UCI denkt na over aparte categorie voor transgender personen
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
woensdag 1 februari 2023 om 11:56

UCI denkt na over aparte categorie voor transgender personen

De UCI denkt na om in de toekomst een aparte categorie voor transgender personen in te voeren, zo meldt Het Laatste Nieuws. De deelname van transgender personen aan sportwedstrijden is de laatste weken weer een thema, na de goede prestaties van Austin Killips in het veld.

De 26-jarige wielrenster boekte dit seizoen al de nodige ereplaatsen in Amerikaanse crossen, maar was vorige maand ook vijfde in de cross van Otegem en zelfs derde in de Kasteelcross van Zonnebeke. Killips heeft van de UCI een licentie om bij de vrouwen te crossen, maar de deelname van transgender personen blijft een heikel thema.

Xavier Bigard is als medisch directeur bij de UCI belast met het ’transgender-vraagstuk’. De huidige UCI-regels voor transgender personen zijn strenger dan die van het Internationaal Olympisch Comité. Zo is de overgangsfase naar een laag testosteron-gehalte verdubbeld van één naar twee jaar. De maximaal toegestane testosteronspiegel bij transgendersporters bedraagt 2,5 nanomol per liter, in plaats van vijf nanomol bij de IOC. Dit komt overeen met de testosteronspiegel van 99,9 procent van de vrouwelijke bevolking.

Heikel thema
“Toch blijft dit een heikel thema. De regels zijn niet perfect voor vrouwen, die voor hun transformatie een man waren, maar ook niet perfect voor vrouwen die sinds de geboorte vrouw zijn”, schetst Bigard. De Belgische bondsdokter Kris Vandermieren treedt Bigard bij. “De evolutie in spierontwikkeling is van nature verschillend bij mannen en vrouwen. Hormonale behandelingen of geslachtsoperaties hebben geen invloed op het genetisch materiaal. Dat transgender personen op volwassen leeftijd nog bevoordeeld zijn tegenover vrouwen, die voordien geen man waren, dat staat buiten kijf.”

De UCI denkt voorlopig nog niet aan een aparte categorie voor transgender personen, aldus Bigard, al worden er achter de schermen al wel gesprekken gevoerd. Het Laatste Nieuws stelt echter dat het wel degelijk een actueel thema is binnen de UCI. De internationale wielerunie denkt na om in de toekomst een aparte categorie voor transgender personen in te voeren, om zo inclusie te bevorderen en competitievervalsing te vermijden.

Momenteel beschikken slechts zeven transgender personen over een UCI-proflicentie, verspreid over alle wielerdisciplines. Op het komende WK veldrijden in Hoogerheide staat er geen transgender personen aan de start: Killips is vanwege sportieve gronden niet geselecteerd door de Amerikaanse wielerbond. “Om te mogen deelnamen aan een WK moet een crosser van onze federatie aan bepaalde sportieve criteria voldoen. Austin boekt snel vooruitgang, maar haar prestaties zijn nog onvoldoende”, klinkt het.

 
22 Reacties
Sorteer op:
1 februari 2023
Poeh wat leven we toch in een afgrijselijke samenleving. Waarom is er verschil tussen mannen en vrouwen bij (nagenoeg) alle sportrubrieken? Omdat het anders geen eerlijke competitie is, door het simpele feit dat het mannenlichaam anders is gebouwd dan het vrouwelijke. Dus iemand die geboren is als man, zou om die reden nooit met een vrouwencompetitie mee mogen doen. En iemand uitsluiten past uiteraard niet bij een inclusieve maatschappij; dus de enige oplossing is inderdaad een aparte competitie. Hoewel daar het animo wellicht niet groot genoeg voor is, maar ja, dat moet de toekomst maar uitwijzen. Dus ik ben het eens met het artikel.
    1 februari 2023
    Pas als er transvrouwen komen die Annemiek van Vleuten eraf rijden, zal ik me zorgen gaan maken..
    1 februari 2023
    Gezien het lage aantal van dit soort atleten is het praktischer is om de mannencategorie tot een open categorie te maken.
1 februari 2023
Wat een goed idee, dan kunnen we écht naar Jan en Mieke kijken in één en dezelfde race.
    1 februari 2023
    Een reactie beneden je normale waardigheid, Panache. Dat het een moeilijk vraagstuk is waar transgender personen thuishoren in de professionele sport is zeker, maar dat die mensen een moeilijke geschiedenis van persoonlijke ontwikkeling met zich meedragen is dat nog veel meer. Flauwe grapjes zoals dit hierboven tonen een beschamend gering inlevingsvermogen.
    1 februari 2023
    Ach ik vond het wel een leuk geintje. :)
    1 februari 2023
    Zou je dat ook vinden als pakweg je dochter na jarenlange psychologische last een jongen werd en daar te pas en te onpas mee gepest en vreemd bekeken wordt? Dit is één van die onderwerpen waar 'onschuldige geintjes' betrekking hebben op de essentie van iemands bestaan.
    1 februari 2023
    Misschien niet, maar met een beetje humor en zelfrelativering ziet het leven er meestal een stuk leuker uit.
    1 februari 2023
    Beste Limal, jouw negatieve interpretatie is slechts jouw confirmation bias. Jan en Mieke zegt iets over jongen en meisje in één race, terwijl jij het interpreteert als amateuristisch niveau. Het is een grap, maar wel neutraal (respectvol) opgeschreven.
    1 februari 2023
    Ik probeer oprecht te begrijpen wat je bedoelt met die verzameling woorden maar kom er niet uit, Panache. En ja, ik begrijp wat confirmation bias is en heb langs alle kanten gezocht naar hoe dit een respectvol grapje zou kunnen zijn zonder de draak te steken met gendertransities. Dat 'Jan en Mieke' hier een running joke is doet niet terzake, het is nu eenmaal niet zo dat je dit grapje maakte bij de mixed relay...
    1 februari 2023
    Limal, kun je dan proberen uit te leggen waarom dit grapje kwetsend of respectloos is naar transpersonen?
    1 februari 2023
    Vroeger ervaarde je al snel dat iedereen die een beetje ‘anders’ was vooral gelijk behandeld wilde worden. Er zijn meer mensen die het beledigend vinden dat ze niet voor vol aangezien worden maar als vogeltje dat uit t nest gevallen is, oeh voorzichtig!
    1 februari 2023
    Limal, mijn bescheiden mening is dat je schromelijk overdrijft bij een beschaafd grapje. Ik vond hem gevat en kon een brede glimlach niet onderdrukken. En ik zie niet in waarom je een enorme melancholische deken over dit onschuldig grapje zou trekken. Juist daar wordt de wereld zwaar van.
    1 februari 2023
    @Panache, ik heb nu pas door wat je bedoelt met "terwijl jij het interpreteert als amateuristisch niveau". Dat was helemaal niet de reden dat ik je reactie ongepast vond - het ging me om het feit dat je naar mijn interpretatie grapte over twee genders in één race, of dus met de essentie van een transpersoon. Op basis van de commentaren en plusjes en minnetjes is de meerderheid het in ieder geval niet eens met mij, waarvan akte. Maar ik blijf erbij: een gendergebaseerd grapje maken bij een topic over genderidentiteit is nooit een goed idee omdat het te emotioneel geladen kan zijn voor wie door een transitie is gegaan, gaat of dat overweegt.
    1 februari 2023
    En stel je eens voor dat je iets zegt dat 'te emotioneel geladen is' voor een ander. Tja, dat moeten we inderdaad allemaal niet willen.
    1 februari 2023
    Het is sowieso nooit een goed idee om voor andere mensen te gaan bepalen of een grapje mogelijk te emotioneel geladen is voor hen..
    1 februari 2023
    Ach ja, het recht om niet gekwetst te worden is er gelukkig niet. Rekening houden met elkaar is altijd prima, maar humor verlicht zoveel en maakt je volgens mij ook weerbaarder
    1 februari 2023
    Het hele probleem is dat deze categorie dan knetterhard gedomineerd gaat worden door kerels die zich tot vrouw om hebben laten bouwen en de variant andersom er niet aan te pas komt. Daarnaast vraag me af aan welke kwaliteitseisen je moet voldoen om hier toegelaten te worden: moet het wel een beetje goed gedaan zijn? Tenslotte: shemales, die pissen hier driedubbel naast de boot.
1 februari 2023
Het hoeft toch helemaal niet zo moeilijk te zijn. Ik wil niemand uitsluiten van een beetje lol en competitie. Maar misschien moet profsport helemaal geen doen zijn voor trans atleten. Het grootste deel van de bevolking (waaronder ik) kan simpelweg ook geen beroepssporter worden en dat is ook geen discriminatie, maar een gebrek aan talent. Transatleten kunnen prima op amateur niveau meedoen bij de mannen ( je kan van sportklasse/amateurs een open categorie maken) Als ze bij de vrouwen top kunnen halen kunnen ze daar wel gewoon in mee. Degenen dat niet trekken ( aantoonbaar veel dnfs ) laat je in damescategorie meedoen. Zodra ze daar alles gaan winnen promoveer je ze weer naar Amateurs mannen. Om hoe veel mensen gaat het nu eigenlijk? Een categorie maken waar waarschijnlijk vrijwel nooit genoeg deelnemers voor zijn is totaal onzinnig. Hoe zie je dat voor je als organisator van een koers zijnde?
1 februari 2023
Dit onderwerp geeft altijd discussie. Want goed te regelen valt dit niet. De één vindt dit. en de ander vindt dat. Van alles zal voorbij komen. Competitie vervalsing, discriminatie, etc.., etc...
1 februari 2023
Als ze weten wat kinnnen verdienen als bond , zal het niet lang duren om deze categorie te laten meedoen!
2 februari 2023
Een aparte categorie lijkt me beter dan transvrouwen laten mee doen bij de vrouwen want in meerdere wetenschappelijke studies is gebleken dat die nog steeds voordeel hebben, ook na hormoonbehandelingen. Sport doe je nou eenmaal met je lichaam niet met je identiteit, dus moeten de sportcategorieën gebaseerd worden op geslacht en niet op gender.

Reacties zijn gesloten.