UCI strenger voor renners die bidons laten rondslingeren

dinsdag 26 februari 2019 om 09:12

foto: Muscat Municipality

In de klassiekers wordt dit jaar extra gelet op renners die lege drinkbussen in de natuur achterlaten of op een gevaarlijke manier het publiek in gooien. De boetes gaan omhoog en de videoscheidsrechter houdt het allemaal nauwlettend in de gaten, meldt Het Nieuwsblad.


De boete voor het weggooien van een bidon op een plek waar dat verboden is, varieert van 176 tot 440 euro. Het bedrag is hoger als een renner het object gevaarlijk in het publiek gooit, namelijk 881 euro. “Een bidon de gracht in gooien of afval achterlaten op de openbare weg is niet meer van deze tijd”, vindt UCI-commissaris Philippe Mariën. “Een renner die vol adrenaline een drinkbus richting publiek gooit, is levensgevaarlijk. Je zal zo’n ding eens tegen je neus krijgen. Dat willen we ook niet meer zien.”

De Belg zal in de klassiekers ook als videoscheidsrechter streng optreden. “WorldTour-profs hebben een voorbeeldfunctie. Met hogere boetes willen we sneller aan image building doen en op een ecologische manier koersen”, vertelt Mariën.

Greg van Avermaet is er op attent gemaakt dat hij extra moet oppassen met dergelijke zaken. Ondanks dat hij de regels maar voor de helft kent, past hij zich wel aan. “Ik weet dat ik – en ook een pak collega’s – mijn papiertjes en gelletjes tegenwoordig in mijn achterzak stop tot ik in de zogenaamde waste zone kom”, zegt de kopman van CCC.

Dit artikel delen:
#

14 Reacties

Kelder is de Man 26 februari 2019 om 09:20

Maar als je hem weggooit waar geen publiek staat, blijft het mss nog jaren in de sloot liggen. Voorzichtig weggooien is ook gevaarlijk, omdat ie dan mss niet van de weg afkomt. Dan maar weer de ploegen vergroten voor een extra mannetje die alle renners bijlangs gaat om de lege bidons terug te brengen naar de volgwagen.

leegloper 26 februari 2019 om 09:28

Kunnen ze dan ook niet boetes uitdelen voor terugstuiterende bidons? Soms worden bidons wel heel achteloos weggegooid. Er zijn zat valpartijen over bidons geweest.
En wat als Sagan een bidon weggooit in het publiek op ooghoogte? Hij mocht ook over het stoepje fietsen, toen dat expliciet verboden werd en ervoor gewaarschuwd was.

AWestie 26 februari 2019 om 09:29

Ik hoorde dat in de ronde van Guangxi iedere 50 meter een mannetje stond langs de route, dat kan natuurlijk ook helpen ;)

Romāns Vainšteins 26 februari 2019 om 09:32

Veelal worden Bidons ook tecnisch goed richting hebbedingwillend publiek toegeschoven, dat afschaffen of beboeten lijkt me wat overdreven. Wat je gewoon niet wil zien is een of andere alpenrit waarin een felroze variant met een boog over de omheining het ravijn ingeslingerd wordt.

wulu 26 februari 2019 om 09:34

Dat dus +1

leegloper 26 februari 2019 om 09:52

Dat gaan ze dus ook niet beboeten.

Viktrodriguez 26 februari 2019 om 10:07

Gaan ze dan ook wat doen aan het excessieve vasthouden van bidons door renners als een inzittende van de auto deze ook nog vast heeft?

Verder meende ik dat juist om deze redenen de meeste bidons biologisch afbreekbaar zijn. Plus inderdaad de verzamelwaarde,

Geraint 26 februari 2019 om 10:18

De bidon collé is al verboden maar ga je er nooit of te nimmer uit krijgen. Dat kat en muis spel met de wedstijdjury hoort er gewoon een beetje bij.

Dat is zoals een voetballer die zich laat vallen om een penalty te krijgen.

xistnc 26 februari 2019 om 10:22

Bidon collé laat zich niet bannen.

SprintjeBergop 26 februari 2019 om 10:12

Heel goed. Afval achteloos weggooien als normaal beschouwen wordt makkelijk gekopieerd. Iedereen, prof of toerfietser, hoort te zorgen dat hij of zij geen troep achterlaat.

Romāns Vainšteins 26 februari 2019 om 10:21

Geen enkele recreatief wielrenner en/of tourfietser flikkert zijn bidon weg. Het gaat dan idd om wikkels, blikjes, schillen etc.

Wheely 26 februari 2019 om 10:41

Ja we weten allemaal wat er gebeurt als je spullen laat rondslingeren: dan komt de sloddervos!

toke 26 februari 2019 om 15:15

50 cent statiegeld.

toke 26 februari 2019 om 15:17

de v.a.r. doet zijn intrede.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.