UCI-baas David Lappartient laakt uitspraken Bradley Wiggins

zaterdag 3 november 2018 om 13:19
UCI-baas David Lappartient laakt uitspraken Bradley Wiggins

foto: Sirotti

UCI-voorzitter David Lappartient heeft afkeurend gereageerd op enkele teksten van Bradley Wiggins, de winnaar van de Tour de France 2012. De Brit noemde Lance Armstrong onlangs ‘de perfecte winnaar’ van La Grande Boucle. “Onaanvaardbaar”, aldus Lappartient tegen de Britse krant The Daily Telegraph. “Ik vond het ongelooflijk. Het is voor mij onacceptabel om je steun uit te spreken voor Lance Armstrong, die voor het leven is geschorst vanwege vals spel.”

Bradley Wiggins’ boek Icons is nog maar net gepubliceerd, maar heeft al heel wat stof doen opwaaien. In zijn boek laat de Brit zijn licht schijnen op wat professioneel wielrennen vraagt van zijn beste sporters. Dat beschrijft hij aan de hand van de levens van 21 sleutelfiguren uit de wielersport, onder wie Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Miguel Indurain en Tom Simpson.

Ook Armstrong maakt deel uit van het boek. Wiggins noemt de Amerikaan ‘de archetypische wielrenner van de Tour de France’. “Hij was precies het soort winnaar dat Henri Desgrange 120 jaar geleden in gedachten had.” Wiggins wil hiermee echter niet goedkeuren wat Armstrong allemaal heeft gedaan. “Hij weet dat hij dingen verkeerd heeft gedaan”, voegde hij er onlangs aan toe in de media. “Maar op een gegeven moment moet je doorgaan met je leven.”

“Ik ben het beu om aan te horen wat we van de sport moeten vinden door mensen die nog nooit op een fiets hebben gereden. Ik beslis zelf wat ik wil voelen voor de sport”, aldus Wiggins.

Dit artikel delen:

21 Reacties

aardappeljager 3 november 2018 om 13:30

Alsof David zijn hand ervoor in het vuur wil steken dat er geen andere winnaars zijn die de winst behaald hebben met valsspelen.

Lalsacien 3 november 2018 om 16:20

Daar gaat het niet om!

blokkie5 3 november 2018 om 13:36

Onder vlag van dezelfde UCI worden ritten georganiseerd in grote ronden om ex-dopeurs te eren en staan ex-dopeurs tricots uit te delen op een podium.
3/4 van het peloton vindt Valverde de perfecte wereldkampioen maar dat is allemaal anders.

LucasR 3 november 2018 om 14:09

Goede reclame voor het boek, dit! Ben erg benieuwd. En inderdaad eens tot op zekere hoogte met zijn uitspraak dat Lance het soort winnaar is dat Desgrange destijds voor ogen had.

maklukzat 3 november 2018 om 14:26

Bradley Wiggins heeft blijkbaar ook weinig op met de wielersport, door steun uit te spreken voor valsspelers. Armstrong heeft niet alleen maar gepakt, maar was ook aanjager samen met Bruyneel.

Col du Bramont 3 november 2018 om 16:06

Merckx is driemaal op doping betrapt, Zoetemelk is driemaal op doping betrapt, Thevenet gaf toe dat hij zijn tour zeges aan doping te danken had. Van Anquetil is de uitspraak bekend nadat ie eens zonder doping reed (amfetaminen) “dat is eens maar nooit weer”. Etc. etc.

Zij blijven voor mij allemaal helden, je moet hun prestaties wel in de juiste context beschouwen.

In het EPO tijdperk gebruikte 90-95% vd renners.
Maar er is er nu 1 die moet hangen en collectief schuld moet dragen en ja hij deed iets meer dan alleen maar gebruiken.
Zo kan ik ook nog wel renners noemen die het zelfde deden, maar die zich nu in stilzwijgen hullen cq mooi weer spelen.

Hypocriete politieke correctheid ten top, anders kan ik het niet verwoorden.

Lalsacien 3 november 2018 om 16:23

De rol van Armstrong beperkt zich niet tot dopeur….

Col du Bramont 4 november 2018 om 01:48

De rol van Armstrong is bekend, daar refereer ik ook naar. Ik zou de namen kunnen noemen van vele Vlaamse renners die nu als ploegleiders dan wel in een andere rol in het peloton actief zijn en in de EPO area bekend stonden om het feit dat ze “spulletjes verkochten”. Ik heb de namen en adressen nog in mijn oude Nokia telefoon staan, maar das history, tis nu 2018.

Wie denkt dat Armstrong de grote genius was in de EPO area stond in die tijd klaarblijkelijk aan de zijlijn en had geen idee wat er werkelijk in het peloton gebeurde.

Mwielerfan 4 november 2018 om 08:07

Wat sneu dat je kennelijk Vlaamse doping handelaren beschermd. Jij bent één van de redenen dat jonkies van twintig misschien nog steeds moeilijke keuzes moeten maken.

Tour 3 november 2018 om 16:22

Wat heeft Lappartient op zijn kerfstok waaraan hij deze positie heeft over gehouden ?
Lance moest er natuurlijk gewoon voor fietsen, tegen een heel peleton doping zondaars.

siem wiersma 3 november 2018 om 17:48

Dat Lance Armstrong doping heeft gebruikt is niet zijn grootste zonde. Dat hij mensen zoals Emma O Reilly, Frankie en Betsy Andreu bedreigd heeft, dat is waarom hij anders dan andere dopeurs.

Brabander 3 november 2018 om 19:40

Helemaal mee eensch.
Dat gevalletje met Simeoni in de Tour was natuurlijk ook ‘zum kotzen’

FondriestTF3 3 november 2018 om 21:05

Armstrong was een l*l. Dat is vaak het enige argument dat blijft staan want dopingtechnisch is hij net zo strafbaar als 99% van de renners destijds. Toch de enige met een levenslange schorsing.

Dat slaat feitelijk nergens op.

Wiggins is uit de pr praat gestapt. En hij zegt niets onwaars, wel dingen die anderen niet willen horen.

Mwielerfan 4 november 2018 om 08:09

Een vervelend persoon zijn en alle mensen in je omgeving inclusief gezin bedreigen is wel een verschil

FondriestTF3 4 november 2018 om 19:28

Laat maar zien in het dopingreglement waar dat gedefinieerd wordt.

Hij is geschorst wegens doping. Niet voor andere dingen waar velen zich druk over maken. En qua doping was hij niet bepaald de enige.

Wat hij daarnaast heeft uitgespookt wordt in het ‘vonnis’ nergens benoemd. Dus waarom iedereen best zo boeiend vindt in relatie tot de schorsing… Geen idee.

vanSpringel 19 februari 2019 om 11:50

@ Siem Wiersma
Inderdaad. De spijker op zijn kop ! essentie van het LA debacle.

vluggejapie 3 november 2018 om 18:30

Wiggins gooit een bommetje en oogst gratis publiciteit. De doorschemerende opvattingen over ethiek zijn intussen veelzeggend.

Mwielerfan 4 november 2018 om 08:11

Inderdaad dat is nog het meest opvallend. Minder als je je bedenkt wanneer wiggins nou precies prof was trouwens

McMike 3 november 2018 om 21:55

Desgrange was tegen doping en tegen vals spel. Hij zou volgens mij op voet van oorlog met iemand als Armstrong hebben geleefd.

VerstandOpNul 4 november 2018 om 00:07

Ben wel benieuwd naar dit boek..
Ik vond hem tijdens zijn tour van 2012 een interessante, welbespraakte renner. Het feit dat hij meer te melden heeft dan alleen een autobiografie onderscheidt hem al van 99% van de beroepsrenners..
Lijkt qua opvattingen wel enigszins bijgedraaid…

Huubi 4 november 2018 om 14:35

Het vervelende van het tijdperk Armstrong is dat er teveel.mensen niet gepakt zijn. Het was epo VS epo, met Armstrong die topsport onder die omstandigheden domineerde. En daarmee de beste renner van die tijd was.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair