‘UCI in de maag met uitstel Giro, discussie over verlengen seizoen’
UCI-voorzitter David Lappartient - foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 17 maart 2020 om 10:26

‘UCI in de maag met uitstel Giro, discussie over verlengen seizoen’

De UCI ziet de kalenderproblemen toenemen nu de Giro d’Italia voorlopig is uitgesteld vanwege het coronavirus. Bij de Giro hoopt men twee of drie weken uitstel, maar dan botst de ronde met de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland. De UCI plant volgens Het Nieuwsblad een vergadering om duidelijkheid te scheppen in de kalender.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

In die vergadering, die voor volgende week dinsdag gepland staat, wil de internationale wielerunie de organisatoren van geschrapte koersen horen over hun plannen. Naast de Giro gaat het ook om een groot deel van de voorjaarskoersen in vooral België en Italië.

Volgens Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische wielerbond en tevens lid van de UCI-wegcommissie, gaat het verplaatsen niet zo makkelijk. “Als wedstrijden een nieuwe datum willen, mogen ze niet in het vaarwater komen van andere wedstrijden die in die periode geprogrammeerd staan”, legt hij uit in Het Nieuwsblad.

Dat men bij RCS, de organisatie van de Giro d’Italia, hoopt de wedstrijd twee of drie weken uit te kunnen stellen tot eind mei, zorgt voor andere problemen in de WorldTour. Naast de UCI zullen ook het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland (grotendeels in juni verreden) zullen daar niet mee instemmen. Een latere datum voor de Giro lijkt schier onmogelijk, met de Tour de France, de Olympische Spelen en Vuelta a España op de planning.

Meerdere toppers zijn niet tuk op extra klassiekers in najaar
Onder meer Oliver Naesen en Sep Vanmarcke stellen voor om uitgestelde wedstrijden van het klassieke voorjaar achter het huidige seizoen aan te plakken, eind oktober of mogelijk november. Jasper Stuyven en Yves Lampaert zijn daar tegen, met oog op de voorbereidingen voor het seizoen 2021.

“Nood breekt wet. Ik wil gerust blijven koersen tot in november als ik zo wel nog de monumenten kan rijden”, zegt Naesen. Lampaert reageert: “Sowieso ben je als renner in oktober al de nek af. Als ze de kalender nog voller gaan steken of nog langer rekken, zullen we nog meer nek af zijn. Bovendien zouden we die extra inspanningen nog lang voelen en zou zo de voorbereiding op het volgende seizoen in het gedrang komen. Laat ons de huidige kalender handhaven, midden oktober stoppen en uitkijken naar 2021.”

Deceuninck-Quick-Step-ploegleider Tom Steels is het eens met Lampaert. “Koersen tot in november vind ik te laat. Je kan als renner ook niet blijven proberen een topconditie te rekken. Een renner heeft in de winter toch minstens vier weken platte rust nodig”, zegt hij. Lotto Soudal-manager John Lelangue vindt koersen tot in november ook te laat.


 
26 Reacties
Sorteer op:
17 maart 2020 10:44
Maakt het nog iets uit? De wereld economie gaat in de komende weken plat op de buik. Zoals Patje eerder al zei, failliet van de wielerwereld zit eraan te komen...net zoals het failliet van heel veel andere bedrijven!
17 maart 2020 10:44
Alles wat afgelast gewoon geen editie 2020 geven, maar uitkijken naar 2021. Leuk dat ze die koersen willen rijden in November, maar kijk ook naar het weer, de veel kortere dagen (half 5 donker), en alles eromheen (politie etc.).
  17 maart 2020 11:22
  Ik zie niet 1 argument waarom het niet zou kunnen? Heeft politie minder werknemers in het najaar dan? Kunnen ze niet eerder starten? Willen we geen natte Parijs Roubaix? Overigens is het weer in begin februari (2,5 graden & 41 mm) en maart (4,7 graden & 46 mm) kouder maar droger dan in oktober (10 graden & 61 mm) en november (5,5 graden & 58 mm).
  17 maart 2020 11:33
  Ben het mee eens, dit zijn extreme omstandigheden, dus voor dit jaar is het jammer. Men moet het verlies nemen, en concentreren op volgend voorjaar.
17 maart 2020 10:48
Blijkbaar is het nog steeds niet doorgedrongen dat er zeker tot het najaar géén sportwedstrijden meer zullen zijn en waarschijnlijk dit hele jaar niet meer! Volgen de organisatoren van wielerkoersen en wielrenners het nieuws wel?
  17 maart 2020 11:12
  Ssssssssssst
  17 maart 2020 11:52
  Sommigen hier beseffen nog niet hoe erg de Coronacrisis is en wat er allemaal nog op ons afkomt. Ik verzin dit niet zelf, maar hoor wat deskundigen zeggen. Rutte was ook duidelijk gisteravond; luister ook tussen de regels door. Alle maatregelen zijn gebaseerd op vertragen en afvlakken totdat er een beproefd antivirus dat voor grote aantallen mensen beschikbaar is. Dat alles is er niet voor het eind van het jaar.
17 maart 2020 11:11
UCI heeft boter op het hoofd (Maar ja, geen wedstrijden, geen inkomsten voor de BOBO's).
  17 maart 2020 20:34
  Jij zit vast thuis op de bank te juichen dat je niet hoeft werken. Lekker kortzichtig.
17 maart 2020 11:14
Als de organisatoren daadwerkelijk denken dat ze de Giro 2 of 3 weken later wel van start kunnen laten gaan, weten ze echt niet waar ze mee bezig zijn. De komende maanden kun je koersen wel vergeten, en alles wat in die periode valt zul je dan helaas gewoon een jaar moeten overslaan.
  17 maart 2020 14:30
  Giro zou wel kunnen in de derde en vierde week van September en de eerste week van Oktober. Lombardije een weekje naar achter.
17 maart 2020 12:01
Een gr bestaat uit minimaal 15 dagen dus er kan zeker wat geschaafd worden, maar als ook alles tot aan de tour wordt geannuleerd kun je natuurlijk nooit alles verplaatsen. Ik vermoed dat de monumenten geluk hebben en de andere koersen hard moeten lobbyen.
17 maart 2020 12:06
PR eind oktober... uniek.
17 maart 2020 12:10
De mogelijkheden liggen waarschijnlijk in het midden zoals wel vaker. Het seizoen zal vast ietsje uitgebreid worden, met alvast een paar aanpassingen tussendoor en afgeslankte rittenkoersen. Gelukkig gebruiken er genoeg organisatoren gezond verstand en kijken ze naar 2021, want die editie gaat al moeilijk genoeg worden met een recessie op komst.
  17 maart 2020 12:52
  Die recessie is natuurlijk niet op komst, wat op komst is, is de vaststelling na zes maanden dat de recessie nu bezig was.
  17 maart 2020 12:54
  @kannibaal Euh.............. ja heel helder.
17 maart 2020 12:53
Sommigen spreken hier van uitstellen alsof het allemaal zo eenvoudig is. Momenteel moet de coronapiek zelfs nog komen voor ons lage landen. Laat ons eerst proberen zelf gezond te blijven en te kijken wanneer we stilaan terug een normaal leven kunnen leiden. Pas dan kan er sprake zijn van wedstrijden te (her)organiseren.
17 maart 2020 13:19
Alsof er in mei en juni wedstrijden in Europa gereden gaan worden Echt, op welke planeet leef je dan?
17 maart 2020 13:56
Twee tot drie maanden vooruit alles cancellen en nog geen nieuwe data vaststellen. Niemand weet hoe dit zich gaat ontwikkelen. Maar voor eind juni koersen lijkt me onwaarschijnlijk.
17 maart 2020 15:07
Lampaert reageert: “Sowieso ben je als renner in oktober al de nek af. Als ze de kalender nog voller gaan steken of nog langer rekken, zullen we nog meer nek af zijn." Geen groot licht deze Lampaert.... Het seizoen begint misschien pas met de Tour....
  17 maart 2020 15:16
  En dan noemen ze hem nog Lampie ook..
17 maart 2020 15:40
En anders een jaar geen Giro. Gezondheid staat voorop.
  17 maart 2020 16:01
  Helaas maar even afwachten tot de toestand veilig is en hoelang dit zal duren is koffiedik kijken .
  17 maart 2020 16:57
  De Giro zie ik dit jaar ook niet meer gereden worden. Als er al koersen ingehaald kunnen worden zullen dat misschien de monumenten zijn. De andere afgelaste koersen zullen niet eerder dan 2021 verreden gaan worden.
17 maart 2020 20:20
Snap ook het probleem niet zo, als ze al georganiseerd zouden kunnen worden in het najaar, verplichten ze toch niemand eraan deel te nemen? Als Lampaert en Stuyven op die moment liever op een strand gaan liggen, kan dat toch perfect?
17 maart 2020 20:37
De Giro gaat dit jaar niet gereden worden. Een eendagswedstrijd kan je nog misschien met wat kunst- en vliegwerk op relatief korte termijn organiseren, maar de logistiek voor een grote ronde regel je echt niet zomaar.

Reacties zijn gesloten.