UCI maakt geld vrij voor verbeteren antidopingprogramma WWT-ploegen

donderdag 23 januari 2020 om 16:22
UCI maakt geld vrij voor verbeteren antidopingprogramma WWT-ploegen

foto: Cor Vos (archief)

De internationale wielerunie UCI gaat dit jaar geld investeren in het antidopingprogramma voor (de nieuwe) Women’s WorldTour-ploegen. Het programma is ontwikkeld en geïmplementeerd door het CADF, al jaren de onafhankelijke anti-dopingorganisatie waar de UCI mee samenwerkt.

Het betekent dat zowel de UCI als de acht ploegen tienduizend euro investeren in het programma, waardoor de ploegen beschikken over een antidopingbudget van 20.000 euro. Het doel van de wielerunie is om op die manier meer wielrensters deel te laten uitmaken van de Registered Testing Pool, de groep renners waarvan een biologisch paspoort wordt bijgehouden.

Vorig jaar maakten 29 rensters deel uit van de RTP, dit jaar stijgt het aantal vrouwelijke deelnemers naar 53. Deze renners zijn verplicht om hun whereabouts in te vullen en worden op gezette tijden gecontroleerd door de UCI. Deze testen kunnen worden vergeleken met testen die zijn uitgevoerd door de nationale antidopingorganisaties.

Verdere maatregelen
Verder heeft de internationale wielerunie besloten om dopingtesten over het hele jaar uit te voeren, allereerst tijdens wedstrijden, maar zal het ook investeren in bloedtesten voor en na koersen. Daarnaast zullen er voortaan testen worden uitgevoerd tijdens trainingskampen en zullen stalen langer worden opgeslagen.

“Dit is een belangrijke fase in de strijd van de UCI tegen dopinggebruik en voor een schone sport”, zo vertelt voorzitter David Lappartient in een perscommuniqué. “We willen als federatie het voortouw nemen in de strijd tegen valsspelers. Er hangt geen prijskaartje aan het beschermen van de integriteit van het wielrennen.”

Ploegen in het bezit van een Women’s WorldTour-licentie 
flag-it Alé BTC Ljubljana
flag-de Canyon SRAM Racing
flag-pl CCC-Liv
flag-fr FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope
flag-es Movistar Team Women
flag-de Team Sunweb
flag-us Trek-Segafredo
flag-au Mitchelton-Scott

Dit artikel delen:

1 Reactie

user26964 24 januari 2020 om 12:53

Geld investeren in het antidopingprogramma voor de ‘nieuwe, WWT ploegen. Dat roept bij mij de vraag op, waarom geldt zo’n programma niet voor alle ploegen die op hetzelfde niveau fietsen maar geen WWT ploeg zijn. Denk bijvoorbeeld aan Boels-Dolmans en Parkhotel Valkenburg die op grond van hun ranking kunnen en mogen deelnemen aan alle grote wedstrijden maar om hun moverende redenen geen WWT licentie bezitten. Los van dit anti-dopingsverhaal vind ik typisch dat je als je een sluitende begroting kunt overleggen voor de komende twee jaar en je rensters volgens een bepaalde standaard gaat betalen een WWT-licentie krijgt en dat niet naar de ranking wordt gekeken. In theorie kan in het vervolg elk team die over een ruim budget beschikt op het hoogste niveau koersen. Kan mij niet voorstellen dat deze UCI koers de kwaliteit van het vrouwenwielrennen verbetert.

Headlines

Materiaalzone

Populair