UCI ontvangt voorstel Italiaanse wielerkalender: Ronde van Lombardije in augustus

dinsdag 12 mei 2020 om 20:29
UCI ontvangt voorstel Italiaanse wielerkalender: Ronde van Lombardije in augustus

foto: Cor Vos (archief)

In navolging van Frankrijk hadden ook de Italianen een concept voor de nationale wielerkalender klaar. De Italiaanse wielerfederatie heeft de kalender inmiddels doorgestuurd naar de UCI. De belangrijkste wijzigingen: de Ronde van Lombardije zal nu wellicht plaatsvinden op 8 augustus, Milaan-San Remo schuift op naar 22 augustus.

Het was al bekend dat Strade Bianche (1 augustus) de eerste wedstrijd is op de Italiaanse wielerkalender, gevolgd door Milaan-Turijn en de Ronde van Lombardije. De herfstklassieker stond op de planning voor zaterdag 31 oktober, maar de Italiaanse instanties willen de wedstrijd nu bijna drie maanden eerder organiseren.

Wie goed naar de kalender kijkt, ziet dat Milaan-San Remo met twee weken is opgeschoven naar 22 augustus. In aanloop naar ‘La Primavera’ kunnen de renners nog kilometers afwerken in de Giro dell’Emilia en de Gran Piemonte. De Italiaanse federatie wil niet schuiven met de data van Tirreno-Adriatico (7-14 september) en de Giro d’Italia (3-25 oktober).

Als het aan de FCI ligt, zullen de nationale kampioenschappen in Veneto plaatsvinden in het weekend van 31 oktober en 1 november, één week na de Ronde van Italië. Het laatste woord is echter aan de UCI. Mocht de Internationale Wielerunie akkoord gaan met de nieuwe opzet, dan is de nationale titelstrijd de laatste koers op Italiaanse bodem in 2020.

Voorstel wielerkalender 
1 aug: Strade Bianche
5 aug: Milaan-Turijn
8 aug: Ronde van Lombardije
18 aug: Giro dell’Emilia
20 aug: Gran Piemonte
22 aug: Milaan-San Remo
28 aug: Trofeo Matteotti
29 aug: Memorial Pantani
31 aug-4 september: Settimana Internazionale Coppi & Bartali
5 sep: GP Industria & Artigianato Larciano
7-14 sep: Tirreno-Ariatico
16 sep: Giro della Toscana
17 sep: Coppa Sabatini
20 sep: Giro dell’Appennino
22 sep: Regione Lombardia (enige wedstrijd Trittico Lombardo)
3-25 okt: Giro d’Italia
31 okt-1 nov: Italiaanse kampioenschappen

Dit artikel delen:

15 Reacties

hartstikkebedankt 12 mei 2020 om 20:36

Mooi blok van bloedhete koersen in augustus zo. Een afmattende Giro di Lombaria over 245 kilometer in een graad of 35? Vijf rondjes op de San Luca in de Emilia in Bologna met 40 graden lijkt me ook geen pretje.

Turtlehead 13 mei 2020 om 10:10

Geweldig inderdaad. Ik ben vooral benieuwd naar RvL in vol zomerlicht, in plaats dat wat grauwe sfeertje dat altijd over het landschap hangt in oktober.
De San Luca lijkt me niet te doen overigens in die temperaturen (eventueel koers afgelasten vanwege hitte-protocol kan natuurlijk altijd nog ;) ;) ;)

josi 12 mei 2020 om 20:43

Zullen ze wel de bijnaam moeten veranderen, zo wordt het wellicht eerder “de koers van de mussen die van het dak vallen” dan “de koers van de vallende bladeren”. Begrijp de verandering eigenlijk niet zo goed. Lombardije is een echte herfstkoers en altijd in oktober; waarom dat nu omgegooid?

Oblomov 12 mei 2020 om 20:57

Wat bezielt je om Lombardije te verplaatsen van zijn veel veiligere plek in het najaar? Ik behoor niet tot degenen die niet meer geloven in wedstrijden dit seizoen, maar begin augustus lijkt me erg ambitieus voor landen waar nog rond de duizend nieuwe gevallen per dag worden ontdekt en de doden gewoon nog in de honderden worden geteld.

Over iets meer dan tweeënhalve maand door de meest zwaar getroffen regio van Europa gaan fietsen.

Bikeage 12 mei 2020 om 21:31

Misschien vrezen ze een tweede golf in oktober en willen ze die voor zijn? Wel echt matig als die koers ineens in hartje zomer wordt gereden natuurlijk.

Romāns Vainšteins 12 mei 2020 om 20:58

“de koers van de mussen die van het dak vallen”

lekker dit!

chasse patat 12 mei 2020 om 22:44

Hadden ze zo mooi het seizoen in Italië het seizoen kunnen verlengen tot in november… Dat had in Italië nog prima gekund. Nu wordt alles weer gepropt in 3 maanden. Dat wordt de hoop vestigen op de Iberische wedstrijden na de Vuelta. Anders zal het toch weer schaatsen kijken worden (op een buitenbaan natuurlijk).

Koersmaniak 12 mei 2020 om 22:50

Ik begrijp er niets meer van.
Ik dacht dat de UCI de datums voor de WT-koersen al had vastgelegd en nu komen ze weer met andere datums op de proppen.

ProfrondeZevenbergen 12 mei 2020 om 23:29

+1
De kalender van de uci was toch definitief (voor zo ver mogelijk)?

Haanaf 13 mei 2020 om 07:23

Vol programma.

In dit voorstel is/was in het restant van het seizoen alleen nog maar plek voor Italiaanse wedstrijden?

SoloSlim 13 mei 2020 om 08:39

Als de renners voor 1 land moeten kiezen om te koersen (zoals Kristoff oppert) zou ik toch voor Italie gaan.. Italie kan de grenzen sluiten zo. Mooie koersen genoeg!

Panache 13 mei 2020 om 08:40

UCI kan wel van alles willen, maar als de organisator RCS Sport geen Lombardije organiseert op de dag dat UCI dat wil, dan is er geen Lombardije. Waarschijnlijk is er (weer?) onvoldoende overleg geweest tussen de verschillende partijen.

Polleke 13 mei 2020 om 09:05

RCS hebben zichzelf klem gezet met hun koppige vasthouden aan een 3 weken Giro…

Turtlehead 13 mei 2020 om 10:08

Lijkt me idd nogal optimistisch. Maar ook wel slim: zo lok je waarschijnlijk een aardig blok renners naar de koersen in augustus (ook voor Tourrenners).
In september biedt je een volwaardig programma ter voorbereiding op de Giro, voorwie-geen-Tour-rijdt).
En je ontloopt een eventuele corona-crisi in het najaar.
Vooral een kwestie van hopen dat t dubbeltje de goede kant op rolt…

Fred Postma 13 mei 2020 om 23:51

Gezien de teloorgang van het virus in Italië en Frankrijk kan men ook wel in juli fietsen. Misschien wel beter dan in oktober en november.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone