UAE Tour eindigt met aankomst bergop op Jebel Hafeet

dinsdag 18 januari 2022 om 16:50
UAE Tour eindigt met aankomst bergop op Jebel Hafeet

Tadej Pogačar was vorig jaar de beste op Jebel Hafeet - foto: Cor Vos

De UAE Tour eindigt dit jaar met een aankomst bergop, op de berg Jebel Hafeet. Dat blijkt uit het parcours van de zevendaagse etappekoers, dat vandaag is onthuld. Tijdens de eerste drie edities was steeds een sprintetappe voor de laatste dag ingetekend. De wedstrijd telt twee bergetappes, vier sprintetappes en een individuele tijdrit.

De UAE Tour begint met twee sprintetappes. De openingsdag speelt zich volledig in de woestijn af. Vanuit Madinat Zayed, in het emiraat Abu Dhabi, gaat het over 45 kilometer aan kaarsrechte wegen naar Liwa, waar de route in duingebied terechtkomt. Eenmaal weer in Liwa aangekomen volgt de route dezelfde weg terug naar Madinat Zayed. Een dag later koerst het peloton door en rond de stad Abu Dhabi. Vanaf Hudayriat Island gaat de route via onder andere het Yas Marina-circuit naar Abu Dhabi Breakwater, waar een sprint wordt verwacht.

Voor de derde dag staat een individuele tijdrit over negen kilometer in Ajman, in het gelijknamige emiraat, ingetekend op een zeer snel parcours dat alleen door een U-bocht wordt onderbroken. Een dag later staat de eerste bergetappe gepland. Het profiel bestaat uit twee delen: eerst een golvende aanloop, daarna is het in de laatste twintig kilometer onafgebroken klimmen naar de finish op Jebel Jais (20 km aan ongeveer 5%). Deze berg brengt de renners naar 1491 meter hoogte. Vorig jaar ging Jonas Vingegaard hier met de zege lopen.

In de twee dagen daarna is het vermoedelijk weer aan de sprinters. De vijfde etappe gaat over brede, veelal rechte wegen naar Al Marjan Island. Wel gaan zand en wind mogelijk een rol spelen in deze rit. De zesde etappe begint en eindigt bij Expo 2020 Dubai. Onderweg doorkruist de route onder andere het glamoureuze eiland Palm Jumeirah, beter bekend als het palmeiland. In de woestijn kunnen de renners bij wind met zand te maken krijgen. De ronde eindigt met de bergrit naar Jebel Hafeet, waar de wedstrijd definitief wordt beslist.

De UAE Tour staat voor 20-26 februari op de kalender. Afgelopen jaar werd de ronde gewonnen door Tadej Pogačar.

flag-ae Etappeschema UAE Tour 2022 (20-26 februari)
1. Madinat Zayed – Madinat Zayed (185 km)
2. Hudayriyat Island – Abu Dhabi Breakwater (173 km)
3. Ajman – Ajman (ITT, 9 km)
4. Fujairah Fort – Jebel Jais (181 km)
5. Ras al Khaimah Corniche – Al Marjan Island (182 km)
6. Expo 2020 Dubai – Expo 2020 Dubai (180 km)
7. Al Ain – Jebel Hafeet (148 km)

Dit artikel delen:

16 Reacties

Yeez 18 januari 2022 om 17:00

Eigenlijk altijd wel hetzelfde parcours. Jammer dat de hatta dam nog dicht is en dat de tt maar 9 km is, maar gezien het feit dat organisatoren het aantal tt kilometers steeds verder beperken niet onverwacht.

plattenband 18 januari 2022 om 19:49

Is een woestijnland. Ze zullen dus waarschijnlijk beperkt zitten in wegennet.

En gezien daar vermoedelijk 99% van het volk koers alleen als een storend element zien zal dat parcours hen geen fluit kunnen schelen.

Mystery Rider 20 januari 2022 om 07:32

@plattenband – wielrennen is hier razend populair – een contingent Filipino mountainbikers en elk weekend duizenden fietsers op de Al Quadra woestijn track!

Wel akkoord met je stelling dat het wegennet beperkt is en zeker niet aangepast voor de modale fietser, laat staan het organiseren van wielerwedstrijden !

Ze maken er wel werk van – Abu Dhabi wil een fiestvriendelijke emiraat worden…we shall see …

JensVdB 18 januari 2022 om 17:42

Jammer dat de Hatta Dam er voor het 2de jaar op rij niet bij is

Murcia 18 januari 2022 om 17:50

De ITT mag je nauwelijks nog een tijdrit noemen met slechts 9 km maar dat past in de trend van andere rittenkoersen die zo denken de spanning er in te houden voor het AK. Voor de rest een mix die netjes is qua parcours van de etappes en hopelijk krijgen we naast de sprints en de twee finishes bergop ook nog te maken met een waaier etappe.

Groetjesaandevoetjes 19 januari 2022 om 02:29

Logistiek ook echt bizar want alle ploegen moeten tijdrit fietsen meenemen voor 9km. Vraag me dan af, heeft iedereen zn eigen fiets? Of gaan ze 4 fietsen per ploeg meenemen en dan tussendoor beetje sleutelen?

Romāns Vainšteins 19 januari 2022 om 06:30

Anders gewoon op de wegfiets afwerken, simpel.

Net alsof die lui daar het doorhebben.

Barry Batsbak 19 januari 2022 om 09:51

Opzetstuurtje op de koersfiets, dicht achterwiel erin en blazen. De zithouding is voor het grootste gedeelte bepalend voor de aero-winst. Voor eenmalig 9km hoef je de windtunnel niet in.

11 na 11 19 januari 2022 om 13:15

Ik denk toch dat je mag rekening houden met een handvol seconden per km tijdverlies als je met een gewone fiets het moet opnemen tegen een TT fiets. Maakt niet zoveel uit als je geen klassementsambities hebt, maar anders gooi je al snel 30 seconden te grabbel. Zelfs op 9km. Als het door de organisatie opgelegd wordt, dat niemand een TT fiets mag gebruiken, dat is dan weer wat anders. Anders kan je als team inderdaad de afweging maken enkel voor je klassementsmannen/tijdrijders een TT fiets te voorzien.

Dikke Man 18 januari 2022 om 18:15

Die tijdrit is gewoon een proloog waarbij een sprinter in de leiderstrui nog een prima kans heeft die te behouden. Verder een rondje dat veel voorspelbaarheid belooft. Het is natuurlijk ook niet makkelijk in die contreien om een klassiek parcours te vinden. Laten we hopen op een zandstormpje hier en daar.

Steven_E 19 januari 2022 om 08:07

Zou ze zo kort kunnen zijn om niemand te verplichten tijdritfietsen mee te nemen? Je zag dat wel eens in de Ronde van Qatar vroeger, waar het volgens mij zelfs verboden was om met een TT-fiets te rijden.

11 na 11 19 januari 2022 om 13:06

Dat werd vaak verboden door sommige wedstrijdorganisaties om kleine teams, en in sommige gevallen dus ook conti teams, niet op extra onkosten te jagen. Anders zouden sommige van dat soort teams uit financiële overwegingen kunnen kiezen met een opzetstuur aan de start te komen ipv een volwaardige tijdritfiets, waardoor ze door renners uit een WT ploeg volledig weggeblazen zouden worden in de tijdrit. Door die maatregel rijdt iedereen op hetzelfde materiaal en is het dus "eerlijker".

En tenzij die sprinter Wout van Aert heet, zie ik in het huidige peloton niet veel sprinters die een tijdrit van 9km gaan winnen tegen klassementsmannen die hier aan de start staan. Dit is niet hetzelfde als een proloog van 2 tot 4 km die je vroeger wel vaker zag.

Steven_E 19 januari 2022 om 13:25

Walscheid…

xistnc 18 januari 2022 om 19:38

Daar hebben ze dus al wel een keuze gemaakt.

Verweggistan 18 januari 2022 om 20:11

‘haha. :).

Boasson en Hagen 19 januari 2022 om 10:40

“In de woestijn kunnen renners met zand te maken krijgen”.
Je verwacht het niet.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair