Twaalf op rij voor Sanne Cant op BK veldrijden, zilver Lotte Kopecky

zondag 10 januari 2021 om 14:34
Twaalf op rij voor Sanne Cant op BK veldrijden, zilver Lotte Kopecky

foto: Cor Vos

Sanne Cant heeft voor de twaalfde keer op rij de Belgische veldrittitel bij de vrouwen veroverd. De 30-jarige kopvrouw van IKO-Crelan mocht in Meulebeke het goud in ontvangst nemen na een straffe solo. Wegkampioene Lotte Kopecky hield de gehele cross druk op Cant, maar moest genoegen nemen met zilver. Het brons was voor Alicia Franck.

De kopstart was voor Sanne Cant, die na de eerste hindernissen al afstand nam van de concurrenten. Alicia Frank en Lotte Kopecky volgden op enkele seconden, gevolgd door een groepje met onder meer Ellen Van Loy. Maar de top-3 was al snel gevormd: Cant, Kopecky en Franck maakten zich spoedig los van de rest.

Vrouw-tegen-vrouwgevecht
Er stond op het veelzijdige parcours in Meulebeke geen maat op Sanne Cant, die sinds haar BK-zege van 2020 niet meer wist te winnen. Na twee rondes was het verschil met Kopecky 15 seconden en met Franck 25 seconden. Het was ieder voor zich in West-Vlaanderen en de medaillewinnaars lagen zo al vroeg vast.

foto: Cor Vos

Toch wist Kopecky, de Belgische kampioene op de weg, druk te houden op leidster Cant. Het gat schommelde lange tijd tussen de 10 en de 15 seconden. Even leek Kopecky het gat met Cant te dichten, maar de kopvrouw van IKO-Crelan herpakte zich en breidde haar voorsprong weer uit.

Cant rondt het af
Door het tempo van Kopecky werd Cant gedwongen flink door te rijden. De elfvoudig kampioene kon niet op haar lauweren rusten en kon zich ook geen fout permitteren. Bij het ingaan van de slotronde in Meulebeke was de voorsprong van de drievoudig wereldkampioene toch gegroeid naar een geruststellende 19 seconden, een voorgift die ze niet meer weggaf.

Na Oostmalle, Antwerpen, Hooglede-Gits, Mol, Waregem, Erpe-Mere, Lille, Oostende, Koksijde, Kruibeke en (weer) Antwerpen mag Sanne Cant zo ook Meulebeke aan haar rijtje met BK-overwinningen toevoegen. De laatste kampioene voor Cant was Joyce Vanderbeken in 2009.

foto: Cor Vos

BK veldrijden 2021
Uitslag vrouwen – flag-be Meulebeke
1. flag-be Sanne Cant in 45m39s
2. flag-be Lotte Kopecky op 22s
3. flag-be Alicia Franck op 1m38s
4. flag-be Laura Verdonschot op 2m17s
5. flag-be Ellen Van Loy op 2m19s
6. flag-be Marthe Truyen op 2m47s
7. flag-be Loes Sels op 2m49s
8. flag-be Suzanne Verhoeven op 3m10s
9. flag-be Kiona Crabbé op 3m50s
10. flag-be Karen Verhestraeten op 4m08s

Dit artikel delen:

30 Reacties

Murcia 10 januari 2021 om 14:42

Cant heeft haar dozijn, maar jongens toch wat een matig niveau bij de belgische dames als de nummer 3 al zoveel toegeeft op Sanne en de nummer twee gewoon een wegrenster is. Lotte is wel een dame waar België op de weg nog veel van gaat horen. Die wordt elk jaar beter en heeft met Liv een ploeg die dat op waarde weet te schatten. Het probleem bij de Belgische dames in het veld lost zij echter ook niet op.

Asje Menou 10 januari 2021 om 14:44

Ondanks het geringe aantal deelnemers toch een prestatie van formaat. Proficiat Sanne Cant met je twaalfde titel op rij, en nu maar hopen dat ze nog een stap kan zetten richting het WK.

HennieK 10 januari 2021 om 14:45

12 x winnen is knap, maar ik heb ook veel armoe gezien vandaag.

Erik33 10 januari 2021 om 18:58

Het BK voor dames veld cross is echt armoe zeg. Denk dat Cant echt meer dan het maximale met haar capaciteiten heeft bereikt. Maar in het huidige tijdperk is er op het WK hooguit een top tien plek mogelijk en geen podium plek zoals ze op de Belg zeiden.

platteprijs 10 januari 2021 om 14:46

Slim gespeeld van Cant om vanaf de eerste ronde druk te zetten. Meteen bleek hoe zwak de Belgische tegenstand is. Voor Franck ging het na een halve ronde al veel te snel. En Verdonschot mag zich na een teleurstellende uitslag vooral door de beschamend slechte start eigenlijk de vraag stellen of ze serieus wil gaan crossen of toch maar liever voor de hobby. Gelukkig was daar nog de sterke Kopecky waardoor het toch nog een beetje een wedstrijd werd.

Dikke Vrouw 10 januari 2021 om 14:46

Nummer 12 (!), wat knap van Sanne

Beer 10 januari 2021 om 14:47

12x Belgisch Kampioen, 3x wereldkampioen. Respect Sanne Cant!

Harm Zijlstra 10 januari 2021 om 14:49

Proficiat!! 12 keer op rij.
Jammer dat ons NK is gecanceld. Had de Nederlandse NK hier niet ‘als gast’ kunnen worden gehouden?

Martino87 10 januari 2021 om 15:07

Ook aan gedacht, maar volgens mij was het probleem niet dat er geen parcours was, maar dat het niet mocht omdat het niet in de categorie ’topsport’ viel.

Lendilonus 10 januari 2021 om 14:49

Mooie prestatie van een vrouw die werkelijk alles uit haar carrière heeft gehaald en een palmares heeft waar menig renster met meer talent jaloers op zou zijn. Ergens is het natuurlijk wel beschamend dat in crossland en wielerland nummer 1 het niveau(en ook het absolute aantal deelnemers) van de dames zo laag ligt. Kan misschien een van de vele Belgen hier op het forum mij uitleggen waarom er in België alleen maar talentvolle mannelijke wielrenners(weg en cross) opkomen en het niveau van de vrouwen zo laag ligt? Is dit iets cultureels of heeft het andere(bijvoorbeeld commerciële) redenen?

Dikke Vrouw 10 januari 2021 om 14:53

De emancipatie staat er misschien nog niet zo ver?

HoofdIsVrij 10 januari 2021 om 14:57

Ik haal altijd als illustratie daarvan dit artikel aan: https://sportnieuws.nl/wielrennen/ex-van-puck-moonen-is-met-nieuwe-liefde-alleen-kopman-thuis/

Frank V 10 januari 2021 om 15:01

'Kan iemand mij uitleggen waarom er in Nederland zoveel talentvolle darters zitten??'

1.Er moeten meisjes willen gaan crossen. Die zijn er, daar is geen taboe rond. 2.Het allerbelangrijkste en enig geluk wat je moet hebben is dat daar een paar unicorns tussenzitten met exceptionele fysiologische capaciteiten.

Lendilonus 10 januari 2021 om 15:23

@Frank, Nederland zit vol talentvolle darters omdat de sport na de eerste wereldtitel van Raymond van Barneveld enorm populair werd. Aangezien wielrennen zo populair is in zeker Vlaanderen zou het mij dus logisch lijken dat het niveau van het vrouwenwielrennen ook op peil zou zijn(het hoeft niet zoals in Nederland te zijn maar er zijn zeker op de weg nog een stuk 5 landen een stuk verder dan wielerland België). Aangezien er in België een goede structuur is om jongens op te leiden lijkt het me geen probleem om binnen een paar jaar ook het vrouwenwielrennen op niveau te hebben maar dat lijkt dus al 20 jaar niet te lukken. Vandaar dat ik de vraag stelde of het misschien iets cultureels is of misschien iets met de emancipatie te maken heeft(als ik Wuyts tegenwoordig over de vrouwen hoor spreken klinkt er altijd nog een soort dedain en een verouderd wereldbeeld wat in dat artikel over Iserbyt wel bevestigd wordt).

Frank V 10 januari 2021 om 15:44

@Lendilonus
Je kan opleiden wat je wil, als ze niet over de fysiologische capiteiten beschikken zullen ze nooit top 8 'in de wereld' rijden.

Niet echt representatief je beeld van de Belgen te baseren op 1 64 jarige commentator en 1 nog heel jong meisje wat er zelf voor kiest om huisvrouw te zijn van een sporter die genoeg geld verdient.

Hoe breed is de top in het veldrijden überhaupt bij zowel mannen als vrouwen? Niet heel erg breed. NL is breed in de top bij de Vrouwen maar bij de mannen is het MVDP, Van der Haar en Van Kessel. Waarvan die laatste qua atletisch vermogen toch niet een bijzonderheid te noemen is.

Asje Menou 10 januari 2021 om 16:00

Klopt Frank. Het is mondiaal gezien gewoon een kleine sport, wat jammer is, want er valt toch genoeg te genieten bij een veldrit.

Dolfy 10 januari 2021 om 14:52

Cant de beste, Kopecky maakt het nog beetje leuk door de druk erop te houden. Net even lastig voor Franck om er bij te blijven. Verdonschot valt toch tegen. Verdonschot van voorgaande jaren had samen Kopecky druk kunnen zetten. Maar dit seizoen heeft ze het niet.

Robbiebier 10 januari 2021 om 15:05

Met alle respect,maar het kan toch niet goed zijn als je 12x achter elkaar kampioen wordt.

limburgia 10 januari 2021 om 21:44

In het land der blinden ……. .

Thijs E 10 januari 2021 om 15:16

12 opeenvolgende titels, dat is goed en tegelijkertijd slecht. Zeker als die titel je eerste serieuze overwinning van het jaar is

john 10 januari 2021 om 20:54

En tevens weer de laatste

Michelangelo 10 januari 2021 om 21:21

Het is zelfs de vraag of dit een “serieuze overwinning” genoemd mag worden. Ik schat dit persoonlijk niet veel hoger in dan het Luxemburgs kampioenschap of het Hongaars kampioenschap.

Ja, het is een Belgische titel, er zit een trui aan vast en een boel extra startgeld en aandacht. En het wordt live uitgezonden. Maar als je wat dieper kijkt dan is dit maar een heel klein laagje vernis op een teleurstellend niveau in de bakermat van de cross.

En er is nog niet veel beterschap in zicht helaas.

Michelangelo 10 januari 2021 om 15:54

Koningin éénoog.
Knap om het jaar op jaar te doen. Maar het zegt alles over de breedte van de damescross in Vlaanderen.

Ik heb niet alle edities gezien maar volgens wuyts is het maar 2 keer spannend geweest in de 12 jaar dat ze nu kampioene is. En dat is ergens beschamend voor cyclocross natie België.

Verwacht overigens dat het haar enige overwinning van dit seizoen zal blijven.

Chippen 10 januari 2021 om 22:46

van der poel is 9 jaar op rij nederlands kampioen geworden, geen enkele keer spannend. ik veronderstel dat je dit dan zo mogelijk nóg genanter vindt

Gitan 10 januari 2021 om 22:58

:-)

Murcia 10 januari 2021 om 23:50

Hoewel het NK beter schriftelijk kan worden afgedaan gezien de superioriteit van Matthieu is voor mij het voornaamste verschil dat hij de absolute topper is in deze sport.
Bij de overwinning van Wout kun je vandaag als liefhebber van strijd en spanning alleen maar constateren dat het saai was maar ook hij is van wereldklasse. Het verschil is dat Sanne niet wereldtop meer is en dan is een afgetekende overwinning slechts het bewijs van het achterblijven qua niveau bij de Belgische dames. Lotte doet het er bij en wordt meteen tweede. Franck geeft schrikbarend veel toe, Laura haalt in dit deelnemersveld niet eens het podium en Ellen is veertig en nog steeds vijfde.

Michelangelo 11 januari 2021 om 00:03

@Chippen,
Als je een "talentenladder" zou maken van alle crossers (m/v), hoe hoog zou je Mathieu op die ladder zetten? En hoe hoog Cant?
En als je de grootte van de cyclocross (in exposure, tv, media aandacht, sponsorgeld) gaat vergelijken tussen NL en BE, hoe is die verhouding? In Nederland is cyclocross toch echt een sport in de marge.

Ik vergelijk de cross vaak met schaatsen. Een grote sport in een heel klein deel van de wereld. Maar waar je bij het schaatsen in Nederland bij zowel de dames als de heren het gevoel hebt naar "profsporters op topniveau" te kijken op een NK, heb ik dat bij het BK cyclocross niet bij de dames. Al jaren niet. Daar neemt 1 Belgische fullprof het op tegen een kleuterjuf en een zorgverlener. En al 12 jaar is het Belgische damescrossen nog niet veel verder gekomen dan dat.

En dat is beschamend. En dat is geen verwijt aan Cant, want die kan daar niks aan doen. Maar er moet ergens in de bond iets gruwelijk fout gaan als het niet lukt om jonge meiden naar een sport te lokken waar je iedere week hoge kijkcijfers mee haalt, en waarin steeds beter brood in te verdienen is.

EDIT: oftewel wat Murcia zegt. En in mijn ogen is Sanne wel wereldtop geweest, maar nooit de ABSOLUTE wereldtop.

Gitan 11 januari 2021 om 00:21

En hoeveel honderden keren ga je hetzelfde punt hier nog maken op de site? Je houdt het vol tot ze stopt met koersen?

Beer 11 januari 2021 om 10:33

De aversie voor Cant, Nys & Iserbyt is ondertussen idd wel duidelijk. Tijd om nieuwe slachtoffers te zoeken Toscaanse vriend. Wat dacht je van David VDP & Lars VDH? Of moeten het Belgen zijn? ;-)

boenk 11 januari 2021 om 10:54

Cant is 3x wereldkampioene geworden… hoeveel absoluter kan het zijn. En dat tijdens een periode van “Nederlandse dominantie” in de sport. Wel wereldtop, maar geen absolute wereldtop. WTF, haha.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone