina 6.

kleomantre 12 maart 2021 om 13:04

Joh dit is toch een 1-2-3’tje.

Er was te veel stront, dus iemand moet hangen. De ploegarts hangt maar wordt vorstelijk beloond om verder z’n mond te houden. Krijgt straks oftewel een mooie functie of heeft z’n pensioengeld al binnen. En hierna is het vooral zaak dat de rangen gesloten blijven.

Romāns Vainšteins 12 maart 2021 om 13:06

De hamvraag is welk belang het dient om alsnog tot op de bodem uitgegraven te worden, persoonlijk vind ik streepjes door namen lelijker dan het verleden achter te laten en naar de aankomende koersen uitkijken.

dikkechaap 12 maart 2021 om 13:11

@Romans
Het belang is de afschrikkende werking wat mij betreft. Als we steeds maar weer het verleden laten rusten dan geeft dat een heel slecht signaal af voor het heden.

Dopingautoriteiten lopen altijd een paar jaar achter in de mogelijkheden tot opsporen, dus je hebt (helaas!) het straffen met terugwerkende kracht nodig.

kleomantre 12 maart 2021 om 13:13

Well die hautaine houding van de Britten stoort me, zeker in relatie tot de Russen met hun stelselmatige doping. Daarom zie ik graag een paar van hun ‘sirs’ hun reputatie aan gort gaan.

Voor mij is het plaatje in ieder geval helder. Het geeft aan waarom de Britten op de OS met baanploeg altijd fantastisch zijn en in voorgaande WK’s en EK’s zich maar beperkt lieten zien of dit gewoon negeren. Die doen aan waarschijnlijk niet altijd zuivere prep-trajecten buiten het zicht. Zou me ook niks verbazen als Froome ook zo’n labrat is, zien we ook vrijwel nergens en maar beperkte periode op niveau.

Massimo Bataille 12 maart 2021 om 14:53

Of Froome ( of enige renner) 100% zuiver is weet ik ook niet, maar dat hij enkel goed is tijdens de TdF rijdt ook wel de vuilbak in hoor.
Heeft de Giro gewonnen en 2x de Vuelta ( +2x 2de).
Heeft brons op het WK ITT ( en Olympische spelen).
2x Romandie gewonnen en ook wel wat mooie plaatsen in februari – maart.
Bv: gewonnen in Oman, ruta del sol en 2de in Tirreno.

dikkechaap 12 maart 2021 om 15:50

@Massimo
En vergeet de Dauphine niet. 3x winst.

Frank V 12 maart 2021 om 14:14

Zet Oh eN Dee E Bee Oh Ka

Headlines

Materiaalzone

Populair