UCI roept op tot schrappen koersen in landen met coronavirus
UCI-president David Lappartient - foto: Cor Vos
zondag 15 maart 2020 om 16:10

UCI roept op tot schrappen koersen in landen met coronavirus

De UCI heeft de klassementen in alle disciplines tot en met 3 april bevroren, al kan die periode verlengd worden. Daarmee speelt de internationale wielerunie in op de uitbraak van het coronavirus en de invloed die de uitbraak heeft op de wielerwereld. Ook wordt organisaties verzocht om voorlopig alle koersen te schrappen in landen die door het WHO zijn aangemerkt als risicoland.

De wielerunie laat weten meerdere maatregelen te hebben genomen om de bijdrage aan de verdere verspreiding van het coronavirus te verminderen. Daarnaast wil het de sportieve gelijkheid in al haar competitie verzekeren. Het gaat om de volgende drie maatregelen.

  1. De veiligheid van atleten is een prioriteit voor de UCI. Organisatoren wordt nadrukkelijk verzocht om elk wielerevenement op de internationale UCI-kalender te schrappen, in landen of gebieden die door de WHO (wereldgezondheidsorganisatie) zijn aangemerkt als risico. Het gaat hierbij om landen die getroffen zijn door het coronavirus. Hier is geen datum aan verbonden door de UCI.
  2. De internationale UCI-klassementen van alle wieleronderdelen worden opgeschort. Deze maatregel gaat in op 15 maart 2020 en duurt tot nader order, maar in ieder geval tot en met 3 april 2020. Door de punten te bevriezen tijdens deze periode, wil de UCI de sportieve gelijkheid voor de atleten behouden.
  3. Met betrekking tot de kwalificatieprocedure voor de Olympische en Paralympische Spelen van Tokio heeft de UCI besloten om aan het Internationaal Olympisch Comité te vragen of de kwalificatieperiode met terugwerkende kracht gestopt kan worden op 3 maart 2020. Het gaat om de kwalificaties voor het mountainbiken, BMX’en, BMX Freestyle en para-wegwielrennen. De kwalificaties voor het wegwielrennen, het baanwielrennen en het para-baanwielrennen zijn al afgerond. Er is gekozen voor 3 maart, omdat toen nog geen enkel land een reisverbod had. Ook met deze maatregel zet de UCI zich in voor gelijkheid als het gaat om de toekenning van de olympische quota.

Nieuwe datum voor wedstrijden
De UCI zal op een later moment bekendmaken voor welke afgelaste wedstrijden een nieuwe datum op de kalender gevonden kan worden in 2020. Daarbij worden alle mogelijkheden bekeken. De wielerunie benadrukt dat geen garanties gegeven kunnen worden. Zelf heeft de UCI het World Cycling Centre in Aigle, waar ook het hoofdkwartier, gesloten voor publiek. De eigen medewerkers werken vanaf 17 maart vanuit huis.

“De internationale situatie rondom het coronavirus heeft zich versneld, zeker in Europa”, reageert UCI-voorzitter David Lappartient. “Dit heeft ervoor gezorgd dat autoriteiten drastische maatregelen hebben moeten nemen, en die hebben een grote impact op onze sport. Vanwege deze ongekende en veranderende situatie moeten we ons aanpassen en maatregelen nemen om de veiligheid van mensen bij onze evenementen te garanderen. Dat geldt ook voor de sportieve gelijkheid. Met deze beslissingen bieden we langverwachte antwoorden voor de mensen in onze sport.”

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
15 maart 2020 16:17
Alle koersen schrappen in risicolanden? Kan hij dan ook aangeven welke landen daar niet bijhoren? Het lijkt mij allemaal redelijk globaal te zijn en landen die (nog) geen Corona hebben zitten niet te wachten op een peloton wielrenners die het wel zouden kunnen meedragen.
15 maart 2020 16:34
Die datum 3 april beschouw ik als zeer voorlopig (wat de UCI impliciet ook aangeeft). Het virus zal er dan niet mee stoppen (integendeel). Nieuwe data vaststellen kun je dan ook niet binnenkort doen. Ik zou liever hebben dat afgelaste wedstrijden gewoon naar volgend jaar worden verplaatst.
    15 maart 2020 16:56
    Afgelaste wedstrijden gaan automatisch door naar 't volgend jaar aangezien die wedstrijden ook volgend jaar weer op de agenda staan. Tenzij je die van volgend jaar weer naar het jaar daarop gaat verplaatsen enz. enz.
    15 maart 2020 17:14
    @Van Springel
    Heb je het bericht wel gelezen?
15 maart 2020 17:11
Ze doen in ieder geval iets. Ze geven duidelijkheid voor de komende periode.
15 maart 2020 17:13
Waarom luistert er niemand naar Ligthning? Zijn al die lappen tekst over dat het maar een simpel griepvirus is dan voor niks geweest?
15 maart 2020 18:19
Beter ware geweest : "wij van de UCI garanderen elke organisator zijn plaats op de kalender voor het volgend kalenderjaar en beschouwen de licentie kosten als voldaan"
Die graaiers willen natuurlijk liever toch nog alle koersen ergens tussen proppen om alsnog af te vangen...
15 maart 2020 18:38
Toch bizar in die context dat Parijs-Nice is blijven doorgaan.
    15 maart 2020 19:02
    Misschien, maar ik heb er toch enorm van genoten. Is het genoeg genot voor een heel wielerseizoen? Dat ook weer niet, maar voor zover ik weet zijn er geen extra besmettingen bijgekomen dus... De wielerliefhebbers willen koers, de renners idem dito, dus waarom geen mooie koers organiseren in Groenland of zo.
15 maart 2020 19:05
Wauw. Als alle landen sportevenementen verboden hebben en er al zeker een paar weken geen enkele wedstrijd meer ging plaatsvinden komen de laffe bobo's van de UCI met een maatregel.
15 maart 2020 22:16
Nou, daar komt de UCI ook nog even achteraan hobbelen. Organisaties hebben de koersen al lang geschrapt.

Reacties zijn gesloten.