UCI deelt laatste WorldTour-ticket uit aan Fenix-Deceuninck
foto: FacePeeters
maandag 12 december 2022 om 16:00

UCI deelt laatste WorldTour-ticket uit aan Fenix-Deceuninck

Fenix-Deceuninck mag zich volgend jaar een Women’s WorldTeam noemen. De internationale wielerunie UCI heeft vandaag het laatste WorldTour-ticket uitgedeeld aan de vrouwelijke tegenhanger van Alpecin-Deceuninck.

Fenix-Deceuninck lag al op pole-position om een WorldTour-ploeg te worden in 2023. De vrouwelijke tegenhanger van Alpecin-Deceuninck scoorde in 2022 namelijk heel wat meer punten dan AG Insurance-NXTG en Ceratizit-WNT, twee ploegen die eveneens interesse hadden in een WorldTour-status. De licentie van Fenix-Deceuninck is voor één jaar geldig, tot het einde van 2023.

De Women’s WorldTeam-divisie bestaat volgend jaar uit vijftien teams. Het gaat, naast nieuwkomer Fenix-Deceuninck, om Canyon-SRAM, EF Education-TIBCO-SVB, FDJ-SUEZ, GreenEdge Cycling, Human Powered Health, Liv Racing Teqfind, Movistar, Team DSM, Team Jumbo-Visma, Team SD Worx, Trek-Segafredo, UAE Team, Uno-X en Israel Premier Tech Roland.

AG Insurance en Ceratizit-WNT vallen (voor nu) dus buiten de boot en komen ook in 2023 weer uit op een continentale licentie. Na het seizoen 2023 vervallen overigens alle licenties. Dan zal de WorldRanking opnieuw een doorslaggevende rol gaan spelen bij gelijke geschiktheid van teams. Het puntentotaal over 2022 en 2023 zal beslissen welke ploegen zich in 2024 en 2025 WorldTour-teams mogen noemen. Vanaf 2026 worden licenties steeds voor drie jaar uitgeven.

UCI Women’s WorldTeams in 2023
flag-de Canyon-SRAM
flag-us EF Education-TIBCO-SVB
flag-fr FDJ-SUEZ
flag-be Fenix-Deceuninck
flag-au GreenEdge Cycling
flag-us Human Powered Health
flag-il Israel Premier Tech Roland
flag-nl Liv Racing Teqfind
flag-es Movistar
flag-nl Team DSM
flag-nl Team Jumbo-Visma
flag-nl Team SD Worx
flag-us Trek-Segafredo
flag-ae UAE Team
flag-no Uno-X

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
12 december 2022 18:46
De veldrijdstersploeg die het toch vooral moet hebben van de niet-veldrijdsters. Had niet gedacht dat er een vrouwelijke equivalent van Mathieu of Wout zou tussen zitten, maar had er toch iets meer op het niveau van een Vermeersch zouden zitten. Voorlopig is dat enkel Kastelijn en met wat goede wil zowaar Cant.
    12 december 2022 18:55
    Deels akkoord maar ik zou toch Julie De Wilde niet onderschatten. Hopelijk weer een stukje sterker volgend jaar
    12 december 2022 21:27
    De Wilde heb ik niet vermeld omdat ik die eigenlijk niet als veldrijdster beschouw, dat is een wegrenster die aan haar conditie bouwt in het veld.

    Ik heb het idee dat Kastelijn ook in die richting aan het evolueren is. Dat is een erg sterke renster, die er (in tegenstelling tot Brand) maar niet in lijkt te slagen om de technische mankementen weg te werken. Zou niet onlogisch zijn indien die haar prioriteiten elders gaat leggen, het is nu eenmaal interessanter/prestigieuzer om 8e te eindigen in een klassieker of klein rondje dan in een WB-cross.
12 december 2022 20:48
Hopelijk op voorwaarde dat Pieterse de Strade Bianche rijdt...
12 december 2022 16:33
Altijd even checken waarop de volgorde is bepaald. Is hier op alfabet, niet op basis van aantal punten. ;-)

Reacties zijn gesloten.