Tweede ritzege op rij Marianne Vos in Tour of Scandinavia
foto: Cor Vos
woensdag 10 augustus 2022 om 17:59

Tweede ritzege op rij Marianne Vos in Tour of Scandinavia

Marianne Vos heeft voor de tweede dag op rij gewonnen in de Tour of Scandinavia. Na een etappe van ruim 153 kilometer in Zweden was de Nederlandse kopvrouw van Jumbo-Visma de snelste in een etappe van Orust naar Strömstad. In de massasprint was ze sneller dan de Zweedse Emilia Fahlin en de Italiaanse Barbara Guarischi.

De eerste etappe van de Tour of Scandinavia speelde zich gisteren af in Denemarken, vandaag werd er gekoerst in Zweden. De route volgde voor het overgrote deel de kust en kende niet al te veel hoogtemeters. Onderweg lagen alleen de heuveltjes van de Stenshult (2,7 km aan 2,8%) en de Langesjo (0,9 km aan 3%).

Het peloton, voornamelijk aangevoerd door het Jumbo-Visma van leidster Marianne Vos, bleef lange tijd compact. Beide bergsprints gingen naar Amber Kraak van Jumbo-Visma, die op allebei de klimmetjes maximale steun kreeg van haar ploeggenotes en zo de leiding in het bergklassement verstevigde. De tussensprints werden gewonnen door Alison Jackson en Eline van Rooijen. Verder gebeurde er weinig en bleef het peloton de hele rit bij elkaar.

foto: Cor Vos

Een massasprint was onvermijdelijk. Onder meer Le Col-Wahoo, SD Worx en Team DSM lieten zich van voren zien, terwijl Jumbo-Visma afwachtte en Vos afzette in een ander treintje. Voor Alison Jackson was er tegenslag, zij ging op twee kilometer van de finish hard onderuit en kon zo niet meesprinten.

In de technische finale vielen wat gaatjes in het peloton en werd ook gevallen, waardoor het wat chaotisch was in de slotkilometer. Lucinda Brand kwam met een lead out voor Amalie Dideriksen, maar de Deense kwam er niet aan te pas. Emilia Fahlin (FDJ-Suez-Futuroscope) ging namelijk vroeg de sprint aan. Vos sprong op haar wiel en wist er met een late jump nog langs te komen, om zo haar tweede ritzege op rij te boeken. Fahlin werd tweede, Guarischi derde.

Vos blijft door haar tweede ritzege op rij de leidster in het algemeen klassement. Haar voorsprong op de eerste achtervolgers is door de bonificatieseconden nu opgelopen tot 14 seconden.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
10 augustus 2022 18:04
Geweldig hoe die vrouw haar benen laat spreken: echt een legend
  10 augustus 2022 18:42
  Tussendoor ook nog even de bergtrui regelen voor Kraak.
  10 augustus 2022 18:45
  Er zijn er toch die hier anders naar kijken, ook voor Vos komt het einde nu toch wel in zicht. Als je in de eerste etappe van de tour 2e wordt komt het einde in zicht. Maar ja als je daarna nog 7 keer wind weet ik niet of dat zo is.Maar ja kenner heeft gesproken, alleen ik zie hem nu niet meer op dit forum.
  10 augustus 2022 19:36
  -1 duimpje voor jou Pol.

  Je moet bij elke overwinning hetzelfde riedeltje doen. Dat weten we nu wel. Geniet van deze overwinning.

  Zeker als je dan wint met een d schrijft. Dan ben je gewoon af en moet je stil houden.
  10 augustus 2022 19:59
  sarcasme stinkt schele gele
  11 augustus 2022 01:08
  Pol, wat wil je nu eigenlijk zeggen? Kan er met de beste wil geen touw aan vast knopen.
Echt geweldig inderdaad, wat een feest moet dit rondje zijn om te rijden trouwens. Gisteren in Denemarken, komende paar dag nog in Zweden en dan nog even een uitstapje naar Noorwegen. De dames boffen maar.
10 augustus 2022 18:48
wat blijft het toch een geweldige wielrenster,als je kijkt naar haar erelijst { de merkx van het dameswielrennen]
10 augustus 2022 18:52
GOAT !!!!!!
10 augustus 2022 19:37
Wat een held. Jumbo mag in haar handjes knijpen met deze dame. Die zorgt echt voor spirit binnen de ploeg.
10 augustus 2022 19:50
POV !!!!!!!!!!!!!
11 augustus 2022 01:06
"Ben ik nu zo goed of de anderen zo slecht"? Of staat de professionalisering van het dames wielrennen nog in de kinderschoenen?
Let wel, La Vos is al 35 jaar hé!
  11 augustus 2022 06:27
  Annemiek van Vleuten is 40.. Wat bedoel je nu te zeggen?
  11 augustus 2022 07:46
  Dat vrouwen langer op het hoogste niveau kunnen rijden.

  Zou een interessant onderzoek kunnen zijn. Zijn vrouwen langer in staat tot top prestaties of pas op "latere" leeftijd op hun top of komt het nog door iets anders.

  Super prestatie weer van Vos.

Reacties zijn gesloten.