Uijtdebroeks weigert pijnstillers in koers: “Hoewel perfect legaal, ga ik het niet doen”
foto: Cor Vos
woensdag 8 juni 2022 om 14:02

Uijtdebroeks weigert pijnstillers in koers: “Hoewel perfect legaal, ga ik het niet doen”

Cian Uijtdebroeks, die vorig jaar nog bij de junioren reed, maakte dit voorjaar zijn debuut als beroepsrenner. Tijdens een van zijn eerste profwedstrijden, de Saudi Tour, kwam de 19-jarige Belg erachter dat sommige renners in koers legale pijnstillers gebruiken. Uijtdebroeks is echter niet van plan om daar aan mee te doen, vertelt hij in een interview met het wielermagazine Bahamontes.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Iedereen doet daarmee wat hij wil, maar ik ben niet van plan mijn gezondheid op lange termijn te ondermijnen voor het leveren van prestaties op korte termijn”, aldus de jongeling van BORA-hansgrohe. “Als ik geklopt word door een renner die in de finale drie gram paracetamol heeft genomen, dan zal ik wel gefrustreerd zijn. Hoewel het perfect legaal is, ga ik het niet doen. Al verlies ik daardoor een koers en al raadt iemand mij aan het toch te proberen, dan zal ik aan het eigen plan vasthouden.”

“Waarom zou je 2,5 gram paracetamol nemen in de finale? Dat doe je als je ziek bent, en dan nog niet in die hoeveelheid. Ik drink geen koffie, dus een gel met cafeïne heeft een enorme impact op mij. Zal ik de hoeveelheid cafeïne van twee kopjes koffie gebruiken in koers? Ja, want dat scherpt mijn focus aan. Maar twee kopjes en geen vijftien. Ik zal nog eerder twintig rode bieten eten. Ik begrijp het wel, maar ik pas. Vergeet niet: tot voor kort reed ik bij de junioren op sandwiches met suiker en bananen.”

Uijtdebroeks behaalde in zijn eerste maanden als prof al diverse ereplaatsen. Zo werd hij zevende in Per Sempre Alfredo en reed hij tweemaal top-tien in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. In de onlangs verreden Tour of Norway eindigde hij als achtste in het eindklassement.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
8 juni 2022 14:23
Beetje naief, maar wel bewonderingswaardig
8 juni 2022 14:35
Cian komt in alles over als een verstandige jongeman, maar het probleem in topsport is dat de druk en de verleiding al heel sporters hebben doen afstappen van hun principes. Het is nu eenmaal je manier om je brood te verdienen en een goed belegde boterham ook nog, dan kan het nog moeilijk genoeg worden om je huidige standpunt vast te houden.
8 juni 2022 14:45
Het feit dat hij ermee bezig is om het niet te doen brengt mij aan het twijfelen. Als junior nam hij sandwiches met banaan en suiker. Ben geen wielrenner, maar dat heb ik nog nooit gegeten, dus hij weet al wat goed voor hem is. Hij is pas negentien, hij zal ongetwijfeld bijleren. Remco Evenepoel was niet veel ouder, toen hij viel en zijn verzorger nog gauw even een finalebidon uit zijn achterzak nam. Maar het kan dat Cian Uijtdebroeks kan, wat Evenepoel blijkbaar niet kon.
    8 juni 2022 15:31
    Verwarrend verhaal, André. Wat bedoel je nu eigenlijk? Probeer het misschien eens zonder Evenepoel erbij te sleuren.
    8 juni 2022 16:02
    Nochthans minstens even goed als zo'n energiereep en pakken goedkoper: sandwich, laagje honing, laagje banaan, laagje bruine suiker. Delicatesse en suikerbom.
    8 juni 2022 16:53
    Peperkoek met honing, menig koers op gereden. Wel verpakt in aluminiumfolie!
8 juni 2022 15:47
Zijn jeugdige enthausiasme bij interviews eerder dit seizoen vond ik erg leuk om te zien. Laten we hopen dat hij dat kan behouden en niet wordt murw geslagen door de harde werkelijkheid om hem heen.
8 juni 2022 16:04
Ik vind het juist niet naïef Jimmen maar een weloverdachte keuze. Het zou juist naïef zijn als hij het ook doet omdat anderen het ook doen. Hij wil op zijn manier een schone sport. Ik zeg.....chapeau Cian!
8 juni 2022 16:07
ach hij kan die marginal gain nog benutten (of gelijktrekken)
als het er echt toe doet

maar niet om 4 ipv 7de te worden in Tour of Norway
8 juni 2022 16:08
Knappe tijd van Cattaneo
8 juni 2022 16:39
Niet handig dit, gezien de nog altijd aanwezige omerta.
8 juni 2022 17:24
"Clean Cian"
8 juni 2022 17:30
Hij werkt al aan zijn populariteit in Frankrijk ;-)
8 juni 2022 17:59
Wat zou precies het voordeel zijn van 3 gram paracetamol (gelijk aan 6 pillen)? Klinkt meer als typische soigneur-onzin dan iets dat echt prestatiebevorderend is. Het idee zal wel zijn dat je beter door de pijn heen kunt, maar wanneer is dat nou echt de limiterende factor voor een prof?
    8 juni 2022 19:32
    Wanneer is pijn niet een limiterende factor, voor wie dan ook? Profs kunnen beter door die pijn heen trappen, maar uiteindelijk is er voor hun ook een grens. Die pijngrens komt doorgaans eerder dan de uiterste fysieke grens en zal ook per prof verschillen.

    Als je die pijngrens kunt verhogen door het slikken van pijnstillers is het prestatie bevorderend. Normale pijnstillers zijn echter geen aantoonbaar gezondheidsrisico (alles is een gezondheidsrisico als je het maar in een hoog genoege dosis tot je neemt) en nog niet voldoende verdedigbaar als 'tegen de geest van de sport'. Daarom (nog) niet op de dopinglijst.
8 juni 2022 19:01
Cian is gewoon een topper.
8 juni 2022 23:41
Ik vind het een geweldig fijne kerel en een toptalent. Alleen zijn naam blijft moeilijk: is het Sian of Kian? Ik dacht het laatste. En die achternaam moeten we op de fora toch verkorten tot UDB of zoiets, zou niet misstaan naast KDB, WvA, VDP.
    9 juni 2022 06:15
    Wie is KDB, En het is M! vdP, met de M en kleine v & d, net zoals dat WvA met een kleine v is. Alleen REVKET is met allemaal grote letters.
9 juni 2022 08:09
Vijf hele paracetamols (5x500mg=2,5g) is meer dan de maximale dosis voor één dag (24 uur), die is 3 á 4 keer 2 x 500mg. Dat levert volgens de bijsluiter een gezondheidsrisico op. We willen geen doping m.n. omdat overlijdensgevallen in de koers (geldt ook voor andere sporten) niet acceptabel zijn. De grens zou de maximale vastgestelde dosis kunnen/moeten zijn voor medicijnen/middelen die niet op de dopinglijst staan. Voor een koers van minder dan zes uur dus maximaal 1 gram paracetamol.

Reacties zijn gesloten.